Call Center
(021) 9646
Suni din străinătate?
+4021 408 4000
(021) 408 4000
Laboratoare și puncte de recoltare MedLife
Descoperă locațiile MedLife în care poți efectua o gamă extinsă de analize medicale.
Preț analize
Rezultate analize online
Glosar analize medicale
Glosar afecțiuni medicale
Indicații recoltare
Laboratoare MedLife
Puncte de recoltare MedLife
Imagistică MedLife
Alege MedLife pentru investigații de imagistică cu metode avansate de diagnostic.
RMN
Tomografie computerizată
Ecografie
Endoscopie
Mamografie
Osteodensitometrie (DEXA)
Radiologie
Colonoscopie
Pregătire pentru investigații
Monitorizare CT post COVID-19
Radioterapie
Abonamente MedLife
Ai grijă de sănătatea ta și a celor dragi cu abonamentele de sănătate MedLife.
Abonamente corporate
Abonamente IMM
Abonamente individuale de sănătate
Abonament LevelUp
Despre MedLife
Istoria și evoluţia MedLife
Descoperă povestea celui mai mare operator privat de servicii medicale din România.
Centru de cercetare MedLife
Descoperă proiectele centrului de cercetare MedLife creat pentru nevoi și soluții autohtone.
RoMâine
RoMâine îl facem azi, construind o țară mai bună cu Grijă, Respect, Empatie, Încredere și Speranță.
Corporate Social Resposability (C.S.R)
Descoperă strategia de sustenabilitate MedLife.
Newsroom
Citește comunicatele de presă și ultimele știri MedLife și descarcă kitul de presă.
Alte denumiri: Febră ondulantă/ Febră malteză/ Febră mediteraneană
Descoperă informații utile despre bruceloza: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.
Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.
Bruceloza este o boală infecțioasă provocată de bacteria Brucella spp, pe care oamenii o contractează de la animale. Afecțiunea se manifestă cu simptome care apar și dispar după o perioadă lungă de timp, ca febră intermitentă, dureri articulare și transpirație, dar pot apărea și reacții de afectare a sistemului nervos, locomotor sau cardiovascular.
Bruceloza este o boală zoonotică, adică se transmite de la animale la om. În termeni populari, bruceloza mai este numită și febră ondulantă, febră malteză sau febră mediteraneană. Boala este întâlnită în majoritatea țărilor lumii, estimându-se că, în fiecare an, peste 500.000 de cazuri sunt diagnosticate în întreaga lume.
Brucella spp., bacteria care provoacă boala, pătrunde în organism prin gură, nas, ochi sau prin intermediul unei răni și ajunge în ganglionii limfatici sau țesuturi, unde se înmulțește lent. De acolo, poate infecta aproape orice parte a organismului, inclusiv inima, ficatul, creierul și sistemul osos și poate provoca inflamații și leziuni.
Mai multe tipuri de bacterii Brucella provoacă bruceloză, inclusiv B. burgdorferi, B. abortus, B. canis, B. meliensis și B. Suis, toate provenind de la animale domestice (bovine, ovine, caprine, porcine, canine), dar și sălbatice (cerb, elan, cămile).
Bruceloza se transmite prin contactul cu animale infectate sau produse lactate nepasteurizate.
Cauzele principale ale infectării cu bacteria brucella sunt:
Chiar dacă transmiterea brucelozei de la persoană la persoană este foarte puțin probabilă, există și cazuri rare de infectare:
Deși au existat cazuri rare transmitere a brucelozei prin contact sexual, nu este considerată o infecție cu transmitere sexuală.
