Scorțișoara: beneficii, proprietăți, contraindicații

Nutriție
29 Mai 2024
Autor: Echipa medicală MedLife
scortisoara beneficii proprietati contraindicatii

Despre scorțișoară

Scorțișoara este un condiment care provine din scoarța arborelui de scorțișoară. Scorțișoara de Ceylon provine din Sri Lanka, India și Myanmar. Scorțișoara Cassia, mai comună, este cultivată în China, Asia de Sud-Est și Indonezia și poate fi găsită în secțiunea de condimente din orice supermarket. Acest condiment aromat este cel mai adesea folosit la copt și la deserturi, dar medicina tradițională chineză și indiană se bazează pe beneficiile pentru sănătate ale scorțișoarei de mii de ani. Ca supliment, scorțișoara se găsește în capsule, ceaiuri și extracte. Deocamdată, medicii nu o recomandă pentru nicio problemă de sănătate. Deși cercetările sugerează posibilități interesante, mai sunt multe studii de efectuat pentru a se obţine concluzii relevante.

Beneficii scorțișoară

  • Scorțișoara are proprietăți antiinflamatoare
    Scorțișoara este un antiinflamator eficient. Cercetătorii au testat substanțele fitochimice găsite în scorțișoară și au descoperit efecte antioxidante și antiinflamatorii. Într-un studiu, anumiți compuși ai scorțișoarei au vizat, de asemenea, radicalii liberi, cu rezultate promițătoare.
  • Scorțișoara ar putea preveni boala Alzheimer
    Unele studii pe animale au sugerat că scorțișoara poate ajuta la prevenirea bolii Alzheimer.
    Potrivit cercetătorilor, un extract prezent în scoarța de scorțișoară, numit cinnamaldehida, conține proprietăți care pot preveni apariția simptomelor bolii neurodegenerative. Șoarecii cărora li s-a administrat extractul au înregistrat o scădere a trăsăturilor bolii Alzheimer, cum ar fi plăcile amiloide, și îmbunătățiri în ceea ce privește capacitatea de a gândi și de a raționa. Dacă cercetările ulterioare îi confirmă eficacitatea, acest extract - dar nu neapărat scorțișoara întreagă - ar putea fi util în dezvoltarea de terapii pentru Alzheimer.
  • Scorțișoara și controlul diabetului
    Scorțișoara are efecte antiinflamatorii dovedite, ceea ce poate ajuta la prevenirea apariției diabetului, dar are și alte efecte protectoare. Scorțișoara are capacitatea de a îmbunătăți rezistența la insulină, de a reduce nivelul de glucoză și de a inversa leziunile oxidative. Din acest motiv, mulți oameni de știință cred că ar putea ajuta la tratarea diabetului de tip 2 sau chiar la prevenirea dezvoltării inițiale a acestuia.
  • Scorțișoara ar putea preveni cancerul
    Angiogeneza este formarea de noi vase de sânge indusă de creșterea tumorii. Una dintre cheile pentru a lupta cu succes împotriva cancerului este întreruperea angiogenezei (procesul prin care se formează noi vase de sânge din cele preexistente). Un studiu a arătat că scorțișoara inhibă angiogeneza, proliferarea celulară și semnalizarea celulară. Acest lucru sugerează că scorțișoara ar putea fi o armă puternică în prevenirea sau tratarea cancerului.
  • Scorțișoara are proprietăți antibiotice
    Compusul cinnamaldehidă este responsabil pentru mirosul și aroma distinctă a scorțișoarei. Acest fitochimic are, de asemenea, efecte antibiotice dovedite pe scară largă. Cinnamaldehida a fost testată împotriva mai multor bacterii și viruși, inclusiv stafilococul, E. coli, salmonela și candida. Cercetătorii au constatat că a fost capabilă să împiedice în mod eficient creșterea acestor bacterii.
  • Scorțișoara ar putea reduce efectul meselor bogate în grăsimi
    Cercetătorii au ajuns la concluzia că dietele bogate în „condimente antioxidante”, inclusiv scorțișoara, pot ajuta la reducerea răspunsului negativ al organismului la consumul de mese bogate în grăsimi. Șase persoane au consumat mâncăruri care conțineau 14 g de un amestec de condimente. Testele de sânge au arătat că activitatea antioxidantă a crescut cu 13%, răspunsul la insulină a scăzut cu 21%, iar trigliceridele au scăzut cu 31%. Cu toate acestea, mai sunt necesare studii în acest sens.
scortisoara beneficii proprietati contraindicatii

