Publicat la: 
4/02/2020

Autor: Dr. Anita Zodila, Medic specialist protetica dentara, Clinica DentaLife

Ce sunt fatetele dentare?

Fatetele dentare sunt piese protetice, realizate in laborator, ce au ca scop imbunatatirea aspectului dentar. In mod curent sunt realizate din ceramica, aceasta asigurand dobandirea unui zambet armonios si natural.

Cand sunt indicate fatetele dentare?

Fatetele sunt indicate pacientilor cu modificari de culoare ce nu pot fi imbunatatite prin albiri dentare sau celor cu spatieri interdentare sau morfologii atipice.
 

Cand nu sunt indicate fatetele dentare?

Fatetele nu sunt indicate pe dinti cu distructii coronare mari, cu obturatii mari in antecedente precum si in cazurile in care dintii au fost tratati endodontic in antecendente si au suferit modificari coloristice majore. In aceste cazuri sunt indicate coroanele dentare.
 

Tipuri de fatete ceramice

In cazul fatetelor ceramice exista variantele “prep” si “non-prep” acesti  termeni referindu-se la modul de realizare al viitoarelor restaurari dentare.
 
In cazul dintilor corect aliniati, fara spatii interdentare unde se doreste refacerea morfologiei (de ex dintii sunt prea mici) sau a culorii, medicul trebuie sa “prepare” dintii prin slefuirea minima a smaltului pentru a reusi integrarea armonioasa a viitoarei fatete.
Aceasta este tehnica de fatetare prin preparatie, adica prin slefuirea dentara minima.
 
In cazurile in care exista spatii interdentare iar prin fatetare dintii ar avea o dimensiune normala, armonioasa, se alege fatetarea non-prep adica dintii  vor primi fatetele fara a fi redusi in dimensiuni prin slefuirea lor.

Longevitatea fatetelor dentare

Desi sunt piese ceramice de dimensiuni reduse, ele sunt realizate din materiale ceramice rezistente, comparabile cu rezistenta smaltului.
Fatetele pot avea o durata de viata de 10-15 ani in conditii normale de ingrijire adica printr-o igiena dentara riguroasa realizata prin periaj cat si prin folosirea atei dentare sau a mijloacelor auxiliare de curatare interdentare.
 
Vizita periodica la un interval de 6 luni la cabinetul de medicina dentara este importanta pentru o curatare  profesionala si pentru identificarea timpurie a oricarei modificari ce poate apare.
De asemenea, este important de stiut ca in cazul fatetelor ceramice, culoarea lor nu se modifica in timp, spre deosebire de dintii naturali.
 

Clinica DentaLife

Adresa: Bd. Dimitrie Cantemir Nr.1

Programare telefonica: 0735 300 906

Programare online: https://www.medlife.ro/programare-online-dentalife

 
Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Stomatologie

Medic Specialist
Dumitrache Adriana Cosmina,Medic Specialist
Medic Specialist
Jecherean Octavian,Stomatolog
Medic Dentist,...
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 11

Articole similare

Pregatiri pentru sarcina / Foto: Photoxpress Pentru a avea un copil, sunt necesari doi parinti. Pentru a avea o sarcina sanatoasa, sunt necesare cateva vizite la medic si, poate, cateva schimbari in stilul de viata. Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive. Analize si verificari Medicul de familie este primul la care va prezentati dupa ce v-...
Autor: Dr. Mihaela Vezeanu, Medic specialist, Clinica DentaLife Ce sunt coroanele dentare si de ce avem nevoie de ele Coroanele dentare sunt dispozitive protetice fixe care sunt utilizate atunci cand pacientul prezinta unul sau mai multi dinti lipsa. Acestea inlocuiesc dintii absenti sau cresc rezistenta unor dinti foarte afectati care numai pot...
Ce este un implant dentar? Cand se impune? In ce consta o astfel de interventie? Ce contraindicatii exista? Dr. Dimo Petrovski, medic specialist chirurgie dentoalveolara si implantologie, a discutat online cu cititorii MedLive.ro. Dr. Dimo Petrovski este medic specialist chirurgie dentoalveolara si implantologie in cadrul Centrului Medical...
Scrasnitul din dinti necesita atentia stomatologului / Foto: Photoxpress.com Stresul ne afecteaza in mod diferit, insa nimeni nu scapa. Manifestarile stresului sunt variate. Daca unii au probleme cu tensiunea arteriala, sau se trezesc cu un ulcer, altii sunt informati de catre partenerii de viata ca isi scrasnesc dintii in somn. Iar acestia sunt...
Dr. Alexandra Bulat in studioul HotNews.ro Gingivita este una dintre problemele dentare frecvente. Care sunt cauzele aparitiei acesteia? Cum o prevenim si cum o tratam corect? Care sunt consecintele unor gingivite netratate? Dr. Alexandra Bulat, medic dentist, a discutat online cu cititorii si a raspuns acestor intrebari in cadrul unui interviu...