Primul ajutor în cazul deshidratării la copii

Semnele deshidratării la copii și bebeluși
Apa este un element esențial din natură și se regăsește în corpul uman în proporție de 75%. Așadar, acest lichid este prezent în toate organele noastre și este foarte important în procesele metabolice.
Deshidratarea apare în două circumstanțe: lipsă de aport sau pierderi de apă și, implicit, de electroliți (febră, diaree, vărsături).
Gravitatea deshidratării variază în funcție de greutatea corporală a copilului (cu cât copilul are o suprafață corporală mai mică, cu atât se va deshidrata mai ușor) și de cantitatea de lichide pierdute sau de aportul lichidian insuficient.
Deshidratarea ușoară și moderată
Semnele și simptomele deshidratării ușoare și moderate sunt reprezentate de:
- lipsa scutecelor umede timp de 6 ore la bebeluși și lipsa urinării timp de 8 ore la copii;
- mucoase uscate;
- ritm cardiac și frecvență respiratorie crescute;
- stare de nervozitate;
- lipsa chefului de joacă;
- pliu cutanat leneș;
- fontanela anterioară (”moalele capului”) deprimată (la bebeluși).
Deshidratarea severă
Când copilul/bebelușul se confruntă cu o deshidratare severă, atunci semnele și simptomele sunt mai îngrijorătoare și vorbim, în principal, despre:
- gură foarte uscată, cu salivă cu aspect lipicios, aderent;
- stare de somnolență sau chiar comă;
- ochi înfundați în orbite;
- fontanela înfundată;
- mâini și picioare reci;
- pliu cutanat persistent;
- lipsa scutecelor ude mai mult de 8 ore la bebeluși și lipsa urinării la copii pentru mai mult de 10 ore;
- urină închisă la culoare, în cantitate redusă;
- respirație rapidă sau prea lentă;
- puls slab ori rapid.
Pentru controale, tratamente și intervenții medicale realizate la cele mai înalte standarde, va așteptăm la Spitalul de Pediatrie MedLife. Medicii cu experiență și aparatura medicală performantă garantează cele mai bune rezultate, într-un mediu modern și prietenos cu cei mici.
Cauze
Cauzele deshidratării la copii și bebeluși pot fi dintre cele mai variate. De aceea, există predispoziție la deshidratare în cazul:
- gripei;
- intoleranței față de un aliment;
- apariției unei alergii;
- virusurilor stomacale care pot provoca o criză temporară de deshidratare;
- diareei;
- vărsăturilor;
- febrei;
- transpirației excesive;
- supraîncălzirii organismului (cum ar fi insolația);
- deficitului de lichide.
Măsuri de prim ajutor pentru sugari
În funcție de gradul de deshidratare suferit de copil, primul ajutor poate fi oferit acasă. Dacă vorbim de un bebeluș alimentat la sân, este bine să se încerce alăptarea lui cât mai des posibil.
Dacă cel mic are diaree și nu vomită (are toleranță digestivă bună), el va fi hrănit respectându-se un regim alimentar care să favorizeze combaterea diareei, fiind cunoscut faptul că prin scaun se pot pierde lichide și, astfel, să se agraveze deshidratarea.
Se pot administra însă și soluții cu săruri de rehidratare pentru bebeluși și copii care ajută la restabilirea apei și electroliților pierduți. Se administrează în cantități mici, aproximativ o lingură, la fiecare sfert de oră. Este de preferat ca aceste săruri de rehidratare pentru bebeluși să fie recomandate de medicul pediatru.
Pe parcursul nopții, bebelușul trebuie îmbrăcat lejer astfel încât să nu transpire, iar temperatura din cameră trebuie ajustată pentru a se evita supraîncălzirea (prin transpirație se poate ajunge la deshidratare).

