MEDICINA GENERALA

23 Septembrie 2022

Necesarul de apă: câtă apă trebuie să bei într-o zi?

Necesarul de apă: câtă apă trebuie să bei într-o zi?

Apa este deosebit de importantă pentru sănătate și aduce beneficii majore la nivelul tuturor proceselor organismului. Apa, ca și aerul, este esențială pentru a întreține viața, iar consumarea ei în cantitățile recomandate este utilă atât pentru menținerea unei greutăți optime, cât și pentru asigurarea funcțiilor vitale.

Câtă apă trebuie să bei pe zi în funcție de greutate

Un prim aspect pe care trebuie să îl luăm în considerare când vine vorba de cantitatea optimă de apă este greutatea. Astfel, cantitatea de lichide de care are nevoie organismul nostru pentru a funcționa corespunzător este următoarea:

Greutate (kg) Cantitate necesară de apă (ml)
40 – 50 1.600 – 2.000
50 – 60 2.000 – 2.400
60 – 70 2.400 – 2.800
70 – 80 2.800 – 3.200
80 – 90 3.200 – 3.600
90 – 100 3.600 – 4.000

 

Beneficiile hidratării

Consumul de apă previne deshidratarea, fenomen deosebit de periculos pentru funcțiile vitale, având în vedere că organismul uman este compus din apă, în proporție de 60-70%.

Apa acționează la nivel celular, iar cu ajutorul ei sunt reglate o multitudine de procese:

 • menținerea temperaturii corporale: atunci când temperatura corpului este ridicată, apare cel mai adesea fenomenul de deshidratare. Aportul de apă combate acest fenomen, oferind organismului cantitatea de lichide pierdută ca urmare a creșterii temperaturii;
 • reducerea tensiunii arteriale: hidratarea joacă un rol esențial în acest proces, reducând și efectele unei tensiuni arteriale ridicate;
 • funcționarea sistemului nervos central: ajută la menținerea într-o stare de echilibru a neuronilor. Hidratarea previne oboseala și lipsa concentrării;
 • digestia: absorbția nutrienților este influențată de cantitatea de apă consumată. Digestia este mult îmbunătățită, la fel și tranzitul intestinal;
 • funcționarea rinichilor: este asigurată printr-un aport corect de lichide (rinichii au rolul de a filtra lichidele și de a elimina toxinele din corp prin producerea urinei).

Ce se întâmplă dacă bei prea multă apă

Ce se întâmplă dacă bei prea multă apă

Cantitatea necesară de apă este calculată în funcție de greutate, dar și de alte aspecte, cum ar fi mediul de viață, condițiile, nivelul de efort sau alte caracteristici care pot influența felul în care organismul consumă această cantitate de lichide.

În general, problema cea mai acută este lipsa hidratării corecte, însă uneori și consumul unei cantități prea mari de lichide poate crea probleme. Această situație este cunoscută drept „intoxicație cu apă” sau consum de apă în exces.

Consumul de apă în exces poate fi identificat prin câteva semnale, pe care le transmite corpul uman:

 • amețeală;
 • dureri de cap;
 • urinare frecventă (anormală față de regimul zilnic, cu o culoare foarte deschisă și fără simptome specifice unor afecțiuni la nivelul tractului urinar);
 • diaree;
 • vărsături și senzație de greață;
 • somnolență;
 • tensiune ridicată.

Toate aceste simptome apar, în principal, din cauza dezechilibrelor pe care le produce consumul foarte mare de apă. Acesta influențează nivelul sodiului din corp care are implicații în toate aspectele și funcțiile organismului.

Ce se întâmplă dacă nu bei suficientă apă

Consumul insuficient de apă are, de asemenea, un impact negativ asupra organismului. În lipsa unui aport suficient de lichide, corpul se poate deshidrata, iar efectele se văd aproape imediat: creierul nu mai poate funcționa la capacitate normală și apare oboseala psihică și fizică. Atunci când scade cantitatea de apă din corp, fibrele musculare resimt acest lucru, la fel ca întregul organism.

Odată cu un consum insuficient de apă se produce și creșterea în greutate. Acest lucru se explică prin faptul că organismul încearcă să prezerve cantitatea de apă. Fenomenul este cunoscut sub numele de retenție de apă și, de cele mai multe ori, este motivul pentru care majoritatea persoanelor nu reușesc să ajungă la greutatea ideală.

Nu doar consumul de apă este important, ci și consumul de alimente cu un conținut ridicat de apă, cum ar fi castraveții sau pepenii.

Atunci când nu consumi suficient de multă apă vei observa că stările de irascibilitate, de agitație și de nervozitate se agravează. Apa are efect liniștitor și poate contribui la scăderea riscului de accident vascular cerebral.

Fără un aport normal de apă vei observa și apariția problemelor digestive: constipația, durerile abdominale și digestia încetinită sunt doar câteva dintre problemele care apar ca urmare a consumului insuficient de apă. În plus, funcția de filtrare a rinichilor va fi afectată: urina capătă o culoare închisă, iar toxinele sunt menținute în cea mai mare parte în corp, afectând starea de bine a întregului organism.

De asemenea, forța fizică scade atunci când apa nu este consumată într-o cantitate normală (vei obosi mai ușor).

Cum să eviți deshidratarea

Cum să eviți deshidratarea

Un consum de apă rezonabil, mediu, de aproximativ 2 litri pe zi, poate fi suficient pentru a acoperi nevoile organismului.

Nu trebuie să aștepți să ți se facă sete, ci poți implementa un program, prin care să îți amintești în permanență să consumi apă, la intervale regulate. În plus, îți poți începe ziua bând un pahar de apă, pentru a accelera tranzitul intestinal, pentru vitalitate și pentru a evita deshidratarea.

De asemenea, consumă apă în timpul meselor și înainte de acestea. Acest lucru va reduce pofta de mâncare și va ajuta digestia.

În timpul episoadelor febrile consumă cât mai multă apă pentru a preveni deshidratarea. Acest lucru se aplică mai ales în cazul copiilor pentru care deshidratarea prezintă riscuri deosebit de mari.

În timpul perioadelor foarte călduroase, consumă ceaiuri și sucuri fără îndulcitori și evită băuturile care cresc riscul de apariție a deshidratării, cum ar fi băuturile alcoolice.

Nu bea apă rece (de la frigider) atunci când corpul este foarte încălzit (vara, după antrenamente dificile sau în timpul episoadelor febrile), deoarece organismul poate intra în șoc.

 

Bibliografie

 1. “Water and Healthier Drinks.” Centers for Disease Control and Prevention, 6 June 2022, www.cdc.gov
 2. McIntosh, James. “Fifteen Benefits of Drinking Water.” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 16 July 2018, www.medicalnewstoday.com
 3. “How Much Water Do You Need to Stay Healthy?” Mayo Clinic, 2020, www.mayoclinic.org
 4. Side. “6 Side Effects of Not Drinking Enough Water.” Henryford.com, 2020, www.henryford.com
 5. Anthony, Kiara. “Drinking Water before Bed.” Healthline, Healthline Media, 28 Nov. 2017, www.healthline.comSolicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile PacientuluiPasul 2

Detaliile Programării


©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.