Cuișoare: beneficii, proprietăți, contraindicații

Sănătate
08 Ianuarie 2020
Autor: Echipa medicală MedLife
cuisoare beneficii proprietati contraindicatii

Despre cuișoare

Originare din Indonezia, cuișoarele sunt muguri de flori uscate din arborele de cuișoare. Sunt un condiment popular pe care oamenii îl folosesc în supe, tocănițe, carne, sosuri sau preparate din orez. Numele lor provine de la cuvântul latin clavus, care înseamnă cui, deoarece forma unui cuișor uscat seamănă cu cea a unui cui. Oamenii folosesc cuișoarele în bucătărie și în medicina tradițională de mulți ani, dar abia recent oamenii de știință au început să studieze potențialele lor beneficii pentru sănătate. Cuișoarele sunt bogate în antioxidanți, pot ajuta la reglarea zahărului din sânge, pot distruge bacteriile și multe altele.

Beneficii cuișoare

  • Cuișoarele și sănătatea orală.

Cercetătorii studiază uleiul de cuișoare ca metodă naturală de menținere a sănătății orale datorită efectului său asupra plăcii bacteriene, gingivitei și bacteriilor din gură.

Cercetătorii au comparat eficiența unei ape de gură pe bază de plante, care conține ulei de cuișoare, busuioc și arbore de ceai, cu o apă de gură cu ulei esențial disponibil în comerț. Ambele ape de gură au fost eficiente împotriva plăcii bacteriene și a gingivitei, arătând că acestea pot ajuta la scăderea inflamației orale și a bacteriilor. Cercetătorii au constatat, de asemenea, că apa de gură care conținea cuișoare a scăzut numărul de bacterii dăunătoare mai mult decât apa de gură din comerț.

  • Cuișoarele și diabetul

Un studiu efectuat pe șoareci a constatat că extractul de cuișoare și nigericină, o componentă a extractului de cuișoare, a redus rezistența la insulină în celulele musculare de șoarece. Șoarecii cu diabet care au consumat nigericină au avut, de asemenea, mai puțină rezistență la insulină și îmbunătățiri ale toleranței la glucoză, ale secreției de insulină și ale funcției celulelor beta. Un alt studiu pe animale a analizat efectul pulberii de muguri de cuișoare asupra markerilor de laborator într-un model de diabet la șobolani. Aceștia au constatat că nivelul de zahăr din sânge a fost mai mic la șobolanii care au primit pudra de cuișoare în comparație cu cei din grupul de control care nu au primit pudra de cuișoare.

  • Cuișoarele și cancerul

La ce mai sunt bune cuișoarele? Multe ierburi și condimente au un conținut ridicat de antioxidanți, substanțe chimice cu  un rol în reducerea deteriorării celulelor care ar putea duce la apariția cancerului. Potrivit Today's Dietitian, „se spune că doar 1/2 linguriță de cuișoare măcinate ar conține mai mulți antioxidanți decât 1/2 cană de afine”. Într-un studiu de laborator, oamenii de știință au descoperit că extractul de cuișoare a fost capabil să încetinească creșterea mai multor tipuri de celule canceroase umane. Extractul de cuișoare a crescut, de asemenea, moartea celulară în celulele cancerului de colon. Același studiu a analizat, de asemenea, efectul extractului de cuișoare asupra creșterii tumorilor la șoareci. Tumorile au crescut semnificativ mai puțin la șoarecii tratați cu extract de cuișoare în comparație cu cei din grupul de control. 

  • Cuișoarele și obezitatea

Oamenii de știință au studiat, de asemenea, cuișoarele în ceea ce privește efectul lor potențial asupra obezității. Într-un studiu realizat pe șoareci, cercetătorii au descoperit că extractul de cuișoare reduce incidența obezității rezultate în urma unei alimentații bogate în grăsimi.

Proprietăți cuișoare

Conform United States Department of Agriculture National Nutrient Database, 2,1 grame (aproximativ 1 linguriță de cuișoare măcinate) conțin:

  • 6 kilocalorii (kcal);
  • 0,13 grame (g) de proteine;
  • 0,27 g de grăsimi totale;
  • 1,38 g de carbohidrați;
  • 0,7 g de fibre.

