Publicat la: 
8/08/2012


vitMATINA De ce ochelarii de soare sunt importanti pentru protectia ochilor si cum sa ii alegi

Ochelarii de soare sunt un instrument esential în protejarea sanatatii ochilor si a tesutul înconjurator. Radiatiile ultraviolete ale soarelui (UV) deterioreaza pielea si pot afecta corneea, cresc sansele de a avea cataracta, pot duce la diminuarea capacitatii vizuale si sunt legate de degenerescenta maculara.

Alte problemele care pot aparea sunt pingueculum si pterigionului. Pterigionul este o afectiune bilaterala constand in aparitia unui pliu triunghiular cu baza spre conjunctiva nazala si varful spre cornee. Un pingueculum este un masa galbuie de tesut care se formeaza pe conjunctiva, de obicei pe fiecare parte a corneei.

Ochelarii de soare joaca un rol vital în protejarea tesutului delicat din jurul ochilor, spune W. Lee Ball Jr. de la Harvard Medical School. "Acest tesut si pleoapele sunt vulnerabile la cancerul de piele", spune Ball.

  • Poarta ochelari de soare zilnic

Faceti un obicei din a purta ochelari de soare pentru ca fectul razelor UV asupra sanatatii ochilor este cumulativ pe durata vietii.

  • Cauta ochelari cu protectie completa UVA/UVB

Alege ochelari de soare care ofera o protectie deplina împotriva radiatiilor si a caror eticheta contine:

  • Lentilele blocheaza 99% sau 100% razele UVA si UVB
  • Lentilele indeplinesc cerintele de blocare  ANSI Z80.3  (Aceasta se refera la standardele stabilite de catre American National Standards Institute).
  • Protectie UV 400. (Acestea blocheaza raze cu lungimi de unda pâna la 400 de nanometri)
  • Alege tipul de lentila potrivit

Nu intotdeauna o lentila mai inchisa este mai eficienta decât una mai deschisa. Tipul de lentila poate schimba perceptia asupra culorilor. Cu lentile colorate in galben sau roz poti sa ai dificultati in a distinge luminile de la semafor. Lentilele gri, verde, maro minimizeaza distorsiunile de culoare si sunt o alegere mai buna atunci când sunteti la volan.

  • Optati pentru lentile polarizate daca petreceti mult timp pe apa

Lentilele polarizate reduc reflexiile, prin filtrarea luminii solare reflectate de pe suprafete cum ar fi apa sau pavaj.
Dezavantajul: Poti intampina dificultati în a citi telefonul mobil, aparatul GPS sau un ecran cu cristale lichide pe un tablou de bord sau bancomat cu lentile polarizate. Retineti ca polarizarea nu are nimic de-a face cu protectia UV.

  • Luati în considerare calitatea lentilelor

Pretul nu este un indicator pentru calitatea lentilelor, dar cele mai iefine pot avea probleme cu calitatea optica. Poti gasi o pereche de ochelari care ofera claritate si alta, de la aceeai marca, acelasi model care sa ofere o imagina distorsionata.

  • Ochelarii de soare mai mari sunt o alegere mai buna

Ochelarii de soare panoramici ofera cea mai larga protectie împotriva UV deoarece blocheaza mai multa lumina care ajunge la ochi. Lentilele mari acopera o suprafata mai mare de piele

  • Alege marimea potrivita

Ochelarii ar trebui sa se aseze perfect pe nas si urechi. Pentru a evita razele care vin de deasupra capului alege o pereche care sa fie aproape de fata in zona fruntii, dar nu atât de aproape incat genele sa atinga lentilele.

Comenteaza pe Forum MedLive.ro.

Redactia MedLive

In fiecare dimineata, vitMATINA va ofera sfaturi clare si concise pentru o viata sanatoasa si armonioasa.

Comentarii

In fiecare vara este cate un articol sa purtam ochelari de soare, cum trebuie sa fie etc etc. Dar niciodata nu am vazut un sfat pentru cei care poarta ochelari de vedere. cum sa aleaga lentila la ce sa se uite etc etc

Adaugă comentariu nou

Alte articoleVezi toate articolele

Alimentaţia naturală rămâne prima opţiune alimentară a sugarului, dar sunt unele situaţii în care alăptarea este contraindicată pentru bebeluş. Aceste contraindicaţii pot fi uneori...
Colagenul este o proteina structurala ce se regaseste din abundenta in organismul nostru, la nivelul pielii, parului si in alte tesuturi conjuctive. Organismul nostru produce in mod natural colagen...