Acupunctura: ce este, cum funcționează, beneficii

Informații generale despre acupunctură
Acupunctura este una dintre cele mai vechi practici de vindecare din lume şi a fost practicată în China încă de acum câteva mii de ani. Ea are o istorie bogată și a evoluat de-a lungul timpului, încorporând diverse tehnici și teorii.
Ce este acupunctura
Terapia prin acupunctură este o formă de medicină tradițională chineză ce implică inserarea de ace subțiri în anumite puncte ale corpului. Aceste puncte sunt situate pe canale energetice (numite meridiane), prin care circulă energia vitală a corpului (numită chi/qi).
În ce constă această terapie
Acupunctura se bazează pe conceptul că un dezechilibru în fluxul de energie chi poate induce disconfort și/sau boală. Prin inserarea acelor se poate restabili echilibrul energetic şi stimula, astfel, vindecarea.
Când este recomandată terapia prin acupunctură
Acupunctura este utilizată pentru tratarea unei game largi de boli şi probleme de sănătate, precum:
- dureri acute şi cronice;
- migrene;
- probleme digestive şi respiratorii;
- tulburări de somn;
- stres;
- anxietate.
Beneficiile acupuncturii:
- gestionează durerea (de spate, cap, articulații);
- îmbunătățește circulația sangvină;
- reduce inflamația.
Când este contraindicată acupunctura
Acupunctura este contraindicată în cazul:
- corticoterapiei;
- marilor insuficiențe: cardiacă, renală, hepatică;
- tulburărilor de coagulare;
- cancerelor cutanate;
- infecțiilor cutanate;
- persoanelor care au fobie de ace.
Recomandări înainte de începerea terapiei prin acupunctură
Înainte de a începe terapia cu acupunctură, luați în considerare următoarele recomandări:
- asigurați-vă că acupuncturistul pe care îl alegeți este licențiat și certificat;
- consultați-vă cu medicul dumneavoastră de familie, mai ales dacă aveți afecțiuni preexistente;
- discutați istoricul medical - furnizați acupuncturistului un istoric medical complet, inclusiv orice operații anterioare, medicamente, alergii și condiții de sănătate actuale; aceste informații îl vor ajuta să adapteze planul de tratament la nevoile dumneavoastră specifice;
- comunicați-vă așteptările - comunicați în mod clar acupuncturistului motivele pentru care doriţi să recurgeţi la acupunctură și obiectivele tratamentului;
- înțelegeți procesul de tratament - familiarizați-vă cu ceea ce vă puteți aștepta în timpul ședințelor de acupunctură, inclusiv cu plasarea acelor, cu senzațiile pe care le puteți experimenta și cu orice efecte secundare potențiale;
- îmbrăcați-vă confortabil - purtați haine largi și confortabile la ședințele de acupunctură, deoarece este posibil să fie nevoie să expuneți anumite zone ale corpului pentru plasarea acelor; acest lucru vă va ajuta să vă relaxați în timpul tratamentului;
- hidrataţi-vă și evitați cofeina - beți multă apă înainte și după ședințele de acupunctură pentru a vă menține hidratat; evitați să consumați cofeină sau alcool imediat înainte de tratament, deoarece aceste substanțe pot afecta răspunsul organismului la acupunctură;
- relaxaţi-vă - încercați să ajungeți la programarea la acupunctură relaxat și calm; stresul și tensiunea pot afecta eficiența tratamentului, așa că, dacă este posibil, acordați-vă timp pentru a vă relaxa înainte de ședință.
Recomandări după începerea terapiei prin acupunctură
După începerea terapiei prin acupunctură este important să luați în considerare câteva recomandări pentru a maximiza beneficiile și a vă susține starea de bine generală:
- rămâneți hidratat - beți multă apă după ședința de acupunctură, pentru a ajuta la eliminarea toxinelor și pentru a vă rehidrata organismul; o hidratare adecvată poate contribui, de asemenea, la eficacitatea tratamentului;
- odihniți-vă și relaxați-vă - oferiți-vă timp să vă odihniți și să vă relaxați după ședința de acupunctură; evitați activitățile obositoare, situațiile stresante sau mesele grele imediat după tratament, pentru a permite corpului să absoarbă pe deplin efectele acupuncturii;
- monitorizați-vă simptomele - acordați atenție oricăror modificări ale simptomelor sau ale stării generale de bine după ce ați început terapia prin acupunctură; ţineți evidența îmbunătățirilor sau a oricăror senzații noi pe care le puteți experimenta, deoarece acest lucru vă poate ajuta atât pe dumneavoastră dar și pe acupuncturist în ajustarea planul de tratament după cum este necesar;
- mențineți un stil de viață sănătos - sprijiniți procesul de vindecare a organismului prin menținerea unei diete echilibrate, practicarea regulată de exerciții fizice și gestionarea nivelului de stres.
Ce efecte are acupunctura
Rezultatele terapiei prin acupunctură pot varia de la caz la caz, acupunctura fiind o experiență personală. Ea poate fi folosită ca terapie complementară în combinație cu tratamentul medical convențional.
Procedura nu este dureroasă, pacienții se relaxează pe durata acesteia, pot resimţi senzaţii de căldură, furnicături sau vibrație la locul inserției acelor.
Durata unei şedinţe este de aproximativ 30 minute, numărul şi frecvența şedinţelor variind în funcţie de problemele fiecăruia.
Efectele terapiei prin acupunctură se pot observa chiar de la prima şedinţă. Uneori, în primele 24-48 de ore, se pot produce accentuări ale simptomelor existente sau pot apărea simptome noi, fenomenul fiind numit ,,criza de vindecare”.
Părerile despre acupunctură pot varia foarte mult în funcție de experiențele individuale, de practicieni și de afecțiunile specifice care sunt tratate. Mulți oameni raportează experiențe pozitive cu acupunctura, observând îmbunătățiri în diverse condiții de sănătate, cum ar fi durerea cronică, stresul, anxietatea, insomnia și durerile de cap.
Acupunctura este adesea considerată o terapie complementară pentru gestionarea simptomelor asociate cu hernia de disc, dar este esențial să îi înțelegem limitele și potențialele beneficii.
Acupunctura este uneori utilizată ca terapie complementară pentru slăbit, dar eficacitatea sa în acest scop nu este pe deplin susținută de dovezi științifice. Unii susținători ai acupuncturii cred că aceasta poate ajuta la reglarea apetitului și la reducerea poftelor, ceea ce poate sprijini eforturile de pierdere în greutate. Punctele de acupunctură legate de foame și metabolism sunt adesea vizate în aceste tratamente.
Alte informații utile
Acupunctura este adesea utilizată ca parte a unei abordări holistice a asistenței medicale, alături de alte tratamente tradiționale sau convenționale.
Atunci când este efectuată de un practician calificat și instruit, acupunctura este, în general, considerată sigură. Cu toate acestea, este esențial să vă asigurați că acupuncturistul este autorizat și că respectă protocoalele de igienă și siguranță adecvate. Acele trebuie să fie sterile și aruncate după fiecare utilizare pentru a preveni infecțiile.
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie

Somn odihnitor: importanța și beneficii asupra sănătății
Somnul este unul dintre cele mai importante procese ale organismului, prin care este stabilită starea de homeostazie a corpului. Lipsa de somn sau un somn neodihnitor duce, inevitabil, la o dimineață dificilă și la o zi neplăcută.Problemele, însă, nu se opresc aici: lipsa de somn se acumule...

Defectele genei p53: care sunt implicațiile clinice
Gena p53 se găsește pe cromozomul 17p13.1 și codifică proteina tumorală p53 (PT53). Aceasta este o oncoproteină care joacă un rol major în soarta celulelor care conțin ADN alterat. Rolurile lui PT53 sunt acelea de a permite repararea ADN-ului afectat prin întârzierea ciclului celular, sau...

Păr uscat: ce trebuie să știi
Cum recunoaștem părul uscat Părul uscat apare atunci când firele de păr nu mai obțin sau nu rețin suficientă apă. Lipsa umidității face ca părul să-și piardă strălucirea, astfel încât el devine tern și cu aspect uscat, încretit și cu fire despicate. Pă...