Proprietăți scorțișoară

Vitaminele, mineralele și compușii vegetali din scorțișoară pot oferi beneficii importante pentru sănătate. Scorțișoara conține potasiu, magneziu și calciu. Potasiul ajută la contracararea efectului sodiului asupra tensiunii arteriale și reglează ritmul cardiac. Potasiul este, de asemenea, implicat în funcția nervoasă. Magneziul și calciul lucrează împreună pentru a menține un ritm cardiac sănătos. Aceste două minerale sunt esențiale pentru sănătatea scheletului, prevenind pierderea de substanță osoasă la nivelul oaselor, o afecțiune numită osteoporoză.

Calorii scorțișoară

O linguriță de scorțișoară măcinată include, în cantități mici, diverse vitamine și substanțe nutritive:

  • aproximativ 6 calorii;
  • aproximativ 0,1 gram de proteine;
  • aproximativ 0,03 grame de grăsime;
  • aproximativ 2 grame de carbohidrați;
  • aproximativ 1 gram de fibre;
  • aproximativ 26 miligrame de calciu;
  • aproximativ 11 miligrame de potasiu;
  • aproximativ 3 mcg (micrograme) de betacaroten;
  • aproximativ 8 UI (unități internaționale) de vitamina A.

Utilizare scorțișoară

Oamenii pot folosi scorțișoara în mâncăruri dulci sau sărate. Aroma distinctivă a scorțișoarei este rezultatul cinamaldehidei pe care o conține. Consumul unor cantități normale de scorțișoară nu este posibil să aibă un impact mare asupra sănătății. Nu este o idee bună nici ca o persoană să mănânce foarte mult din acest condiment, deoarece scorțișoara este nedovedită ca tratament şi nu există o doză fixă. Unii experți sugerează 1/2 până la 1 linguriță (2-4 grame) de pulbere pe zi. Unele studii au folosit între 1 gram și 6 grame de scorțișoară. Dozele mari ar putea fi toxice.

Contraindicații scorțișoară

Pe termen scurt, consumul unor cantități moderate de scorțișoară sub formă de condiment sau de supliment pare a fi sigur pentru majoritatea oamenilor. Cu toate acestea, scorțișoara conține cumarină. Aceasta este o aromă naturală dar joacă, de asemenea, un rol în crearea warfarinei, medicamentul obișnuit de subțiere a sângelui.

Consumul unei cantități prea mari de cumarină poate duce la afectarea ficatului și poate influența coagularea. Prin urmare, oamenii ar trebui să vorbească cu medicul lor înainte de a adăuga scorțișoară în dieta lor, dacă iau anticoagulante sau alte medicamente, au diabet sau o afecțiune hepatică. Oamenii nu ar trebui să folosească niciodată scorțișoara, sub nicio formă, ca înlocuitor complet al tratamentelor medicale pentru afecțiunile de sănătate.

Scorțișoara este disponibilă atât ca supliment, cât și ca un condiment. Suplimentele pot avea un impact asupra sănătății și bolilor. Cu toate acestea, Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) nu reglementează suplimentele, astfel încât ar putea exista îngrijorări cu privire la calitate, puritate și rezistență.

Deși scorțișoara este sigură, moderația este esențială. Potrivit Centrului Național pentru Sănătate Complementară și Integrativă, scorțișoara ar putea să nu fie sigură pentru persoanele însărcinate, dacă mănâncă mai mult decât cantitatea care se găsește de obicei în alimente. Oamenii ar trebui să întrebe întotdeauna medicul înainte de a utiliza scorțișoara (în special suplimentele), mai ales dacă e vorba despre dieta unei viitoare mame sau a bebelușilor.

Bibliografie

  1. https://www.webmd.com/diet/supplement-guide-cinnamon
  2. https://www.webmd.com/diet/health-benefits-cinnamon
  3. https://www.medicalnewstoday.com/articles/266069
  4. https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-cinnamon
  5. https://www.healthline.com/health/pregnancy/cinnamon-pregnancy#supplements

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării