INTERVENȚII CHIRURGICALE

03 August 2022

Chirurgia robotică în reconstrucţia peretelui abdominal

Chirurgia robotică în reconstrucţia peretelui abdominal

Herniile peretelui abdominal reprezintă un capitol delicat și totodată dinamic al chirurgiei generale.

Herniile pot fi primare, printre care cele mai frecvente sunt herniile inghinale, ombilicale și incizionale sau eventraţii.

Herniile primare se dezvoltă la nivelul punctelor slabe ale peretelui abdominal – prin orificii preformate. În opoziţie cu acestea, herniile incizionale apar la nivelul cicatricilor postoperatorii, care nu au parcurs o evoluţie spre o vindecare completă și, prin urmare, orificiul herniei incizionale poate fi descris ca un fel de ruptură a cicatricii postoperatorii. Practic, herniile incizionale se dezvoltă printr-o cicatrice preexistentă, rezultat al unei intervenţii chirurgicale anterioare.

„Herniile pot fi de la simple defecte de perete abdominal care se tratează cu uşurinţă, până la defecte complexe, a căror rezolvare se face prin operații de mare anvergură chirurgicală. Eventraţiile pot avea dimensiuni variabile, de la mici defecte de perete abdominal, până la hernii gigante și pot evolua prin mai multe orificii herniare, uneori cu localizări în mai multe zone ale peretelui abdominal.”, explică dr. Radu Victor, medic primar chirurgie generală, specializat în chirurgia peretelui abdominal, Life Memorial Hospital.

Pregătirea preoperatorie

Pentru reconstrucția robotică a peretelui abdominal, pregatirea preoperatorie a pacientului nu necesită un regim special.

Este însă foarte importantă dieta hipocalorică pentru reducerea excesului ponderal la pacienții obezi. Astfel va fi influențat pozitiv atât actul operator, cât și recuperarea postoperatorie.

De asemenea, trebuie reţinut că pacienţii fumători prezintă riscuri adiţionale faţă de riscurile obişnuite ale intervenţiei chirurgicale. Fumatul reduce fluxul de sânge la nivelul peretelui abdominal cu 30%. De aceea, se recomandă pacienţilor fumători să renunţe la fumat cu 30 de zile înainte de operaţie.

Ce presupune intervenţia chirurgicală robotică

Ce presupune intervenţia chirurgicală robotică

Reconstrucția robotică a peretelui abdominal se realizează sub anestezie generală. Practic, timpii operatori sunt asemănători cu cei din intervenţia laparoscopică, diferenţa fiind aceea că instrumentele chirurgicale sunt manevrate de braţele robotului, care, la randul lor sunt comandate de chirurgul de la consola.

Durata operaţiei este variabilă, în funcţie de complexitatea intervenţiei.

Recuperarea pacientului

„După reconstrucția robotică a peretelui abdominal, recuperarea pacientului este foarte rapidă. Nivelul de durere este redus. Practic vorbim mai degrabă de disconfort decât de durere. Cei mai mulţi pacienţi descriu acest disconfort ca o febră musculară şi nimic mai mult. Externarea este, de regulă, în ziua imediat următoare intervenţiei”, punctează dr. Radu Victor .

A doua zi după intervenţie, pacientul îşi poate relua activităţile obişnuite, activități casnice, inclusiv viaţa sexuală, chiar și munca de birou, fără însă a face eforturi fizice intense, peste limita de confort. Practic, pacienţii pot face orice tip de activităţi în limita de confort.

Avantajele chirurgiei robotice în reconstrucţia peretelui abdominal

Robotul da Vinci este un instrument de ultimă generaţie care prezintă avantaje majore în chirurgia peretelui abdominal, mai ales în disecţiile largi de o anvergură foarte mare. Este util în identificarea și menajarea unor structuri anatomice delicate, precum nervii care inervează musculatura peretelui abdominal, scopul operației fiind nu numai închiderea defectului herniar, dar şi restabilirea funcţionalităţii peretelui abdominal.

Chirurgia robotică prezintă avantaje spectaculoase. Instrumentele de lucru sunt – prin intermediul brațelor robotului – coordonate de chirurg și astfel sincronizarea și eficiența gesturilor operatorii sunt maxime.

În plus, posibilitatea vederii tridimensionale în ecranul consolei, dar în special calitatea imaginii oferite de telescopul robotic îmbunătățesc semnificativ precizia disecției.

 

Articol realizat în colaborare cu Dr. Radu Victor, Medic Primar Chirurgie Generală, Doctor în Științe Medicale, Supraspecializare în Chirurgia Peretelui Abdominal, Competență în Chirurgia Robotică și Chirurgia Laparoscopică Avansată.Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.

Pentru programarea la testul PCR SARS-COV-2 vă rugăm să accesați acest link.


Pasul 1

Detaliile PacientuluiPasul 2

Detaliile Programării


©2022 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.