Publicat la: 
15/03/2011
Cum pot afecta radiatiile organismul uman?

Un bebelus din nordul Japoniei este testat pentru radiatii / Foto: Reuters

Viata a evoluat intr-un mediu bombardat cu radiatii ionizante. Acestea provin din spatiul cosmic, din pamant, si chiar din propriile corpuri. Unele alimente, precum bananele sau nucile braziliene, prezinta in mod natural un nivel mai ridicat de radiatii decat alte alimente.

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro

Radiatia ionizanta poate determina modificari chimice la nivelul celulelor vii. Daca doza de radiatie este mica sau persoana o primeste de-a lungul unei perioade indelungate de timp, organismul poate, in general, sa repare sau sa inlocuiasca celulele afectate, fara a se inregistra efecte negative asupra sanatatii. Insa, expunerea la nivele ridicate de radiatii, asa cum se intampla in cazul unor accidente nucleare precum cel din Japonia, poate provoca doua feluri de efecte.

Modificari biologice pe termen scurt si lung

In primul rand apar modificari biologice pe termen scurt, consecinta unui incident specific (inrosiri si/sau arsuri ale pielii, boala de iradiere). Aceste efecte apar doar daca se atinge un nivel prag al dozei absorbite. Simptomele apar cu atat mai repede si sunt cu atat mai severe cu cat doza de radiatie a fost mai mare.

Cea de-a doua categorie e reprezentata de efectele stocastice, care sunt efecte biologice intarziate, a caror probabilitate de aparitie depinde de doza totala absorbita si care apar, de obicei, dupa un timp (mai multi ani sau chiar zeci de ani) dupa un incident sau o expunere cumulativa. Acestea se manifesta prin cresterea riscului de cancer si boli ereditare, conform site-ului Agentiei Nucleare si pentru Deseuri Radioactive din Romania.

Efectele biologice ale radiatiilor asupra celulelor vii au trei posibile finalitati:

  • celulele afectate se refac, fara urme ulterioare asupra organismului;
  • celulele mor, asemenea altor milioane de celule ale corpului in fiecare zi, fiind inlocuite prin procese naturale;
  • celulele se repara, insa anormal, rezultand o schimbare biologica ce afecteaza corpul.

Asocierile dintre expunerea la radiatii si dezvoltarea unui tip de cancer sunt bazate pe grupuri expuse la nivele relativ mari de radiatii ionizante (de exemplu supravietuitorii bombardamentelor nucleare din Japonia sau locuitorii din vecinatatea centralei de la Cernobil). Tipurile de cancer asociate cu expunerea la doze mari de radiatii (mai mari de 500 millisievert - unitatea de masura pentru dozele de radiatii care ajung in organism) includ leucemia, cancerul de san, de vezica urinara, de colon, de ficat, de plamani, esofagian, ovarian, de stomac si mielomul multiplu. De asemenea, ar mai putea fi posibila o legatura intre expunerea la radiatii ionizante si cancerul de prostata, laringian, nazal/al sinusurilor si pancreatic, relateaza nrc.gov, site-ul oficial al Comisiei de Control al Activitatii Nucleare a Statelor Unite ale Americii.

Perioada de timp dintre momentul expunerii la radiatii si cel al descoperirii cancerului se numeste "perioada latenta", iar aceasta poate sa se intinda pe mai multi ani. Dozele mari de radiatii tind sa omoare celulele in timp ce dozele scazute tind sa deterioreze sau sa modifice ADN-ul celulelor iradiate. Dozele mari pot distruge atat de multe celule incat organele si tesuturile pot fi vatamate pe loc. Aceasta poate declansa un raspuns rapid al corpului, denumit si sindrom acut de iradiere.

Cei mai afectati in urma unei contaminari sunt copiii

Cu cat dozele de radiatii sunt mai mari, cu atat mai rapid apar efectele iradierii si cu atat mai mare este probabilitatea de deces. Deoarece radiatiile afecteaza in mod diferit oamenii, nu exista o limita inferioara absoluta a nivelului fatal de radiatii. Se considera ca jumatate dintr-o populatie ar muri in 30 de zile de la expunerea intregului corp la valori intre 3500 - 5000 mSv pentru o perioada ce variaza intre cateva minute si cateva ore. In dimineata zilei de marti, la cateva ore dupa dezastrul de la centrala nucleara din Fukushima, Japonia, emisii de pana la 400 mSv pe ora au fost raportate la centrala nucleara de la Fukushima. Nivelul de emisii care nu afecteaza organismul poate fi de maxim 1 mSv pe an, conform Agentiei Internationale pentru Energie Atomica citata de HotNews.ro.

Materialele radioactive aruncate in aer de exploziile care au avut loc la Centrala Fukushima din Japonia pot contamina resursele de hrana si de apa, cei mai afectati urmand a fi copiii, transmite Reuters. Vacile de lapte sunt printre cele mai vulnerabile animale, daca acestea pasc iarba expusa la radiatii, in conditiile in care laptele este un aliment consumat in cantitati destul de mari de catre copii. Conditia pentru a nu dezvolta cancer este ca organismul sa-si "repare" modificarile produse la nivelul celulelor mai repede decat timpul necesar multiplicarii materialului ADN afectat, la nivel de celule. Majoritatea expertilor sunt de acord ca cei mai expusi riscului sunt copiii, deoarece celulele lor se divid intr-un ritm mai rapid decat in cazul adultilor.

La cine apelam in cazul unei alerte de pericol nuclear?

Se stie ca, momentan, nu sunt sanse ca radiatiile provocate de catre explozia reactorului de la Fukushima sa ajunga pana in Romania. Insa, daca ar fi fost cazul, am dorit sa vedem ce institutii pot oferi informatii cetateanului. Ne-am adresat in primul rand Directiei de Sanatate Publica. De aici am fost asigurati ca nu este cazul sa ne ingrijoram si ca, in cazul unei alerte, populatia va fi informata cu privire la actiunile necesare. Ministerul Mediului a raspuns la fel de prompt si concis, asigurandu-ne ca pe site-ul oficial va posta informatii in clipa in care ar putea aparea un pericol.

Urmatoarea pe lista: Agentia Nucleara si pentru Deseuri Radioactive. Contactata telefonic, reprezentanta s-a aratat deosebit de deranjata ca a fost sunata de o persoana fizica. Sugestia acesteia: "Daca vreti informatii, sunati la televiziune", urmata de inchiderea telefonului. La un al doilea telefon, ni s-a explicat pe un ton ceva mai amabil ca masurarea nivelului radiatiilor nucleare din aer nu este de competenta Agentiei Nucleare si ne-a indrumat catre "Mediu".

Am presupus ca se refera la Garda de Mediu, institutie pe care am contactat-o. Am intrebat daca urmeaza sa ajunga si in Romania radiatiile din Japonia iar raspunsul a fost unul sincer: "Nu stiu!".

Autor: A.C.

Specialitate: 
Comentarii

fain articolul. cred ca toata lumea trebuie sa afle lucrurile astea si inca multe altele.
"populatia va fi informata cu privire la actiunile necesare" - foarte mult mister, groaza cat cuprinde si ceva lapte batut. daca se intampla ce e mai rau, pica telecomunicatiile si curentul si mai stiu eu ce, cine pe cine si cum informeaza? nu ar fi corect - intr-o lume normala la cap, evident, ma scuzati - ca informatii legate de masuri de protectie si de decontaminare sa fie facute cunoscute populatiei inainte, si nu dupa eveniment?
pe 1 mai '86, mama mea a trebuit sa stea cateva ore afara( pe asfalt). gambele i s-au inrosit puternic, plus usturime si alte senzatii neplacute. daca, din intamplare, nu era profesor de chimie si nu-i dadea prin cap sa faca spalari abundente repetate ale gambelor cu apa la temperatura de indiferenta, si in loc de asta, ar fi asteptat , scarpinandu-se, sa faca cineva vreun anunt oficial (chestie care s-a intamplat la 3 zile dupa explozie, daca imi aduc aminte bine), la ce ar fi ajuns? nu vreau sa stiu.

Japanese Should Be Drinking To Stave Off Radiation Poisoning
Editor's Choice
Main Category: Radiology / Nuclear Medicine
Also Included In: Aid / Disasters
Article Date: 14 Mar 2011 - 12:00 PDT

As the new week starts and the tragic Japanese earthquake's dust settles and tsunami waves recede back to the oceanic depths, a study from 2008 states that drinking red wine to neutralize toxic effects from potential nuclear plant breeches may be the way to go.

After the Chernobyl nuclear disaster of Ukraine in April, 1986 people were advised to drink red wine or vodka in order to neutralize radio-active toxic effects. A study by the University of Pittsburgh School of Medicine in 2008 concluded that Resveratrol, the natural antioxidant commonly found in red wine and many plants, might offer protection against radiation exposure, and when altered with acetyl, resveratrol administered before radiation exposure proved to protect cells from radiation in mice.

Joel Greenberger, M.D., professor and chairman of the Department of Radiation Oncology at the University of Pittsburgh School of Medicine says:
"New, small molecules with radio protective capacity will be required for treatment in case of radiation spills or even as countermeasures against radiological terrorism. Small molecules which can be easily stored, transported and administered are optimal for this, and so far acetylated resveratrol fits these requirements well. Currently there are no drugs on the market that protect against or counteract radiation exposure."

Radiation sickness is generally associated with acute (a single large) exposure. Nausea and vomiting are usually the main symptoms. The amount of time between exposure to radiation and the onset of the initial symptoms may be an indicator of how much radiation was absorbed, as symptoms appear sooner with higher doses of exposure.

The symptoms of radiation sickness become more serious, and the chance of survival decreases, as the dosage of radiation increases. A few symptom free days may pass between the appearance of the initial symptoms and the onset of symptoms of more severe illness associated with higher doses of radiation. Nausea and vomiting generally occur within 24 to 48 hours after exposure to mild doses of radiation. Radiation damage to the intestinal tract lining will cause nausea, bloody vomiting and diarrhea. This occurs when the victim's exposure is 200 rems or more. The radiation will begin to destroy the cells in the body that divide rapidly. These include blood, GI tract, reproductive and hair cells, and exposure also harms the DNA and RNA of surviving cells. Headache, fatigue, and weakness are also seen with mild exposure.

Moderate exposure is associated with nausea and vomiting beginning within 12 to 24 hours after exposure. In addition to the symptoms of mild exposure, fever, hair loss, infections, bloody vomit and stools, and poor wound healing are seen with moderate exposure.

Nausea and vomiting occur in less than one hour after exposure to severe doses of radiation, followed by diarrhea and high fever in addition to the symptoms of lower levels of exposure.

Very severe exposure is followed by the onset of nausea and vomiting in less than 30 minutes followed by the appearance of dizziness, disorientation, and low blood pressure in addition to the symptoms of lower levels of exposure. Severe exposure is fatal about 50% of the time.

Longer term exposure to radiation, at doses less than that which produces serious radiation sickness, can induce cancer as cell cycle genes are mutated. The probability cancer will develop is a function of radiation dose. In radiation-induced cancer the disease, the speed at which the condition advances, the prognosis, the degree of pain, and every other feature of the disease are not functions of the radiation dose to which the person is exposed.

Source: Science Daily

Written by Sy Kraft, B.A.
Medical News Today

multumim pentru initiativa; e bine sa afli ca cineva se misca si in interesul oamenilor de rand

Initiativa nu este rea dar documentati-va corespunzator, inainte de a propaga balbe ca acestea:
"pasc iarba expusa la radiatii"
Nu am vazut pe nimeni capabil prin media sa faca diferenta intre iradiere si contaminare si chiar aveti unde intreba.
Iarba expusa la radiatii are efect cvasinul asupra vacii, doar iarba contaminata, mai exact izotopul depus pe ea care trece in lantul alimentar (lapte, produse secundare) si apoi trece in corpul uman; efect mult mai nociv decat expunerea la radiatii din exterior (nor radioactiv) are expunerea la radiatiile generate de izotopul ajuns in organism prin ingestie. De aici si necesitatea administrarii iodului ANTERIOR posibilei contaminari , pentru saturarea tiroidei. Administrarea ulterioara ca in 1986 nu are valoare.
Despre informarea si educarea publicului: NO COMMENT! Doar traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul ;-)) ............ceva despre Iri si Moni nu ne mai spuneti ?

Pagini

Echipa medicala MedLife - Medicina generala, Stomatologie

Medic Medicina...
Voin-Miserciu Ana-Maria
Medic Specialist...
Blidar Costin,Medic Medicina Generala
Medic Medicina...
Medic Primar

Articole similare

Riscul de a dezvolta cancer colorectal pentru persoanele care urmeaza o dieta bazata pe alimente inflamatorii este de doua ori mai mare.   Oamenii de stiinta de la Programul de Terapie Experimentala in Oncologie si de la Institutul de Cercetare a Sanatatii Biodonostia au condus un studiu ce dezvaluie o legatura intre dieta inflamatorie si...
Dr. Sandica Bucurica / Foto: Medlive.ro In fata medicilor gastroenterologi ajung zilnic cazuri din cele mai diverse: de la reflux gastroesofagian, varice esofagiene, esofagita, boala inflamatorie intestinala, esofagul Barret, boala Crohn, cancerul esofagian, sindromul de colon iritabil, polipi sau colita ulcerativa. Despre aceste boli si modul...
Melanomul este un tip de cancer de piele care se poate raspandi si la alte organe. Cel mai comun semn este aparitia unor noi alunite, sau modificarea celor deja existente. Poate sa apara in orice loc, dar cele mai comune zone sunt spatele, in cazul barbatilor si picioarele, in cazul femeilor. Cel mai rar apar in zonele care nu sunt expuse la soare...
Exista foarte multe cauze genetice ale cancerului: in timp ce unele sunt mostenite de la parinti, altele sunt dobandite pe parcursul vietii datorita unor factori externi sau pot fi provocate de transmiterea incorecta a ADN-ului. Secventierea genomului a revolutionat identificarea cancerului produs de mutatiile somatice, dar rezultatele nu au fost...
Potrivit unui nou studiu, exista sase trucuri care reduc riscul de aparitie al cancerului. Sfaturile fac referire atat la alimente pe care trebuie sa le limitati sau sa le evitati, cat si la cele care sunt puternic recomandate. Recomandarile, care au aparut in revista Journal of the American College of Nutrition, sunt bazate pe revizuirile mai...