Există unele categorii de persoane care prezintă un risc crescut de a contacta o infecție cu Brucella:
Apariția simptomelor brucelozei are loc la un interval de două - patru săptămâni sau chiar mai mult după expunerea la bacterie. Simptomele, care nu sunt constante, pot dispărea pentru luni sau ani, includ:
Medicul poate diagnostica bruceloza pe baza simptomelor prezente, dar mai ales prin analiza sângelui, a țesuturilor sau prin alte probe care relevă semne ale bacteriei Brucella. Deoarece simptomele brucelozei sunt similare altor afecțiuni, medicul poate recomanda teste pentru a exclude alte posibile boli.
Cel mai sigur mod de a confirma o infecție cu Brucella este prin testarea prezenței bacteriilor în lichid sau țesut corporal. Bacteria are, însă, o creștere lentă, așa că poate dura câteva săptămâni pentru a fi confirmat diagnosticul. Este posibil să fie nevoie de testare repetată, în decurs de câteva săptămâni, pentru a pune un diagnostic cert de bruceloză.
Teste utilizate pentru a diagnostica bruceloza:
Tratamentul brucelozei poate presupune o combinație de cel puțin două tipuri de antibiotice. Administrarea tratamentului poate dura de la șase până la opt săptămâni. În funcție de fiecare caz în parte, este posibilă recomandarea și pentru alte proceduri sau terapii, cum ar fi drenarea zonelor infectate sau gestionarea complicațiilor.
Pe lângă administrarea antibioticelor prescrise pentru a eradica infecția bacteriană, este posibilă gestionarea la domiciliu a unor simptome de bruceloză, cum ar fi durerile articulare și febra. Medicul poate da indicații și cu privire la administrarea unor medicamente fără prescripție medicală, dar și a altor terapii pentru tratarea simptomelor.
Cele mai multe persoane diagnosticate cu bruceloză se vor recupera complet după administrarea tratamentului cu antibiotice, dar vindecarea poate dura mult timp. În anumite cazuri, este posibil să fie recomandat tratamentul cu antibiotice pentru câteva săptămâni sau luni, pentru certitudinea că toate bacteriile din corp au dispărut.
Uneori, bruceloza poate reveni și după finalizarea tratamentului, mai ales dacă nu a fost respectată perioada indicată de administrare a antibioticelor. Unele simptome, cum ar fi artrita, pot persista mult în timp, chiar și după terminarea tratamentului.
Complicațiile brucelozei pot să apară mai ales dacă boala nu este tratată o perioadă lungă de timp. Complicațiile includ:
În cazuri foarte rare, bruceloza poate cauza și deces. Rata mortalității acestei boli este de 1 până la 2% din toate cazurile.
Riscul de a vă infecta poate fi redus doar prin manipularea în siguranță a produselor de origine animală (carne, lapte) proaspete și purtarea îmbrăcămintei de protecție în timp ce lucrați cu animalele.
Alte măsuri de protecție împotrivă îmbolnăvirii cu bruceloză sunt:
Bibliografie
Bronșiectazia este o afecțiune cronică în care pereții bronhiilor, căile respiratorii situate între trahee şi părtile cele mai de jos ale plămânilor, sunt îngroșați din...
Vezi detalii
Bronșita este o boală pulmonară, în care mucoasa care tapetează bronhiile se inflamează. Acest lucru duce la formarea unei cantități crescute de mucus care se...
Bronsita si bronsiolita sunt infectii ale plamanilor. Bronsita este o boala ce poate afecta persoanele de orice varsta, desi apare cel mai des la copii, si reprezinta...
Bruxismul este obiceiul inconştient de încleştare sau frecare a dinţilor, pe timp de zi sau de noapte. Bruxismul diurn este, de regulă, caracterizat de o încleştare...
Bulimia reprezintă o tulburare de alimentație de ordin psihologic ce presupune episoade de alimentație excesivă. Bulimia nervoasă este caracterizată prin mâncat...
Bursita este o afecțiune care reprezintă inflamația unei structuri numite „bursă” ce se regăsește în mai multe regiuni ale aparatului locomotor. În general este situată...
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.
©2025 Acest site este proprietatea MedLife S.A. Toate drepturile rezervate.