Măsuri de prim ajutor pentru copii
Primul ajutor la copiii mai mari constă în rehidratarea cu lichide și cu săruri de rehidratare. În acest caz, cantitatea administrată este de maximum două linguri la fiecare sfert de oră.
Totodată, ceaiurile care calmează și nu irită stomacul, sau consumul de apă, pot fi recomandate în astfel de cazuri, dar în cantități mici și la intervale scurte de timp. De asemenea, administrarea fructelor și legumelor bogate în apă, precum pepenele verde, castravetele sau prunele ajută la o rehidratare rapidă.
Copilul trebuie lăsat să se odihnească într-un loc mai răcoros în așa fel încât să nu transpire și este indicat să fie îmbrăcat cu haine lejere. Dacă are febră, încercarea scăderii ei prin băi cu apă călduță poate ajuta organismul să se răcorească.
Ce să nu faci în caz de deshidratare
Atunci când observi că bebelușul sau copilul este deshidratat, este foarte important să nu îi administrezi medicamente fără o discuție în prealabil cu medicul pediatru.
Nu îi oferi copilului băuturi sau ceaiuri dulci pentru că zahărul irită stomacul și poate favoriza vărsăturile, la fel și unele medicamente. Astfel, deshidratarea se poate accentua.
Nu îi administra copilului medicamente antidiareice fără prescripție medicală. Foarte important este să urmărești cu atenție semnele deshidratării și, dacă se agravează sau revin, este recomandat să mergi la medic.
Când să mergi la medic
În cazul deshidratării la nou-născuți, prezentarea la medic este bine să se facă mai rapid decât în cazul copiilor mai mari, deoarece, în cazul bebelușilor, deshidratarea poate fi letală.
De aceea, trebuie să te prezinți de urgență la medic dacă bebelușul nu poate suge la sân, vomită tot ce mănâncă și are o febră măsurată rectal de 38 de grade Celsius. Pentru copiii puțin mai mari, vizita la medic se impune dacă observi că este letargic, are semne de deshidratare severă și nu reține lichide.

Prevenție
Pentru a preveni deshidratarea la bebeluși, este bine să te asiguri că acesta primește suficiente lichide. Dacă bebelușul are mai puțin de 6 luni, laptele este suficient pentru că îi asigură aportul de lichide necesare vârstei lui.
Dacă bebelușul are mai mult de 6 luni sau dacă a început diversificarea, mama îi poate da câteva lingurițe de apă pe zi. Un semn că nivelul de hidratare al bebelușului este corespunzător se vede prin numărul de scutece schimbate pe zi.
Pentru copiii mai mari este importantă asigurarea aportului de lichide zilnice, iar dacă cel mic este răcit ori bolnav asigură-te că bea suficientă apă.
De asemenea, în prevenirea deshidratării este foarte importantă și igiena mâinilor pentru a evita diferitele virusuri care pot provoca diaree sau vărsături. Dacă totuși vărsăturile apar, atunci consumul de apă cu săruri de rehidratare este esențial.
Bibliografie
- Raab, Christopher P. “Dehydration in Children.” Merck Manuals Consumer Version, Merck Manuals, 9 Aug. 2021, www.merckmanuals.com
- Harsh P, and Devgan A. “A Neonate with Hypernatremic Dehydration.” Journal of Case Reports, vol. 8, no. 1, 2018, pp. 80–82, www.casereports.in 10.17659/01.2018.0021
- “Dehydration - Diagnosis and Treatment - Mayo Clinic.” Mayoclinic.org, 2021, www.mayoclinic.org
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie

Spasmul hohotului de plâns: cauze, simptome, tratament
Spasmul hohotului de plâns (SHP) este o formă particulară de sincopă, fiind un fenomen comun la sugar și la copilul mic, dispărând treptat spre 5-6 ani. Cei mai mulți copii au primul episod înaintea vârstei de 18 luni (80-90%), însă uneori debutul poate fi chiar și în primele săpt...

Traumatismul cranio-cerebral la copii – când ne îngrijorăm, ce măsuri de prim ajutor luăm
În zilele noastre, traumatismele cranio-cerebrale (TCC) sunt din ce în ce mai dese la copii. Cele mai întâlnite cauze ale TCC la copii sunt căderea și, în cazurile mai severe, accidentele de circulație. Identificarea și gestionarea precoce a traumatismelor cranio-cerebrale este crucial�...

Ghidul puseurilor de creștere: când apar și cum se manifestă
Puseurile de creștere reprezintă perioade scurte de timp în care copilul are o creștere fizică rapidă în înălțime și greutate. Puseurile de creștere sunt o componentă firească a dezvoltării și apar în diferite etape, din copilărie până la maturitate. Copiii (de la bebe...