Publicat la: 
27/11/2018

medic

Specialistii au descoperit, printr-un nou studiu, ca riscul de a face diabet zaharat de tip 2 este mai mare pentru oamenii care combina un stil de viata nesanatos cu programul de munca in schimburi, potrivit eurekalert.org.

Se stia deja faptul ca obiceiurile nesanatoase sunt daunatoare si cresc riscul diabetului de tip 2, cum ar fi fumatul, o dieta dezechilibrata, lipsa exercitiilor fizice si obezitatea. De asemenea, turele de noapte au fost asociate cu un risc crescut de diabet de tip 2.

Oamenii de stiinta sustin ca acesta este primul studiu care analizeaza impactul acestei asocieri. Acestia au analizat datele a doua studii de sanatate pe termen lung, care au inclus asistente medicale de sex feminin din Statele Unite ale Americii, intre anii 1976 si 1989.

Ei au extras datele a 143,410 femei, care nu erau diagnosticate cu diabet de tip 2, cu boli cardiovasculare, sau cu cancer. Acestea au completat chestionare referitoare medicale, alimentare si ale stilului de viata la intervale regulate.

Ingrijirile acordate de asistente sunt necesare 24 din 24, astfel ca ele lucreaza in schimburi de zi, de seara si de noapte, program ce le poate perturba rutina personala si ritmul biologic.

In cadrul acestui studiu, au fost luate in considerare doar asistentele care lucrau cel putin trei schimburi de noapte pe luna. Stilul de viata nesanatos a fost definit prin patru factori:

  • Obezitatea
  • Fumatul
  • Mai putin de 30 de minute pe zi de activitate fizica
  • Dieta nesanatoasa (putine fructe, putine legume, carne prelucrata, exces de grasimi, sare, zahar)

Acestea au fost monitorizate timp de 22-24 de ani, iar dupa aceasta perioada 10,915 din cele 143,410 de asistente au fost diagnosticate cu diabet zaharat de tip 2. La fiecare cinci ani de schimburi rotative de noapte, asistentele medicale aveau un risc cu 31% mai ridicat de a face diabet zaharat de tip 2. De asemenea, fiecare dintre factorii de risc mentionati mai sus a dublat riscul.

Autorii au calculat procentul pentru fiecare factor in parte astfel:

  • 17% schimburile de noapte
  • 71% stil de viata nesanatos
  • 11% combinatia dintre cele doua mentionate anterior

Majoritatea cazurilor de diabet zaharat de tip 2 ar putea fi prevenite prin aderarea la un stil de viata sanatos. Totusi, specialistii atrag atentia asupra faptului ca toate participantele la studiu au fost femei, astfel ca rezultatele ar putea fi diferite pentru barbati.

Exista un risc suplimentar de diabet zaharat de tip 2 cand sunt combinate stilul de viata nesanatos si turele de noapte din cauza tulburarilor somnului si a ritmurilor circadiene, care afecteaza hormonii, alte cai metabolice, sau echilibrul bacteriilor din intestin.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Medicina de familie

Manea Livia Rebeca,Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist
Surugiu Elena,Medic Primar
Medic Primar
Frinculescu Simona,Medic Specialist Medicina Generala / Medicina de F
Medic Specialist...

Articole similare

Alimentatia sanatoasa nu trebuie sa fie dificila. Daca reusiti sa dezvoltati o rutina, adoptand practici sanatoase, alimentatia potrivita poate deveni o a doua natura. Care sunt cele sapte obiceiuri sanatoase pe care ar trebui sa le adoptati cat mai repede? Faceti provizii cu alimente sanatoase In general, avem tendinta de a manca ceea ce...
3 milioane de cazuri noi de cancer in UE / Foto: Reuters Un caz de cancer din trei poate fi prevenit. Ca atare, Comisia Europeana si Statele Membre ar trebui sa isi intensifice eforturile in lupta de combatere a acestei boli, anunta deputatii europeni intr-o rezolutie adoptata joi, 6 mai 2010. Masuri de incurajare a unui stil de viata sanatos...
Silueta impresioneaza involuntar ochiul si mintea celui care priveste, fie ca e vorba de 90-60-90 ca proportie ideala in modelling sau de omul obisnuit. Sabloanele de frumusete si proportii devin imperative intr-un context social concurential, din ce in ce mai acut in ultimii ani. Daca vrei sa ai succes e preferabil sa arati bine, ingrijit,...
Un batran fericit / Foto: Captura YouTube Exista in lume cateva regiuni unde nu este nimic neobisnuit pentru un om sa traiasca peste 100 de ani, scrie Dragos Popa, pe blogul Jeopardy. In Blue Zones (Regiunile Albastre), asa cum au fost denumite, locuitorii traiesc mai mult, dar si mai sanatos, fara sa aiba nevoie de medicamente. Care este...
Consult medical / Foto: BigStockPhoto.com Menopauza este perioada de tranzitie din viata unei femei in care se produce incetarea functiei ovariene, organismul produce mai putin estrogen si progesteron. Frecventa menstruatiei scade, iar in cele din urma inceteaza definitiv. Cauze Menopauza este o etapa naturala in viata unei femei, care se...