Bruceloza

Alte denumiri: Febra ondulatorie, Febra de Malta, Febra mediteraneana sau Febra de Gibraltar

Bruceloza este o boala infectioasa produsa de Brucella sp., care se transmite de la animale la oameni (zooantroponoza), cel mai adesa prin lapte nepasteurizat, branza si alte produse lactate. Bacteria se poate raspandi prin aer sau prin contact direct cu animalele infectate sau cu secretiile provenite de la acestea, in conditiile existentei unei solutii de continuitate tegumentare (plagi).

Medici specialiști - Boli Infectioase

Hara Livia
Hara Livia
Medic Primar
Hara Livia
Hara Livia
Medic Primar

Boli Infectioase , Ecografie 3d și Hepatologie

Marinescu Adrian-Gabriel
Marinescu Adrian-Gabriel
Medic Primar Boli Infectioase
Marinescu Adrian-Gabriel
Marinescu Adrian-Gabriel
Medic Primar Boli Infectioase

Boli Infectioase și Hepatologie

Serban Rodica
Serban Rodica
Medic Primar Epidemiolog, Medic Specialist Boli in
Serban Rodica
Serban Rodica
Medic Primar Epidemiolog, Medic Specialist Boli in

Boli Infectioase

TC
Tanasoiu Costinela
Medic Specialist
TC
Tanasoiu Costinela
Medic Specialist

Boli Infectioase

Cauze / Agent infecțios / Factori de risc

Organismele producatoare de bruceloza umana sunt Brucella abortus (de la vite), B. melitensis (de la porcine), B. canis (de la caini) au determinat infectii sporadice. Cele mai importante surse de infectie sunt animalele de ferma si produsele lactate crude. S-au mai produs infectii cu Brucella la caprioara, bizon, cai, soarece, caribu, iepuri de camp, gaini si sobolani de desert.

Burceloza rezulta prin contact direct cu secretiile si excretiile animalelor infectate si prin indigestia de lapte crud sau de produse lactate care contin organisme viabile. Rareori se transmite de la om la om. Cu o prevalenta mai mare in zonele rurale, burceloza este o boala ocupationala a celor care ambaleaza carnea, a veterinarilor, vanzatorilor si producatorilor de vite

Simptome

Simptomele brucelozei

Simptomele incep ca o boala febrila acuta cu putine sau deloc semne locale si progreseaza catre un stadiu cronic, cu recaderi ale febrei, slabiciune si vagi dureri.

Perioada de incubatie variaza de la 5 zile la cateva luni si este in medie de 2 saptamani. Debutul poate fi brusc, cu frisoane si febra, cefalee severa, dureri articulare si de spate, stare generala proasta si, ocazional diaree.

Debutul poate fi si insidios, cu o stare generala prodromala, de intensitate redusa, durere musculara, cefalee si dureri de ceafa, urmate de o crestere a temperaturii vespelare (seara). Pe masura ce boala progreseaza, temperatura creste  catre 40-41 grade C, apoi scade gradat la valori apropriate de ale normalului, cu transpiratie abundenta catre dimineata.

De regula, febra intermitenta persista timp de 5 zile, urmata de o remisiune de 2-14 zile, cand simptomele se reduc mult in intensitate sau dispar. La unii pacienti, febra poate fi tranzitorie. La altii, faza ferila apare odata sau in mod repetat, in valuri (ondulatorie), iar remisiunile dupa luni sau ani.

Dupa faza initiala febrila pot aparea anorexia, scaderea ponderala, durerile abdominale si articulare, durerile de spate, slabiciunea, iritabilitatea, insomnia, depresia si instabilitatea emotionala.

Constipatia este de obiei, pronuntata. Apare splenomegalia, iar ganglionii limfatici pot fi usor sau moderat mariti. Pana la 50% dintre pacienti au hepatomegalie.

Pacientii cu bruceloza acuta, necomplicata, se vindeca, de regula in 2-3 saptamani, chiar fara tratament. Unii evolueaza catre o boala subacuta, intermitenta sau cronica. Complicatiile sunt rare, dar includ endocardita bacteriana subacuta, meningita, encefalita, nevrita, orhita, colecistita, supuratia hepatica si osteomielita.

Diagnosticul brucelozei

Diagnosticul se face prin cultura, de obicei din sange.

Trebuie realizate culturi din sange; cresterea poate dura > 7 zile, astfel ca laboratorul trebuie anuntat despre suspiciunea de burceloza. Serurile de la pacientul acut si convalescent trebuie obtinut la diferenta de 3 saptamani. O crestere de 4 ori a titrului sau un titru acut de 1:160 sau mai mare se considera patognomonic, mai ales daca exista un istoric de expunere si manifestari clinice caracteristice.

Tratament

Tratamentul optim necesita, de bicei, 2 antibiotice - doxiciclina sau trimetoprimu-sulfa-metoxazol, plus streptomicina sau rifampicina.

Activitatea trebuie limitata in cazurile acute, cu repaus la pat recomndat pe durata episoadelor acute.

Daca se administreaza antibiotice, se prefera terapia combinata. Doxiciclina 100 mg p.o. de 2 ori/zi timp de 3-6 saptamani plus streptomicina 1 g i.m. la 12-24 h in timp de 14 zile, scad rata recaderilor.

La copiii < 8 ani, s-au folosit trimetoprim-sulfametoxazolul (TMP-SMX) si fie streptomicina i.m., fie rifampicina orala timp de 4-6 saptamani. Durerile severe musculo-scheletale, mai ales la nivelul coloaniei vertebrale, pot necesita analgezice.

Pasteurizarea laptelui ajuta la prevenirea burcelozei. Branza din lapte nepasteurizat cu vechime < 3 luni, poate fi contaminata. Persoanele care manipuleaza animale si carcase, cu posibilitatea de a fi infectate, trebuie sa poarte manusi din cauciuc si ochelari de protectie si sa isi protejeze fisurile cutanate de expunere. Imunitatea dupa infectia umana este de scurta durata , in jur de 2 ani.

Coduri de diagnostic asociate
  • Brucelloza Cu Brucela Abortus
  • Brucelloza Cu Brucella Canis
  • Brucelloza Cu Brucella Melitensis
  • Brucelloza Cu Brucella Suis
  • Brucelloza Fara Precizare
  • Alte Brucelloze
Specialități asociate
  • Boli Infectioase

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.