Publicat la: 
18/03/2019

consum oua

Oamenii de stiinta au descoperit, printr-un nou studiu, ca adultii care consuma oua, dar si alte alimente care influenteaza colesterolul, au un risc mult mai ridicat de boli cardiovasculare, dar si de deces in general.

Galbenusurile de ou sunt una dintre cele mai bogate surse de colesterol alimentar din randul alimentelor care sunt consumate in mod frecvent de catre oameni. Un ou mare are 186 de miligrame de colesterol dietetic in galbenus. Exista si alte produse de origine animala cu continut ridicat de colesterol, precum carnea rosie, carnea prelucrata si produsele lactate cu continut ridicat de grasimi (unt sau frisca).

Specialistii au descoperit ca:

  • 300 mg de colesterol dietetic pe zi sunt asociate cu un risc cu 17% mai mare de boli cardiovasculare si cu un risc cu 18% mai mare de deces.
  • Consumul a trei-patru oua pe saptamana este asociat cu un risc cu 6% mai mare de boli cardiovasculare si cu 8% mai mare de deces.
  • Galbenusurile de ou sunt cele mai bogate in colesterol alimente consumate in dieta tipica.
  • Un adult obisnuit consuma aproximativ 300 de miligrame de colesterol pe zi si trei sau patru oua pe saptamana.
  • Bolile cardiovasculare sunt principalele cauze de deces in Statele Unite ale Americii.

Legatura dintre colesterol, consumul de oua si bolile cardiovasculare a fost dezbatuta de zeci de ani. Inainte de anul 2015, era recomandat consumul a mai putin de 300 de miligrame de colesterol pe zi. Totusi, noile recomandari includ si consumul saptamanal de oua, ca parte a unei alimentatii sanatoase.

Un adult din Statele Unite ale Americii asimileaza, in medie, o cantitate de 300 de miligrame de colesterol pe zi si mananca trei sau patru oua pe saptamana. Totusi, autorii studiului actual sustin ca recomandarile ar trebui sa fie evaluate din nou.

”Studiul nostru a aratat ca, daca doi oameni au exact aceeasi dieta, singura diferenta fiind consumul de oua, atunci se poate masura direct efectul consumului de oua asupra bolilor de inima”, spune Norrina Allen, de la ”Northwestern University Feinberg School of Medicine”.

Exercitiile, calitatea generala a dietei, cantitatea si tipul de grasimi din dieta nu au modificat asocierea dintre oua, bolile cardiovasculare si riscul de deces.

Specialistii au analizat datele colectate de la 29.615 de adulti diferiti din punct de vedere rasial si etnic, din Statele Unite ale Americii, din sase studii, pe o perioada de 31 de ani de urmarire.

Pe baza rezultatelor, acestia sugereaza ca oamenii ar trebui sa scada consumul de alimente bogate in colesterol, cum ar fi ouale si carnea rosie. Totusi, nu trebuie sa fie eliminate complet deoarece sunt surse bune de nutrienti importanti, cum ar fi aminoacizii esentiali, fierul si colina. In schimb, se pot consuma mai multe albusuri de ou.

”Vrem sa le reamintim oamenilor ca ouale contin colesterol, in special galbenusurile, iar efectul este daunator, deci ar trebui sa fie mancate cu moderatie”, spune Allen.

Datele privind dieta au fost colectate fiind folosite chestionare de frecventa alimentara, sau prin istoricul dietei. Fiecare participant a completat o lista lunga cu alimentele pe care le-a mancat in lunile precedente, sau in anul anterior. Datele au fost colectate intr-o singura vizita. Au fost 31 de ani de urmarire, timp in care au avut loc 5400 de evenimente cardiovasculare si 6,132 de decese.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Cardiologie

Medic Specialist
Tatu-Chitoiu Alexandrina,Medic Primar Cardiologie
Medic Primar...
Medic Specialist
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 26

Articole similare

Vinul, mai putin benefic decat se credea / Foto: Photoxpress.com Vinul rosu, consumat in cantitati moderate, si sanatatea inimii au fost multa vreme interconectate. Numeroase studii confirmau ideea ca un pahar sau doua de vin rosu pe zi scade riscul de a dezvolta boli cardiovasculare. Beneficiile asupra inimii se datoreaza antioxidantilor...
Prof. Dr. Eduard Apetrei / Foto: MedLive.ro Ecografia cardiaca, introdusa la noi in tara in anii '80, promitea sa revolutioneze lumea cardiologiei romanesti. Astazi a devenit o metoda de rutina in cabinetele de cardiologie de la noi din tara, fiind folosita atat in urgentele cardiovasculare, cat si in bolile cronice. Putini stiu insa, ca in...
Daca ne uitam pe orice eticheta nutritionala vom observa prezenta a doua tipuri de grasimi: saturate si trans. In timp ce aceste grasimi nu se regasesc in alimentele sanatoase, precum nucile si avocado - ce contin grasimi mononesaturate - un tip de grasime este periculos, si anume grasimile trans, scrie msn.com. Acesta este tipul de grasime care...
Oamenii de stiinta au descoperit, printr-un nou studiu, ca persoanele care sar peste micul dejun si care mananca cina chiar inainte de culcare au rezultate mult mai grave dupa un atac de cord. Specialistii au constatat ca persoanele care au aceste obiceiuri alimentare au un risc de patru-cinci ori mai mare de deces in urma unui atac de cord sau in...
Sanatate la halba / Foto: Photoxpress Ne-am obisnuit sa asociem o burta impunatoare cu bautorii de bere? Ei bine, este complet gresit. Tinand cont de faptul ca orice este in exces dauneaza, ne putem uita obiectiv la nenumaratele beneficii ale licorii amarui bauta cu moderatie. Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro Studiile au relevat...