Publicat la: 
3/05/2018

amintire vise

Administrarea suplimentelor alimentare de vitamina B6 ne ajuta sa ne amintim ce am visat, arata cea mai recenta cercetare efectuata de oamenii de stiinta australieni de la Universitatea din Adelaide.

Studiul, publicat in revista de specialitate "Perceptual and Motor Skills," a inclus un experiment efectuat in randul a 100 de australieni ce au luat doze duble de vitamina B6 inainte de a merge la culcare pe o perioada de cinci zile consecutive, informeaza adelaide.edu.au.

"Rezultatele noastra arata ca administrarea de vitamina B6 imbunatateste capacitatea oamenilor de a isi aminti visele fara sa afecteze calitatea somnului sau programul de odihna," declara Dr. Denholm Aspy, autorul principal al studiului.

"Este prima data cand un astfel de studiu investigheaza efectele administrarii de vitamina B6, precum si a altor tipuri de vitamine din clasa B, asupra memoriei viselor pe un grup atat de mare de oameni," adauga autorul.

Impactul vitaminei B6 asupra amintirii viselor: in ce a constat studiul

Studiul randomizat a fost efectuat in randul a 100 de participanti impartiti in doua grupuri: cei care au primit 240 de miligrame vitamina B6 si cei carora le-au fost administrate pastile cu efect placebo, inainte de culcare.

Atat inainte de inceperea studiului, cat si la finalul acestuia, oamenii de stiinta au efectuat un sondaj de opinie in randul participantilor pentru a afla daca acestia isi amintesc, in mod normal, ceea ce viseaza pe timpul somnului.

Conform declaratiilor voluntarilor, acestia obisnuiau sa isi aminteasca foarte rar visele. Participantii ce faceau parte din grupul caruia i-au fost administrate suplimente cu vitamina B6 au raportat la finalul studiului o imbunatatire a capacitatii de a isi aminti ceea ce au visat pe durata odihnei de noapte.

Ce declara participantii la studiu

"Pe parcursul studiului am simtit o imbunatatire a capacitatii mele de a retine ceea ce visam. Visele mele au fost mai clare si mai usor de retinut. De asemenea, am observat ca nu uit pe parcursul zilei ceea ce am visat, asa cum mi se intampla in mod normal," a declarat unul dintre participantii la studiu ce facea parte din primul grup de test.

"Visele mele au devenit mai reale, de abia asteptam sa merg la somn si sa visez," declara un alt participant din acelasi grup de test.

Beneficiile viselor lucide

"O persoana petrece aproximativ sase ani din viata visand. Daca ajungem in punctul de a fi capabili sa visam lucid si sa ne controlam visele, atunci putem sa folosim timpul de visare mult mai productiv. Visul lucid - descris prin constientizarea succesiunii de imagini ce se deruleaza pe plan psihic ca apartinand viselor - are o serie de potentiale beneficii. Spre exemplu, putem sa ne utilizam aceasta capacitate pentru a ne controla visul, a evita cosmarurile, a trata fobiile sau a ne rezolva in mod creativ problemele, a ne perfectiona abilitatile motorii si chiar a ne reabilita in urma traumelor fizice.

Pentru a ne dezvolta aceste capacitati este necesar sa putem sa ne amintim ceea ce visam in mod regulat. Studiul de fata arata ca vitamina B6 poate fi o buna modalitate de a dobandi aceste beneficii," declara Dr Aspy.

Sursele de vitamina B6

Vitamina B6 se regaseste in mod natural in diferite produse alimente, precum cerealele integrale, legume si fructe (in special banane, avocado, spanac si cartofi), dar si in lactate, oua, carne rosie si peste.

"Este necesar sa efectuam cercetari suplimentare pentru a investiga daca efectele vitaminei B6 variaza in functie de cantitatea pe care o obtinem din dieta. Este posibil ca administrarea suplimentelor pe baza de vitamina B6 sa fie eficienta numai pentru persoanele care obtin un aport redus din dieta lor alimentara. De asemenea, efectele pe care aceste suplimente le au asupra capacitatii de a ne controla si aminti visele ar putea fi diminuate odata cu suplimentarea prelungita a dietei alimentare cu B6," conchide Dr. Aspy.

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Psihologie, Psihoterapie

Articole similare

Sunetul care ne trezeste trebuie sa fie bland / Foto: Dreamstime.com Cui nu i-a venit sa arunce pe geam telefonul sau ceasul cand alarma a inceput sa tipe? De cate ori n-ati simtit ca nici un sunet, melodie sau mesaj n-ar putea sa imblanzeasca brutalitatea trezirii in momentul in care somnul e mai dulce? Comenteaza pe Forum MedLive.ro...
De ce visam este inca un mister pentru cercetatori care studiaza diferenta dintre cei care isi amintesc visele in mod regulat si cei care si le amintesc foarte rar. Cercetatorii au facut urmatoarele doua observatii: cei care isi amintesc visele au de doua ori mai mult timp in stare de veghe in timpul somnului decat cei care nu si le amintesc...
Administrarea suplimentelor alimentare de vitamina B6 ne ajuta sa ne amintim ce am visat, arata cea mai recenta cercetare efectuata de oamenii de stiinta australieni de la Universitatea din Adelaide. Studiul, publicat in revista de specialitate "Perceptual and Motor Skills," a inclus un experiment efectuat in randul a 100 de australieni ce au...
Foto: FreeDigitalPhoto Visele nu se intampla pur si simplu, este posibil ca si tu sa ai un cuvant de spus in asta si astfel sa le poti contura. Unii oameni isi controleaza visele in momentul in care acestea se intampla. Fenomenul se numeste "vis lucid"- oamenii care pot avea vise lucide stiu ca viseaza si pot schimba "povestea" pe masura ce...
Administrarea suplimentelor alimentare de vitamina B6 ne ajuta sa ne amintim ce am visat, arata cea mai recenta cercetare efectuata de oamenii de stiinta australieni de la Universitatea din Adelaide. Studiul, publicat in revista de specialitate "Perceptual and Motor Skills," a inclus un experiment efectuat in randul a 100 de australieni ce au...