Publicat la: 
29/08/2017

Ce este erotomania: cauze, simptome, tratament

O persoana care sufera de erotomanie traieste cu iluzia ca o alta persoana este indragostita de ea, in ciuda unor dovezi clare ce arata contrariul. Obiectul iluziei este, cel mai adesea, o persoana celebra sau una ce beneficiaza de un statut social superior. Iata cum se manifesta aceasta afectiune, conform medicalnewstoday.com.

Ce este erotomania?

Erotomania este o forma neobisnuita de paranoia si se manifesta in momentul in care o persoana este convinsa ca o alta persoana este indragostita de ea, in ciuda semnelor ce indica contrariul. Aceasta afectiune este deosebit de rara si afecteaza mai mult femeile decat barbatii.

Erotomania se poate declansa brusc, iar simptomele se manifesta pe o durata lunga de timp. Obiectul afectiunii este, in mod obisnuit, o persoana mai in varsta decat suferindul, adesea inaccesibila si cu un statut social mai bun, iar unul dintre semnele care confirma prezenta afectiunii este faptul ca cele doua persoane nu sunt si nu au stabilit in trecut niciun fel de contact.

Erotomania este intitulata si sindromul de Clerembault, dupa ce psihiatrul francez a incadrat aceasta afectiune in randul tulburarilor psihice in anul 1921. Desi este asociata altor tulburari psihice, exista cazuri in care erotomania se manifesta independent de acestea.

Care sunt cauzele declansarii erotomaniei?

Rapoartele stiintifice ale cercetarilor efectuate pe aceasta tema sugereaza ca mediul social ar putea provoca sau accentua erotomania. Aceasta poate fi, la randul ei, un simptom al altor boli psihice, precum schizofrenia, tulburarea schizo-afectiva, depresia majora cu trasaturi psihotice, tulburarea bipolara sau boala Alzheimer.

Erotomania este un tip de tulburare deliranta, alte tipuri fiind cele ce includ iluzii de persecutie, grandiozitate sau gelozie.

Cercetarile arata ca retelele de socializare ar putea declansa sau accentua astfel de tendinte delirante.

Alte cercetari au sugerat ca astfel de iluzii se pot dezvolta ca o modalitate de gestionare a stresului sau traumelor extreme la care persoanele in cauza au fost expuse. Factorii genetici joaca, de asemenea, un rol central in declansarea erotomaniei.

Care sunt simptomele erotomaniei?

Simptomul central al erotomaniei este convingerea ca o alta persoana este indragostita de persoana care sufera de aceasta afectiune, iar comportamentul include eforturile persistente ale acesteia de a lua contact cu subiectul pasiunii prin intermediul comunicarilor scrise, dar poate avansa pana la hartuire.

Stabilirea diagnosticului

Diagnosticarea erotomaniei este o adevarata provocare pentru specialisti, intrucat este o afectiune foarte rar intalnita, insa exista psihiatri care, desi nu se confrunta cu astfel de cazuri de-a lungul carierei, sunt capabili sa le observe la persoanele in cauza.

Iata care sunt conditiile ce necesita a fi indeplinite inainte de a stabili diagnosticul:

  • iluziile implica eventuale evenimente, care au o probabilitate foarte mica sa aiba loc,
  • iluzia se aplica numai problemei in cauza, iar celelalte aspecte ale persoanei suferinde sunt functionale si in limite normale,
  • daca episoadele maniacale sunt, de asemenea, prezente, atunci iluzia erotomaniei trebuie identificata ca fiind o problema de fond, iar schizofrenia, tulburarile de dispozitie si intoxicatia organismului trebuie sa fie excluse.

Cum se trateaza erotomania?

Tratarea tulburarilo delirante este dificila, intrucat cei afectati nu sunt capabili sa vada ca ale lor convingeri sunt nefondate, astfel ca putini sunt cei care vor cauta tratament din proprie initiativa.

Tratamentul trebuie sa fie adaptat nevoilor fiecarei persoane afectate de boala, iar prioritatile trebuie sa se concentreze asupra mentinerii functiei lor sociale, minimizarii riscului de a se comporta problematic, dar si asupra imbunatatirii calitatii vietii persoanei afectate.

Gestionarea cu succes a simptomelor se datoreaza tratarii tulburarilor ce stau la baza afectiunii si poate fi insotita de medicamente, terapie si spitalizare, dar variaza de la un caz la altul in functie de cauzele care au declansat afectiunea.

Autor: G.T.