Publicat la: 
18/03/2019

consum oua

Oamenii de stiinta au descoperit, printr-un nou studiu, ca adultii care consuma oua, dar si alte alimente care influenteaza colesterolul, au un risc mult mai ridicat de boli cardiovasculare, dar si de deces in general.

Galbenusurile de ou sunt una dintre cele mai bogate surse de colesterol alimentar din randul alimentelor care sunt consumate in mod frecvent de catre oameni. Un ou mare are 186 de miligrame de colesterol dietetic in galbenus. Exista si alte produse de origine animala cu continut ridicat de colesterol, precum carnea rosie, carnea prelucrata si produsele lactate cu continut ridicat de grasimi (unt sau frisca).

Specialistii au descoperit ca:

  • 300 mg de colesterol dietetic pe zi sunt asociate cu un risc cu 17% mai mare de boli cardiovasculare si cu un risc cu 18% mai mare de deces.
  • Consumul a trei-patru oua pe saptamana este asociat cu un risc cu 6% mai mare de boli cardiovasculare si cu 8% mai mare de deces.
  • Galbenusurile de ou sunt cele mai bogate in colesterol alimente consumate in dieta tipica.
  • Un adult obisnuit consuma aproximativ 300 de miligrame de colesterol pe zi si trei sau patru oua pe saptamana.
  • Bolile cardiovasculare sunt principalele cauze de deces in Statele Unite ale Americii.

Legatura dintre colesterol, consumul de oua si bolile cardiovasculare a fost dezbatuta de zeci de ani. Inainte de anul 2015, era recomandat consumul a mai putin de 300 de miligrame de colesterol pe zi. Totusi, noile recomandari includ si consumul saptamanal de oua, ca parte a unei alimentatii sanatoase.

Un adult din Statele Unite ale Americii asimileaza, in medie, o cantitate de 300 de miligrame de colesterol pe zi si mananca trei sau patru oua pe saptamana. Totusi, autorii studiului actual sustin ca recomandarile ar trebui sa fie evaluate din nou.

”Studiul nostru a aratat ca, daca doi oameni au exact aceeasi dieta, singura diferenta fiind consumul de oua, atunci se poate masura direct efectul consumului de oua asupra bolilor de inima”, spune Norrina Allen, de la ”Northwestern University Feinberg School of Medicine”.

Exercitiile, calitatea generala a dietei, cantitatea si tipul de grasimi din dieta nu au modificat asocierea dintre oua, bolile cardiovasculare si riscul de deces.

Specialistii au analizat datele colectate de la 29.615 de adulti diferiti din punct de vedere rasial si etnic, din Statele Unite ale Americii, din sase studii, pe o perioada de 31 de ani de urmarire.

Pe baza rezultatelor, acestia sugereaza ca oamenii ar trebui sa scada consumul de alimente bogate in colesterol, cum ar fi ouale si carnea rosie. Totusi, nu trebuie sa fie eliminate complet deoarece sunt surse bune de nutrienti importanti, cum ar fi aminoacizii esentiali, fierul si colina. In schimb, se pot consuma mai multe albusuri de ou.

”Vrem sa le reamintim oamenilor ca ouale contin colesterol, in special galbenusurile, iar efectul este daunator, deci ar trebui sa fie mancate cu moderatie”, spune Allen.

Datele privind dieta au fost colectate fiind folosite chestionare de frecventa alimentara, sau prin istoricul dietei. Fiecare participant a completat o lista lunga cu alimentele pe care le-a mancat in lunile precedente, sau in anul anterior. Datele au fost colectate intr-o singura vizita. Au fost 31 de ani de urmarire, timp in care au avut loc 5400 de evenimente cardiovasculare si 6,132 de decese.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Cardiologie

Dragomir Dinu Andrei
Medic Specialist
Medic Primar
Medic Primar
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 26

Articole similare

Cat de sanatoasa e ciocolata? / Foto: Photoxpress.com Consumul in cantitati mari de ciocolata poate reduce riscul de boli cardiovasculare. Cercetatorii avertizeaza totusi ca ciocolata consumata in mod excesiv poate cauza alte boli grave, cum ar fi diabetul de tip II. Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro. Un studiu desfasurat pe un...
Oamenii de stiinta au descoperit, printr-un nou studiu, ca dozele mici de aspirina nu prelungesc viata oamenilor sanatosi, care au peste 70 de ani si nici macar pe a celor care au un risc de boli cardiovasculare. Din ce in ce mai mult oameni ating varsta de 70 de ani fara sa dezvolte boli cardiovasculare. Aceasta analiza sugereaza ca sunt...
Oamenii de stiinta au descoperit, printr-un nou studiu, ca persoanele cu nivel scazut de PDIA1, o enzima din plasma sanguina, pot avea un risc ridicat de tromboza. Masurarea concentratiilor plasmatice ale enzimei PDIA1 ar putea deveni o metoda de diagnosticare a predispozitiei unei persoane la bolile cardiovasculare, chiar daca in momentul...
Oamenii care dorm mai putin de sase ore pe noapte pot avea un risc crescut de boli cardiovasculare, comparativ cu cei care dorm intre sapte si opt ore. Specialistii au descoperit prin acest studiu ca somnul insuficient creste riscul aterosclerozei, adica reducerea diametrului vaselor de sange pana la infundarea acestora, potrivit sciencedaily.com...
Corpul are nevoie de o cantitate mica de colesterol / Foto: Photoxpress.com Medicul v-a spus ca aveti colesterolul crescut (hipercolesterolemie)? Inseamna ca este necesara o schimbare a dietei si a stilului dumneavoastra de viata. Desi exista medicamente pentru tratarea acestei probleme de sanatate, este important sa tineti cont si de o serie de...