MEDICINA GENERALA

04 Aprilie 2016

Care este legatura intre sanatatea orala si sanatatea mintala

Care este legatura intre sanatatea orala si sanatatea mintala

Un studiu publicat recent in revista de specialitate "Journal of the American Geriatrics Society", si efectuat de un grup de cercetatori americani pe baza investigatiilor medicale privind sanatatea orala si cea mintala intre anii 1993 si 2013, arata ca exista o legatura intre sanatatea orala deficitara si declinul cognitiv in randul adultilor. Cu toate astea, cercetatorii subliniaza ca nu exista suficiente dovezi pentru a demonstra ca este vorba despre o legatura de tip cauzal.

Unele studii care au fost investigate de catre specialisti arata ca unele afectiunile dentare - precum numarul de carii, prezenta bolilor gingivale si numarul de extractii dentare - au fost asociate cu un risc crescut al declinului cognitiv si declansarea dementei, in timp ce alte studii efectuate pe acelasi subiect nu au gasit niciun fel de asociere de acest tip.

"Per total dovezile clinice ar sugera ca frecventa problemelor de sanatate orala creste in mod semnificativ la persoanele in varsta care sufera de deficiente cognitive, in special la cele care sufera de dementa," a declarat autorul principal al studiului intr-un comunicat de presa. "Insa in prezent nu exista suficiente dovezi pentru a concluziona ca exista o legatura de tip cauzal intre sanatatea functiilor cognitive si sanatatea orala," a adaugat Bei Wu, cercetator in cadrul Faculatii de Medicina din cadrul Universitatii Duke din Durham, Carolina de Nord.

Asadar, care in ce consta aceasta legatura? Expertii sunt de parere ca avem de aface cu mai multi factori care contribuie la astfel de asocieri la nivelul general al starii de sanatate in randul adultilor.

Spre exemplu, au fost tot felul de speculatii ca o inflamatie a cavitatii bucale este cauza comuna pentru declinul cognitiv si pentru aparitia cariilor, este de parere Dr. Jacqueline Sobota, medic dentist in cadrul Spitalului North Shore din Manhasset, New York. Insa conform studiului efectuat recent de catre cercetatorii americani aceasta legatura cauzala nu a fost confirmata.

Dr. Gayatri Devi, specialist in neurologie pe problema pierderilor de memorie, a declarat ca "unii pacienti care sufera de dementa pot dezvolta o conditie cunoscuta sub numele de apraxie, care este caracterizata prin imposibilitatea de a efectua o actiune invatata anterior, cum ar fi legarea sireturilor sau spalatul pe dinti. De aceea, in unele cazuri aceasta conditie poate afecta sanatatea orala a pacientilor. Insa, chiar si in cazurile in care nu este vorba despre manifestarea apraxiei, oamenii pot neglija acest aspect, uitand sa se spele pe dinti."

In ciuda faptului ca o serie dintre studiile efectuate anterior par a fi plauzibile in ceea ce priveste legatura dintre sanatatea orala si declinul cognitiv, niciun studiu din randul celor analizate de experti nu a examinat aceasta relatie in randul persoanelor sanatoase din punct de vedere mintal. Cu toate astea, studiile au scos la suprafata noi probleme ce merita sa fie examinate in ceea ce priveste aceasta legatura complexa intre aceste afectiuni. Desi nu este vorba despre o relatie de tip cauzal, putem vorbi despre o relatie de cauzalitate inversa: niveluri similare de declin cognitiv au fost asociate cu riscul crescut de edentatie, o conditie care apare de obicei cu zeci de ani inainte de ca declinul cognitiv sa se manifeste.

Sursa: WebMd

G.T.Echipa MedLife de Stomatologie

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

Orl

Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist
Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist

Dermatovenerologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.