Diareea la copii: cauze, tratamente, prevenție

Pediatrie
10 Februarie 2022
Autor: Echipa medicală MedLife
diareea la copii cauze tratamente preventie

Diareea este o boală comună pe care majoritatea copiilor o experimentează din când în când. Se caracterizează prin eliminarea unor scaune dese, moi sau apoase, însoțite de dureri abdominale și crampe. Numărul regulat de scaune variază de la copil la copil, diareea fiind adesea definită ca o deviere de la normalitate a frecvenței și consistenței scaunelor. De cele mai multe ori, sugarii pot avea până la un număr dublu (față de numărul obișnuit) de scaune pe zi, iar la copiii mai mari pot apărea trei sau mai multe scaune moi sau apoase pe zi.

De obicei, în forme ușoare, diareea la copii dispare de la sine în câteva zile, dar diareea severă sau cronică care durează săptămâni întregi poate fi un semn al unei probleme grave de sănătate care necesită îngrijiri medicale.

Copilul poate avea cel puțin 2 episoade de diaree pe an, cu frecvență mai mare în perioada călduroasă a anului.

Cum se manifestă diareea la copii?

Deși tabloul clinic poate varia de la copil la copil, o serie de semne definesc și însoțesc frecvent diareea:

  • Scaune moi sau apoase, urât mirositoare, frecvente ca număr
  • Crampe și disconfort abdominal
  • Dureri de burtă și colici la emiterea scaunului
  • Umflarea abdomenului (balonare)
  • Greață și/sau vărsături
  • Febră
  • Refuzul alimentației
  • Scaune cu sânge sau mucus, colorate diferit față de normal
  • Stare generala alterată, oboseală, cearcăne, somnolență, piele și buze uscate
  • Pierdere în greutate
  • Eritem fesier

De ce apare diareea la copii?

Cauzele apariției diareei la copii sunt variate, depinzând de anotimp, obiceiurile alimentare ale familiei, obiceiurile de viață ale copilului sau durata afecțiunii.

În timp ce iarna diareea poate acompania o infecție respiratorie cu unul dintre virusurile specifice acestui sezon (adenovirusuri, rotavirusuri sau norovirusuri), vara diareea la copii poate avea mai multe cauze, în general bacteriene dar ghidate chiar și de activitățile copilului și ale familiei, cum ar fi „diareea călătorului” apărută în timpul sau la întoarcerea din concedii.

Infecția virală

O serie de virusuri sunt responsabile de apariția diareei: rotavirusurile (cea mai frecventă cauză de diaree la copilul sub 5 ani, aproape fiecare copil din lume s-a infectat cu rotavirus cel puțin o dată), adenovirusurile enterice, virusurile Norwalk (cunoscute ca norovirusuri), Cytomegalovirusul, virusurile hepatitice. Studii recente arată că, de asemenea, COVID-19 a fost incriminat în declanșarea diareii la copil.

Infecția bacteriană

Apa sau alimentele contaminate cu bacterii sau paraziți cauzează diaree. Escherichia coli, Clostridium difficile, Salmonella histolytica, Shigella, Yersinia enterocolitica sau Campylobacter provoacă cele mai multe cazuri de diaree la copil.

Paraziții intestinali

Paraziții pot infecta copilul din contactul cu nisipul sau iarba din parc, anterior contaminate prin defecațiile animalelor de companie. Paraziții ca Giardia pot cauza diarei de lungă durată (diaree cronică).

Alergiile alimentare

Alergiile alimentare prezintă diaree adesea însoțită și de manifestări cutanate, întârzieri de creștere în greutate, dureri abdominale, greață și vărsături.

Intoleranța la anumite alimente (principii alimentare)

Lactoza (din lapte și produsele din lapte) și fructoza (un îndulcitor natural din diverse fructe) sunt deseori incriminate în apariția diareii la copil alături de alte simptome.

Diareea indusă de anumite medicamente

În special antibioticele

Sindromul colonului iritabil

Cauză importantă de diaree, mai ales la adolescenți

Boala celiacă (celiachia, intoleranța la gluten)

Boala celiacă are o incidență estimată la 1:133 copii, poate include și simptome ca pierderea energiei, pierderea în greutate, distensia abdominală marcată.

Boli inflamatorii ale colonului

Colita ulceroasă și boala Chron în care diareea se asociază cu pierdere în greutate, dureri abdominale sau creștere defectuoasă.

Tipuri de diaree la copii

diareea la copii cauze tratamente preventie

Diareea acută

Diareea acută este forma de diaree ușoară cu durata de 1-2 zile, cu un maxim de până la 2 săptămâni, de cele mai multe ori fiind cauzată de un virus. Când simptomatologia nu e foarte zgomotoasă, cel mai important este să prevenim deshidratarea copilului.

Diareea cronică

Diareea cronică are durata de peste 2 săptămâni, necesită teste adiționale care să identifice cauzele menținerii simptomelor: teste de sânge pentru anemie sau inflamație, analize de laborator pentru evaluarea statusului nutrițional sau al hidratării, teste specifice pentru boala celiacă sau investigații imagistice precum colonoscopia sau endoscopia.

Posibile complicații

Prin pierderea de lichide, cea mai importantă complicație a diareii la copil este deshidratarea. Deshidratarea poate avea forme ușoare, moderate sau severe, atunci când poate afecta și inima, plămânii sau rinichii. De aceea, atunci când are diaree, este crucial să ne preocupăm de cât de multe lichide bea copilul nostru și nu atât de cantitatea de mâncare pe care o consumă.

Când este deshidratat, sugarul sau copilul se joacă mai puțin, urinează mai rar (la sugari, mai puțin de 6 scutece pe zi), e mai somnoros, plânge fără lacrimi, fontanela (zona moale a capului) este deprimată, pielea și mucoasele sunt uscate, prezintă riduri și pliuri cutanate persistente.

Diagnosticul pentru diareea la copii

În forme ușoare nu este nevoie de teste de laborator sau investigații complexe. Diagnosticul medicului ține cont de istoricul copilului, examenul fizic și clinic.

Agentul cauzal se stabilește prin analiza în laborator a materiilor fecale (coprocultura, coproparazitologic), analize care identifică virusurile, bacteriile sau paraziții din scaun.

În cazuri severe sau cronice, medicul recomandă teste de sânge sau imagistice pentru identificarea cauzei diareii la copil.

diareea la copii cauze tratamente preventie

Tratament pentru diareea la copii

Diareea simplă, fără complicații, trece în 5-7 zile și depinde foarte mult de măsurile întreprinse de părinți chiar din primele ore.

Rehidratarea orală

Asigurarea unei stări de hidratare adecvată este cel mai important obiectiv al tratamentului diareei și poate fi un tratament rapid al diareii la copil în primele 6 ore de la debutul bolii.

Când copilul nu varsă, rehidratarea se face cu soluții de rehidratare orală care conțin electroliți importanți pentru refacerea echilibrului în organism, apă plată sau ceaiuri neîndulcite administrate treptat, la fiecare 3-5 minute, câte 5-10ml deodată cu cănița, lingurița sau seringa. În general putem oferi copilului un total de 50ml/kg corp în primele 4 ore. Sucurile de fructe, băuturile din comerț sau cele sportive nu sunt indicate, ele putând chiar agrava simptomatologia. Atenție, nu forțăm copilul să mănânce!

În cazul unor scaune dese însoțite de vărsături frecvente, este recomandată rehidratarea pe cale intravenoasă în spital.

Regimul alimentar

În cazul sugarului alimentat natural, alăptarea nu se întrerupe pe perioada diareei.

Sugarii alimentați cu lapte praf continuă cu formule de lapte adecvate (fără lactoză) iar copilul mic se va întoarce la un regim normal odată cu dispariția diareii, consumând inițial alimente ușor digerabile de mucoasa intestinala afectată, ca de exemplu pâine prăjită, banane, mere coapte sau orez.

