Publicat la: 
24/07/2015

Un studiu publicat recent in jurnalul "Science Translational Medicine" arata ca bacteriile rezistente la antibiotice sunt mai puternice decat se credea anterior: nu numai ca sunt mai greu de tratat, dar se si adapteaza mult mai usor la organismul uman, provocand infectii deosebit de grave ce pot duce la deces, scrie mashable.com.


Constatarile recente vin impotriva opiniei dominante din industria medicala, conform careia atunci cand bacteriile dobandesc rezistenta la medicamente, se raspandesc mai greu. Desi oamenii de stiinta au presupus ca acest lucru este adevarat, dovezile care sa sprijine acest punct de vedere sunt limitate, spun cercetatorii.
Pentru acest studiu oamenii de stiinta au examinat efectul rezistentei bacteriilor la antibiotice in cazurile de pseudomonas aeruginosa, bacteria care cauzeaza infectii pulmonare, aratand ca soarecii de laborator care au fost infestati cu tulpini rezistente la antibiotice au mai multe sanse sa moara, in lipsa unui tratament, decat soarecii infestati cu tulpinile aceleiasi bacterii dar care nu au rezistenta la antibiotice. De asemenea, s-a constatat ca tulpinile rezistente la antibiotice ataca celulele sistemului imunitar.


Cercetatorii au ajuns la rezultate similare si pentru alte doua tulpini bacteriene: acinetobacter baumannii, bacteria care provoaca infectii la oamenii internati in spitale, si vibrio cholera, bacteria care provoaca holera si bolile diareice acute. In urma experimentelor facute pe iepuri s-a constatat ca cei ce sufereau de holera acuta erau mai predispusi sa dezvolte, in tractul gastro-intestinal, bacteriile vibrio cholera rezistente la antibiotice.


Noul studiu arata ca eforturile de a rezolva astfel de probleme, in cercetarile intreprinse la nivel mondial, sunt accelerate de descoperirea avantajelor pe care bacteriile le au in fata tratamentelor existente si de virulenta bacteriilor rezistente la medicamente.


"Constatarile noastre subliniaza necesitatea de a tine sub control, in mod eficient, aparitia germenilor patogeni rezistenti la antibiotice, precum si necesitatea de a de adopta abordari diferite pentru prevenirea si tratarea infectiilor", scriu autorii acestui studiu.


G.T.
Specialitate: 
Comentarii

Se naste intrebarea, de ce nu apare acest fenomen in cazul vietatilor care produc antibiotice(ca de ex. Penicillium rubens, din care Fleming a extras primul antibiotic)
Ei exista de milioane de ani, fara sa fie nimiciti de bacteriile (care se pare ca nu produc mutatii de cresterea rezistentei) impotriva carora se apara cu antibioticele produse.

Pagini

Echipa medicala MedLife - Medicina generala

Medic Specialist
Frinculescu Simona,Medic Specialist Medicina Generala / Medicina de F
Medic Specialist...
Medic Specialist
Medic Specialist