Publicat la: 
3/02/2012

Laparoscopia este o procedura chirurgicala ce ne permite sa ne uitam in interiorul pacientului cu ajutorul unei camere cu sursa de lumina si sa realizam proceduri operatorii minim invazive pentru copil cu ajutorul unor instrumente speciale de dimensiuni milimetrice - "chirurgie prin gaura cheii".
Chirurgia laparoscopica in pediatrie a cunoscut o ampla dezvoltare in ultimii 10 in lume, inlocuind aproape in totalitate o sfera larga de proceduri chirurgicale clasice cu incizii mari, cicatrici inestetice si recupari postoperatorii indelungate.
Cum se realizeaza?
Chirurgia laparoscopica se practica sub anestezie generala.Pielea abdomenului este aseptizata. Chirurgul face o mica incizie de 3-5 mm in buric. Gazul este injectat in cavitatea abdominala pentru a crea „camera de lucru”. Acest lucru face mai usor vizualizarea organele interne cu laparoscopul, care este impins usor prin trocar in cavitatea abdominala. Chirurgul priveste imaginile pe un monitor conectat la laparoscop.
Daca are de practicat o procedura chirurgicala, una sau mai multe incizii ft mici separate sunt facute la nivelul tegumentului abdominal. Acestea permit introducerea de instrumente in cavitatea abdominala. Chirurgul vede si manevreaza capetele acestor instrumente si efectueaza astfel procedurile propuse.
La terminarea procedurii gazul este exuflat, instrumentele sunt extrase, se sutureaza sau se aplica lipici steril la nivelul inciziilor si se acopera cu pansament.
Care sunt beneficiile?
1.Chirurgia laparoscopica in pediatrie presupune incizii mult mai mici decat in chirurgia clasica,trauma asupra peretelui abdominal fiind minima, durere si inflamatie redusa.
2.Risc scazut de complicatii postoperatorii - operatiile clasice presupun incizii mari intrucat chirurgul necesita spatiu pentru maini, instrumente si vizibilitate asupra organelor interne ceea ce mareste riscul infectios, trauma asupra organelor interne, hemoragie si aderentele postoperatorii.
3.Spitalizare redusa - laparoscopia permite o recuperare mult mai rapida, mai putina monitorizare postoperatorie si controale ulterioare, in multe cazuri pacientii putind fi trimisi acasa in aceeasi zi, reintegrarea in colectivitate si reluarea activitatii fizice fiind mult mai rapide.

Cu ajutorul chirurgiei laparoscopice pot fi realizate multe interventii chirurgicale la copii, cele mai frecvente fiind pentru apendicita, chist de ovar, varicocel, colecist, hernie,testicul nepalpabil, explorari pentru abdomen acut, torsiune de ovar, colectii intraabdominale, chisturi...