Riduri: Ce sunt, de ce apar și cum pot fi tratate

Estetică medicală
05 Noiembrie 2024
Autor: Echipa medicală MedLife
Rejuvenare a pielii lasate si ridate din jurul ochilor, ilustrand imbunatatirea aspectului pielii mature

Informații generale despre riduri

Deși apariția lor reprezintă un fenomen natural, ridurile sunt percepute drept un factor de stres pentru majoritatea oamenilor, fiind asociate cu îmbătrânirea. Apariția ridurilor nu poate fi împiedicată, dar poate fi întârziată, prin alegerea unui stil de viață sănătos, lipsit de excese și oferind tenului o îngrijire adecvată.

Pielea își pierde elasticitatea cu trecerea timpului, mai ales dacă tenul este uscat. Hidratarea facială ar trebui să înceapă încă din adolescență, pentru a evita îmbătrânirea timpurie a pielii. Cremele pentru riduri sunt cunoscute sub denumirea de creme antirid și au rol de întârziere a apariției ridurilor și uneori de estompare ușoară a acestora, dar fără a le putea șterge definitiv.

Ce sunt ridurile

Ridurile apar o dată cu înaintarea în vârstă, sub forma unor linii, pliuri, cute sau depresiuni la nivelul pielii.

Ele pot apărea și la vârste tinere, în colțurile ochilor și ale gurii sau între sprâncene, acestea numindu-se riduri de expresie. Cele mai vizibile riduri sunt cele din zona ochilor, în jurul gurii și în zona gâtului.

Factorii genetici pot influența apariția ridurilor. Dacă în familie unii membri au făcut riduri devreme în timp, acest lucru se poate întâmpla și copiilor lor.

Care sunt cauzele apariției ridurilor

Ridurile apar inevitabil o dată cu înaintarea în vârstă, când pielea își pierde fermitatea, tonicitatea și elasticitatea. Acest fenomen are loc datorită degradării în timp a fibrelor de colagen și elastină. Uleiurile naturale din țesuturi se reduc cantitativ, la fel și grăsimea care se găsește în mod natural în straturile profunde ale pielii.

Ridurile de expresie apar atunci când o persoană râde mult, se miră, privește cu ochii mijiți sau se încruntă. Aceste expresii faciale lasă urme la propriu pe piele, întipărindu-se pe suprafața acesteia datorită repetării gesturilor respective.

Un alt accelerator al apariției ridurilor este îmbătrânirea prematură a pielii, cauzată de expunerile excesive la soare, cu scopul bronzării sau în cazul celor care muncesc în aer liber, cum ar fi în domeniul agriculturii. Razele ultraviolete au un efect nefast asupra colagenului din piele.

Consumul de alcool și băuturile pe bază de cofeină duc la deshidratarea pielii, fenomen care favorizează apariția liniilor fine și a ridurilor. Pielea uscată este mult mai predispusă la a se rida.

Fumatul împiedică circulația corectă a sângelui prin vasele de sânge și reprezintă astfel un alt factor care duce la apariția ridurilor, accelerând îmbătrânirea.

Tipuri de riduri

Ridurile pot fi clasificate în funcție de zona în care s-au format sau de cauza apariției lor.

Astfel, pot apărea riduri pe frunte, riduri între sprâncene, riduri în colțurile exterioare ale ochilor, riduri deasupra buzei superioare sau la colțurile gurii și riduri pe bărbie.

De asemenea, ridurile pot fi de expresie, elastice, gravitaționale sau de compresie (nu stiu aceasta clasificare).

Comparatie prim-plan intre ochii unei femei tinere si ai unei femei mai in varsta, ilustrand diferentele de varsta si textura pielii

Opțiuni de tratament

Produsele cosmetice pot netezi ușor pielea, pot crește tonusul acesteia și pot ajuta la micșorarea porilor, dar nu pot face ridurile să dispară. Ele pot, însă, preveni apariția lor, dacă sunt folosite din timp și cu consecvență.

Pielea trebuie hidratată atât din interior, prin consum suficient de apă, cât și din exterior, prin folosirea unor produse de îngrijire adecvate.

Produsele antirid cel mai frecvent folosite au în componență retinol sau acid hialuronic. Aceste substanțe contribuie la hidratarea feței și la stimularea producției naturale de colagen.

