MEDICINA GENERALA

20 Iulie 2022

Care sunt etapele travaliului și cum se desfășoară

scris de

Dr. Vasile Ioana, Medic Primar Obstetrică - Ginecologie, Ginecologie, Ecografie 2D, Ecografie 3D

Care sunt etapele travaliului și cum se desfășoară

Despre travaliu

Travaliul este un proces natural și o experiență unică pentru fiecare femeie. Uneori se întâmplă în câteva ore, alteori durează mai mult. Nu vei știi cum se desfășoară travaliul și nașterea naturală până când nu se întâmplă. Totuși, poți să te pregătești înțelegând secvența tipică a evenimentelor.

Prima etapă: contracțiile și dilatarea colului

Primul stadiu al travaliului și nașterii apare când începi să simți contracții persistente. Aceste contracții devin mai puternice, mai regulate și mai frecvente. Ele determină cervixul (colul) să se dilate și să se înmoaie pentru a permite bebelușului tău să se miște în canalul de naștere.

Faza latentă

Faza latentă, numită și pretravaliu este momentul în care colul începe sa se înmoaie și să se scurteze. Vei simți contracții ușoare, neregulate. Unele femei confundă această etapă cu contracțiile din sarcină numite Braxton-Hicks. Însă, pe măsură ce colul începe să se deschidă, poți observa o scurgere rozalie sau chiar o sângerare ușoară. Acesta este dopul gelatinos care blochează canalul cervical în timpul sarcinii.

Durata pretravaliului este imprevizibilă și diferă de la o naștere la alta, dar în această etapă colul trebuie să ajungă la 3 cm dilatație. Pentru femeile aflate la prima naștere, durata medie variază de la câteva ore până la câteva zile. La următoarele nașteri, adesea, pretravaliul este mai scurt.

Pentru multe dintre femei, pretravaliul nu este inconfortabil, dar contracțiile pot fi mai intense în unele cazuri. Pentru a te simți mai confortabil în timpul pretravaliul poți să:

  • faci o plimbare;
  • faci un duș;
  • asculți muzică relaxantă;
  • aplici tehnicile de relaxare și respirație învățate la cursuri;
  • îți modifici poziția corpului;
  • să mânânci ceva ușor (pentru a avea energie în timpul travaliului propriu-zis).

Dacă sarcina ta decurge fără probleme, poți să stai acasă pe parcursul pretravaliului, până când contracțiile tale devin mai intense și mai frecvente. În schimb, dacă se rup membranele sau ai o sângerare vaginală importantă, atunci trebuie să mergi la spital.

Faza activă

În timpul fazei active a travaliului colul tău se va dilata de la 3-4 cm până la 8 cm. Contracțiile vor deveni mai puternice, mai frecvente și mai regulate. Este posibil ca membranele să se rupă și să simți o presiune puternică la nivelul spatelui. Pe măsură ce evoluează travaliul activ, contracțiile vor deveni foarte puternice și va fi disconfortant pentru tine. În aceasta fază poți opta pentru calmante, dacă dorești.

Faza activă a travaliului poate dura între 4-8 ore sau mai mult. În medie, colul se dilată cu aproximativ 1 cm pe oră. Dacă eşti la prima naștere, travaliul poate fi mai lung, în timp ce la a doua naștere durata travaliului se poate scurta.

Exersează tehnicile de respirație și relaxare. Dacă nu trebuie să stai într-o anume poziție pentru a facilita monitorizarea bebelușului tău, poți să:

  • îți schimbi poziția corpului;
  • să stai pe o minge mare de cauciuc;
  • să faci un duș cald;
  • să te plimbi.

Dacă e nevoie să faci operație cezariană de urgență, e bine că stomacul tău să nu fie plin cu mâncare, de aceea este indicat să consumi doar lichide.

Ultima parte a fazei active a travaliului poate fi intensă și dureroasă și durează de obicei între 15-60 minute. Contracțiile în travaliu se pot succede la 60-90 secunde, vei simți presiune la nivelul spatelui și rectului. Poți simți nevoia să împingi și ar trebui să spui asta doctorului sau moașei. Dacă vrei să împingi și nu ești dilatată complet, doctorul îți va sugera să nu faci acest lucru. Dacă împingi prea devreme, vei obosi, lucru ce va întârzia nașterea.

A doua etapă: împingerea și nașterea

A doua etapă: împingerea și nașterea

Nașterea copilului are loc în stadiul 2 al travaliului, atunci când și dilatarea colului va fi de 8-10 cm.

Contracțiile de naștere pot dura de la câteva minute la câteva ore, până când bebelușul tău vine pe lume. Pentru mămicile aflate la prima naștere și pentru cele cu anestezie epidurală, poate dura mai mult.

Ce poți face? Să împingi! Medicul tău sau moașa te vor ghida în această etapă. Într-un anumit moment e posibil să ți se spună să împingi ușor sau deloc. Acest lucru permite țesutului vaginal să se întindă, în loc să se rupă. După ce iese capul copilului, urmează la scurt timp și corpul său. Căile aeriene ale bebelușului vor fi curățate (aspirate) de medicul neonatolog sau de o asistentă. Dacă nașterea a decurs fără complicații, medicul poate aștepta câteva minute până va tăia cordonul ombilical. Acest lucru crește fluxul de sânge, bogat în nutrienți, dinspre placentă spre bebelușul tău și va crește depozitele de fier ale nou-născutului, scăzând riscul de anemie.

A treia etapă: expulzia placentei

După ce se naște copilul, vei avea o senzație de eliberare. În acest al treilea stadiu, va avea loc delivrența (expulzarea) placentei. Placenta este expulzată, de regulă, în 30 minute, dar procesul poate dura până la 1 oră.

Ce poți face? Să te relaxezi! De acum ești concentrată pe bebelușul tău. E posibil să nu realizezi ce se întâmplă în jur. Încearcă să pui copilul la sân. Vei avea în continuare contracții uterine ușoare și puțin dureroase. Acestea ajută la expulzarea placentei. Medicul va examina placenta să se asigure că este intactă. Orice fragmente placentare rămase în uter trebuie îndepărtate pentru a preveni sângerarea și infecția. După delivrența placentei, uterul se va contracta. De asemenea ți se va masa abdomenul pentru a ajuta uterul să se contracte și să reducă, astfel, sângerarea. Sunt situații în care medicul va considera necesar să administreze medicamente pentru a ajuta la contractarea uterului. La final, medicul va sutura zona perineului care a fost tăiată în timpul expulziei, după ce în prealabil s-a efectuat o anestezie locală.Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.

Pentru programarea la testul PCR SARS-COV-2 vă rugăm să accesați acest link.


Pasul 1

Detaliile PacientuluiPasul 2

Detaliile Programării


©2022 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.