Publicat la: 
7/08/2017

3 Semne care arata ca ai o greutate optima

Un corp sanatos aflat la o greutate optima nu arata intotdeauna conform exemplelor pe care le vedem promovate in media, iar daca luam astfel de exemple ca standard de frumusete este foarte dificil sa ne dam seama daca suntem intr-o forma buna de sanatate. Iata care sunt semnele ce ne pot indica o greutate corporala optima, scrie prevention.com.

1. Nu ai probleme de sanatate legate de greutate

Atunci cand ne intrebam daca ne aflam la greutatea optima ar trebui sa avem in vedere imaginea de ansamblu, nu un standard de frumusete, este de parere Dr. Caroline Cederquist, fondatoarea centrului de chirurgie bariatrica Bistro MD.

Este indicat sa tinem cont si de alti factori ce indica nivelul de sanatate, precum circumferinta taliei, care trebuie sa fie mai mica de 80 de centimetri la femei si 90 de centimetri la barbati.

"Acesta este un indicator bun ar nivelului de risc pentru bolile ce se declanseaza pe fondul excesului de kilograme," adauga specialista.

De asemenea, trebuie sa acordam atentie si nivelului de colesterol, tensiunii arteriale si nivelului de zahar din sange. Daca toti acesti indicatori se incadreaza in limitele normale, atunci numarul kilogramelor nu ar trebui sa fie un motiv de ingrijorare, chiar daca nu suntem la greutatea ideala.

2. Te simti fizic bine

Odata ce stim ca ne aflam in limitele normale de bunastare, in ceea ce priveste indicatorii de sanatate, urmatorul pas este sa ne intrebam cum ne simtim pe plan fizic. Daca nivelul de energie este suficient de crescut pentru a indeplini activitatile de rutina si a urma un antrenament fizic sustinut, fara a ne simti epuizati, atunci putem spune ca ne aflam la o greutate corporala optima. Aceste sunt mult mai importante decat standardul de fitness promovat de revistele de specialitate si prezenta unei mase musculare dezvoltate, este de parere Janifer McDaniel, medic dietetician.

3. Esti foarte aproape de greutatea ideala

Daca exercitiile de rezistenta fizica fac parte din rutina de slabit, atunci este foarte probabil ca masa musculara sa creasca si sa ne impiedice sa ajungem la cifra ideala pe cantar, dar acesta nu ar trebui sa fie un motiv de ingrijorare, anunta expertii.

Explicatia este simpla: muschii cantaresc mai mult decat stratul de grasime. Se intampla ca unele persoane sa isi doreasca sa slabeasca 13 kilograme si sa ajunga sa piarda in greutate numai 9 kilograme din stratul de grasime, dar sa isi creasca masa musculara, iar acest lucru este absolut normal sa se intample, declara Dr. Caroline Cederquist.

Scopul pierderii in greutate trebuie sa includa si pastrarea masei musculare, intrucat masa musculara ne ajuta sa ardem calorii si sa fim functionali chiar si la varste inaintate pentru a putea indeplini toate activitatile de zi cu zi. In plus, daca pierdem prea mult in greutate, este posibil sa nu avem in organism un nivel suficient de proteine pentru a mentine sanatatea masei musculare si metabolismul, explica Dr. McDaniel.

Autor: G.T.