Ce este anestezia?
Anestezia (din greaca „fara senzatie”) este o stare de pierdere controlata, temporara, a senzatiei sau a constientizarii care este indusa in scop medical, cum ar fi inaintea unei interventii chirurgicale.
In general, medicii anestezistii, sunt responsabili de administrarea unuia dintre cele trei tipuri diferite de anestezie pacientilor care urmeaza proceduri specifice care necesita amortire. Este esential sa retineti ca un anestezist nu evalueaza doar siguranta anesteziei inainte, in timpul si dupa operatie, ci si evalueaza riscul combinat de anestezie si operatia planificata.
Tipuri de anestezie
- Anestezic regional - anestezic regional amorteste o portiune specifica a corpului. Sectiunile cezariene sunt realizate cu un anestezic regional;
- Anestezic local - Un anestezic local blocheaza senzatiile in zone mici. Dentistii folosesc anestezie locala atunci cand amortesc o falca sau gingii;
- Anestezic general - Un anestezic general face ca pacientul sa fie inconstient.
Ce proceduri fac medicii anestezisti?
Anestezistul asigura ameliorarea durerii inainte, in timpul si dupa operatie, dar indeplinesc si o serie de alte roluri importante.
Inainte de operatie, un pacient se va intalni cu anestezistul pentru o evaluare. Anestezistul va face un plan pentru operatia care tine cont de nevoile individuale ale pacientului.
In ziua operatiei, anestezistul supravegheaza administrarea de medicamente, astfel incat pacientul sa nu aiba dureri.
In timpul procedurii, chirurgul desfasoara activitatea chirurgicala, dar anestezistul va fi in continuare responsabil pentru managementul medical al pacientului.
Ei monitorizeaza functiile corporale ale pacientului, evalueaza cea mai buna modalitate de a trata organele vitale si ofera un echilibru de medicamente adecvate nevoilor acestuia.
Functiile pe care le monitorizeaza includ:
- Ritmul cardiac;
- Respiratia;
- Tensiunea arteriala;
- Temperatura corpului;
- Echilibrul fluidelor.
Anestezistul controleaza aceste masuri vitale si nivelul de durere si inconstienta al pacientului pe toata durata operatiei.
Dupa operatie
Dupa interventia chirurgicala, anestezistul continua sa fie responsabil pentru ingrijirea generala a pacientului. Acesta va inversa efectele anesteziei si va continua sa evalueze pacientul si sa il ajuta sa se simta confortabil pe masura ce se recupereaza.
Subspecialitati
Fiecare anestezist este instruit pentru a sprijini interventia chirurgicala, dar multi se specializeaza si in anumite domenii. Acestea includ:
- Anestezie cardiaca, pentru chirurgie cardiaca;
- Anestezie pediatrica, pentru tratamentul durerii si anestezice la copii;
- Neuroanestezie, legata de interventia chirurgicala pentru sistemul nervos, creier si maduva spinarii;
- Obstetrica, care ofera ameliorarea durerii in timpul travaliului si nasterii.
©2023 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.