Pașii unui tratament adecvat includ curățarea tenului dimineața și seara, indiferent dacă s-au folosit sau nu produse de machiaj. Urmează aplicarea serurilor hrănitoare, care pătrund adânc în piele și ajută la refacere, majoritatea având efectul unor cocktailuri de vitamine. Tonifierea este cea care închide porii, fiind urmată de un produs hidratant pe timpul zilei sau de unul nutritiv pe timpul nopții. Zona din jurul ochilor necesită o atenție specială, întrucât pielea e mult mai fină și subțire. Cremele speciale pentru ochi au o compoziție diferită față de cremele obișnuite pentru restul feței. Ele pot conține cofeină, vitamina E, vitamina C, coenzima Q10, peptide, ceai verde, acid hialuronic, retinoizi, retinol, antioxidanți, alfa-hidroxiacizi sau diverse substanțe cu rol hidratant.

Pot fi de ajutor și tratamente minim invazive, ca peelingul chimic, dermabraziunea sau microdermabraziunea, microneedling-ul sau mezoterapia, cu ajutorul cărora sunt introduse substanțe active cât mai adânc în piele. Medicii esteticieni pot recomanda inclusiv tratamente cu laser, liftinguri faciale, fillere sau tratamente cu toxină botulinică.

Ce poți face pentru a preveni apariția ridurilor

Hidratarea, un stil de viață sănătos, alimentație bogată în fructe și legume, evitarea stresului și a nopților pierdute, evitarea expunerilor prelungite la soare sunt foarte importante pentru a întârzia cât mai mult apariția ridurilor. Evitarea fumatului și a consumului de alcool, dar și a alimentelor cu mult zahăr pot ajuta întârzierea formării ridurilor.

De asemenea, suplimentele bogate în vitamine, minerale și antioxidanți, precum și tratamentele pe bază de colagen, acid hialuronic, retinol sau vitamina C sunt eficiente în păstrarea unui ten cu aspect odihnit.

Ridurile de compresie sunt cele care se formează în urma somnului pe burtă, cu fața pe pernă. Pentru persoanele care nu reușesc să adoarmă pe spate și nu numai, se recomandă alegerea de materiale naturale, precum bumbacul si mătasea pentru fețele de pernă.

Aplicarea cremelor din jurul ochilor ar trebui să fie făcută prin tapotări ușoare cu degetele mijlociu și inelar, care au mai puțină forță de presiune. În același timp, trebuie evitate frecarea sau masajul agresiv în zona facială. Frecarea la ochi, fie din obișnuință, fie la demachiere poate favoriza apariția timpurie a ridurilor.

Alimentele recomandate pentru a menține o piele elastică pentru cât mai mult timp sunt cele bogate în proteine, vitamine și antioxidanți, precum avocado, fructele de pădure, ceaiul verde, citricele, migdalele, semințele de dovleac, legumele verzi, tomatele, spanacul sau morcovii, dar și ouăle, peștele și uleiul de măsline.

Alegerea rutinei zilnice de îngrijire trebuie făcută ținând cont de vârstă, dar și de tipul de ten. Există teste specifice care oferă detalii despre nivelul de hidratare al tenului și de nevoile sale, iar în urma lor se pot alege mai ușor produsele necesare pentru îngrijire. 

Cremele faciale cu factor de protecție solară sunt necesare în fiecare zi în care există expunere directă la lumina soarelui, indiferent de anotimp sau dacă se poartă sau nu machiaj.

Pentru a avea o piele sănătoasă și pentru a întârzia apariția ridurilor este necesară îngrijirea adecvată conform cu vârsta și tipul de ten. Medicul dermatolog poate recomanda tratamente invazive sau non invazive care să contribuie la păstrarea unui ten sănătos.

Bibliografie

  1. https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/8411-treatments-to-reduce-wrinkles
  2. https://www.webmd.com/beauty/wrinkles
  3. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/wrinkles/diagnosis-treatment/drc-20354931
  4. https://www.healthline.com/health/home-remedies-for-wrinkles
  5. https://www.medicalnewstoday.com/articles/how-to-get-rid-of-wrinkles

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării