Cârcelul la picior: cauze și remedii

Specialități
10 Ianuarie 2023
Autor: Echipa medicală MedLife
carcelul la picior cauze si remedii

Despre cârcei

Crampele musculare, altfel numite și cârcei, sunt o afecțiune comună și, de obicei, inofensivă, în care mușchii piciorului devin brusc rigizi și dureroși. Cel mai des apar cârcei la pulpa picioarelor, dar nu este exclus să se formeze un cârcel și în alte zone, cum ar fi la coapse. După ce crampele trec, durerea poate să mai persiste până la câteva ore. În cele mai multe cazuri, un cârcel apare în timpul somnului, dar poate să cauzeze disconfort și ziua. Blocarea mușchilor picioarelor atunci când apare un cârcel este dureroasă și poate să dureze de la câteva secunde până la zece minute.

Cauze

Cauza crampelor la picioare este uneori necunoscută (idiopatică), dar, în unele situații, poate exista o afecțiune subiacentă ori o altă sursă identificabilă. În lista de mai jos se regăsesc câteva cauze ce pot determina apariția unui cârcel fie ocazional, fie mai frecvent:

Crampe idiopatice ale picioarelor:

  • activitate nervoasă anormală în timpul somnului;
  • efortul excesiv și suprasolicitarea picioarelor;
  • o restricție bruscă a alimentării cu sânge a mușchilor afectați;
  • tendoanele se scurtează în mod natural pe măsură ce o persoană îmbătrânește, ceea ce poate explica de ce persoanele în vârstă sunt, în mod deosebit, afectate de crampe la picioare.

Crampe secundare ale picioarelor:

Sunt determinate de o afecțiune subiacentă sau de o altă cauză identificabilă:

  • sarcina: greutatea suplimentară acumulată în timpul sarcinii poate exercita o presiune asupra mușchilor picioarelor, iar aceștia devin mai predispuși la crampe;
  • exerciții fizice: un cârcel apare deseori în perioada de repaus după un exercițiu fizic intens;
  • afecțiuni neurologice (afecțiuni care afectează nervii din mușchii picioarelor): de exemplu, boala neuronului motor sau neuropatia periferică;
  • boală hepatică: dacă ficatul nu mai funcționează corect, toxinele se acumulează în sânge, ceea ce poate face ca mușchii să intre în spasm;
  • infecție: unele tipuri de infecții bacteriene, cum ar fi tetanosul, pot provoca crampe și spasme musculare;
  • toxine: niveluri ridicate de substanțe toxice (otrăvitoare) în sânge, cum ar fi plumbul sau mercurul;
  • deshidratare: nivelurile scăzute de apă din organism pot duce la o scădere a nivelului de sare, ceea ce poate declanșa crampe musculare.

Administrarea de medicamente

Anumite medicamente pot determina apariția crampelor la picioare, însă aceste situații sunt destul de rare. Tratamentele pentru hipertensiune arterială, insuficiență cardiacă, boli de rinichi, exces de colesterol, osteoporoză, angină sau fenomenul Raynaud pot să conducă la apariția de cârcei.

Tratament

Pentru a aplica un tratament, e important să se cunoască motivul pentru care apare un cârcel. De exemplu, crampele secundare ale picioarelor care sunt legate de bolile hepatice, apar în urma unui nivel ridicat de toxine din sânge. Prin urmare, relaxantele musculare pot fi folosite pentru a preveni spasmele mușchilor.

În cazul în care cauza crampelor la picioare este necunoscută (crampe idiopatice primare), se recomandă, de obicei, exercițiile fizice ușoare (unele se efectuează în momentul crampelor, pentru a calma durerea, iar altele trebuie incluse în rutina zilnică pentru a reduce frecvența cârceilor) și administrarea de medicamente analgezicele, cu rol în calmarea durerii.

În cazul în care medicul asociază cârceii la picioare cu îngustarea arterelor care ajută la circulația sângelui, compresie nervoasă sau cu deficit de minerale în corp, acesta va prescrie vitamine pentru crampe musculare și va face recomandările necesare pentru a stopa apariția cârceilor.

Remedii rapide

Durerea provocată de crampele musculare poate fi redusă prin câteva metode rapide de prim-ajutor în caz de cârcei:

  • aplicarea de greutate pe piciorul care suferă de crampe;
  • ridicarea piciorului și a degetelor de la picioare, trăgându-le în sus, spre nas;
  • frecarea mușchilor și întinderea acestora;
  • aplicarea de gheață sau de căldură pe zona afectată.

Complicații

De obicei, crampele musculare durează câteva secunde sau minute și nu afectează corpul pe termen lung. Totuși, există și o serie de complicații ale cârceilor la picioare.

Trebuie solicitat sprijin medical atunci când:

  • cauzează disconfort sever;
  • sunt asociați cu umflarea picioarelor, roșeață sau modificări ale texturii pielii;
  • apare slăbiciune musculară;
  • apar frecvent;
  • mușchii nu răspund la metodele de reducere a durerii;
  • nu există cauză evidență, cum ar fi efortul fizic.

Prevenție

Pentru a preveni crampele musculare este necesar să eviți deshidratarea. Lichidele ajută mușchii să se contracte și să se relaxeze și mențin celulele musculare hidratate și mai puțin iritabile. În timpul activității sportive e important să consumi lichide pentru a suplini eliminarea acestora prin transpirație. În plus, întinderea mușchilor (stretching) este obligatorie înainte și după un efort fizic, dar și înainte de culcare.

Bibliografie

  1. NHS Choices. Leg Cramps. 2022, www.nhs.uk
  2. Levin, Michael C. “Approach to the Neurologic Patient.” Merck Manuals Professional Edition, Merck Manuals, 11 July 2021, www.merckmanuals.com

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării