Bulimie nervoasa

Bulimia nervoasa este reprezentata de episoade recurente de mancat compulsiv urmate de varsaturi autoprovocate, abuz de diuretice sau laxative, exercitii fizice viguroae sau post.

Medici specialiști - Psihiatrie , Psihologie , Psihologie Clinica , Psihiatrie Pediatrica și Psihiatrie Copii

Diaconu Gabriel
Diaconu Gabriel
Medic Specialist
Diaconu Gabriel
Diaconu Gabriel
Medic Specialist

Psihiatrie

DC
Deac Camelia
Medic Primar
DC
Deac Camelia
Medic Primar

Psihiatrie

MBE
Modolea Beatrice Elena
Psiholog
MBE
Modolea Beatrice Elena
Psiholog

Psihologie

MD
Manoiu Dan
Medic Primar
MD
Manoiu Dan
Medic Primar

Psihiatrie

Cauze / Agent infecțios / Factori de risc

Bulimia nervoasa afecteaza 1-3% dintre adolescente si femeile tinere. Persoanele afectate sunt preocupate excesiv si persistent de greutate si forma corporala. Spre deosebire de pacientele cu anorexie, cele cu bulimie nervoasa au, de obicei, o greutate corporala normala.

Simptome

Pacientele prezinta de obicei un comportament de tip mancat compulsiv-purgatie. Mancatul compulsiv consta in consumul rapid de alimente, in special de alimente cu valoare calorica mare de tipul inghetatei si prajiturilor. Aceste episoade de mancat difera in functie de cantitatea de alimente ingerate; uneori poate fi vorba de ingestia de mii de calorii. Aceste manifestari sunt episodice si adesea precipitate de stres psihosocial, putand surveni de mai multe ori in cursul unei zile. Ele sunt, de obicei, efectuate pe ascuns.

Cele mai multe dintre simptome si acuze se datoreaza purgtiei. Varsaturile autodeclansate produc eroziuni ale smaltului dentar, in special al incisivilor frontali si laterali, precum si marirea nedureroasa de volum a glandelor salivare.

Datorita consumului prelungit de irop de ipeca, folosit in scopul inducerii varsaturilor, se poate dezvolta o cardiomiopatie.

Pacientii cu bulimie nervoasa tind sa fie mai constienti de comportamentul lor, sa aiba mai multe remuscari si sentimente de vinovatie comparativ cu cei cu anorexie nervoasa si au sanse mai mari sa-si manifeste ingrijorarile unui specialist empatic. Ei par sa fie mai putin introvertiti si mai predispusi la comportamente impulsive, abuz de droguri si depresie, manifestata mai deschis.

Tratament

Diagnosticul bulimiei nervoase

Diagnosticul se bazeaza pe anamneza si pe examinarea clinica.

Diagnosticul este suspicionat in cazul pacientilor care isi exprima o ingrijorare marcata fata de luarea in greutate si au mari variatii ale greutatii corporale, asociate in special cu consumul in exces de laxative sau cu prezenta unei hipokaliemii inexplicabile. Desi pacientele bulimice isi exprima ingrijorarea de a nu deveni obeze si pot fi obeze, cele mai multe tind sa aiba o greutate ce variaza in jurul limitelor normale.

Semnele de alarma sunt reprezentate de marirea de volum a glandelor parotide, leziuni pe fata dorsala a degetelor si eroiuni dentare. Conform criteriilor de diagnostic trebuie sa existe cel putin doua astfel de episoade pe saptamana timp de cel putin trei luni, pentru a putea pune diagnosticul.

Tratamentul pentru bulimie nervoasa

Tratamentul este reprezentat de psihoterapie asociata cu administrarea de ISRS (inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei), in special fluoxentina.

Psihoterapia, de regula cognitiv-comportamentala, are atat beneficii pe termen scurt cat si pe termen lung.

Coduri de diagnostic asociate
  • Abces Al Intestinului
Specialități asociate
  • Psihiatrie
  • Psihologie
  • Psihologie Clinica
  • Psihiatrie Pediatrica
  • Psihiatrie Copii

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.