Call Center
(021) 9646
Suni din străinătate?
+4021 408 4000
(021) 408 4000
Spitalele MedLife
București
Sibiu
Arad
Brașov
Ploiesti
Cluj-Napoca
Timișoara
Craiova
Iasi
Află toate informațiile despre analize, laboratoare, puncte de recoltare, gama de analize, indicații pentru pacienți
LISTĂ ANALIZE
Analize disponibile: analize sânge, biochimie, hematologie, imunologie, markeri tumorali, citologie, microbilogie, toxicologie, genetică
REZULTATE ANALIZE ONLINE
Afla rezultatele analizor tale online. Te loghezi cu CODUL DE PROBA primit si CNP-ul tau si poti accesa rezultatele online.
GLOSAR ANALIZE
Află detalii despre analizele de laborator: semnificații, intervale de referință, interpretarea valorilor mari sau mici, indicații de recoltare
GLOSAR AFECȚIUNI
Află totul despre cele mai frecvente afectini: cum se manifestă, care sunt cauzele, simptome, care este tratamentul și cum se previn
INDICATII RECOLTARE
Află cum te pregătești pentru recoltările și examinările de laborator: probe sânge, urină, materii fecale, exhudat faringan, secreții genitale
TESTARE RT-PCR COVID-19
Alege prevenția! Află mai multe informații despre testul Real Time PCR.
LABORATOARE CENTRALE
LABORATOARE COVID
Alege MedLife când ai nevoie de Radiografii, Ecografii, Tomografii sau RMN. Investim constant în cei mai buni specialiști și echipamente pentru o diagnosticare precisă și rapidă
Departamente
CENTRE IMAGISTICĂ
PREGĂTIRE PENTRU INVESTIGAȚII
Constanța
Iași
Neamț
Târgoviște
Mureș
Abonamente individuale
Abonamente Corporate
Pachete prevenție post COVID-19
RELAȚIA CU INVESTITORII
Obține informații despre Calendarul financiar, Rapoarte și prezentări pentru investitori, Guvernantă Corporativă, Documente și noutăți MedLife
ISTORIA ȘI EVOLUŢIA MEDLIFE
Suntem cel mai mare operator privat de servicii medicale din România și depunem toate eforturile pentru a asigura calitatea excepțională a actului medical
RoMaine
Facem România bine prin cunoaștere, tehnologie și resposabilitate. Medicină, așa cum o înțelegem noi, este cunoașterea vieții de la stiintă la emoții
Corporate Social Resposability (C.S.R)
Află despre strategia de sustenabilitate MedLife. Un angajament pe care ni l-am asumat de a avea un comportament etic și responsabil, îmbunătățind în diverse moduri viața comunității.
NEWSROOM PENTRU PRESĂ
Vezi comunicatele de presă, kitul de presă, galeria multimedia, cifrele sistemului medical și ultimele știri MedLife
INVESTIM ÎN CERCETARE
La MedLife, binele se face prin cunoaștere, iar cunoașterea înseamnă știință, tehnologie, cercetare. Descoperă proiectele centrului de cercetare MedLife, creat pentru nevoi și soluții autohtone.
Află cum trebuie să te pregătești pentru investigații Imagistice: RMN, CT, Radiologie, Mamografie, Endoscopie, Osteodensimetrie (DEXA)
Alte denumiri: Febra ondulatorie, Febra de Malta, Febra mediteraneana sau Febra de Gibraltar
Bruceloza este o boala infectioasa produsa de Brucella sp., care se transmite de la animale la oameni (zooantroponoza), cel mai adesa prin lapte nepasteurizat, branza si alte produse lactate. Bacteria se poate raspandi prin aer sau prin contact direct cu animalele infectate sau cu secretiile provenite de la acestea, in conditiile existentei unei solutii de continuitate tegumentare (plagi).
Organismele producatoare de bruceloza umana sunt Brucella abortus (de la vite), B. melitensis (de la porcine), B. canis (de la caini) au determinat infectii sporadice. Cele mai importante surse de infectie sunt animalele de ferma si produsele lactate crude. S-au mai produs infectii cu Brucella la caprioara, bizon, cai, soarece, caribu, iepuri de camp, gaini si sobolani de desert.
Burceloza rezulta prin contact direct cu secretiile si excretiile animalelor infectate si prin indigestia de lapte crud sau de produse lactate care contin organisme viabile. Rareori se transmite de la om la om. Cu o prevalenta mai mare in zonele rurale, burceloza este o boala ocupationala a celor care ambaleaza carnea, a veterinarilor, vanzatorilor si producatorilor de vite
Simptomele incep ca o boala febrila acuta cu putine sau deloc semne locale si progreseaza catre un stadiu cronic, cu recaderi ale febrei, slabiciune si vagi dureri.
Perioada de incubatie variaza de la 5 zile la cateva luni si este in medie de 2 saptamani. Debutul poate fi brusc, cu frisoane si febra, cefalee severa, dureri articulare si de spate, stare generala proasta si, ocazional diaree.
Debutul poate fi si insidios, cu o stare generala prodromala, de intensitate redusa, durere musculara, cefalee si dureri de ceafa, urmate de o crestere a temperaturii vespelare (seara). Pe masura ce boala progreseaza, temperatura creste catre 40-41 grade C, apoi scade gradat la valori apropriate de ale normalului, cu transpiratie abundenta catre dimineata.
De regula, febra intermitenta persista timp de 5 zile, urmata de o remisiune de 2-14 zile, cand simptomele se reduc mult in intensitate sau dispar. La unii pacienti, febra poate fi tranzitorie. La altii, faza ferila apare odata sau in mod repetat, in valuri (ondulatorie), iar remisiunile dupa luni sau ani.
Dupa faza initiala febrila pot aparea anorexia, scaderea ponderala, durerile abdominale si articulare, durerile de spate, slabiciunea, iritabilitatea, insomnia, depresia si instabilitatea emotionala.
Constipatia este de obiei, pronuntata. Apare splenomegalia, iar ganglionii limfatici pot fi usor sau moderat mariti. Pana la 50% dintre pacienti au hepatomegalie.
Pacientii cu bruceloza acuta, necomplicata, se vindeca, de regula in 2-3 saptamani, chiar fara tratament. Unii evolueaza catre o boala subacuta, intermitenta sau cronica. Complicatiile sunt rare, dar includ endocardita bacteriana subacuta, meningita, encefalita, nevrita, orhita, colecistita, supuratia hepatica si osteomielita.
Diagnosticul se face prin cultura, de obicei din sange.
Trebuie realizate culturi din sange; cresterea poate dura > 7 zile, astfel ca laboratorul trebuie anuntat despre suspiciunea de burceloza. Serurile de la pacientul acut si convalescent trebuie obtinut la diferenta de 3 saptamani. O crestere de 4 ori a titrului sau un titru acut de 1:160 sau mai mare se considera patognomonic, mai ales daca exista un istoric de expunere si manifestari clinice caracteristice.
Tratamentul optim necesita, de bicei, 2 antibiotice - doxiciclina sau trimetoprimu-sulfa-metoxazol, plus streptomicina sau rifampicina.
Activitatea trebuie limitata in cazurile acute, cu repaus la pat recomndat pe durata episoadelor acute.
Daca se administreaza antibiotice, se prefera terapia combinata. Doxiciclina 100 mg p.o. de 2 ori/zi timp de 3-6 saptamani plus streptomicina 1 g i.m. la 12-24 h in timp de 14 zile, scad rata recaderilor.
La copiii < 8 ani, s-au folosit trimetoprim-sulfametoxazolul (TMP-SMX) si fie streptomicina i.m., fie rifampicina orala timp de 4-6 saptamani. Durerile severe musculo-scheletale, mai ales la nivelul coloaniei vertebrale, pot necesita analgezice.
Pasteurizarea laptelui ajuta la prevenirea burcelozei. Branza din lapte nepasteurizat cu vechime < 3 luni, poate fi contaminata. Persoanele care manipuleaza animale si carcase, cu posibilitatea de a fi infectate, trebuie sa poarte manusi din cauciuc si ochelari de protectie si sa isi protejeze fisurile cutanate de expunere. Imunitatea dupa infectia umana este de scurta durata , in jur de 2 ani.
Boli infectioase
Call Center - (021) 9646
Call Center - (0251) 960
Call Center - (026) 8960
Call Center - (025) 9960
Call Center - 0250 960
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Pentru stabilirea unei programări necesare pentru efectuarea analizelor medicale, vă rugăm să apelați numărul de Call Center (021) 9646 . Pentru interpretare rezultate analize medicale, vă recomandăm să solicitați o programare la unul dintre medicii noștri.
Pentru programarea la testul PCR SARS-COV-2 vă rugăm să accesați acest link.
©2022 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.