Publicat la: 
2/11/2010

19% din copiii romani declara ca au fost expusi la imagini sexuale online - studiu european

Libertate, pe internet si in afara lui / Foto: Reuters

22% dintre copiii romani ce au un profil online dezvaluie pe internet date personale, cum ar fi numarul de telefon sau adresa de acasa. 19% din copiii romani declara ca au fost expusi la imagini sexuale online. Dintre ei, 44% declara ca au fost suparati sau deranjati de ce au vazut. 52% dintre parintii celor care au primit mesaje sexuale online declara ca acestia nu au primit asa ceva. 32% dintre copiii cu varsta intre 11 si 16 ani raporteaza experiente legate de utilizarea excesiva a internetului precum neglijarea prietenilor, a temelor sau a somnului, indica studiul EU Kids Online II. Concluzii: Copiii nu au inca suficiente informatii pentru a folosi internetul eficient si benefic. Cat timp si de cand ar trebui sa utilizeze ei aceasta sursa de informare? Un echilibru este greu de gasit, iar interdictiile pot priva copilul de aspectele pozitive ale online-ului. Popularitatea lui creste mai repede decat capacitatea infrastructurii, a sistemelor de protectie, a reglementarilor si decat nivelul de constientizare a fenomenului. Unde se termina siguranta si unde incep riscurile?

Accesul copiilor si al adolescentilor la informatie prin intermediul internetului si al retelelor mobile a atins un nivel fara precedent in istoria evolutiei tehnologiei. Parinti, profesori si copii dezvolta abilitati crescute in utilizarea lui si il integreaza tot mai mult in activitatile zilnice. Global, guvernele statelor lumii, scoli, gradinite si familii cauta sa creasca beneficiile utilizarii internetului, minimizand in acelasi timp riscurile.

Fiecare nou pas tehnologic este privit la timpul lui cu reticenta din cauza potentialului de a capta peste masura atentia copiilor. Exemplele anterioare includ televiziunea si calculatoarele personale. Dependenta de internet este un fenomen care provoaca ingrijorare, iar cercetatorii, alaturi de medici, inca mai incearca sa afle daca poate fi comparata cu dependenta de alcool sau de droguri.

Un studiu EU Kids Online, realizat in perioada 20062009, a identificat o gama complexa de oportunitati ale mediului online si riscurile asociate utilizarii internetului de catre copii si adolescenti. Rezultatele arata ca numarul de riscuri, accidentale sau deliberate, la care se expun, este in directa corelatie cu numarul de activitati benefice pe care copiii le au pe internet.

EU Kids Online II este un studiu realizat in perioada 20092010 care si-a propus investigarea riscurilor intampinate de copii in utilizarea internetului. La cercetare au participat 23.420 de copii din 25 de state europene.

In ciuda impresiei generale, copiii nu au inca suficiente informatii pentru a folosi internetul in mod eficient si a-i explora beneficiile. Este important ca cei mici sa fie incurajati si ajutati sa capete abilitatile necesare, insa incercarea de a mentine un echilibru este un demers dificil. Promovarea beneficiilor mediului online fara a se acorda atentia necesara masurilor de prevenire si de siguranta poate creste riscurile. In acelasi timp, masurile luate pentru a preveni riscurile (precum interzicerea utilizarii internetului), ar putea priva copilul de aspectele pozitive ale utilizarii acestuia.

Riscurile utilizarii internetului de catre copii / Foto: eukidsonline

Riscurile pot aparea atat in statele unde copiii sunt mai experimentati in folosirea internetului (high use / high risk) dar si in statele care utilizeaza de mai putin timp internetul si la scara mai redusa (new use / new risk), unde popularitatea mediului online creste mai repede decat capacitatea infrastructurii, a sistemelor de protectie, a reglementarilor si decat nivelul de constientizare a fenomenului.

Cateva din concluziile studiului:

 • 12% dintre copiii europeni cu varsta intre 9-16 ani spun ca au fost deranjati sau ca i-a suparat ceva pe internet.
 • 39% din copii s-au confruntat cu unul sau mai multe riscuri. Majoritatea riscurilor sunt experimentate de mai putin de un sfert dintre copii.
 • Cel mai frecvent risc online raportat de copii este comunicarea cu persoane noi, neintalnite fata in fata, si vizualizarea de continut potential daunator. Rareori copiii se intalnesc offline cu persoane noi si sunt rareori hartuiti online.
 • A fi hartuit online prin primirea de mesaje rautacioase sau daunatoare este riscul cel mai putin comun, dar cu cea mai mare probabilitate sa supere copiii.
 • 1 din 12 copii s-au intalnit offline cu cineva contactat online; acest risc duce in rare cazuri la experiente daunatoare.

Avand in vedere faptul ca majoritatea copiilor nu declara ca ar fi intalnit vreunul din riscurile despre care au fost intrebati, iar si mai putini declara ca ar fi fost deranjati sau suparati de experientele lor online, masurile viitoare legate de sporirea siguranta pe internet ar trebui sa vizeze resurse si indrumari acolo unde este in mod special nevoie de ele mai ales pentru copiii mai mici care intra pe internet, sustin realizatorii studiului.

In situatia copiilor care au experimentat unul din aceste riscuri, parintii nu isi dau adesea seama de urmatoarele aspecte:

 • 41% dintre parintii ai caror copii au vazut imagini sexuale online sustin ca acestia nu au vazut asa ceva;
 • 56% dintre parintii ai caror copii au primit mesaje rautacioase sau daunatoare online spun ca acestia nu au primit asa ceva;
 • 52% dintre parintii ai caror copii au primit mesaje sexuale online declara ca acestia nu au primit asa ceva;
 • 61% dintre parintii ai caror copii s-au intalnit offline cu cineva cunoscut online spun ca acesta nu a facut asa ceva.

Desi incidenta acestor riscuri afecteaza o minoritate a copiilor in fiecare dintre cazuri, nivelul subestimarii acestor riscuri de catre parinti este mai mult decat substantial.

Contextul mai larg al utilizarii internetului de catre copii:

 • Copii fac o diversitate de lucruri potential benefice online: cei de varsta 9-16 ani utilizeaza internetul pentru teme (84%), pentru jocuri (74%), pentru a viziona clipuri video (83%) si pentru mesagerie instant (61%). Mai putini sunt cei care posteaza imagini (38%) sau mesaje (31%) pentru ca ceilalti sa le vada, folosesc webcam-ul (29%), site-uri de file-sharing (17%) sau bloguri (10%).
 • Copiii intra pe internet la varste din ce in ce mai mici varsta medie a primei utilizari a internetului este 7 ani in Suedia si 8 ani in alte sapte tari nordice. La nivelul tuturor tarilor, o treime dintre copii cu varsta intre 9 si 10 ani care folosesc internetul intra zilnic online, acest procent crescand la 77% pentru grupa de varsta 15-16 ani.
 • Utilizarea internetului este acum complet integrata in viata de zi cu zi a copiilor: 92% dintre copii cu varsta intre 9 si16 ani intra pe internet cel putin saptamanal, (57% intra pe internet zilnic sau aproape zilnic).
 • 30% dintre cei cu varsta intre 11 si 16 ani raporteaza destul de des sau foarte des una sau mai multe experiente legate de utilizarea excesiva a internetului (de exemplu neglijarea prietenilor, a temelor sau a somnului), procentul crescand la 49% in Portugalia si 50% in Estonia.
 • Majoritatea celor de 11-16 ani stiu sa blocheze mesaje de la cei de care nu vor sa fie contactati (60%) sau sa gaseasca sfaturi legate de siguranta online (58%). Aproape jumatate pot sa schimbe setarile personale pentru un profil de retea sociala (52%), sa compare site-uri si sa aprecieze calitatea acestora (51%) sau sa blocheze mesajele spam (47%).
 • 57% dintre cei cu varsta intre 9 si 16 ani au un profil pe o retea sociala.
 • Dintre utilizatorii de retele sociale online, 29% au profil public.

