Consumul de oua creste riscul de boli cardiovasculare
Oamenii de stiinta au descoperit, printr-un nou studiu, ca adultii care consuma oua, dar si alte alimente care influenteaza colesterolul, au un risc mult mai ridicat de boli cardiovasculare, dar si de deces in general.
Galbenusurile de ou sunt una dintre cele mai bogate surse de colesterol alimentar din randul alimentelor care sunt consumate in mod frecvent de catre oameni. Un ou mare are 186 de miligrame de colesterol dietetic in galbenus. Exista si alte produse de origine animala cu continut ridicat de colesterol, precum carnea rosie, carnea prelucrata si produsele lactate cu continut ridicat de grasimi (unt sau frisca).
Specialistii au descoperit ca:
- 300 mg de colesterol dietetic pe zi sunt asociate cu un risc cu 17% mai mare de boli cardiovasculare si cu un risc cu 18% mai mare de deces.
- Consumul a trei-patru oua pe saptamana este asociat cu un risc cu 6% mai mare de boli cardiovasculare si cu 8% mai mare de deces.
- Galbenusurile de ou sunt cele mai bogate in colesterol alimente consumate in dieta tipica.
- Un adult obisnuit consuma aproximativ 300 de miligrame de colesterol pe zi si trei sau patru oua pe saptamana.
- Bolile cardiovasculare sunt principalele cauze de deces in Statele Unite ale Americii.
Legatura dintre colesterol, consumul de oua si bolile cardiovasculare a fost dezbatuta de zeci de ani. Inainte de anul 2015, era recomandat consumul a mai putin de 300 de miligrame de colesterol pe zi. Totusi, noile recomandari includ si consumul saptamanal de oua, ca parte a unei alimentatii sanatoase.
Un adult din Statele Unite ale Americii asimileaza, in medie, o cantitate de 300 de miligrame de colesterol pe zi si mananca trei sau patru oua pe saptamana. Totusi, autorii studiului actual sustin ca recomandarile ar trebui sa fie evaluate din nou.
”Studiul nostru a aratat ca, daca doi oameni au exact aceeasi dieta, singura diferenta fiind consumul de oua, atunci se poate masura direct efectul consumului de oua asupra bolilor de inima”, spune Norrina Allen, de la ”Northwestern University Feinberg School of Medicine”.
Exercitiile, calitatea generala a dietei, cantitatea si tipul de grasimi din dieta nu au modificat asocierea dintre oua, bolile cardiovasculare si riscul de deces.
Specialistii au analizat datele colectate de la 29.615 de adulti diferiti din punct de vedere rasial si etnic, din Statele Unite ale Americii, din sase studii, pe o perioada de 31 de ani de urmarire.
Pe baza rezultatelor, acestia sugereaza ca oamenii ar trebui sa scada consumul de alimente bogate in colesterol, cum ar fi ouale si carnea rosie. Totusi, nu trebuie sa fie eliminate complet deoarece sunt surse bune de nutrienti importanti, cum ar fi aminoacizii esentiali, fierul si colina. In schimb, se pot consuma mai multe albusuri de ou.
”Vrem sa le reamintim oamenilor ca ouale contin colesterol, in special galbenusurile, iar efectul este daunator, deci ar trebui sa fie mancate cu moderatie”, spune Allen.
Datele privind dieta au fost colectate fiind folosite chestionare de frecventa alimentara, sau prin istoricul dietei. Fiecare participant a completat o lista lunga cu alimentele pe care le-a mancat in lunile precedente, sau in anul anterior. Datele au fost colectate intr-o singura vizita. Au fost 31 de ani de urmarire, timp in care au avut loc 5400 de evenimente cardiovasculare si 6,132 de decese.
Sursa: www.eurekalert.org
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie
O dieta bogata in leucina poate alimenta rezistenta la medicamente in cazul cancerului de san
Oamenii de stiinta de la Centrul de Cancer din Israel a descoperit, printr-un nou studiu, o relatie neasteptata intre nivelurile aminoacidului leucina si dezvoltarea rezistentei la tamoxifen in cazul cancerului de san.Aproximativ o femei din opt, din Statele Unite ale Americii, va dezvolta cancer de...
Un program pe calculator poate prezice riscul batailor neregulate ale inimii
Combinand o multitudine de informatii, obtinute in studiile anterioare, cu date de la peste 500 de pacienti, o echipa internationala, condusa de cercetatorii de la Johns Hopkins, a dezvoltat un set de reguli, pentru un program pe calculator, pentru a prezice cand pacientii cu afectiuni cardiace ar b...
Scaderea tensiunii arteriale impiedica inrautatirea leziunilor cerebrale la varstnici
Oamenii de stiinta au descoperit, printr-un nou studiu, ca un tratament mai agresiv pentru hipertensiunea arteriala ar putea ajuta la mentinerea functiei cerebrale, precum si la reducerea afectiunilor cardiovasculare.Varstnicii cu hipertensiune arteriala, care au luat medicamente pentru a-si mentine...