Publicat la: 
4/02/2020

Autor: Dr. Anita Zodila, Medic specialist protetica dentara, Clinica DentaLife

Ce sunt fatetele dentare?

Fatetele dentare sunt piese protetice, realizate in laborator, ce au ca scop imbunatatirea aspectului dentar. In mod curent sunt realizate din ceramica, aceasta asigurand dobandirea unui zambet armonios si natural.

Cand sunt indicate fatetele dentare?

Fatetele sunt indicate pacientilor cu modificari de culoare ce nu pot fi imbunatatite prin albiri dentare sau celor cu spatieri interdentare sau morfologii atipice.
 

Cand nu sunt indicate fatetele dentare?

Fatetele nu sunt indicate pe dinti cu distructii coronare mari, cu obturatii mari in antecedente precum si in cazurile in care dintii au fost tratati endodontic in antecendente si au suferit modificari coloristice majore. In aceste cazuri sunt indicate coroanele dentare.
 

Tipuri de fatete ceramice

In cazul fatetelor ceramice exista variantele “prep” si “non-prep” acesti  termeni referindu-se la modul de realizare al viitoarelor restaurari dentare.
 
In cazul dintilor corect aliniati, fara spatii interdentare unde se doreste refacerea morfologiei (de ex dintii sunt prea mici) sau a culorii, medicul trebuie sa “prepare” dintii prin slefuirea minima a smaltului pentru a reusi integrarea armonioasa a viitoarei fatete.
Aceasta este tehnica de fatetare prin preparatie, adica prin slefuirea dentara minima.
 
In cazurile in care exista spatii interdentare iar prin fatetare dintii ar avea o dimensiune normala, armonioasa, se alege fatetarea non-prep adica dintii  vor primi fatetele fara a fi redusi in dimensiuni prin slefuirea lor.

Longevitatea fatetelor dentare

Desi sunt piese ceramice de dimensiuni reduse, ele sunt realizate din materiale ceramice rezistente, comparabile cu rezistenta smaltului.
Fatetele pot avea o durata de viata de 10-15 ani in conditii normale de ingrijire adica printr-o igiena dentara riguroasa realizata prin periaj cat si prin folosirea atei dentare sau a mijloacelor auxiliare de curatare interdentare.
 
Vizita periodica la un interval de 6 luni la cabinetul de medicina dentara este importanta pentru o curatare  profesionala si pentru identificarea timpurie a oricarei modificari ce poate apare.
De asemenea, este important de stiut ca in cazul fatetelor ceramice, culoarea lor nu se modifica in timp, spre deosebire de dintii naturali.
 

Clinica DentaLife

Adresa: Bd. Dimitrie Cantemir Nr.1

Programare telefonica: 0735 300 906

Programare online: https://www.medlife.ro/programare-online-dentalife

 
Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Stomatologie

Medic Dentist
Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 11

Articole similare

Un nou studiu, condus de oamenii de stiinta de la University of California, Los Angeles, aduce dovezi clare conform carora mesagerii celulari din saliva sunt responsabili pentru declansarea parodontitei si meningitei. Rezultatele studiului, ce sugereaza ca mesagerii celulari joaca un rol central in gestionarea cantitatii de bacterii bune si rele...
Aproape 80% dintre romani au probleme dentare, aparitia cariilor fiind cea mai frecventa afectiune, in timp ce europenii se declara multumiti de starea dintilor, releva un studiu Ipsos, dat publicitatii joi, cu ocazia Zilei Mondiale a Sanatatii Orale. Cand vine vorba de igiena dentara, romanii se rezuma, in cea mai mare parte, la spalatul pe...
Scrasnitul din dinti necesita atentia stomatologului / Foto: Photoxpress.com Stresul ne afecteaza in mod diferit, insa nimeni nu scapa. Manifestarile stresului sunt variate. Daca unii au probleme cu tensiunea arteriala, sau se trezesc cu un ulcer, altii sunt informati de catre partenerii de viata ca isi scrasnesc dintii in somn. Iar acestia sunt...
Ce este un implant dentar? Cand se impune? In ce consta o astfel de interventie? Ce contraindicatii exista? Dr. Dimo Petrovski, medic specialist chirurgie dentoalveolara si implantologie, a discutat online cu cititorii MedLive.ro. Dr. Dimo Petrovski este medic specialist chirurgie dentoalveolara si implantologie in cadrul Centrului Medical...
Autor: Dr. Anita Zodila, Medic specialist protetica dentara, Clinica DentaLife Ce sunt fatetele dentare? Fatetele dentare sunt piese protetice, realizate in laborator, ce au ca scop imbunatatirea aspectului dentar. In mod curent sunt realizate din ceramica, aceasta asigurand dobandirea unui zambet armonios si natural. Cand sunt indicate fatetele...