Laptele de vacă este primul aliment exclus din alimentație și ultimul reintrodus după normalizarea scaunelor.

Fără a face restricții foarte lungi care pot slabi si mai mult organismul, regimul alimentar este stabilit de medicul pediatru în funcție de vârsta copilului, toleranța digestivă, sensibilități alimentare și gravitatea diareei.

Medicamentele

Antibioticele pot fi prescrise copiilor cu boli bacteriene sau parazitare specifice deși, în majoritatea cazurilor, antibioticele nu modifică durata diareei sau severitatea acesteia. Probioticele (tablete sau capsule fabricate comercial care conțin „bacterii bune”) pot fi utile în scăderea severității simptomelor în prezența unui dezechilibru de bacterii bune și rele în intestine.

Medicamentele care încetinesc mișcările intestinale nu sunt recomandate copiilor cu diaree acută, deși ocazional pot juca un rol la copiii cu diaree cronică.

Cum poate fi prevenită diareea la copii?

Importanța igienei

Diareea este produsă de germeni care ajung în corp pe cale digestivă. Pentru a stopa răspândirea acestora este esențială menținerea unei igiene cât mai bune. Copilul trebuie învățat să se spele pe mâini cât mai des și cât mai bine, să folosească dezinfectantul pe bază de alcool când nu are acces la apă și săpun și să evite contactul cu alți copii cu diaree sau vărsături.

Diareea infecțioasă, virala, bacteriană sau parazitară, sunt contagioase și părinții trebuie să fie preocupați de prevenirea îmbolnăvirii celorlalți membri ai familiei sau a altor copii din colectivitățile în care se află copiii lor. În general, copiii sunt contagioși atât timp cât prezintă scaune diareice, deși, depinzând de agentul care declanșează boala, unii copii pot răspândi boala înainte de a prezenta simptome și se mențin contagioși și la câteva săptămâni de la dispariția acestora.

Mâinile se spală de asemenea după schimbarea scutecelor la sugari, înainte și după prepararea alimentelor, după folosirea toaletei, după manevrarea bagajelor sau lenjeriei murdare, după suflarea nasului sau strănut și după contactul cu animalele de companie.

Prepararea și păstrarea corectă a alimentelor

Menținerea alimentelor în condiții cât mai igienice la temperaturile recomandate de producători și consumarea acestora în cadrul termenului de valabilitate poate preveni apariția diareii la copil.

Verificarea apei potabile

Asigurați-vă că apa consumată ca atare, cea folosită la prepararea laptelui sau alimentelor copiilor sau la spălatul pe dinți provine dintr-o sursa sigura, testată și verificată.

Limitați consumul de sucuri îndulcite

Limitați consumul de medicamente

Mai ales de antibiotice, care pot dăuna echilibrului florei intestinale și slăbesc rezistența acesteia

Vaccinarea anti-rotavirus

Se face până la vârsta de 2 ani, protejează împotriva uneia dintre cele mai frecvente cauze ale diareii la copil

Majoritatea copiilor cu diaree au simptome ușoare care se ameliorează în câteva zile. Important este să ne asigurăm că le oferim lichide suficiente pentru o stare de hidratare și dietă corespunzătoare. Măsurile de prevenție sunt de asemenea foarte importante pentru întreaga familie, inclusiv vaccinarea.
Cu toate acestea, sunt câteva situații în care ar trebui să solicitați de urgență sfatul medicului:

  • Când copilul are vârsta sub 6 luni.
  • Copilul are o afecțiune medicală de bază (de exemplu, probleme cu inima sau rinichi, diabet, antecedente de naștere prematură).
  • Diaree cu febră înaltă
  • Rehidratarea este dificilă (risc de deshidratare)
  • Copilul pare somnoros sau confuz.
  • Dacă prezintă diaree cu mucus sau cu sange.
  • Infecții contactate în străinătate.
  • Dacă simptomele nu dispar în câteva zile, sunt severe sau dacă starea copilului se înrăutățește.

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării