Ganglionii limfatici - ce sunt și care este rolul lor?

Specialități
23 Decembrie 2022
Autor: Echipa medicală MedLife
ganglionii limfatici ce sunt si care este rolul lor

Despre ganglionii limfatici

Ganglionii limfatici sunt mici bucăți de țesut care fac parte din sistemul limfatic și care au un rol important în sistemul imunitar. Inflamarea lor indică faptul că organismul luptă împotriva unei infecții care poate trece cu ușurință, dar poate fi și un semnal de alarmă pentru afecțiuni grave ale organismului.

Ganglionii limfatici sunt țesuturi limfoide în care se multiplică globulele albe numite limfocite. Aceștia au forme ovale, asemănătoare cu boabele de fasole, de dimensiuni mici, cuprinse între 1 mm și 1 cm. Ganglionii limfatici măriți sunt cei cu un diametru mai mare de 1 cm. Acești ganglioni sunt organizați sub formă de ciorchine în diverse zone ale corpului. Rolul lor în sistemul imunitar este acela de a filtra și de a opri microorganismele care au potențial patogen.

La unele persoane (copii sau persoane foarte slabe), ganglionii sunt ușor de sesizat și se simt la palpare, în timp ce la altele se pot detecta doar cu ajutorul examinării radiologice. Atunci când sunt umflați, mărimea lor poate varia de la cea a unui bob de mazăre pâna la mărimea unei cireșe.

Când ganglionii se inflamează, fenomenul se numește adenopatie, limfadenopatie sau limfadenită, iar când aceasta apare fie la un singur grup de ganglioni limfatici (limfadenită localizată), fie la mai multe grupuri de ganglioni limfatici (limfadenită generalizată) este un semnal de alarmă ce indică probleme legate de imunitate și de apariția infecțiilor virale.

Ganglionii se află în aproape tot corpul, în diverse zone, la nivelul gâtului, sub claviculă, zona de sub bărbie, la subraț, în spatele genunchilor sau inghinal. O persoană adultă are în corp aproximativ 600 de ganglioni.

Rolul ganglionilor în organismul uman

Ganglionii limfatici transformă bacteriile și celulele care nu mai sunt utile în organism în produse reziduale. După ce produsele reziduale sunt eliminate în limfă, lichidul limfatic este filtrat și reciclat, proces prin care limfocitele (celule din ganglionii limfatici) atacă infecțiile care reușesc să ajungă la acest nivel. Respectivele produse reziduale sunt transportate cu ajutorul limfei către rinichi și ficat, în scopul de a fi ulterior eliminate cu ajutorul intestinelor.

Limfocitele sunt produse în cantitate mai mare atunci când apar bacterii sau virusuri, iar acest proces poate duce la inflamarea ganglionilor limfatici. Umflarea sau inflamarea ganglionilor care persistă în timp trebuie să fie un semnal de alarmă pentru pacient, întrucât poate indica afecțiuni grave. Locul în care aceștia se umflă indică natura problemei de sănătate cu care se confruntă organismul.

Cauzele și simptomele inflamării ganglionilor

Inflamarea sau umflarea ganglionilor este dată, de cele mai multe ori, de infecții virale care trec ușor cu tratament specific, dar pot exista și alte cauze, cum ar fi boli ale sistemului imunitar precum lupus, tipuri de cancer, HIV, TBC, boala Lyme, sifilis, infecții ale pielii sau ale urechii, toxoplasmoză, pojar, streptococ sau mononucleoză. Acestea pot fi depistate doar cu ajutorul analizelor specifice, recomandate de medicul specialist, în funcție de simptomatologia pacientului.

Simptomele cele mai des întâlnite sunt stările febrile, frisoane și transpirații nocturne, splina mărită, respirație dificilă și dureri la înghițire. Totodată, la palpare, ganglionii sunt indurați, imobili și continuă să se mărească.

Alte simptome care pot reprezenta motive de îngrijorare sunt scăderea în greutate, anemia, inflamarea și înroșirea pielii deasupra nodulilor sau apariția unor secreții care se scurg din ganglionii inflamați.

ganglionii limfatici ce sunt si care este rolul lor

Diagnosticare

Diagnosticul se pune de către medicul specialist pe baza anamnezei și a examinării fizice. Infecțiile sunt depistate cu ajutorul analizelor de sânge, însă medicul poate solicita și alte tipuri de investigații, cum ar fie ecografii, radiografii, tomografii sau biopsii.

Inflamația va fi redusă, în mod normal, după administrarea tratamentului de către medicul specialist.

În cazul diagnosticului de cancer se va recomanda extirparea ganglionilor limfatici pe cale chirurgicală, apoi conduita terapeutică în funcție de examenul histopatologic al materialului prelevat (chimioterapie sau radioterapie).

Sfaturi de prevenție pentru a evita inflamarea ganglionilor

Pentru a preveni inflamarea ganglionilor limfatici ai nevoie de același tip de prevenție folosit împotriva infecțiilor. Apariția acestora poate fi împiedicată printr-o igienă corectă a corpului, prin spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun sau folosirea unui gel antibacterian de fiecare dată când ai contact cu persoane sau suprafețe care pot fi surse de infecții și virusuri.

Obiectele folosite zilnic trebuie să fie dezinfectate cu soluții cu alcool. Evită să îți atingi nasul și ochii dacă nu ai curățat mâinile înainte și folosește măști de protecție în spațiile aglomerate sau în locurile în care se află persoane care pot fi purtătoare de virusuri.

Un stil de viață sănătos, care include mișcare, hrană bogată în vitamine și nutrienți, hidratare optimă și somn suficient contribuie la menținerea unui sistem imunitar puternic. Dacă treci prin perioade stresante, încearcă să compensezi prin odihnă. Un somn odihnitor de aproximativ 6-8 ore ajută întregul organism să se refacă.

Bibliografie

  1. “Swollen Lymph Nodes - Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2021, www.mayoclinic.org
  2. “Swollen Lymph Nodes (Lymphadenopathy/Adenopathy): Symptoms & Causes.” Cleveland Clinic, 2022, https://my.clevelandclinic.org
  3. Kahn, April. “What You Need to Know about Swollen Lymph Nodes (Lymphadenopathy).” Healthline, Healthline Media, 14 Sept. 2021, www.healthline.com
  4. “Lymph Nodes.” Healthdirect.gov.au, Healthdirect Australia, 20 May 2021, www.healthdirect.gov.au
  5. Watson, Stephanie. “Swollen Lymph Nodes.” WebMD, WebMD, 16 Mar. 2017, www.webmd.com

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării