Depresia la copii: ce trebuie să știi

MindCare
05 Noiembrie 2024
Autor: Echipa medicală MedLife
Fetita care sufera de depresie

Cazurile de depresie la copii pot fi depistate de către adulți atunci când sunt observate schimbări serioase de comportament, care au loc pe termen lung. Tratamentul medical de specialitate este necesar atât pentru echilibrarea emoțiilor și comportamentului copilului, cât și pentru funcționarea sa normală atunci când va ajunge la vârsta adultă.

În cadrul MedLife există centrul de excelență în psihiatrie și psihoterapie MindCare, ce oferă servicii personalizate pe aceste specialități tuturor categoriilor de vârstă, sub formă de terapie individuală sau de grup, ateliere și suport pe diverse teme.

Ce este depresia la copii

Depresia la copii, ca și la adulți, este o tulburare afectiva care se poate manifesta în diverse moduri. În societate există o tendință spre ignorarea sau blamarea depresiei, ca și cum ar fi ceva rău, rușinos sau nedemn de luat în seamă sau ca și cum ar fi vina persoanelor afectate, care ajung să fie considerate prea sensibile. Uneori, acestea sunt acuzate că fac gesturi teatrale și vor doar să atragă atenția asupra lor. 

Depresiile fac parte din categoria tulburărilor mintale care sunt, de asemenea, stigmatizate. Când depresia survine în cazul adulților, aceștia au mai multe șanse de conștientizare și implicit tratare a acestei afecțiuni. În cazul copiilor care au depresie, însă, singura lor șansă să evolueze sănătos este ca adulții să le observe simptomele și să îi ajute să treacă peste ele.

Care sunt simptomele depresiei la copii

Depresia poate fi semnalizată prin stări prelungite de tristețe și apatie, dar și prin accese de furie, diverse preocupări excesive sau frici, senzația că nimic nu poate aduce satisfacție sau mulțumire. Poate apărea o stare de oboseală prelungită, probleme legate de somn, scădere sau creștere rapidă în greutate, scăderea atenției și a capacității de concentrare la școală sau în conversații.

În cazurile severe copilul cu depresie poate manifesta senzația că este inutil, că nu este suficient de bun și poate ajunge chiar și la gânduri de suicid.

Depresia nediagnosticată este pe locul patru la cauzele de deces în rândul copiilor de 10-15 ani și pe locul trei în cazul adolescenților și tinerilor de 15-25 de ani.

Care sunt cauzele apariției depresiei la copii

Cauzele depresiei la copii, la nivel cerebral, sunt aceleași cu cele care determină apariția depresiei la adulți. Există niște schimbări biochimice care au loc la nivelul creierului și sistemului nervos central. Acestea sunt implicate în mai multe funcții psihice, dar în principal în reglarea dispoziției și a nivelului de energie.. Dacă în familie au existat persoane cu tulburări depresive, există posibilitatea ca acestea sau alte forme să se manifeste și la copii.

Depresia poate apărea în urma unor contexte stresante, chiar dacă motivele clare care predispun unii copii la acest lucru nu sunt neapărat cunoscute. Totuși, depresia la copii poate apărea mai des în cazul copiilor care au familii în care există o atmosferă violentă sau orice formă de abuz, în cazul celor care se confruntă cu bullying la școală sau la copiii abandonați, care ajung să crească în centre de plasament. De foarte multe ori s-au semnalat cazuri severe de depresie la copii în cazul celor lăsați la diverse rude sau chiar rămași acasă cu un singur părinte, atunci când unul dintre părinți este nevoit să plece să muncească în străinătate.

Depresia la copii poate apărea și în urma unor evenimente traumatizante, în urma pierderii unui părinte sau a unei rude apropiate. Pot ajunge să se confrunte cu depresia și copii din familii cu venituri mici, care văd la colegii lor alt stil de viață sau care sunt batjocoriți de colegi pentru lipsurile lor. Un alt factor declanșator al depresiei la copii poate fi o boală dificilă, indiferent dacă presupune sau nu o formă de handicap fizic. Tot un factor declanșator al depresiei, în cazul adolescenților și tinerilor mai ales, poate fi reprezentat de respingerea romantică sau de despărțirea de persoana iubită, sau chiar abuzul de rețele de socializare.

Cazurile de depresie la copii sunt dificil de gestionat doar de părinți sau îngrijitori, fiind nevoie de ajutorul unui medic specialist.

Femeie incercand sa ajute o fetita care este trista

Când e recomandat să consulți un specialist

Părinții sau îngrijitorii sunt cei care pot observa schimbări în comportamentul copiilor. Dacă aceste schimbări sunt îngrijorătoare, părintele trebuie să discute cu un medic specialist, apoi să ducă și copilul la o consultație și, ulterior, la terapie. Manifestările legate de depresia le copii care pot reprezenta motive de îngrijorare atunci când se manifestă pe termen lung pot fi următoarele:

  • apar probleme la școală, unde copilul nu se comportă adecvat;
  • există tendințe autodistructive;
  • apar modificări ale apetitului și ale programului de somn;
  • copilul se izolează și preferă să stea singur mai degrabă decât cu colegii sau prietenii;
  • se simte trist, inutil, vinovat;
  • plânge des;
  • se simte obosit și epuizat permanent;
  • are dureri de stomac sau stări de rău, fără motive medicale aparente;
  • are o stimă de sine scăzută;
  • este autocritic, având o părere foarte proastă despre el și despre capacitățile sau aptitudinile pe care le are;
  • este foarte sensibil în cazul în care greșește ceva;
  • reacționează prin interiorizare și suferință la orice formă de respingere sau pierdere;
  • are accese de furie sau țipă și se enervează des;
  • nu este deloc sociabil;
  • este mereu deprimat;
  • vorbește des despre situații morbide, sinucidere sau moarte.

Care sunt opțiunile de tratament pentru depresia la copii

Este foarte important ca părinții și cadrele medicale competente să intervină la timp, pentru a exista șanse mai mari de vindecare și auto-reglare a emoțiilor. Copiii care au depresie și nu sunt luați în seamă pot ajunge să dezvolte diverse boli, pot ajunge să își facă rău singuri sau să devină violenți cu alte persoane și riscă să aibă probleme grave ulterior ca adulți. Solicitarea unui tratament pentru depresie la copii sau depresie la adolescenți presupune atât discuția propriu-zisă cu medicul specialist și prezentarea simptomelor, cât și o investigare amănunțită a cauzelor și a modului în care se manifestă afecțiunea.

Părinții pot discuta cu medicul de la școală sau cu medicul de familie, care îi poate îndruma către un medic psiholog. Acesta va decide dacă este într-adevăr vorba despre o formă de depresie la copii și dacă este nevoie și de părerea unui psihiatru.

Tratamentul ulterior poate consta în ședințe de psihoterapie individuală, terapie cognitiv-comportamentală sa alte tipuri de terapii, combinate sau nu și cu tratament medicamentos. În general se încearcă o evitare a tratamentului cu anti-depresive, deoarece un astfel de tratament poate avea simptome adverse sau manifestări mai greu de ținut sub control pe termen lung, mai ales dacă nu sunt luate corect, sub strictă observație.

Cum poate fi prevenită apariția depresiei la copii

Sunt puține șanse să poată fi prevenite cazurile de depresie la copii, însă ele pot fi observate și se poate solicita ajutor specializat pentru a echilibra emoțiile copilului. Este important ca cei mici să simtă că pot vorbi cu părinții lor sau adulții din familie despre ceea ce simt. Un astfel de comportament este încurajat încă din copilărie prin conversații, jocuri, prezență, prin asigurarea copilului că este iubit și apreciat.

Apariția depresiei la copii este favorizată atunci când copiii cresc într-un mediu nesigur, violent, abuziv, dezorganizat și plin de conflicte. În astfel de cazuri, copiii au tendința de a se izola sau de a se ascunde, nu simt că pot avea încredere să își împărtășească emoțiile sau dorințele. Un copil care crește într-un mediu în care se simte în siguranță are mai puține șanse să se confrunte cu tendințe depresive.

Este foarte important ca atunci când se observă tendințe de depresie la copii acestea să nu fie ignorate, ci să se apeleze la ajutor specializat. Depresia este o afecțiune gravă și serioasă, care poate avea repercusiuni atât în cazul copiilor, cât și în cazul adulților.

Bibliografie

  1. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/14938-depression-in-children
  2. https://www.webmd.com/depression/depression-children
  3. https://kidshealth.org/en/parents/understanding-depression.html
  4. https://www.cdc.gov/childrensmentalhealth/depression.html
  5. https://www.healthdirect.gov.au/depression-in-children

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării