Stomatologie

05 Ianuarie 2023

Ghid de periaj- cum să te speli corect pe dinți

scris de

Zodila Anita, Medic Specialist Stomatologie

mama si fiica spalandu-se pe dinti impreuna

Importanța periajului dentar corect

O igienă orală optimă începe prin însușirea unei tehnici corecte de periaj dentar. Atunci când periajul nu este realizat, este prea agresiv sau incomplet, primele semne vor fi vizibile la nivelul gingiilor, în primă instanță printr-o inflamație caracterizată de aspect roșu și de sângerare, pentru ca ulterior, în stadii grave, să se ajungă până la retracții gingivale și mobilitate dentară (boala parodontală avansată). Cariile provocate de o igienă precară se dezvoltă mai greu decât inflamația gingivală, cele de la nivel interdentar fiind vizibile destul de târziu, când este deja formată o cavitate carioasă.

Referindu-ne la implicațiile asupra întregului organism, o igienă orală incorectă sau absentă, cu dezvoltarea cariilor și a bolii parodontale, va afecta masticația, pacientul va înghiți alimente masticate incomplet, iar stomacul va avea de suferit. O boală parodontală agresivă, cu încărcătură bacteriană mare, poate avea implicații majore asupra pacienților cu afectări cardiace sau diabet, susceptibili la o agravare a acestor boli.

Perierea dinților pas cu pas

De-a lungul timpului au fost propuse mai multe tehnici de periaj însă, în ultimii ani, prin evaluarea atât a stării de sănătate dentare precum și parodontale (a gingiilor și a suportului dentar osos), s-a stabilit ca fiind optimă tehnica de periaj cu mișcări verticale, prin perierea de la gingie la dinte - tehnica roz-alb. Mai exact, periuța dentară va peria întâi suprafața gingivală, coborând (sau urcând în cazul arcadei inferioare) spre dinți. Astfel, se asigură atât o curățare optimă a dintelui și a suprafeței gingivale, precum și un masaj al gingiei.

O igienă orală corectă și completă include, pe lângă periaj, și mijloacele auxiliare de curățare, destinate spațiilor interdentare: ață dentară, periuțe interdentare sau irigator oral. Pacientul trebuie instruit de medicul specialist în folosirea corectă a periuței și a mijloacelor auxiliare de curățare deoarece, prin periajul simplu, suprafețele dentare sunt curățate doar în proporție de 70%, restul de 30% rămânând necurățate și susceptibile activității carioase sau depunerilor de tartru.

Cum alegi corect periuța și pasta de dinți

Primul pas în realizarea unui periaj corect este alegerea periuței de dinți adecvată. Există periuțe de dinți manuale, cu peri mori sau duri, și periuțe electrice, cu aceleași caracteristici. De cele mai multe ori, pacienții nu știu ce tip de periuță li se potrivește. Cel mai bine este să discute cu medicul stomatolog, acesta putând să le recomande metoda optimă de periaj dar și o pastă de dinți adaptată nevoilor lor. În general, un pacient cu dinți sănătoși, fără probleme dentare sau parodontale mari, poate alege orice periuță, fie ea electrică sau manuală; singura atenționare în acest caz este legată de prudență în utilizarea periuțelor cu peri duri, care pot afecta atât smalțul cât și gingia, dacă sunt folosite agresiv.

Un pacient cu sensibilități dentare și retracții gingivale este sfătuit să aleagă periuțe moi și o pastă cu fluor.

Persoanele cu sângerări gingivale sunt, de obicei, instruite să utilizeze, de asemenea, periuțe moi, numite şi soft, și paste de dinți ce conțin substanțe antiseptice. Acestor pacienți li se recomandă o atenție sporită în folosirea periuțelor electrice, care pot fi agresive cu gingiile.

Cum folosești corect apa de gură și ața dentară

Aşa cum am menționat, primul pas în realizarea unei igiene orale corecte este periajul, însă, pentru completarea acestuia, avem la dispoziție apele de gură, ața dentară și dușul bucal.

Ața dentară are rolul de a asigura curățenia interdentară, prin mișcări verticale, însă fără a leza gingia. Folosirea corectă nu determină sângerare gingivală, aceasta fiind afectată doar de lezarea directă, prin mișcări agresive. După periaj și curățare interdentară, medicul dentist poate recomanda folosirea unei apei de gură, fie ea cu rol cosmetic (doar pentru împrospătarea respirației), fie terapeutic, prin folosirea apelor cu fluor (pentru restrângerea activității carioase) ori a celor cu antiseptic (pentru pacienții cu afecțiuni parodontale precum sângerări sau inflamații gingivale).

Sfaturi pentru igiena dentară a copiilor

Este foarte important ca părinții să înceapă realizarea igienei orale la copii încă de la apariția primului dinte. De asemenea, asociațiile internaționale de stomatologie pediatrică recomandă ca periajul să fie efectuat de părinți până la vârsta de 6-7 ani ai copilului. În acest moment, există periuțe și paste de dinți adaptate fiecărei vârste în parte, de mărimi diferite și cu un conținut corespunzător de fluor.

Pe lângă igiena dentară propriu-zisă, în cazul copiilor, o atenție deosebită trebuie acordată igienei alimentare, cei mici fiind mari consumatori de dulciuri. Zahărul este răspunzător de apariția demineralizărilor dentare și, ulterior, a cariilor.

Îngrijirea danturii temporare este extrem de importantă deoarece ea este cea care ghidează viitoarea erupție a dinților definitivi; îmbolnăvirea sau pierderea precoce a dinților de lapte va avea efecte negative în sănătatea dentiției definitive.

De asemenea, copilul trebuie învățat să spele dinții corect încă de la o vârstă fragedă și trebuie obișnuit cu vizitele periodice la medicul stomatolog.

Mituri frecvente asociate igienei orale

Există numeroase mituri legate de îngrijirea și sănătatea dinților și a gingiilor. Printre cele mai cunoscute se numără:

1. Nu folosesc ață dentară deoarece îmi sângerează gingia

Fals! O gingie sănătoasă nu sângerează. Ața dentară are rolul de a ajuta la eliminarea plăcii bacteriene și a resturilor alimentare interdentare, ce mențin o inflamație constantă la acel nivel.

2. Apa de gură înlocuiește periajul

Fals! Substanțele antiseptice pe care apa de gură le conține fac ca aceasta să nu poată fi folosită pe perioade lungi de timp și, în niciun caz, ca un substitut al periajului. Clătirea cu apă de gură nu are puterea de curățare dentară realizată prin periaj.

3. Periuța de dinți trebuie să fie dură, ca să poată curăța dinții bine

Fals! Un periaj agresiv va afecta atât smalțul, printr-o abrazie accelerată, dar și gingia, provocând retracţia gingivală.

Pentru a avea o dantură frumoasă și sănătoasă, periajul este una dintre cele mai importante activități de igienă de care trebuie să ținem cont zilnic.



Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării


©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.