Aceeași cantitate de cuișoare măcinate furnizează, de asemenea, 1,263 miligrame de mangan, ceea ce reprezintă 63% din valoarea zilnică pentru mangan. Manganul este un mineral esențial pentru menținerea funcției cerebrale și pentru construirea unor oase puternice. În plus față de faptul că conțin mai multe vitamine și minerale importante, cuișoarele sunt bogate în antioxidanți. Antioxidanții sunt compuși care reduc stresul oxidativ, care poate contribui la dezvoltarea bolilor cronice. Cuișoarele conțin și un compus numit eugenol, care s-a dovedit că acționează ca un antioxidant natural.

cuisoare beneficii proprietati contraindicatii

Utilizare cuișoare

Cuișoarele sunt flori uscate, așa că pot fi găsite pe tot parcursul anului în magazinele de condimente, în magazinele alimentare și în magazinele de produse naturiste din întreaga țară. Cuișoarele se găsesc atât sub formă întreagă, cât și măcinate. Cu toate acestea, puterea lor dispare rapid odată ce au fost măcinate. Pentru a le păstra aroma puternică, este indicat să se cumpere cuișoare întregi și să fie păstrate în recipiente închise ermetic până când acestea vor fi folosite. Dacă o persoană are nevoie de cuișoare măcinate, ele se pot măcina cu o râșniță de piper pentru ca acestea să rămână cât mai proaspete.

La ce mai folosesc cuișoarele? Se poate face ceai de cuișoare (pentru o doză mai puternică de cuișoare):

  • Se macină o lingură de cuișoare întregi.
  • Pulberea se pune apoi în apă clocotită timp de trei sau patru minute.
  • Se strecoară condimentele și ceaiul este gata de băut, bogat în nutrienți și picant, perfect pentru lunile de iarnă, în special.

Cuișoarele sunt un adaos liniștitor și sănătos și la dietă. Se pot folosi și în modul următor:

  • Se adaugă cuișoare măcinate în plăcinta de dovleac.
  • Se pot folosi cuișoare întregi într-un amestec de murături pentru murături picante.
  • Se pot include ca un condiment esențial în curry.
  • Se poate fierbe vinul cu un strop de cuișoare.
  • Se mai pot folosi cuișoarele pentru a condimenta carne, tocănițe, supe, mâncăruri pe bază de orez și altele, în funcție de preferințele fiecăruia.
  • Cuișoarele măcinate pot fi folosite în moduri similare cu scorțișoara și ghimbirul și pot fi folosite pentru a aromatiza compotul de mere, fulgii de ovăz, brioșele și prăjiturile.
  • De asemenea, cuișoarele sunt uneori folosite pentru a face chai, un amestec de ceai, condimente și lapte, popular în India și Pakistan.

Contraindicații cuișoare

Potrivit Centrului Național pentru Informații Biotehnologice, mai multe pericole sunt asociate cu uleiul de cuișoare. Uleiul esențial de cuișoare conține o doză mult mai mare de eugenol decât o fac cuișoarele întregi sau măcinate. Consumul de ulei de cuișoare pur poate fi toxic și poate duce la simptome precum amețeli sau chiar comă. Acesta poate provoca iritații ale pielii, ochilor și căilor respiratorii sau o reacție alergică pe piele. De asemenea, este inflamabil și ar putea fi fatal dacă este înghițit și ajunge în căile respiratorii. 

Într-un studiu de caz, un copil de 15 luni a suferit o insuficiență hepatică după ce a consumat 10 mililitri (ml) de ulei de cuișoare. Un alt incident a implicat un copil de 2 ani care a băut între 5 și 10 ml de ulei de cuișoare. Copilul a prezentat multiple probleme medicale, inclusiv comă, leziuni hepatice și probleme cu coagularea sângelui. Deși cuișoarele sub formă de pulbere sau întregi par sigure pentru a fi consumate în timpul sarcinii, uleiul esențial de cuișoare ar putea să nu fie sigur. Cuișoarele pot, de asemenea, crește șansele de sângerare sau pot crește răspunsul organismului la warfarină. Cuișoarele pot afecta și nivelul de zahăr din sânge. La persoanele cu diabet zaharat, eugenolul poate scădea nivelul glicemiei la niveluri sigure. Cu toate acestea, în cantități excesive, cuișoarele pot provoca hipoglicemie, în cazul în care nivelul de zahăr din sânge este prea scăzut. 

Este important să se discute utilizarea oricărui produs pe bază de cuișoare cu un medic, pentru ca acesta să poată analiza potențialele efecte secundare și interacțiuni.

Bibliografie

  1. https://www.medicalnewstoday.com/articles/320768
  2. https://www.webmd.com/diet/health-benefits-cloves
  3. https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-cloves

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării