Pediatrie

06 Aprilie 2021

Crize epileptice sau reflux gastro-esofagian? Tot ce trebuie sa stii despre Sindromul Sandifer

scris de

Dr. Cristina Cazacu - Medic specialist neurologie pediatrica

“Dupa masa, copilul nostru a dat capul pe spate si s-a arcuit dintr-odata; ni s-a spus ca pot fi crize epileptic si suntem ingrijorati”.

Sindromul Sandifer reprezinta o complicatie neurologica rara a bolii de reflux gastro-esofagian (BRGE), ce apare la sugar si copilul mic.  Desi este  la baza o afectiune gastro-enterologica, din cauza aspectului clinic este  frecvent confundata cu crizele epileptice. Din acest motiv, neurologul pediatru poate evalua initial acesti pacienti. Un element-cheie ce ajuta in diagnosticul sindromului Sandifer este relatia temporala cu alimentarea: apare tot timpul la scurt timp dupa masa, de obicei in primele 30 minute. Este rar, sub 1% din copiii cu BRGE prezinta sindrom Sandifer.

 

Care sunt simptomele sindromului Sandifer?

Sindromul Sandifer se manifesta prin episoade cu debut brusc de posturi anormale ale corpului copilului, cu torsionarea sau arcuirea spatelui sau inclinarea capului si trunchului intr-o parte. Copilul pare “intepenit”, este iritabil sau plange, privire este fixa sau deviata in lateral, respiratoa se poate opri, poate avea tresari usoare ale membrelor sau ruminatie (remestecarea alimentelor regurgitate).  Durata este de cateva minute (1-2 minute), dispare de la sine si apare in stransa legatura cu masa.  Nu apar in somn. Pot aparea mai multe episoade pe zi, in care copilul se incordeaza apoi se relaxeaza, ducand la asemanarea cu crizele epileptice.

 

Care este cauza?

Desi nu se cunoaste mecanismul exact, sindromul Sandifer este determinat de boala de reflux gastro-esofagian. Se presupune ca postura specifica de arcuire a spatelui ajuta la ameliorarea disconfortului determinat de reflux. Se considera in prezent si existenta unei legaturi intre sindromul Sandifer si alergia la proteina laptelui de vaca. De multe ori simptomele digestive precum durerea abdominala sau varsaturile pot lipsi sau copilul este prea mic pentru a le semnala, de aceea, sindromul Sandifer este diagnosticat incorect ca o afectiune neuromusculara sau pshiatrica, ducand la efectuarea unor investigatii inutile.

 

Cum se pune diagnosticul ?

Copiii cu astfel de manifestari, necesita un consult neurologic pentru stabilirea diagnosticului. Acesta se pune pe baza unei descrieri amanuntite a episoadelor si a examenului neurologic, care sunt  completate de investigatii in sfera gastroenterologica pentru depistarea bolii de reflux gastro-esofagian. Printre aceste investigatii se numara  pH-metria esofagiana, endoscopia digestiva superioara, tranzitul baritat pentru identificarea herniei hiatale. In cazurile incerte, se poate efectua videoEEG pentru a diferentia sindromul Sandifer de crize epileptice.

 

Cum se trateaza sindromul Sandifer?

Simptomele specifice sindromului Sandifer dispar odata cu tratarea refluxului gastro-esofagian, al carui tratament este medicamentos sau chirurgical (in cazul prezentei herniei hiatale).

 

Care este prognosticul sindromului Sandifer?

Prognosticul neurologic este excelent, dezvoltarea neurologica nefiind afectata.

 

 

 

Bibliografie:

https://www.uptodate.com/contents/nonepileptic-paroxysmal-disorders-in-infancy

Irina Mindlina, Diagnosis and management of Sandifer syndrome in children with intractable neurological symptoms. European Journal of Pediatrics. 2020; volume 179, pages243–250

Nimet Kabakuş,  Abdullah Kurt. Sandifer Syndrome: A continuing problem of misdiagnosis. Pediatrics International. 2006; Volume 48, Issue 6, Pages 622-625.

Pediatrie
Sindromul Sandifer
Dr. Cristina Cazacu


Echipa MedLife de Neurologie Pediatrica

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

Orl

Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist
Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist

Dermatovenerologie

Consulta medicul specialist. Fa-ti o programare la Dr. Cristina Cazacu - Medic specialist neurologie pediatrica.

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.