Secretele albirii dinților: sfaturi și proceduri recomandate

Stomatologie
05 Septembrie 2022
Autor: Echipa medicală MedLife
secretele albirii dintilor sfaturi si proceduri recomandate

Un zâmbet alb și strălucitor este, cu siguranță, un deziderat al fiecăruia dintre noi. Totuși, dinții sunt adesea expuși la nenumărați factori, iar păstrarea albului natural al acestora poate deveni un proces provocator. Există totuși soluții pentru albirea dinților prin care aceștia pot fi păstrați albi și strălucitori, iar despre aceste aspecte discutăm în cele ce urmează.

Proceduri pentru albirea dentară în cabinetul stomatologic

Albirea profesională a dinților se face doar în cabinetele stomatologice și are efecte benefice asupra păstrării sănătății dinților. Realizate de un cadru medical și cu ajutorul aparaturii de specialitate, procedurile de albire a dinților oferă rezultate foarte bune. Iată care sunt aceste proceduri.

Albirea cu lampa UV

Albirea dinților cu ajutorul lămpii se face în cazul persoanelor care prezintă dinți sănătoși, cu smalț puternic. Pentru albirea dinților se folosește un gel special, cu peroxid de hidrogen. Procesul este unul inofensiv pentru dinți și gingii, însă poate fi nevoie de mai multe ședințe pentru albire. Deși procesul în sine nu este unul dăunător, nu trebuie făcut abuz de această procedură cosmetică.

Albirea dinților cu laser

Albirea dinților cu laser este o procedură care se realizează doar sub supraveghere medicală, iar rezultatele acestui procedeu depind foarte mult de stilul de viață al pacientului. Procedeul oferă rezultate care durează până la 12-24 de luni, iar dinții pot deveni cu până la 8-10 nuanțe mai albi.

Pentru că este o soluție de albire cu rezultate de durată, se recomandă ca procedeul să fie realizat înainte de orice tip de lucrare care presupune acoperirea dinților. În acest fel, dinții ce urmează să fie realizați vor putea fi făcuți în nuanța potrivită, fără a apărea astfel diferențe de culoare.

Albirea dentară cu AirFlow

Procedura de albire cu AirFlow este una dintre cele mai utilizate, procesul constând de fapt în curățarea în profunzime a spațiilor interdentare și a dinților cu ajutorul unui jet de apă și a unor particule ușor abrazive. Metoda este folosită în principal pentru curățarea dinților de depunerile de tartru, însă, cum acestea sunt de cele mai multe ori prezente pe suprafața dinților, este normal ca eliminarea lor să conducă la albirea semnificativă a dinților.

secretele albirii dintilor sfaturi si proceduri recomandate

Când este necesară albirea dinților

Albirea dinților trebuie luată în calcul atunci când pacientul consideră că aspectul dinților nu este cel dorit. Există o puternică legătură între culoarea dinților și stima de sine a pacientului, fiind observat faptul că persoanele cu dinți albi sunt mai extroverte și mult mai prezente din punct de vedere social.

De asemenea, albirea dinților este o soluție atunci când dinții sunt galbeni, când apare halitoza sau alte probleme specifice care țin de starea de sănătate a dinților.

Dacă te întrebi cât durează albirea dinților, ar trebui să știi că oricare dintre procedee se realizează într-un timp scurt, de la 15 minute la maximum 2 ore.

Când este contraindicată albirea

Deși albirea profesională a dinților este un proces simplu și cu efecte benefice asupra danturii, în unele situații pot exista contraindicații pe care medicul stomatolog le va avea în vedere și le va expune și pacientului. Astfel, indiferent de metoda prin care se realizează albirea dinților, aceasta poate fi contraindicată în următoarele situații:

  • dinții au smalțul sensibil, făinos, lipsit de rezistență;
  • pacientul nu are dinții naturali, ci implanturi;
  • pacientul suferă de afecțiuni hematologice;
  • în cazul bebelușilor și copiilor;
  • în cazul pacienților care suferă de boli parodontale;
  • persoanelor cu multiple alergii;
  • în cazul femeilor însărcinate;
  • în cazul femeilor care alăptează.

Cum să îți păstrezi dinții cât mai albi

Poate fi destul de provocator să păstrezi nuanța perfectă de alb chiar și după folosirea unui aparat pentru albirea dinților. Totuși, există câteva aspecte pe care este indicat să le ai în vedere pentru a-ți păstra dinții cât mai frumoși. Iată câteva dintre acestea.

Alimente recomandate și interzise

Alimentația este primul aspect pe care ar trebui să îl ai în vedere. Practic, tot ceea ce bem sau mâncăm are implicații asupra culorii dinților. De aceea, este recomandat să avem în vedere asigurarea unei alimentații variate, care să ajute în ceea ce privește asigurarea nivelului de vitamine și minerale pentru rezistența dinților, dar și alimente care să nu păteze dinții.

Cafeaua, vinul roșu, sucurile, unele tipuri de fructe și legume (afine, morcov), ceaiul negru, ar trebui să fie evitate, pentru ca acestea să nu păteze suprafața dentară. Dacă totuși acestea nu pot fi excluse din alimentație, se recomandă consumarea cu paiul. În acest fel substanțele nu mai intră în contact direct cu suprafața dinților, care rămân astfel albi, până la următoarea ședință de întreținere.

Sfaturi privind igiena orală

Igiena orală este de asemenea importantă atunci când vine vorba despre albul dinților. Curățarea dinților de trei ori pe zi, cu ajutorul periuței și a pastei de dinți potrivite, folosirea aței dentare și a apei de gură, reprezintă cele mai bune opțiuni pentru a păstra albul frumos al dinților.

Renunțarea la fumat

Fumatul este un obicei nociv pentru întreaga sănătate, nu doar pentru dinți. Fumatul produce halitoză, carii, dar duce și la pătarea dinților. Este important să renunți la fumat pentru că acesta îngălbenește dinții și favorizează depunerile de tartru.

Importanța consultului stomatologic periodic

Consultul stomatologic este vital înainte de a opta pentru una dintre metodele de albire a dinților. Medicul stomatolog îți va spune cum și cu ce se face albirea dinților, care sunt lucrurile la care ar trebui să te aștepți și care sunt avantajele fiecărei metode în parte.

Medicul poate cere o serie de analize pentru a exclude potențiale alergii sau reacții adverse și te poate ajuta de-a lungul întregului proces de albire, dar și după, pentru a ști cum să întreții dantura albită în mod corect.

Bibliografie

  1. Fiorillo, Luca, et al. “Dental Whitening Gels: Strengths and Weaknesses of an Increasingly Used Method.” Gels, vol. 5, no. 3, 4 July 2019, p. 35, www.mdpi.com, 10.3390/gels5030035

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării