Publicat la: 
18/03/2019

consum oua

Oamenii de stiinta au descoperit, printr-un nou studiu, ca adultii care consuma oua, dar si alte alimente care influenteaza colesterolul, au un risc mult mai ridicat de boli cardiovasculare, dar si de deces in general.

Galbenusurile de ou sunt una dintre cele mai bogate surse de colesterol alimentar din randul alimentelor care sunt consumate in mod frecvent de catre oameni. Un ou mare are 186 de miligrame de colesterol dietetic in galbenus. Exista si alte produse de origine animala cu continut ridicat de colesterol, precum carnea rosie, carnea prelucrata si produsele lactate cu continut ridicat de grasimi (unt sau frisca).

Specialistii au descoperit ca:

  • 300 mg de colesterol dietetic pe zi sunt asociate cu un risc cu 17% mai mare de boli cardiovasculare si cu un risc cu 18% mai mare de deces.
  • Consumul a trei-patru oua pe saptamana este asociat cu un risc cu 6% mai mare de boli cardiovasculare si cu 8% mai mare de deces.
  • Galbenusurile de ou sunt cele mai bogate in colesterol alimente consumate in dieta tipica.
  • Un adult obisnuit consuma aproximativ 300 de miligrame de colesterol pe zi si trei sau patru oua pe saptamana.
  • Bolile cardiovasculare sunt principalele cauze de deces in Statele Unite ale Americii.

Legatura dintre colesterol, consumul de oua si bolile cardiovasculare a fost dezbatuta de zeci de ani. Inainte de anul 2015, era recomandat consumul a mai putin de 300 de miligrame de colesterol pe zi. Totusi, noile recomandari includ si consumul saptamanal de oua, ca parte a unei alimentatii sanatoase.

Un adult din Statele Unite ale Americii asimileaza, in medie, o cantitate de 300 de miligrame de colesterol pe zi si mananca trei sau patru oua pe saptamana. Totusi, autorii studiului actual sustin ca recomandarile ar trebui sa fie evaluate din nou.

”Studiul nostru a aratat ca, daca doi oameni au exact aceeasi dieta, singura diferenta fiind consumul de oua, atunci se poate masura direct efectul consumului de oua asupra bolilor de inima”, spune Norrina Allen, de la ”Northwestern University Feinberg School of Medicine”.

Exercitiile, calitatea generala a dietei, cantitatea si tipul de grasimi din dieta nu au modificat asocierea dintre oua, bolile cardiovasculare si riscul de deces.

Specialistii au analizat datele colectate de la 29.615 de adulti diferiti din punct de vedere rasial si etnic, din Statele Unite ale Americii, din sase studii, pe o perioada de 31 de ani de urmarire.

Pe baza rezultatelor, acestia sugereaza ca oamenii ar trebui sa scada consumul de alimente bogate in colesterol, cum ar fi ouale si carnea rosie. Totusi, nu trebuie sa fie eliminate complet deoarece sunt surse bune de nutrienti importanti, cum ar fi aminoacizii esentiali, fierul si colina. In schimb, se pot consuma mai multe albusuri de ou.

”Vrem sa le reamintim oamenilor ca ouale contin colesterol, in special galbenusurile, iar efectul este daunator, deci ar trebui sa fie mancate cu moderatie”, spune Allen.

Datele privind dieta au fost colectate fiind folosite chestionare de frecventa alimentara, sau prin istoricul dietei. Fiecare participant a completat o lista lunga cu alimentele pe care le-a mancat in lunile precedente, sau in anul anterior. Datele au fost colectate intr-o singura vizita. Au fost 31 de ani de urmarire, timp in care au avut loc 5400 de evenimente cardiovasculare si 6,132 de decese.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Cardiologie

Paun Nicolae,Medic primar medicina interna si cardiologie
Medic primar...
Petrescu Lacramioara Gabriela,Medic Primar
Medic Primar
Medic Primar
Feidoc Roxana,Medic Primar
Medic Primar
  •  
  • 1 of 24

Articole similare

Femeile care si-au alaptat copiii au un risc mai scazut de a dezvolta boli de inima de-a lungul vietii, iar efectul protector creste pe masura ce perioada de alaptare se prelungeste. Aceste constatari furnizeaza dovezi suplimentare ale beneficiilor pe termen lung ale alaptarii. Alaptarea este incurajata si recomandata de specialisti, daca este...
Oamenii de stiinta au descoperit, printr-un nou studiu, ca pacienii diagnosticati cu apnee obstructiva de somn severa au un risc semnificativ mai mare de complicatii cardiovasculare in primele 30 de zile dupa o interventie chirurgicala majora. ”Am constatat ca riscul complicatiilor postoperatorii, cand vorbim despre probleme legate de inima, a...
Menopauza timpurie, asociata cu probleme cardiace / Foto: PhotoXpress Femeile care intra in perioada de menopauza devreme, inainte de varsta de 46 de ani, prezinta de doua ori mai multe riscuri de a suferi un atac de cord sau alt accident cardiovascular, sustin cercetatorii citati de Reuters. Riscul este la fel de mare si in cazul femeilor care...
Arteroscleroza, dusmanul tacut / Foto: Captura YouTube Ateroscleroza este o boala caracterizata prin ingrosarea peretilor arterelor datorita depunerilor de grasimi si colesterol pe peretele intern al arterelor. Prezenta acestei boli scade fluxul sanguin si creste riscul de boli de inima si accident vascular cerebral. Principalii factori care...
Excesul somn dauneaza sanatatii / Foto: EveryStock Cei mai multi oameni se plang ca nu apuca niciodata sa doarma suficient si nici nu e de mirare, daca ne gandim la viteza cu care se deruleaza evenimentele in lumea in care traim. Pe de alta parte insa, si prea mult somn poate fi daunator. Se pare ca exista o serie de riscuri asociate cu excesul...