medici analizand fisa medicala a unui pacient cu Cancer de prostată

Cancer de prostată

Descoperă informații utile despre cancer de prostată: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.

Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.

Despre cancerul de prostată

Cancerul de prostată este cea mai gravă boală care afectează prostata, o mică glandă în formă de nucă, situată sub vezica urinară și în fața rectului, la bărbați. Această glandă este importantă pentru procesul de concepție deoarece secretă lichid care se amestecă cu materialul seminal, menținând spermatozoizii sănătoși.

Cele mai multe persoane care dezvoltă cancer de prostată sunt diagnosticate înainte ca acesta să se răspândească dincolo de glandă, iar tratamentul, în această etapă, controlează boala pe termen lung şi foarte lung.

Cel mai frecvent tip de cancer de prostată este adenocarcinomul, care se dezvoltă în celulele glandelor ce secretă lichid seminal. Rareori, cancerul de prostată se formează din alte tipuri de celule.

Tipurile mai puțin frecvente de cancer de prostată includ:

  • carcinoame cu celule mici;
  • carcinoame cu celule tranziționale;
  • tumori neuroendocrine;
  • sarcoame.

Cancerul de prostată este cel mai frecvent cancer care afectează bărbații. În SUA, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, 13 din 100 de bărbați vor dezvolta cancer de prostată la un moment dat în viață. Totuşi, unii pacienţi nu vor avea nevoie de tratament permanent.

Fundita albastra pentru cancerul de prostata

Cauze

Cauzele transformării celulelor din prostată în celule canceroase nu sunt pe deplin cunoscute. Cancerul de prostată se formează atunci când celulele dezvoltă mutaţii şi se divid mai repede decât de obicei. Celulele normale mor în cele din urmă, în timp ce celulele canceroase se înmulțesc și cresc aberat, formând un nodul numit tumoare. Pe măsură ce ele continuă să se înmulțească, unele celule ale tumorii se desprind și se pot răspândi în alte părți ale corpului (metastază).

Din fericire, cancerul de prostată are, de obicei, o evoluţie lentă. Majoritatea tumorilor sunt diagnosticate înainte ca boala să se răspândească dincolo de prostată. Cancerul de prostată este tratabil în procent de 100%, în această etapă.

Factori de risc

Factorii de risc care pot influența apariția cancerului de prostată sunt:

  • Vârsta - riscul tău crește pe măsură ce bărbații înaintează în vârstă și este mai probabil să fie diagnosticați cu această afecțiune după 50 de ani. Aproximativ 60% dintre cancerele de prostată apar la persoanele cu vârsta peste 65 de ani;
  • Rasă și etnie - bărbații de origine africană sunt mai expuși riscului de a dezvolta cancer de prostată, dar și metastaze. Bărbații de culoare au un risc mai mare de a se îmbolnăvi de cancer de prostată înainte de vârsta de 50 de ani;
  • Istoric familial de cancer de prostată - bărbații care au avut în familie un membru apropiat diagnosticat cu cancer de prostată au de două până la trei ori șanse mai mari de a face boala;
  • Genetică - dacă ați moștenit gene mutante sau aveți diagnostic cu boala Lynch, există un risc mai mare de a dezvolta cancer.

Unele studii au identificat și alți factori de risc pentru cancerul de prostată, dar nu există studii care să demonstreze, fără dubiu, că aceştia influențează apariția bolii. Alți factori de risc potențiali includ:

  • fumatul;
  • prostatita - inflamaţia prostatei;
  • obezitatea morbidă;
  • infecțiile cu transmitere sexuală.

Simptome

Cancerul de prostată cauzează rareori simptome în stadiul incipient. Aceste semne și probleme pot apărea pe măsură ce boala progresează:

  • urinat frecvent, mai ales noaptea;
  • flux slab de urină sau flux care începe și se oprește;
  • durere sau arsură la urinare (disurie);
  • pierderea controlului evacuării vezicii urinare (incontinență urinară);
  • pierderea controlului defecaţiei (incontinență fecală);
  • ejaculare dureroasă și disfuncție erectilă;
  • sânge în spermă (hematospermie) sau urină;
  • durere în zona lombară, șold sau piept.

Nu toate tumorile de prostată sunt canceroase. Alte condiții care provoacă simptome similare cu cancerul de prostată includ:

  • Hiperplazia benignă de prostată - la un moment dat, aproape toți bărbații vor dezvolta hiperplazie benignă de prostată. Această afecțiune mărește glanda prostatică, dar nu crește riscul de cancer.
  • Prostatită - persoanele care nu au împlinit 50 de ani și au o prostată mărită au, cel mai probabil, diagnosticul de prostatită. Prostatita este o afecțiune benignă, care provoacă o inflamație a glandei prostatei. Infecțiile bacteriene sunt, adesea, cauza acestei afecțiuni.
Consult urologic cancer de prostata

Diagnosticare

Examinările regulate pot ajuta la detectarea precoce a cancerului de prostată. Dacă sunteți în grupa de risc mediu, ar fi indicat un prim test de screening la vârsta de 55 de ani. Este posibil să aveți nevoie de screening-uri mai devreme dacă vă aflați într-un grup cu risc ridicat. De obicei, screening-urile se opresc după vârsta de 70 de ani.

Dacă analizele indică suspiciuni ale unui cancer de prostată, medicul va solicita teste sau proceduri suplimentare. Testele de screening pot arăta, din timp, dacă aveți semne de cancer de prostată.

Testele prin care se poate identifica boala sunt:

  • Examenul rectal digital – medicul specialist vă va examina rectal prostata, pentru a palpa eventualele denivelări sau zonele dure care pot da indicația unei tumori.
  • Test de sânge pentru antigenul specific prostatic - glanda prostatică produce o proteină numită antigen specific proteic (PSA). Nivelurile ridicate de PSA pot indica cancer. Nivelurile cresc și dacă aveți afecțiuni benigne, cum ar fi hiperplazie benignă de prostată sau prostatită.

Nu toți cei care au cancer de prostată vor primi un diagnostic definitiv. De exemplu, dacă medicul specialist consideră că tumora crește lent, poate amâna efectuarea mai multor teste, deoarece boala nu este suficient de gravă pentru a necesita tratament.

De cele mai multe ori, dacă valorile PSA depăşesc valoarea prag sugestivă pentru cancerul de prostată, este posibil să aveți nevoie de teste suplimentare, inclusiv o biopsie.

Alte teste pentru diagnosticarea cancerului de prostată:

  • Imagistică: un RMN la prostata sau o ecografie transrectală poate afișa imagini ale glandei prostatei, inclusiv zone suspecte care pot fi cancer. Rezultatele imagistice pot ajuta medicul să decidă dacă să efectueze o biopsie.
  • Biopsie: medicul va preleva o probă de țesut pentru testare într-un laborator anatomopatologic. Biopsia este singura modalitate sigură de a diagnostica cancerul de prostată sau de a ști cu siguranță cât de agresiv este. Medicul poate efectua și teste genetice pe țesutul prelevat. Unele celule canceroase au caracteristici (cum ar fi mutațiile) care fac mai probabil răspunsul la tratamente specifice.

Medicii folosesc scorul Gleason și stadiul cancerului pentru a determina cât de gravă este boala și tipurile de tratamente pe care le pot aplica.

  • Scorul Gleason permite medicului să evalueze cât de diferite sunt celulele canceroase, comparativ cu cele normale şi cât de extinse sunt la nivelul ţesutului prostatic. Cu cât ai mai multe celule anormale, cu atât scorul Gleason este mai mare. Scorul Gleason permite determinarea gradul cancerului sau potențialul său de a fi agresiv.
  • Stadializarea cancerului de prostată – înscrierea într-un stadiu determină cât de avansat este cancerul sau cât de mult se răspândește. Cancerul poate fi doar în glanda prostatică (local), pătruns și în structurile din apropiere (regional) sau răspândit la alte organe (metastazat). Cancerul de prostată se răspândește cel mai frecvent la oase și ganglionii limfatici. Se poate dezvolta și în ficat, creier, plămâni și alte organe.

Tratament

Tratamentul depinde de mai mulți factori, inclusiv de starea generală de sănătate a fiecărui pacient, dar trebuie să se țină seama și de evoluţia ei. În funcție de schema de tratament adaptată fiecărui pacient, persoanele diagnosticate pot interacționa cu mai multe specialități medicale, respectiv urologie, oncologie și radioterapie. Cancerul de prostată diagnosticat în stadiile incipiente poate fi vindecat cu tratament.

Proceduri specifice utilizate în tratamentul cancerului de prostată sunt:

  • Supraveghere medicală – medicul vă va monitoriza starea, în loc să vă ofere tratament, dacă analizele arată că boala evoluează lent și nu se extinde.
  • Supraveghere activă – medicul va recomanda examinări, scanări și biopsii în fiecare an sau la fiecare trei ani, pentru a monitoriza evoluţia cancerului. Acest tip de supraveghere activă funcționează cel mai bine dacă boala evoluează lent, este doar în prostată și nu provoacă simptome. Dacă starea de sănătate se înrăutățește, medicul poate începe tratamentul.
  • Așteptare vigilentă – metoda este similară cu supravegherea activă dar este mai frecvent utilizată pentru persoanele care au o sănătate mai fragilă și sunt diagnosticate cu cancer. În aceste cazuri testarea va fi mult mai puțin frecventă pentru că, în loc să elimine tumora, tratamentele se vor concentra pe gestionarea simptomelor.
  • Intervenția chirurgicală – procedură prin care se îndepărtează o prostată bolnavă. De cele mai multe ori, se pot elimina cu succes cancerele de prostată care nu s-au răspândit. Medicul va decide, în funcție de simptomatologie și stadiul cancerului, tipul de intervenție chirurgicală de care puteți beneficia:
    • Prostatectomie radicală deschisă – metoda prin care se îndepărtează glanda prostatei prin intermediul unei tăieturi (incizie) în abdomen – de la buric până la osul pubian – o metodă considerată invazivă;
    • Prostatectomia radicală robotică - prostatectomia radicală robotică permite medicului să efectueze o intervenție chirurgicală cu mai multe incizii mici, realizate prin conectarea la un sistem robot, printr-o consolă;
    • Terapia cu radiații – radioterapia poată fi folosită ca tratament independent pentru cancerul de prostată sau în combinație cu alte tratamente.
    • Brahiterapia este o formă de radioterapie internă care implică plasarea semințelor radioactive în interiorul prostatei. Această abordare distruge celulele canceroase, păstrând, în același timp, țesutul sănătos din jur.
    • Radioterapia cu fascicul extern este procedura prin care un aparat administrează fascicule puternice de raze X direct tumorii. Apariţia radioterapiei înalt conformaţionale oferă numeroase avantaje de protejare a ţesuturilor sănătoase din jurul prostatei.
  • Terapii sistemice – specialistul poate recomanda terapii sistemice dacă boala s-a răspândit în afara glandei prostatei. Acestea au rolul de a distruge celulele canceroase aflate în corp.
  • Terapia hormonală - hormonul testosteron stimulează creșterea celulelor canceroase iar terapia hormonală va folosi medicamente pentru a combate rolul testosteronului în stimularea creșterii acestora. Medicamentele acționează prin prevenirea testosteronului să ajungă la celulele canceroase sau prin reducerea nivelului de testosteron. Alternativ, medicul vă poate recomanda o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea testiculelor (orhiectomie), astfel încât să nu mai poată produce testosteron. Această intervenție chirurgicală este o opțiune pentru persoanele care nu doresc să ia medicamente.
  • Chimioterapia – tratamentul folosește medicamente pentru a distruge celulele canceroase. Medicul poate recomanda tratament singular chimioterapic sau în combinație cu terapia hormonală, dacă boala s-a răspândit dincolo de prostată.
  • Imunoterapia - tratamentul stimulează anumite părţi ale sistemului imunitar, astfel încât acesta să fie capabil să identifice și să lupte împotriva celulelor canceroase. Medicii recomandă imunoterapia pentru a trata cancerul avansat sau cancerul recurent (care dispare, dar apoi revine).
  • Terapia țintită – tratamentul se concentrează pe modificările genetice (mutații) care transformă celulele sănătoase în celule canceroase, pentru a le împiedica să crească și să se înmulțească. Terapiile direcționate, care tratează cancerul de prostată, distrug celulele canceroase cu mutații.
  • Terapie focală - este o tehnică nouă de a distruge tumorile din interiorul prostatei. Medicul poate recomanda acest tratament atunci când un cancer prezintă un risc scăzut și nu s-a răspândit. Multe dintre aceste tratamente sunt încă considerate experimentale:
    • ultrasunete focalizate de înaltă intensitate, care generează căldură puternică pentru a ucide celulele canceroase din prostată;
    • crioterapia folosește gaze reci care îngheață celulele canceroase din prostată, eliminând tumora;
    • ablația cu laser folosește căldura intensă direcționată către tumoră pentru a ucide celulele canceroase;
    • terapia fotodinamică expune celulele canceroase la anumite lungimi de undă de lumină, omorând astfel celulele canceroase.

Toate tratamentele folosite pentru vindecarea cancerului de prostată au și efecte secundare și reacții potențial adverse, cum ar fi:

Progresele uriaşe făcute atât în terapiile chirurgicale, cât şi în radioterapie au făcut ca aceste complicaţii să fie din ce în ce mai rare şi mai puţin intense.


Complicații

Complicațiile cancerului de prostată includ:

  • Incontinență urinară - această problemă se ameliorează, de obicei, în primele șase până la 12 luni fără tratament;
  • Disfuncție erectilă – apare ca urmare a intervențiilor chirurgicale, radiațiilor și a altor tratamente.
  • Metastazele – atunci când un cancer se răspândește la organele din apropiere, cum ar fi vezica urinară, sau călătoreşte prin fluxul sanguin ori sistemul limfatic către oase sau alte organe. Odată ce cancerul de prostată s-a răspândit în alte zone ale corpului, el poate răspunde în continuare la tratament și poate fi controlat, dar este puțin probabil să se mai vindece.
  • Incontinenţă - atât cancerul de prostată, cât și tratamentul acestuia pot provoca incontinență urinară. Opțiunile de tratament pot include medicamente, catetere și intervenție chirurgicală.
  • Disfuncția erectilă - poate rezulta din cancerul de prostată sau din tratamentul acestuia, inclusiv intervenții chirurgicale, radiații sau tratamente hormonale. Sunt disponibile medicamente, dispozitive de vid care ajută la obținerea erecției și intervenția chirurgicală pentru a trata disfuncția erectilă.
  • Infertilitatea – poate fi indusă temporar de tratament. Prin urmare, la pacienţii mai tineri, care îşi mai doresc copii, este recomandat să se preleve spermă, înaintea începerii oricărui tratament.

Prevenție

Prevenirea cancerului de prostată nu este posibilă, dar respectarea anumitor măsuri poate reduce riscul apariţiei bolii:

  • mergeţi la controale regulate – consultați medicul specialist pentru a afla cât de des ar trebui să faceți un screening, în funcție de factorii de risc pe care îi cunoașteți;
  • mențineți-vă o greutate normală;
  • faceți sport regulat - 150 de minute de exerciții de intensitate moderată în fiecare săptămână sau puțin mai mult de 20 de minute pe zi;
  • adoptaţi o dietă echilibrată - nu există o dietă care să prevină cancerul, dar obiceiurile alimentare bune vă pot îmbunătăți sănătatea generală;
  • renunțați la fumat.

Bibliografie

  1. Brazier, Yvette. “What to Know about Prostate Cancer.” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 22 Aug. 2019, www.medicalnewstoday.com
  2. NHS Choices. Overview - Prostate Cancer. 2023, www.nhs.uk
  3. “Prostate Cancer - Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org

Echipa medicală - Oncologie și Urologie

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu

©2024 Acest site este proprietatea MedLife S.A. Toate drepturile rezervate.