MEDICINA GENERALA

21 Ianuarie 2016

Brazilia, focare de infectie cu virusul Zika: Tot mai multi copii se nasc cu microcefalie

Brazilia a cunoscut o noua crestere a numarului de copii nascuti cu un cap anormal de mic - microcefalie - din cauza ca mamele lor au fost infestate cu virusul Zika, scrie BBC News.

Incepand cu octombrie, au fost inventariate 3.893 de cazuri de microcefalie, cand autoritatile au notat pentru prima oara o crestere a incidentei, in crestere fata de cifra de 3.500 de la ultimul raport de saptamana trecuta.

In Colombia, au fost anuntate peste 13.500 de cazuri.

Transmisa, la fel ca febra denga sau chikungunya de tantari, virusul Zika constituie o amenintare pentru sanatatea umana, chiar daca infectia trece deseori neobservata.

Autoritatile americane au emis saptamana trecuta o avertizare in care sfatuiesc femeile gravide sa evite sa calatoreasca in Brazilia si in alte tari din America Latina si din Caraibe unde sunt inregistrate cazuri de infectie cu Zika. Ce este Zika?

Acest virus a fost observat pentru prima oara in Uganda, in 1947, la o maimuta, si poarta numele unei paduri situata la sud de Kampala, capitala acestei tari, potrivit AFP.

Zika face parte din aceeasi familie Flaviviridae ca si virusul denga si febra galbena. Primul caz uman a fost raportat in 1968, potrivit Organizatiei Mondiale a Santatatii (OMS).

Zika se transmite prin muscatura tantarilor Aedes aegypti si a tantarilor tigru (Aedes albopictus). Insectele musca o persoana bolnava, preiau virusul si il transmit ulterior la persoane sanatoase.

Care sunt simptomele?

In marea majoritate a cazurilor (70 - 80%) infectia trece neobservata. Cand apar, simptomele sunt de tip gripal (febra, dureri de cap) si eruptii cutanate.

Zika se poate manifesta si prin conjunctivita sau prin durere in spatele ochilor, precum si prin edem pe maini sau pe picioare.

Pot aparea complicatii?

Niciun deces provocat de Zika nu a fost anuntat, potrivit organizatiei americane pentru supravegherea si preventia bolilor CDC.

Dar au fost depistate doua tipuri de complicatii grave: complicatii neurologice si malformatii la fetusii copiilor bolnave.

Complicatii neurologice precum sindromul Guillain-Barré, boala auto-imuna care se traduce printr-o slabiciune sau paralizie progresiva a membrelor, au fost descrise in Brazilia si in Polinezia franceza.

Tratament, vaccin?

Nu exista niciun tratament specific si nici vaccin pentru acest virus. Singurele tratamente constau in reducerea durerii prin analgezice.

Ca preventie, se recomanda evitarea muscaturilor de tantari.

Femeile insarcinate trebuie sa fie deosebit de atente. Si persoanele infectate tre buie sa evite sa fie muscate, pentru a stopa ciclul de transmisie.

Unde se intalneste cel mai des Zika?

Dupa ce a fost observata in Africa, Asia si in Pacific, aceasta boala afecteaza mai puternic, din 2015, continentul american, cu Brazilia principala tara afectata.

In total, 12 tari au fost infectate de la inceputul lui 2016 in America Latina si in Antile. In decembrie 2015, primele cazuri au fost inregistrate in Guyana si in Martinica.

Aparitia tantarului tigru in sudul Europei face perfect posibila aparitia de cazuri Zika pe batranul continent, in special in Franta, in perioada mai - noiembrie, subliniaza ministerul francez al Sanatatii.

R.M.



Medici BOLI-INFECTIOASE

Doctor Hara Livia
Hara Livia
Medic Primar
Doctor Hristea Adriana
Hristea Adriana
Medic Primar
Hristea Adriana
Medic Primar

Doctor Constantinescu Georgeta Ileana
Constantinescu Georgeta Ileana
Medic Primar
Constantinescu Georgeta Ileana
Medic Primar

Doctor Marinescu Adrian-Gabriel
Marinescu Adrian-Gabriel
Medic Primar Boli Infectioase
Marinescu Adrian-Gabriel
Medic Primar Boli Infectioase

Doctor Zaporojan Iulian
Zaporojan Iulian
Medic Primar
Zaporojan Iulian
Medic Primar

CR
Chiris Roxana
Medic Primar
Chiris Roxana
Medic Primar

Doctor Banica Constantin
Banica Constantin
Medic Specialist
Banica Constantin
Medic Specialist

Doctor Petric Mihaela Carmen
Petric Mihaela Carmen
Medic Specialist
Petric Mihaela Carmen
Medic Specialist

Vezi toți medicii

©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.