Abdominoplastie: în ce constă, când e recomandată

Informații generale
Abdominoplastia este o intervenție chirurgicală, estetică sau reconstructivă, folosită pentru a strânge mușchii slăbiți sau rupți în urma unei sarcini, ori pentru a îndepărta grăsimea și pielea excesivă de pe abdomen după pierderea masivă în greutate.
Scopul acestei proceduri este de a:
- reface mușchii slăbiți sau desprinși;
- ajuta la atenuarea durerii;
- îmbunătăți funcția vezicii urinare;
- reduce mâncărimile și infecțiile cauzate de excesul de piele;
- schimba forma și tonusul abdomenului pentru un profil mai ferm și mai uniform.
Abdominoplastia nu este un substitut pentru pierderea în greutate sau exercițiile fizice. Se poate obține un abdomen mai plat fără o intervenție chirurgicală, printr-o alimentație sănătoasă și exerciții fizice, dar acest lucru nu este întotdeauna posibil. Mulți medici recomandă ca abdominoplastia să fie luată în considerare abia după ce s-a obținut o formă a corpului potrivită, prin dietă și exerciții fizice.
Nu există două corpuri la fel, așa că medicii au dezvoltat diferite tipuri de abdominoplastie, pentru a se potrivi nevoilor individuale ale fiecărui pacient:
- abdominoplastie completă;
- abdominoplastie parțială (mini abdominoplastie);
- abdominoplastie extinsă;
- abdominoplastia „fleur-de-lis” („floare de crin”/în forma literei „T”).
Este important de menționat că abdominoplastia nu este același lucru cu liposucția. Ambele pot ajuta la obținerea unui abdomen mai plat, dar fac acest lucru în mod diferit. La modul general, abdominoplastia presupune îndepărtarea excesului de piele și grăsime printr-o incizie; aceasta este apoi suturată. Liposucția constă în crearea unei mici tăieturi în abdomen, prin care este introdus un instrument numit canulă pentru a sparge depozitele de grăsime; medicul estetician îndepărtează apoi depozitele de grăsime folosind un vid special sau o seringă.
Când este posibilă abdominoplastia?
Pentru a putea trece printr-o procedură de abdominoplastie, un pacient trebuie să aibă, în primul rând, o stare generală de sănătate bună. Sunt și alte condiții care trebuie îndeplinite:
- să aibă o greutate stabilă;
- să nu fumeze sau să poată renunța la fumat înainte și după procedură;
- pentru femei - să nu plănuiască să rămână însărcinate şi să nu fie pe tratament cu anticoncepționale;
- să aibă așteptări realiste cu privire la procedură.
Rezultatele unei abdominoplastii sunt permanente, dar schimbările de greutate pot afecta în timp efectul procedurii; abdominoplastia nu previne creșterea în greutate.
Pregătire pre-operatorie
În cadrul primei întâlniri cu chirurgul estetician, va fi nevoie ca pacientul să parcurgă o serie de pași:
- examinarea istoricului medical: afecțiuni actuale și trecute, orice tratamente urmate la momentul actual sau recent, orice intervenție chirurgicală suferită;
- eventuale alergii la orice medicamente;
- detalii despre creșterea și pierderea în greutate;
- examen fizic: medicul va examina abdomenul și poate face fotografii pentru fișa medicală.
Înainte de programarea operației, pacientul va trebui să facă și o serie de investigații:
- analize de sânge și de urină;
- ecografie Doppler a membrelor inferioare;
- electrocardiogramă (EKG);
- radiografie toracică.
Abdominoplastia se va face numai după ce pacientul a reușit să mențină o greutate stabilă pentru minimum 6-12 luni, prin dietă sau chirurgie bariatrică.
Dacă fumați, medicul vă va cere să vă lăsați de fumat cu cel puțin două săptămâni înainte de operație și până la două săptămâni după. Nu este suficient să reduceți numărul de țigări, trebuie să renunțați complet, deoarece fumatul crește probabilitatea complicațiilor și încetinește vindecarea (scade fluxul de sânge în piele și poate încetini procesul de vindecare; în plus, crește riscul de deteriorare a țesuturilor).

Procedura de desfășurare a abdominoplastiei
Abdominoplastia se poate face în mai multe moduri și toate implică anestezia generală.
Procedura tipică presupune crearea unei tăieturi de la un șold la celălalt, între buric și zona pubiană. Chirurgul întinde apoi mușchii abdominali pentru a-i face mai fermi și îndepărtează excesul de piele și grăsime. Este posibil să fie nevoie de introducerea unor tuburi de drenaj pentru a elimina excesul de lichid. La final, medicul coase incizia, având grijă să repoziționeze buricul.
În funcție de tipul de abdominoplastie, procedura poate avea elemente diferite:
Abdominoplastie completă:
- incizie mare în abdomenul inferior, de la un șold la celălalt, chiar deasupra zonei pubiene;
- a doua incizie pentru a elibera buricul de țesutul care îl înconjoară;
- desprinderea pielii de peretele abdominal;
- realinierea mușchilor abdominali;
- îndepărtarea excesului de grăsime și piele;
- crearea unui nou orificiu pentru buric;
- strângerea pielii rămase și coaserea ei la loc.
Abdominoplastie parțială: cel mai frecvent, mini-abdominoplastiile sunt recomandate persoanelor la care depozitele de grăsime sunt amplasate sub buric:
- incizie mare pe abdomenul inferior;
- desprinderea pielii de peretele abdominal sub ombilic;
- îndepărtarea excesului de grăsime și piele;
- strângerea pielii rămase și coaserea la loc.
Abdominoplastie extinsă: este similară cu o abdominoplastie completă, dar implică o incizie orizontală mai mare, care depășește oasele șoldurilor și se întinde până la partea inferioară a spatelui; medicul poate recomanda această procedură pacienților care au slăbit mult și au un exces de piele pe abdomenul superior și inferior, precum și pe spate;
Abdominoplastie „fleur-de-lis”: este similară cu abdominoplastia extinsă, dar implică și tăieturi verticale; aceste incizii lasă o cicatrice care este vizibilă deasupra taliei.
În funcție de tipul ei, operația de abdominoplastie poate dura între două și cinci ore, iar majoritatea pacienților rămân internați câteva zile.
Recomandări post-operatorii și recuperare
Este foarte important ca pacientul să respecte toate indicațiile medicului pentru îngrijirea inciziei și a bandajului în primele zile după abdominoplastie. De asemenea, trebuie să urmeze instrucțiunile privind poziționarea în pat sau așezat, astfel încât să nu existe presiune asupra suturilor și pentru a evita durerea.
După operație, vă puteți aștepta la:
- necesitatea drenării inciziei pentru a preveni acumularea de lichid;
- apariția unor vânătăi și umflături;
- senzație de amorțeală a pielii dintre buric și rană;
- durere și disconfort;
- incapacitate de a sta drept;
- senzație de zvâcnire în abdomen.
De obicei, pacientul va trebui să poarte, timp de șase săptămâni, un tip special de corset sau pantaloni pentru ca abdomenul să rămână ferm și a ajuta pielea să se vindece corect.
Activitatea intensă, cum ar fi alergarea sau ridicarea obiectelor grele, este interzisă (pentru cel puţin 6-8 săptămâni). Este nevoie de aproximativ șase săptămâni pentru o recuperare completă și pentru a vedea efectele unei abdominoplastii.
Pe măsură ce vă recuperați după operație, se vor forma cicatrici la locul inciziilor; în cazul celui mai comun tip de abdominoplastie, acestea se vor afla sub linia bikinilor. Dar alte tipuri de intervenție presupun tăieturi mai extinse, astfel că cicatricile pot fi vizibile deasupra taliei.
Riscuri și complicații asociate
Toate intervențiile chirurgicale prezintă un anumit grad de risc. Printre posibilele complicații ale abdominoplastiei se numără:
- infecția plăgii, pentru care ar putea fi necesar un tratament cu antibiotice;
- durere și disconfort la locul sau în jurul inciziei;
- hematom;
- cicatrici vizibile și proeminente;
- amorțeală în zonele operate (în cele mai multe cazuri, aceasta este temporară și se va ameliora în câteva săptămâni sau luni);
- zone de piele care nu se vindecă și pot necesita o grefă;
- dificultate la îndreptare (poziţia drept) din cauza pielii strânse;
- acumulare în exces de lichid sub piele (serom) în jurul locului operat, care poate necesita una sau mai multe proceduri de drenaj;
- necesitatea unei transfuzii de sânge (în cazul puțin probabil al unei sângerări masive în timpul intervenției chirurgicale);
- cheaguri de sânge, care pot pune viața în pericol dacă ajung în plămâni;
- greață și vărsături de la anestezicul general.
Aceasta nu este o listă completă. În funcție de istoricul medical sau stilul de viață al fiecărui pacient pot apărea și alte riscuri și complicații.
Bibliografie
- Gower, Timothy. “Tummy Tuck Procedure.” WebMD, 10 Nov. 2003, www.webmd.com/beauty/cosmetic-procedures-tummy-tuck
- Health. “Abdominoplasty (Tummy Tuck).” Vic.gov.au, 2018, www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/abdominoplasty-tummy-tuck
- NHS website. “Tummy Tuck (Abdominoplasty).” Nhs.uk, Jan. 2023, www.nhs.uk/conditions/cosmetic-procedures/cosmetic-surgery/tummy-tuck/
- “Tummy Tuck - Mayo Clinic.” Mayoclinic.org, 2024, www.mayoclinic.org/tests-procedures/tummy-tuck/about/pac-20384892
- Clinic, Cleveland. “A Tummy Tuck (Abdominoplasty) Is Surgery That Removes Extra Skin and Fat from Your Abdomen and Tightens Your Muscles.” Cleveland Clinic, 30 Mar. 2017, my.clevelandclinic.org/health/procedures/11017-tummy-tuck
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie

Microneedling: ce este, cum funcționează, când e recomandat
Microneedlingul este o procedură cosmetică minim invazivă, ce constă în înțeparea pielii cu ace minuscule sterilizate. Leziunile provocate declanșează producerea de colagen și elastină, care vindecă pielea și o fac să arate mai tânără.Inițial, microneedlingul a fost conceput pentru...

Regenerarea părului: etape și tratament
Cu toții ne dorim să avem părul des și sănătos, iar acest lucru este strâns legat de mai mulți factori. Printre aceștia se numără genetica, starea generală de sănătate, dieta sau hormonii, dar și modul în care fiecare din noi își îngrijește părul....

Creșterea părului: ce trebuie să știi
Părul fiecăruia crește în ritmuri diferite. Mulți factori, inclusiv genetica, sexul și vârsta, pot influența viteza de creștere a părului.Părul (foliculul pilos) iese la suprafaţa pielii prin pori, care sunt mici orificii în interiorul pielii. Fiecare folicul conține o rădăcină de p...