Publicat la: 
4/02/2020

Autor: Dr. Anita Zodila, Medic specialist protetica dentara, Clinica DentaLife

Ce sunt fatetele dentare?

Fatetele dentare sunt piese protetice, realizate in laborator, ce au ca scop imbunatatirea aspectului dentar. In mod curent sunt realizate din ceramica, aceasta asigurand dobandirea unui zambet armonios si natural.

Cand sunt indicate fatetele dentare?

Fatetele sunt indicate pacientilor cu modificari de culoare ce nu pot fi imbunatatite prin albiri dentare sau celor cu spatieri interdentare sau morfologii atipice.
 

Cand nu sunt indicate fatetele dentare?

Fatetele nu sunt indicate pe dinti cu distructii coronare mari, cu obturatii mari in antecedente precum si in cazurile in care dintii au fost tratati endodontic in antecendente si au suferit modificari coloristice majore. In aceste cazuri sunt indicate coroanele dentare.
 

Tipuri de fatete ceramice

In cazul fatetelor ceramice exista variantele “prep” si “non-prep” acesti  termeni referindu-se la modul de realizare al viitoarelor restaurari dentare.
 
In cazul dintilor corect aliniati, fara spatii interdentare unde se doreste refacerea morfologiei (de ex dintii sunt prea mici) sau a culorii, medicul trebuie sa “prepare” dintii prin slefuirea minima a smaltului pentru a reusi integrarea armonioasa a viitoarei fatete.
Aceasta este tehnica de fatetare prin preparatie, adica prin slefuirea dentara minima.
 
In cazurile in care exista spatii interdentare iar prin fatetare dintii ar avea o dimensiune normala, armonioasa, se alege fatetarea non-prep adica dintii  vor primi fatetele fara a fi redusi in dimensiuni prin slefuirea lor.

Longevitatea fatetelor dentare

Desi sunt piese ceramice de dimensiuni reduse, ele sunt realizate din materiale ceramice rezistente, comparabile cu rezistenta smaltului.
Fatetele pot avea o durata de viata de 10-15 ani in conditii normale de ingrijire adica printr-o igiena dentara riguroasa realizata prin periaj cat si prin folosirea atei dentare sau a mijloacelor auxiliare de curatare interdentare.
 
Vizita periodica la un interval de 6 luni la cabinetul de medicina dentara este importanta pentru o curatare  profesionala si pentru identificarea timpurie a oricarei modificari ce poate apare.
De asemenea, este important de stiut ca in cazul fatetelor ceramice, culoarea lor nu se modifica in timp, spre deosebire de dintii naturali.
 

Clinica DentaLife

Adresa: Bd. Dimitrie Cantemir Nr.1

Programare telefonica: 0735 300 906

Programare online: https://www.medlife.ro/programare-online-dentalife

 
Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Endodontie, Stomatologie

Medic Medicina...
Medic Stomatolog
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 11

Articole similare

Dr. Ana Maria Raducu in studioul HotNews.ro Desi folosit de multi oameni, termenul de "parodontoza" nu mai exista in literatura de specialitate, existand principalele doua afectiuni inflamatorii, gingivita si parodontita, a explicat dr. Ana-Maria Raducu, medic specialist stomatologie. Aflati din interviul video acordat MedLive.ro cum poate fi...
Rezultatele unui nou studiu prezentat recent in cadrul Congresului European de Reumatologie arata ca persoanele cu un risc crescut de declansare a artritei reumatoide prezinta o crestere a nivelului de inflamatie la nivelul gingiilor, precum si a bacteriilor care provoaca boli, informeaza sciencedaily.com. Constatari cheie ale studiului "Am...
Autor: Dr. Mihaela Vezeanu, Medic specialist, Clinica DentaLife Ce sunt coroanele dentare si de ce avem nevoie de ele Coroanele dentare sunt dispozitive protetice fixe care sunt utilizate atunci cand pacientul prezinta unul sau mai multi dinti lipsa. Acestea inlocuiesc dintii absenti sau cresc rezistenta unor dinti foarte afectati care numai pot...
Autor: Dr. Vezeanu Mihaela, Medic primar, Clinica DentaLife Zambetul stralucitor, dintii perfect aliniati si albi infrumuseteaza chipul si ne ofera incredere in noi. Oricine isi doreste un zambet frumos iar ultimele tehnici din medicina dentara moderna ne poate implini visul. Fie ca alegem aparatele ortodontice pentru indreptarea dintilor,...
Problema sforaitului poate fi abordata si printr-un tratament stomatologic. Daca problemele respiratorii din timpul noptii iti afecteaza calitatea somnului si creaza disconfort pentru cei apropiati, solutia poate veni de la medicul stomatolog, prin intermediul unei gutiere personalizate. Afla ce pasi trebuie sa urmezi pentru diagnosticul si...