Yoga – o modalitate prin care poți elimina stresul

Sănătate
20 Mai 2024
Autor: Echipa medicală MedLife
yoga o modalitate prin care poti elimina stresul

Cuvântul Yoga este derivat din rădăcina sanscrită „yuj”, care înseamnă a lega, a alătura, a direcționa și a concentra atenția individului spre utilizare și aplicare. Înseamnă, de asemenea, și unire și comunicare, dar și disciplina intelectului, a minții, a emoțiilor și a voinței.

Yoga este o practică prin care sunt încurajate relaxarea mintală și fizică, fapt ce contribuie la reducerea stresului și anxietății. Este recomandat ca Yoga să fie practicată la început sub supravegherea unui instructor specializat, mai ales în cazul persoanelor care suferă de anumite afecțiuni fizice.

Despre Yoga

Având rădăcini hinduse, yoga este o practică în care sunt implicate mintea și corpul, folosindu-se poziții specifice și controlul respirației, în scopul meditației și relaxării. Cei care practică yoga țintesc armonizarea corpului cu mintea și sufletul. Postura corpului, echilibrul, întărirea și flexibilitatea corpului sunt rezultatele pe care pozițiile de yoga le urmăresc în mod special, dar acestea au rezultate, se pare, și asupra stării mintale.

Alături de alte tehnici de relaxare care includ și mișcarea, așa cum sunt Pilates, stretching sau masaj profesionist, yoga face parte dintre metodele care pot contribui la reducerea stresului, mai ales atunci când este vorba despre stres ocupațional, dar și în cazul stresului post-traumatic, caz în care este însoțită și de tehnici de meditație.

Metoda prin care yoga ajută la combaterea stresului este, printre altele, modularea sistemului nervos autonom și creșterea activității parasimpatice, prin stimularea nervului vag. Studiile de specialitate au relevat faptul că yoga contribuie la reducerea cortizolului și eliberarea endorfinelor, responsabile de starea de bine.

De asemenea, persoanele care aleg această practică însoțită și de meditație, o preferă față de alte terapii deoarece nu presupune o confruntare directă cu situația care a cauzat stresul, ci recunoașterea emoțiilor și senzațiilor stresante și identificarea unor metode de a le combate și a le reduce intensitatea.

Ce este și de ce apare stresul

Stresul poate fi de mai multe feluri, în funcție de cauzele care îl provoacă. El reprezintă o acumulare de tensiune care ajunge să elibereze adrenalină și cortizol în organism. Glandele suprarenale sunt cele pe care se pune cea mai multă presiune în situații stresante.

Cel mai întâlnit pare a fi stresul ocupațional, generat de programul haotic sau foarte încărcat de la locul de muncă, așa cum este cazul, de exemplu, în spitale. Destul de des apare, însă, și stresul post-traumatic, care e declanșat de evenimente dificile, cum sunt accidentele, dispariția unei persoane dragi sau situațiile cu potențial traumatic.

Un top al situațiilor generatoare de stres post-traumatic efectuat de specialiști pune pe primul loc moartea unei persoane apropiate, pe locul al doilea divorțul sau despărțirea în relațiile de cuplu și pe locul al treilea pierderea locuinței. Bullying-ul poate avea efecte similare, fiind nevoie de diverse activități care includ psihoterapia și alte tehnici de destresare.

Stresul este o afecțiune care poate genera, la rândul ei, alte afecțiuni, cum sunt bolile cardiovasculare, diabetul sau depresia și care poate duce uneori chiar la moarte. De aceea este necesar să fie ținut sub control și combătut, pe cât posibil.

Ce rol are yoga în combaterea stresului

Pentru a-și îndeplini rolul, yoga trebuie să fie practicată ținând cont și de regimul alimentar, care ar trebui să includă în mod deosebit alimente considerate sănătoase, bogate în vitamine și nutrienți, care să nu îngreuneze digestia. Odihna este, de asemenea, foarte importantă. Împreună cu meditația, toate acestea pot ajuta la inducerea unei stări de mindfulness, de conștientizare a prezentului, care ajută la apariția stării de relaxare și a atitudinii pozitive.

Yoga este indicată atât ca metodă de relaxare seara, după o zi încărcată și obositoare, cât și dimineața, pentru energizarea organismului și pregătirea pentru activitățile zilei. Această tehnică reduce ritmul cardiac și relaxează respirația, contribuind la reducerea tensiunii arteriale.

Printre beneficiile pe care le poate avea yoga asupra organismului, cu rol în destresare, se numără și faptul că favorizează un somn mai liniștit și odihnitor. În același timp, există exerciții yoga care sunt special dedicate tehnicilor de respirație, ajutând astfel organismul să se relaxeze. De asemenea, respirația conștientă poate avea efecte benefice asupra stresului.

Tehnici de relaxare prin Yoga

Ca și alte exerciții fizice, în yoga există niveluri speciale pentru începători, persoane cu nivel mediu de pregătire și avansați. Nu toate exercițiile din yoga sunt dedicate relaxării și reducerii stresului. Unele sunt speciale pentru întărirea musculaturii și pentru flexibilitate și mobilitate. Alte exerciții au ținte speciale, cum ar fi durerile de spate, reducerea durerilor menstruale, întărirea abdomenului, îmbunătățirea circulației sau chiar îmbunătățirea funcției anumitor organe, cum sunt rinichii sau ficatul.

Pozițiile yoga care au rol în reducerea stresului sunt cele care presupun controlul respirației, tehnică recunoscută în reducerea stărilor de anxietate. Și anumite poziții yoga sunt recunoscute că au rolul de a liniști persoana care le efectuează și le menține pentru o anumită perioadă de timp, de obicei un minut sau două.

Printre acestea se numără extensia pe verticală, arcuirea în față, cobra sau podul. Pentru relaxare, exercițiile de yoga nu trebuie să fie resimțite ca un exercițiu fizic, care cauzează tensiune și determină transpirație corporală.

Respirația alternantă, respirația inegală și respirația cu pauză sunt tehnici de respirație conștiență folosite în yoga, care pot contribui la reducerea stării de stres. Respirația leului este definiția dată de yoghini imitării răgetului de leu, care, se pare, are efect relaxant și detensionant asupra organismului.

Respirația de foc este, și ea, o tehnică folosită pentru inducerea stării de bine și calm. Aceasta se poate face stând așezat sau întins și presupune alternarea inspirațiilor normale cu expirații rapide și intense, crescând treptat ritmul.

Posibile riscuri ale practicării yoga

Yoga este, în general, considerată o formă sigură de activitate fizică pentru persoanele integre din punct de vedere al sănătății, atunci când este efectuată corespunzător.

În mod ideal, yoga ar trebui să fie practicată, cel puțin la început, sub supravegherea unui instructor, însă multe persoane aleg să o practice în confortul casei, urmărind instrucțiunile din filmări difuzate online.

Pot apărea astfel accidentările, cele mai frecvente leziuni fiind entorsele și întinderile, iar părțile corpului cel mai frecvent afectate sunt genunchiul sau partea inferioară a piciorului; leziunile grave sunt rare.

Riscurile pe care această practică le poate include țin de pozițiile recomandate. Unele dintre acestea ar trebui să fie executate cu încălzire și exerciții de echilibru sau rezistență făcute în prealabil pentru deprinderea corpului cu ele. Dacă sunteți începător, evitați poziționările pe cap, pe umeri, poziția lotusului și respirația forțată.

Deși are rol uneori în ușurarea durerii și ajută persoanele cu problemele musculo-scheletale, yoga nu este o practică sigură pentru persoanele neexperimentate care o practică fără supraveghere, mai ales atunci când acestea suferă de anumite afecțiuni.

Persoanele care au hernie de disc, probleme cu circulația, probleme legate de echilibru, probleme cu vederea, tensiune sau osteoporoză au nevoie de opinia unui medic înainte de a începe să practice yoga. Acestea pot aborda, însă, exerciții mai simple, care sunt efectuate în scopuri similare.

Același lucru este valabil și pentru femeile însărcinate. Yoga poate fi practicată și de acestea, dacă nu este o sarcină care să necesite precauții, însă e necesar să fie evitate exercițiile complicate.

În general, stresul este o afecțiune care nu trebuie ignorată, având repercusiuni grave în timp. Yoga poate fi o tehnică prin care stresul poate fi ținut sub control sau chiar eliminat. Cei care doresc să abordeze această tehnică pot apela la ajutor specializat în acest scop, pentru a deprinde corect tehnicile de execuție și pentru a evita accidentările.

Bibliografie

  1. https://www.yogajournal.com/practice/yoga-sequences/yoga-for-inner-peace-stress-relief-daily-practice-challenge/
  2. https://www.healthline.com/health/fitness/yoga-for-stress
  3. https://www.rituals.com/en-nl/mag-yoga-anti-stress-relaxing-flow-to-keep-calm.html
  4. https://www.european-ayurveda.at/en/yoga-gegen-stress/
  5. https://themindedinstitute.com/yoga-for-anxiety/

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării