Publicat la: 
20/07/2011
vitMATINA Carnea de pasare este cea mai sanatoasa. Insa ce pasare alegem?

Puiul, pe ce loc? / Foto: Photoxpress

Carnea de pasare este, din punct de vedere nutritional, mult mai sanatoasa decat cea de porc ori cea de vita. Insa care pasare este cea mai sanatoasa si de preferat pentru organismul nostru?

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro

Carnea de rata si de gasca nici macar nu se califica la acest start, din cauza continutului ridicat de grasimi si pentru faptul ca se digera greu.

Pe primul loc la cantitatile consumate, desi nu neaparat pe primul loc in topul nostru, este carnea de pui. Aceasta este folosita cu incredere de oameni atat in alimentatia de zi cu zi, cat si in diete si regimuri. Insa atunci cand luam in considerare carnea pasarii, prajita sau fiarta, cea de curcan are numai jumatate din caloriile si numai a noua parte dintre grasimile aceleiasi cantitati de carne de pui.

Situatia se inverseaza cand discutam despre ficat: cel de pui contine de doua ori mai putine calorii si de trei ori mai putina grasime decat cel de curcan. Ambele tipuri de carne contin cantitati relativ egale de vitamine si minerale, cu doua exceptii: puiul ofera o cantitate mai mare de vitamina B3 (iar pieptul este mai bogat in aceasta vitamina decat pulpele), iar curcanul are un procent mai mare de seleniu.

Per total insa, exceptand organele si gatul, curcanul castiga locul doi pentru valorile sale nutritionale.

Pe locul unu, daca faceti abstractie de pretul putin mai piperat, se afla carnea de strut. Aceasta are un nivel scazut de grasimi, calorii si colesterol. Strutul are, spre deosebire de alte pasari, o carne rosie, asemanatoare la gust cu cea de vita, insa contine cu 40% mai putina grasime decat aceasta. In plus, este bogata in proteine (un punct in minus la carnea de curcan).

Autor: Redactia MedLive.ro

In fiecare dimineata vitMATINA iti aduce sfaturi clare si concise care te ajuta sa traiesti sanatos.

Specialitate: 
Comentarii

Din categoria "Nu tot ce zboara se mananca" :)

Maiculita de unde le scoateti?!

Deci gasca si rata sunt mai rele decat puiul??? =))=))

Se stie ca ratele si gastele nu sunt recomandate deloc, decat daca vrei din an in paste ca-ti place gustul, dar la cat de grase si grele sunt pentru stomac, nu stiu ce nu-ti iese tie la socoteala si de unde ai scos tu alta concluzie...

da, sunt mai rele, chiar daca mai gustoase.

Cantitatea de grasime nu e cea importanta, ba chiar e recomandat sa mancam si suficienta grasime. Puiul e printre cele mai nasoale tipuri de carne pentru ca are cel mai nepotrivit raport omega3:omega6.

Interesant e si ca vaca a fost scoasa din ecuatie (da, am inteles ca e un articol despre pasari dar primul paragraf o discrediteaza desi carnea de rumegatoare este ce mai buna dupa peste).

Dar de hormonii de crestere din carnea de pui nu suflati o vorba...sunt mai rai si mai periculosi pentru organism, mai ales pentru copii, decat orice porc si vaca de pe lumea asta...ce producator de pui v-a platit ca sa publicati mizeria asta?

Buna ziua,

intreaga presa atrage atentia in ultima vreme asupra hormonilor de crestere si a antibioticelor folosite in cresterea si tratarea mai ales a puilor (dar si a vacilor, porcilor etc.). Insa, in Romania, nu a fost facut pana in prezent niciun studiu clinic care sa confirme sau sa infirme suspiciunile, prin urmare orice acuzatie de acest fel am face, ar fi o supozitie fara dovezi.

Nu avea sens sa analizam carnea de porc si pe cea de vita atata timp cat rolul materialului este strict de a compara intre ele carnurile de pasare, iar analiza este facuta in functie de valorile nutritionale ale pasarilor in general, nicaieri nu este sugerat ca pasarea din comert ar fi mai indicata decat cea de tara.

NU doresc sa intru intr o polemica cu dumneavoastra, dar daca v-ati fi documentat mai bine ati fi stiut ca in America este interzisa folosirea hormonilor de crestere pentru orice carne inclusiv de pui. Nu cred ca romanii sunt mai rezistenti decat americanii...In Canada se folosesc la liber hormonii de crestere si de vreo 10 ani e o avalansa de pubertate precoce la fete si baieti ( fenomenul se semnaleaza si la noi) si de cancere in zona mamara si genitala. Povestea cu carnea de pui si implicit articolul dumneavoastra este valabil pemntru puiul crescut la tara, natural. Pentru puii crescuti ca Fat frumos intr o luna cat altii in 6 luni nu se justifica deloc. Se mai stie in occident ca singurele pasari care nu asimileaza acesti hormoni si nu ii dau mai departe celui care le maninca sunt gastele si ratele. Poate pe viitor apare si un articol despre acest subiect.

Fara sa intram in polemica, dupa cum ati spus, trebuie sa mentionam ca in toata Uniunea Europeana este interzisa folosirea hormonilor de crestere. Ceea ce inseamna ca, oficial, fara sa existe studii care sa demonstreze contrariul, puii care se gasesc spre consum in Romania sunt "curati". Si, repet, materialul ia in considerare strict valorile nutritionale ale carnii de pasare, indiferent de provenienta ei (curte sau crescatorie). Iar din punct de vedere nutritional, carnea de pasare cu ciocul lat este mult mai grasa decat celelalte tipuri de carne si mai grea pentru stomac.

Carnea de peşte, nu cea de pasăre, este cea mai sănătoasă.

Oamenii fiind fiinte vii trebuie sa se hraneasca doar cu alimente vii. Tot ceea ce este procesat peste 46-54 grade celsius nu mai contine enzime, vitamine, minerale, aminoacizi.
Corpul omenesc nu este "proiectat" sa digere mortaciuni sau ceea ce produc animalele.
Pentru orice om respectabil care cunoastele cum functioneaza corpul omenesc intelege faptul ca bolile sunt cauza proastei nutritii.
Oare stie cineva ca diabetul se poate vindeca in cateva luni fara medicatie ?

Pagini

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie, Ecografie 3D, Endocrinologie

Bosoanca Steluta,Doctor
Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist

Articole similare

Abilitatea noastra de a trai o viata lunga este influentata de o combinatie intre genele noastre si mediul in care traim. In studiile care implica gemeni identici, oamenii de stiinta au estimat ca nu mai mult de 30% din aceasta influenta provine de la genele noastre, ceea ce inseamna ca cei mai multi factori care influenteaza durata de viata a...
De cele mai multe ori, vegetarienii se reintorc la consumul de carne/ Foto: MorgueFile.com 84% dintre persoanele vegetariene si vegane se reintorc la consumul de carne, potrivit unui nou studiu realizat de Humane Research Council. Mai mult de 50% dintre acestia au inceput sa consume din nou carne la mai putin de un an. De ce sunt atat de multi...
Daca ne uitam pe orice eticheta nutritionala vom observa prezenta a doua tipuri de grasimi: saturate si trans. In timp ce aceste grasimi nu se regasesc in alimentele sanatoase, precum nucile si avocado - ce contin grasimi mononesaturate - un tip de grasime este periculos, si anume grasimile trans, scrie msn.com. Acesta este tipul de grasime care...
Un anticolesterol experimental considerat promitator ar putea oferi anumitor pacienti o alternativa pentru statine, un medicament-vedeta de peste 25 de ani impotriva colesterolului, un important factor de risc cardiovascular, potrivit rezultatelor a doua studii clinice, citate de Mediafax. Aceasta noua clasa de medicamente actioneaza prin...
Dr. Violeta Stolea / Foto: MedLive.ro "O dieta tinuta dupa ureche s-ar putea sa nu aduca rezultatele scontate, s-ar putea ca cel sau cea care o tine sa nu scada efectiv in greutate cat si-a propus, sa nu scada deloc in greutate, sau s-ar putea ca o scadere initiala de 2-3 kg sa duca la luarea in greutate a mai multor kilograme" a explicat dr....