Publicat la: 
27/11/2018

medic

Specialistii au descoperit, printr-un nou studiu, ca riscul de a face diabet zaharat de tip 2 este mai mare pentru oamenii care combina un stil de viata nesanatos cu programul de munca in schimburi, potrivit eurekalert.org.

Se stia deja faptul ca obiceiurile nesanatoase sunt daunatoare si cresc riscul diabetului de tip 2, cum ar fi fumatul, o dieta dezechilibrata, lipsa exercitiilor fizice si obezitatea. De asemenea, turele de noapte au fost asociate cu un risc crescut de diabet de tip 2.

Oamenii de stiinta sustin ca acesta este primul studiu care analizeaza impactul acestei asocieri. Acestia au analizat datele a doua studii de sanatate pe termen lung, care au inclus asistente medicale de sex feminin din Statele Unite ale Americii, intre anii 1976 si 1989.

Ei au extras datele a 143,410 femei, care nu erau diagnosticate cu diabet de tip 2, cu boli cardiovasculare, sau cu cancer. Acestea au completat chestionare referitoare medicale, alimentare si ale stilului de viata la intervale regulate.

Ingrijirile acordate de asistente sunt necesare 24 din 24, astfel ca ele lucreaza in schimburi de zi, de seara si de noapte, program ce le poate perturba rutina personala si ritmul biologic.

In cadrul acestui studiu, au fost luate in considerare doar asistentele care lucrau cel putin trei schimburi de noapte pe luna. Stilul de viata nesanatos a fost definit prin patru factori:

  • Obezitatea
  • Fumatul
  • Mai putin de 30 de minute pe zi de activitate fizica
  • Dieta nesanatoasa (putine fructe, putine legume, carne prelucrata, exces de grasimi, sare, zahar)

Acestea au fost monitorizate timp de 22-24 de ani, iar dupa aceasta perioada 10,915 din cele 143,410 de asistente au fost diagnosticate cu diabet zaharat de tip 2. La fiecare cinci ani de schimburi rotative de noapte, asistentele medicale aveau un risc cu 31% mai ridicat de a face diabet zaharat de tip 2. De asemenea, fiecare dintre factorii de risc mentionati mai sus a dublat riscul.

Autorii au calculat procentul pentru fiecare factor in parte astfel:

  • 17% schimburile de noapte
  • 71% stil de viata nesanatos
  • 11% combinatia dintre cele doua mentionate anterior

Majoritatea cazurilor de diabet zaharat de tip 2 ar putea fi prevenite prin aderarea la un stil de viata sanatos. Totusi, specialistii atrag atentia asupra faptului ca toate participantele la studiu au fost femei, astfel ca rezultatele ar putea fi diferite pentru barbati.

Exista un risc suplimentar de diabet zaharat de tip 2 cand sunt combinate stilul de viata nesanatos si turele de noapte din cauza tulburarilor somnului si a ritmurilor circadiene, care afecteaza hormonii, alte cai metabolice, sau echilibrul bacteriilor din intestin.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Medicina de familie

Popescu Valentina Claudia
Medic Specialist
Marin Florin,Medic Medicina de Familie, Medic Medicina Generala
Medic Medicina...
Manea Livia Rebeca,Medic Specialist
Medic Specialist

Articole similare

Specialistii au descoperit, printr-un nou studiu, ca riscul de a face diabet zaharat de tip 2 este mai mare pentru oamenii care combina un stil de viata nesanatos cu programul de munca in schimburi, potrivit eurekalert.org. Se stia deja faptul ca obiceiurile nesanatoase sunt daunatoare si cresc riscul diabetului de tip 2, cum ar fi fumatul, o...
Alimentatia sanatoasa nu trebuie sa fie dificila. Daca reusiti sa dezvoltati o rutina, adoptand practici sanatoase, alimentatia potrivita poate deveni o a doua natura. Care sunt cele sapte obiceiuri sanatoase pe care ar trebui sa le adoptati cat mai repede? Faceti provizii cu alimente sanatoase In general, avem tendinta de a manca ceea ce...
Prof. dr. Eduard Apetrei / Foto: HotNews.ro Oamenii nu se ingrasa din cauza ca sunt stresati, pentru ca stresul nu este o caracteristica exclusiv a timpurilor noastre. Atunci cand creeaza, omul se afla sub asediul stresului. Marile creatii isi au originea intr-o astfel de stare si nu intr-o lipsa de activitate, este de parere prof. dr. Eduard...
Sforaitul afecteaza relatia de cuplu / Foto: EveryStockPhoto Te-ai trezit de dimineata si ai gasit pe locul gol din dreapta ta un biletel: "Iubitule, imi pare rau, dar sforaiai atat de tare incat m-am mutat pe canapea in sufragerie". In plus, te simti de parca n-ai fi inchis un ochi toata noaptea. "Bine, dar eu stiu ca nu sforai!", te-ai gandit...
Consult medical / Foto: BigStockPhoto.com Menopauza este perioada de tranzitie din viata unei femei in care se produce incetarea functiei ovariene, organismul produce mai putin estrogen si progesteron. Frecventa menstruatiei scade, iar in cele din urma inceteaza definitiv. Cauze Menopauza este o etapa naturala in viata unei femei, care se...