Publicat la: 
30/07/2020

Dr. Cezar Buzea, Medic specialist în Chirurgie Plastică, Estetică și Microchirurgie Reconstructivă

Pentru fiecare dintre noi, aspectul fizic este important. Însă nu toți au norocul să se nască cu urechi perfecte. Este important să știm ca există remedii pentru urechile decolate sau clăpăuge.

Află ce este otoplastia, când se recomandă ea și cum decurge perioada postoperatorie.

Ce sunt urechile decolate?

Urechile decolate sau urechile clăpăuge sunt o anomalie congenitală neereditară destul de frecventă, afectând aproximativ 5% din populație. Practic, pacienții se nasc cu urechile mai depărtate de cap, iar această anomalie nu se transmite mai departe copiilor și nu este moștenită de la părinți.

Există și câteva criterii care definesc urechile decolate: o distanță mai mare de 2 cm între ureche si mastoidă, adică partea craniului din spatele urechii sau un unghi mai mare de 30 de grade între ureche și mastoidă. Urechile apar mari, proeminente, au două cauze principale, care pot coexista: lipsa de definire a pliului antehelical, adică a pliului în fața helixului, din fața conturului posterior al urechii sau dezvoltarea excesivă a conchăi, adică a depresiunii din spatele orificiului auditiv extern care este mai adâncă decât în mod normal.

Ce este otoplastia?

Otoplastia este intervenția chirurgicală de corecție a urechilor decolate. Aceasta reunește mai multe procedee care fie modelează cartilajul cu ajutorul unor fire de sutură fără a-i afecta integritatea, fie incizează, excizează porțiuni din cartilaj cu scopul de a crea forma dorită. Procedeul chirurgical este ales în funcție de particularitățile fiecărui pacient, în urma consultației.

Există vreo alternativă la operație?

In cazul nou-născuților, urechile decolate se pot tratata cu succes prin metode nechirurgicale folosind niște atele speciale sau benzi adezive, purtate permanent 6-8 săptămâni. Rata de succes este mai mare dacă acest tip de tratament este inițiat în primele 72 de ore de viață deoarece cartilajul este mai maleabil, sub influența hormonilor estrogeni de la mamă.

Cel mai recent studiu de specialitate apărut în ediția din iunie 2020 a Aesthetic Plastic Surgery extinde perioada de inițiere a tratamentului nechirurgical până în săptămâna a șasea de viață, cu rezultate estetice similare.

Când se recomandă otoplastia?

Adulții pot opta pentru această operație în orice perioadă, cu condiția să aibă o stare buna de sănătate. Vârsta optimă la copii este de 5- 6 ani deoarece urechea este dezvoltată aproape complet, copilul este cooperant și se evită, de asemenea, eventualele traume psihice rezultate din remarcile acide ale colegilor de școală.

Cum decurge operația?

In cazul copiilor, operația se desfășoară sub anestezie generală sau anestezie locală și sedare intravenoasă. In cazul adulților, se utilizează doar anestezia locală. Intervenția propriu-zisă începe printr-o incizie în spatele urechii, apoi se creează pliul antehelical și se apropie concha de craniu cu ajutorul unor fire de sutură permanentă, eventual se excizează o parte din cartilajul conchăi. La final, incizia se închide, iar cicatricea finală rămâne ascunsă în spatele urechii, fiind practic invizibilă. Întreaga procedură durează aproximativ două ore.

Cum decurge perioada postoperatorie?

După operație, urechile vor fi acoperite cu un pansament compresiv atât pentru a preveni o eventuală sângerare cât și pentru a ajuta urechile să se obișnuiască în noua poziție. Firele de sutură și acest pansament se îndepărtează la 7-10 zile postoperator, urmând ca pacienții să mai utilizeze o bandă elastică, mult mai puțin voluminoasă, încă o lună.

În primele zile, se resimte o durere moderată ce poate fi manageriată cu medicamente antalgice obișnuite, iar urechile se pot umfla si învineți în primele două săptămâni postoperatorii. Acest lucru nu împiedică, însă, reluarea activității curente, după 2-3 zile pentru adulți și după 1 săptămână pentru copii.

Urechile clăpăuge atrag de cele mai multe ori complexe mari, mai ales copiilor, care pot fi luaţi în derâdere de colegi la şcoală sau gradiniță. Dacă te deranjează aspectul urechilor tale, nu ezita si consultă medicul specialist.

Doctorul Cezar Buzea este medic specialist în Chirurgie Plastică, Estetică și Microchirurgie Reconstructivă și te poate ajuta, în urma unui consult medical, cu cele mai bune recomandări.

De asemenea, este membru al Board-ului European de Chirurgie Plastică, Estetică și Microchirurgie Reconstructivă, una din cele mai importante și onorante distincții, obținute în urma unei evaluări stricte și actuale.

Foto înainte și după

 

Medic: 

Echipa medicala MedLife - Chirurgie estetica si reparatorie, Chirurgie plastica si microchirurgie reconstructiva Chirurg

Ionescu Noela Elena,Medic Primar, Doctor in Stiinte Medicale
Medic Primar,...

Articole similare

Rinoplastia modifica semnificativ trasaturile fetei / Foto: Captura Vimeo Nasul este elementul central al fetei si ca urmare are o importanta estetica deosebita. Modificarea formei sau dimensiunilor piramidei nazale poate determina schimbarea semnificativa a infatisarii si a armoniei locale. De aceea, operatia de remodelare a nasului (...
Dr. Cezar Buzea, Medic specialist în Chirurgie Plastică, Estetică și Microchirurgie Reconstructivă Pentru fiecare dintre noi, aspectul fizic este important. Însă nu toți au norocul să se nască cu urechi perfecte. Este important să știm ca există remedii pentru urechile decolate sau clăpăuge. Află ce este otoplastia, când se recomandă ea și cum...