Publicat la: 
27/02/2020

Autor: Dr. Vezeanu Mihaela, Medic primar, Clinica DentaLife

Bruxismul este reprezentat de frecarea sau “ scrasnirea” dintilor si afecteaza o mare parte din populatie. Studiile ne arata ca aparitia bruxismului are o stransa legatura cu stilul de viata stresant si se manifesta in momentele de relaxare, cel mai frecvent fiind cel nocturn.

Pacientul poate constientiza insa momentele cand are loc aceasta manifestare, prezentandu-se la medicul dentist cu dureri ale articulatiei temporo-mandibulare, dureri dentare sau faciale provocate de contractarea musculara prin inclestarea dintilor. Alteori, prin simpla consultatie medicul poate depista ca pacientul sufera de bruxism, acesta nesesizand afectiunea care se produce in timpul somnului.

Bruxismul are ca si consecinte prabusirea intregului aparat dento-maxilar daca nu este depistat la timp. Abraziunile dentare ireversibile (ocluzal dintii au aspect neted, nemaiprezentand cuspizii si santurile fiziologice), retractiile gingivale pana la descoperirea radacinilor dentare, mobilitatea dintilor, sunt doar cateva dintre patologiile asociate acestei boli.

Cu timpul coroanele dentare se abrazeaza atat de mult incat inaltimea acestora scade si intreg etajul inferior al fetei capata aspect “imbatranit” asemeni varstnicilor care sunt edentati total (nu mai au dinti). Barbia este propulsata inainte, buzele se subtiaza si persoanele foarte tinere care sufera de bruxism par imbatranite.

Leziunile de colet reprezinta o alta consecinta a bruxismului. Datorita fortelor foarte mari in timpul “scrasnirii” dintilor, ligamentele de sustinere ale acestora se slabesc, osul se resoarbe si la nivelul coletelor apar cariile de colet.

Dintii devin foarte sensibili uneori fara a prezenta procese carioase - pacientul resimte durere in timpul alimentatiei, a alimentelor reci sau dure, la periaj, etc.

Stresul si anxietatea sunt cele mai frecvente cauze ale aparitiei bruxismului dar totodata malpozitiile dentare (dintii strambi) unde ocluzia nu este echilibrata sau deficite de dezvoltare ale maxilarelor, pot constitui factori locali implicati in aceasta afectiune.

Diagnosticul bruxismului

Anamneza pacientului este foarte importanta odata descoperita aceasta patologie - discutia cu pacientul furnizeaza detalii importante in perspectiva viitorului tratament.

Odata constientizat, bruxismul are dintre cele mai multe sanse in a fi tratat corespunzator.

In momentul consultatiei pacientul trebuie sa se prezinte la medic cu radiografia panoramica pentru a fi evaluata starea de sanatate a radacinilor dentare si a osului.

Medicul va examina dintii - abraziunile dentare, cariile de colet, starea de sanatate a smaltului (demineralizari), sensibilitatea la diferiti stimuli (rece/cald), retractiile gingivale si osoase (prin coroborare cu radiografia dentara). Totodata va fi evaluata musculatura faciala (contractiile prin inchidere si deschidere a gurii dar si articulatia tempo-mandibulara).

Toate aceste aspecte vor fi notate in fisa pacientului si analizate la diferite perioade de timp pentru evaluarea succesului tratamentului si posibile recidive.

Tratamentul bruxismului

Dupa identificarea acestei patologii si constientizarea pacientului despre riscurile la care se expune prin tratarea cu superficialitate a bolii, pasul urmator este tratamentul afectiunii atat de nocive pentru sistemul dento-maxilar.

Tratamentul consta in purtarea pe o perioada de timp a unei gutiere de bruxism. Pacientului i se amprenteza dintii inferiori, procedeu lipsit total de durere sau discomfort.

In urmatoarea sedinta pacientului i se aplica gutiera pe dinti si i se explica cum va fi purtata si igienizata. De regula, gutiera trebuie purtata pe timpul noptii si actioneaza prin “dezobisnuirea ticului”, prin relaxare musculara.

Dupa 6-8 saptamani bruxismul poate disparea.

 

Gutiera de bruxism este confectionata dintr-un silicon moale, subtire, adaptat individual dupa forma dintilor fiecarui pacient. Este usor de purtat, nu prezinta discomfort si constituie metoda de electie pentru stoparea si prevenirea gravelor afectiuni ulterioare care pot duce pana la pierderea dintilor sanatosi.

Medicul examineaza gutiera la controalele ulterioare observand gaurirea si deteriorarea acesteia la pacientii care prezinta un bruxism agresiv. Aceasta trebuie inlocuita si mentinuta pana cand obiceiul vicios dispare.

Constientizarea pacientilor cu bruxism diurn (pe timp de zi) este de asemenea foarte importanta (pacientul trebuie sa contribuie la succesul tratamentului prin renuntarea inclestarii arcadelor si a frecarii dintilor atunci cand realizeaza aparitia ticului).

Uneori abraziunile sunt atat de avansate incat tratamentul consta in aplicarea coroanelor protetice pentru protejarea tesutului dentar si refacerea functionala si estetica.

O ocluzie echilibrata, dintii sanatosi, lipsa durerilor si a discomfortului oral contribuie la starea de bine a fiecaruia dintre noi si cresc atat confortul cat si calitatea vietii.

 

Adresa: Bd. Dimitrie Cantemir nr. 1
Programare telefonica: 0735 300 906
 
 

 

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Stomatologie

Toma Mirel Constantin,Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist
Taban Maria,Medic Rezident
Medic Rezident
  •  
  • 1 of 11

Articole similare

Autor: Dr. Mihai Caba, Medic dentist cu practica orientat spre Endodontie, Doctor in Stiinte Medicale, Clinica DentaLife Tratamentul de canal (Endodontic) se adreseaza spatiului din interiorul radacinii unui dinte, spatiu care adaposteste pulpa dintelui (“nervul”). Pulpa dintelui poate fi afectata si infectata din diverse cause, motiv pentru care...
Un nou studiu, condus de oamenii de stiinta de la University of California, Los Angeles, aduce dovezi clare conform carora mesagerii celulari din saliva sunt responsabili pentru declansarea parodontitei si meningitei. Rezultatele studiului, ce sugereaza ca mesagerii celulari joaca un rol central in gestionarea cantitatii de bacterii bune si rele...
Autor: Dr. Alexandra Nicolescu, Medic Specialist Endodontie si Pedodontie, Clinica DentaLife Ce este sigilarea dentara? Sigilarea dentara este o metoda de preventie a cariei dentare sigura si nedureroasa, recomandata mai ales pacientilor intre 6-14 ani. Sigilantul este o rasina protectoare, care este aplicata pe suprafata superioara (ocluzala),...
Scrasnitul din dinti necesita atentia stomatologului / Foto: Photoxpress.com Stresul ne afecteaza in mod diferit, insa nimeni nu scapa. Manifestarile stresului sunt variate. Daca unii au probleme cu tensiunea arteriala, sau se trezesc cu un ulcer, altii sunt informati de catre partenerii de viata ca isi scrasnesc dintii in somn. Iar acestia sunt...
Autor: Dr. Anita Zodila, Medic specialist protetica dentara, Clinica DentaLife Ce sunt fatetele dentare? Fatetele dentare sunt piese protetice, realizate in laborator, ce au ca scop imbunatatirea aspectului dentar. In mod curent sunt realizate din ceramica, aceasta asigurand dobandirea unui zambet armonios si natural. Cand sunt indicate fatetele...