Observatii despre copiii din Romania

 • Varsta la care copiii intra pentru prima data pe internet este in scadere. Romania pastreaza inca o varsta medie mai mare pentru prima accesare, aceasta fiind 10 ani.
 • In ce priveste utilizarea in exces a internetului (adictie), copiii romani se situeaza la jumatatea clasamentului, cu 32% dintre copii declarand ca au experimentat foarte des sau des una sau mai multe forme de comportament ce tin de o utilizare excesiva.
 • In mod oarecum surprinzator, folosirea retelelor sociale este la un nivel foarte scazut in comparatie cu restul tarilor, 47% dintre copii declarand ca au un profil pe un astfel de site. De asemenea, copiii romani declara cele mai mici cifre pentru contactele din lista lor de prieteni pe retelele sociale (65% declara ca au mai putin de zece prieteni in lista, 22% au intre 11 si 50 de contacte in lista).
 • Totusi, ei inregistreaza unul din cele mai mari procente pentru vizibilitatea profilului lor, aproape jumatate declarand ca profilul lor este public (44% dintre cei care au un profil). Copiii romani sunt printre cei care isi dezvaluie intr-o mare masura (22% dintre cei care au un profil) date personale in profilul lor, cum ar fi numarul de telefon sau adresa de acasa.
 • 21% din copiii romani ca au fost suparati sau deranjati de ceva pe internet.
 • 29% din copiii romani declara ca au fost expusi la imagini sexuale, online sau offline (19% pe Internet). Dintre cei expusi la imagini sexuale pe internet, 44% declara ca au fost suparati sau deranjati de ce au vazut (9% din toti copiii). Acest procent situeaza copiii romani in randul celor mai afectati negativ de expunerea la acest tip de continut.
 • Copiii romani inregistreaza printre cele mai mari procente la hartuire atat pe internet cat si in afara internetului (42% declara ca au fost jigniti/suparati de cineva in ultimele 12 luni, online si/sau offline, 14% declara ca acest lucru s-a intamplat pe internet).
 • 32% dintre copiii romani declara ca au comunicat pe internet cu cineva pe care nu il cunosteau fata in fata, iar 13% dintre copii s-au dus sa se intalneasca efectiv cu o astfel de persoana. Cu toate acestea, o mare parte dintre aceste persoane sunt prieteni sau rude ale unor persoane cunoscute de copil fata in fata.

Rata ridicata a expunerii copiilor romani la riscurile investigate sugereaza necesitatea promovarii unor programe coerente de siguranta pe internet, de sporire a competentelor digitale concrete care sa le ofere copiilor instrumente de auto-protectie in situatii neplacute (de exemplu blocarea mesajelor din partea persoanelor nedorite). Totodata aceste date atrag atentia asupra cerintei de a intensifica rolul de mediere parentala si scolara a activitatii copiilor in afara granitelor internetului (fenomenele de hartuire si agresiune intre copii), se arata la finalul analizei referitoare la copiii din Romania.

Observatii despre parintii din Romania

 • Parintii romani se plaseaza la un nivel mai scazut al utilizarii internetului fata de copiii lor;
 • Parintii romani au o perceptie scazuta a experientelor neplacute ale copiii lor pe internet. In timp ce 21% dintre copii declara ca au fost suparati de ceva pe internet, doar 7% dintre parinti cunosc acest lucru, diferenta intre perceptia parintilor si ce declara copiii fiind una dintre cele mai mari la nivel european.
 • Din parintii copiilor care au fost expusi la imagini cu continut sexual, aproape jumatate nu cunosc acest lucru (43%).
 • 77% dintre parintii copiilor expusi la hartuire si agresiune online declara ca nu au cunostinta de acest lucru.
 • Dintre parintii europeni, parintii romani sunt cei care subestimeaza in cea mai mare masura expunerea copiilor lor la mesaje sexuale online (sexting), doar 6% declarand ca acest lucru s-a intamplat copilului lor in ultimele 12 luni. Luand in calcul doar parintii copiilor care au primit astfel de mesaje, 52% dintre acestia nu au cunostinta de acest lucru (identic cu media europeana).
 • Parintii romani subestimeaza intalnirile copiilor lor cu persoane necunoscute, doar 6% avand cunostinta de acest comportament.

Rezultatele sugereaza necesitatea unor strategii de educare care sa sporeasca gradul de constientizare de catre parinti a riscurilor experimentate de copiii lor.

Citeste si Dependenta de calculator. Patru povesti din lumea virtuala. Dr. Mihaela Sahlean, psiholog MedLife, a raspuns cititorilor

Autor: R.M.

Specialitate: 
Comentarii

Buna ziua,

In Romania exista siteul www.sigur.info unde gasiti mai multe materiale referitoare la siguranta copiilor pe Internet.

Nu am mai putut citi dupa concluzia: "Copiii nu au inca suficiente informatii pentru a folosi internetul eficient si benefic.".

Dar locul de joaca, sau strada, oare sunt benefice pentru copii ? Nu cumva copiii aud si pe strada cuvinte obscene, sau sunt martori la situatii cu incarcatura sexuala ? (doi liceeni sarutandu-se in parc, etc). Ca si concluzie, copiii ar trebui protejati de intreaga lume exterioara, ca nu cumva sa le fie afectat intelectul fragil.

De cand au copiii capacitatea de a folosi orice eficient si benefic ? Psihicul copiilor este ca un burete, absoarbe orice informatie. Nu au notiunile de bine sau rau, astea sunt de datoria parintilor sa le inoculeze. Copiii trebuie sa invete sa traiasca in lumea asta mare. Lume care e si buna, si rea, si frumoasa, si plina de c*rve. Incetati sa va aparati copiii de lume, pentru ca mai devreme sau mai tarziu viata va veni peste ei, si vor fi nepregatiti.
Mai bine le explicati pe indelete despre ce-i vorba.

Apoi, sunt satul de studii panicarde despre nocivitatea internetului. Internetul, ca si telefonul mobil sau ca si o surubelnita, este un instrument. Poate fi folosit in zece mii de scopuri si in zece mii de feluri. Daca nu considerati ca e "safe" pentru copiii sub 16 ani, nu-i lasati sa se joace cu el nesupravegheati. Simpu. La fel cum nu lasati un copil sub 5 ani sa se joace cu chibriturile.

Trebuie sa le dam copiilor o educatie crestin ortodoxa ca ei singuri sa poata sa se apere in fata atacurilor ce apar azi fie prin noua tehnologie, fie prin media.Internetul folosit doar pentru a face temele de scoala e bun. In rest insa creaza dependenta, mai ales pentru tinerii care se plictisesc.

Fara educatia crestin ortodoxa, copii nostri pot fi manipulati in toate directiile.

Educatia crestin-ortodoxa insasi este o forma de manipulare. Prin frica, vinovatie si sacrificii inutile. Folosit cu masura (si nu doar pentru temele de scoala), internetul poate oferi divertisment de calitate, informatie utila sau direct carti - vezi scribd.com de pilda. Trebuie alternat cu activitate fizica si socializarea, intr-un grup de copii cu interese complementare. Astea sunt argumente realiste, religia nu este decit o doctrina. Pe linga faptul ca biserica, in Romania, nu este decit un monstru care ne infuleca banii, care in loc sa construiasca un orfelinat pentru amaritii abandonati, sa le asigure educatie si orizonturi mai largi, construieste pe orice petic de iarba inca un edificiu inutil de inchinat la chipuri cioplite sau isi deschide spalatorii. Huă.

Educatia crestin ortodoxa este SINGURA forma de educare moral sanatoasa a oricarui copil. Nu exista nimic daunator in ea. Gandirea ta este una ateist comunista, doctrina folosita la noi cativa zeci de ani.

Biserica ortodoxa nu ia locul nici unei constructii. Priveste cate carciumi sunt si numara cate biserici sunt. Sa nu incercam sa fim egoisti si sa ne vedem doar placerile. Vrem o tara slaba, cu oameni usor de manipualt, sau vrem un tineret sanatos, bine crescut, intelept si moral? Sa ne iubim tara, credinta, si radacinile noastre stramosesti.

Avem datoria asta. Doamne ajuta

Ai si tu dreptatea ta. Moldova poate fi descrisa prin trei cuvinte emblematice pentru aceasta regiune: biserici, carciumi, prostie.

Cred ca tu nu-ti iubesti tara. Dar nici nu ti-o cunosti.

Doamne ajuta

Pagini

Echipa medicala MedLife - Psihologie

 •  
 • 1 of 10

Articole similare

Libertate, pe internet si in afara lui / Foto: Reuters 22% dintre copiii romani ce au un profil online dezvaluie pe internet date personale, cum ar fi numarul de telefon sau adresa de acasa. 19% din copiii romani declara ca au fost expusi la imagini sexuale online. Dintre ei, 44% declara ca au fost suparati sau deranjati de ce au vazut. 52%...
Libertate, pe internet si in afara lui / Foto: Reuters 22% dintre copiii romani ce au un profil online dezvaluie pe internet date personale, cum ar fi numarul de telefon sau adresa de acasa. 19% din copiii romani declara ca au fost expusi la imagini sexuale online. Dintre ei, 44% declara ca au fost suparati sau deranjati de ce au vazut. 52%...