Publicat la: 
8/11/2010
Cine poate dona sange

Picaturi de viata / Foto: Agerpres

Donarea de sange este permisa numai persoanelor sanatoase, cu varsta intre 18 si 60 de ani (in afara acestor varste nu exista garantia unui raspuns armonios din partea organismului fata de pierderea a 450ml de sange), celor care nu au valorile tensiunii arteriale sistolice peste 200 mm Hg sau sub 110 mm Hg, femeilor in afara sarcinii sau a lauziei, celor ce nu manifesta stari emotionale exagerate, teama persistenta fata de actul donarii sau o stare de oboseala, nu au consumat alcool sau o masa bogata in grasimi inainte de a se prezenta la recoltare, au de la ultima donare de sange minimum 70 de zile, nu au avut in ultimul timp pierderi de sange si nu au fost supusi unor interventii chirurgicale. Vezi in articol ce alte conditii trebuie sa indeplinesti pentru a putea dona sange, intr-un material realizat de Dr. Alin Popescu, medic specialist in medicina sportiva.

Daca esti hipertensiv (pana la 200 mmHg, insa!) trebuie sa stii ca este chiar recomandat sa donezi.

Conditiile pe care trebuie sa le indeplinesti pentru a dona sange:

 • Varsta cuprinsa intre 18 si 60 ani.
 • Greutate corporala minima de 50 kg.
 • Tensiunea arteriala sistolica (maxima) trebuie sa aiba valori cuprinse intre 200 mmHg si 110 mmHg.
 • Sa nu ai afectiuni de genul: boli de piele, sechele pulmonare, sifilis, hepatita virala cronica, HIV/SIDA.
 • Au trecut 70 zile de la ultima donare - intervalul este considerat suficient pentru refacerea tuturor elementelor sangelui si rezervelor organismului pierdute cu ocazia ultimei recoltari.
 • Sa nu fii insarcinata sau sa nu fi nascut in ultimele 18 luni - gravida nu poate dona sange, intrucat organismul sau trebuie sa acopere si nevoile viitorului copil, iar interdictia se prelungeste 18 luni dupa nastere pentru ca organismul mamei sa-si refaca pierderile.
 • Sa nu manifesti stari emotionale exagerate - starile emotionale exagerate sunt o expresie a afectarii sistemului nervos, cel care coordoneaza repartitia sangelui dupa nevoi, iar in acest caz raspunsul sau poate fi inadecvat.
 • Sa nu manifesti teama persistenta fata de actul donarii - poate duce la o tulburare a circulatiei sangelui manifestata printr-o lipotimie (lesin).
 • Sa nu manifesti o stare de oboseala - aceasta stare (dupa munca in schimbul de noapte sau dupa eforturi mari) poate constitui o cauza a adaptarii necorespunzatoare a circulatiei sangelui.
 • Nu ai consumat alcool sau o masa bogata in grasimi inainte de recoltarea de sange
 • Nu ai avut in ultimul timp pierderi de sange.
 • Nu ai fost supus recent unor interventii chirurgicale.

Profesiunea donatorului poate constitui uneori o cauza a respingerii acestuia de la recoltare, cand exista pericolul potential al infectiilor sau al unei oboseli fizice pronuntate a celui ce direste sa doneze. Cateva cazuri de respingere la recoltarea de sange:

 • Mulgatori de animale.
 • Ingrijitori de animale.
 • Maturatorilor, persoane care se ocupa cu intretinerea curateniei.
 • Soferi pe mijloace de transport in comun.
 • Piloti.
 • Operatori masini grele.

Autor: Dr. Alin Popescu, medic specialist in medicina sportiva

Comentarii

Greutatea corporala nu trebuia sa fie de minim 58 de kg?

pot dona sange daca am talasemie minora?

asta as vrea si eu sa stiu. ne poate ajuta cineva?

As vrea sa ma lamuriti de ce intervine starea de lesin de cate ori donez?Mentionez ca am o stare buna de sanatate, 58 kg,analizele la sange, incusiv valorile fierului, calciului sunt ok?Imi poate afecta cu ceva acest lesin care intervine de fiecare data? Ce legatura au starile emotionale exagerate cu donarea de sange?Si daca acestea exista si eu donez care ar putea fi reactiile adverse?

vergeturile intra in categoria "boli de piele"?

Buna ziua! Am si eu o intrebare. Pot dona sange, daca iau tratament psihiatric - cipralex (15mg), rivotril(0,75mg)? Va multumesc.

Ce fel de boli de piele, toate? (eu am pitiriazis versicolor)

Nu poti dona in acest caz

Buna ziua,
Am rinichi polichistic . As vrea sa stiu daca pot dona sange.
In rest cu sanatatea stau bine si ultimele analize la sange au iesit bune.
Multumesc.

Am fost donator ani de zile. Apoi am descoperit un diabet de tip B de care ma tratez. Mai pot dona sange????
Multumesc!!!

Buna ziua, pot deveni donator de sange daca in copilarie am avut hepatita B?, 28 ani in prezent

Daca am poliatrita pot dona sange ?

In urma cu multi ani,donam sange,regulat.S-a intamplat ceva si am fost arestat,la ceva timp de la eliberara am mers sa donez sange.Donand regulat,perioada de la ultima donare pana atunci a fost cam mare,iar doctora de la centrul de recoltare,m-a intrebat,de ce nu am mai donat atata timp.Eu i-am spus motivul,real,la care dansa mi-a raspuns:"Apreciez sinceritatea ta,dar n-o sa donezi sange".A scris cevape fisa mea,eu am plecat.Dupa mai mult timp,m-am dus dinnou sa donez sange,dar de la fisierul centrului de recoltare,mi s-a spus ca nu pot dona.Bine-nteles dupa ce mi s-verificat fisa.De atunci,cred ca-u treut aproximatv 10 ani de zile.
Intrbarea mea este:pot merge sa donez sange?

Pagini

Echipa medicala MedLife - Medicina de familie

Articole similare

Si tu poti dona sange / Foto: Agerpres "Te rog sa dai sfoara in tara dupa grupa AB pozitiv. Daca cineva e dispus sa doneze sange, pentru o fetita cu aplazie medulara... Are 11 ani, se numeste Mihaela si pana la operatie face transfuzii zilnice. Altfel moare. Macar da mai departe! Nu-i greu!" Cristina Popescu a primit acest mesaj in urma...
Probe de sange / Foto: MedLive.ro Cum se pregateste pacientul inaintea analizelor de laborator? MedLive.ro merge in laboratorul MedLife si urmareste, pas cu pas, drumul probelor de analizat, de la recoltare pana la rezultatele finale. Primul episod abordeaza analizele de sange si exsudatul faringian. In cazul analizelor de sange, recoltarea se...
Si tu poti dona sange / Foto: Agerpres "Te rog sa dai sfoara in tara dupa grupa AB pozitiv. Daca cineva e dispus sa doneze sange, pentru o fetita cu aplazie medulara... Are 11 ani, se numeste Mihaela si pana la operatie face transfuzii zilnice. Altfel moare. Macar da mai departe! Nu-i greu!" Cristina Popescu a primit acest mesaj in urma...
Picaturi de viata / Foto: Agerpres Donarea de sange este permisa numai persoanelor sanatoase, cu varsta intre 18 si 60 de ani (in afara acestor varste nu exista garantia unui raspuns armonios din partea organismului fata de pierderea a 450ml de sange), celor care nu au valorile tensiunii arteriale sistolice peste 200 mm Hg sau sub 110 mm Hg...
Probele de sange se recolteaza dimineata / Foto: Agerpres Paza buna trece primejdia rea. Chiar daca nu va doare nimic, medicii recomanda preventiv o serie de analize de rutina, in functie de varsta, sex si factorii de risc specifici fiecarei persoane in parte. Prin repetarea periodica a acestor analize, un medic poate urmari evolutia starii de...