Call Center
(021) 9646
Suni din străinătate?
+4021 408 4000
(021) 408 4000
Laboratoare și puncte de recoltare MedLife
Descoperă locațiile MedLife în care poți efectua o gamă extinsă de analize medicale.
Preț analize
Rezultate analize online
Glosar analize medicale
Glosar afecțiuni medicale
Indicații recoltare
Laboratoare MedLife
Puncte de recoltare MedLife
Imagistică MedLife
Alege MedLife pentru investigații de imagistică cu metode avansate de diagnostic.
RMN
Tomografie computerizată
Ecografie
Endoscopie
Mamografie
Osteodensitometrie (DEXA)
Radiologie
Colonoscopie
Pregătire pentru investigații
Monitorizare CT post COVID-19
Radioterapie
Abonamente MedLife
Ai grijă de sănătatea ta și a celor dragi cu abonamentele de sănătate MedLife.
Abonamente corporate
Abonamente IMM
Abonamente individuale de sănătate
Abonament LevelUp
Despre MedLife
Istoria și evoluţia MedLife
Descoperă povestea celui mai mare operator privat de servicii medicale din România.
Centru de cercetare MedLife
Descoperă proiectele centrului de cercetare MedLife creat pentru nevoi și soluții autohtone.
RoMâine
RoMâine îl facem azi, construind o țară mai bună cu Grijă, Respect, Empatie, Încredere și Speranță.
Corporate Social Resposability (C.S.R)
Descoperă strategia de sustenabilitate MedLife.
Newsroom
Citește comunicatele de presă și ultimele știri MedLife și descarcă kitul de presă.
Alte denumiri: Șocul caloric/ termic la copii
Descoperă informații utile despre insolația la copii: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.
Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.
Insolația este o condiție care determină supraîncălzirea corpului. Este o situație care poate pune viața în pericol, mai ales în cazul copiilor. Insolația este definită drept creșterea bruscă a temperaturii corpului la peste 40 de grade Celsius și este cea mai severă formă de hipertermie sau afecțiune legată de expunere la căldură. Insolația poate duce la leziuni ale creierului, insuficiență de organ sau chiar deces.
Există două tipuri de insolație:
Epuizarea termică și insolația nu pot fi considerate similare, deși ambele sunt tipuri de hipertermie. Epuizarea termică este o condiție mai ușoară de supraîncălzire a corpului, care se manifestă prin transpirație excesivă și creșterea pulsului. Insolația presupune și asocierea fenomenelor neurologice. Epuizarea termică se poate transforma în insolație dacă este lăsată netratată. Epuizarea de căldură nu este la fel de gravă ca insolația, nu provoacă probleme neurologice și, de obicei, nu pune viața în pericol.
Oricine poate avea, la un moment dat în timpul vieții, insolație. Sugarii și copiii mici sunt, însă, expuși celui mai mare risc de a dezvolta această afecțiune, deoarece corpul lor nu este capabil să regleze temperatura în mod eficient.
În lunile fierbinți de vară, este important să protejați copiii de riscul insolației. Petrecerea îndelungată a timpului afară este recomandată doar atât timp cât copilul este protejat de efectul nociv al razelor solare și de efectul caniculei. Folosiți protecție solară cu SPF mare și hidratați-i adecvat pe cei mici. Perioadele de odihnă sunt la fel de importante pentru a evita bolile provocate de căldură, cum sunt epuizarea termică și insolația.
Insolația apare atunci când corpul nu își poate regla singur temperatura. Hipotalamusul, partea creierului care controlează anumite funcții ale corpului, stabilește temperatura organismului. De obicei, corpul uman este setat la o temperatură de 37 de grade Celsius. Dacă organismul primește mai multă căldură decât eliberează, temperatura internă crește peste acest punct de referință și, astfel, apare insolația.
Oricine poate dezvolta insolație dar sunt mai mulți factori care cresc riscul:
Înainte de apariția simptomelor de insolație, copiii prezintă adesea semne ale afectării din cauza căldurii, mai ușoare, cum ar fi crampe și epuizare. Aceste semne apar adesea după ce un copil a făcut mișcare multă sau s-a jucat afară, în căldură, și s-a deshidratat din cauza pierderii excesive de lichide și sare din transpirație.
Semnele de epuizare termică la copii pot include:
Medicii pun, de obicei, diagnosticul de insolație în departamentul de urgență, după analizarea simptomelor, efectuarea unui examen fizic și, obligatoriu, măsurarea temperaturii. Deseori, se vor solicita și analize de sânge sau de urină. Testele suplimentare pot include și o electrocardiogramă (EKG), pentru a monitoriza activitatea electrică a inimii.
Insolația necesită tratament medical imediat. Dacă aveți un copil care prezintă simptome ale insolației și așteptați venirea ambulanței, puteți încerca să-l răcoriți cât mai rapid, folosind următoarele măsuri:
Tratamentul pentru insolație, administrat în spital, poate cuprinde:
Tratamentul de răcire se va opri imediat ce corpul va atinge aproximativ 38,9 grade Celsius. Timpul petrecut în spital depinde de severitatea insolației și de funcționarea, în parametri normali, a organelor.
Perspectiva vindecării după insolație depinde de o varietate factori, printre care:
O insolație severă netratată la timp poate duce la decesul copilului. Unii copii suferă leziuni permanente ale organelor sau disfuncții neurologice.
Un copil diagnosticat cu insolație este mai predispus să experimenteze din nou această afecțiune provocată de căldură.
Copiii care fac insolație pot dezvolta șoc termic sau pot intra în comă. Temperatura ridicată a corpului poate determina următoarele complicații:
Insolația poate fi prevenită luând următoarele măsuri:
Bibliografie
Infertilitatea este definită ca incapacitatea de a obține o sarcină, în condițiile unor contacte sexuale frecvente, neprotejate, timp de cel puțin un an; această...
Vezi detalii
Infertilitatea la bărbați se referă la incapacitatea de a concepe un copil în ciuda unor relații sexuale regulate, neprotejate, timp de cel puțin un an. Este o problemă...
Infertilitatea la femei se referă la incapacitatea unei femei de a concepe sau de a duce o sarcină la termen, în ciuda unor relații sexuale regulate, neprotejate, timp...
Insolația apare când organismul se supraîncălzește până la 40º C sau mai mult și nu poate să își scadă temperatura. Insolația este o stare care poate pune în pericol...
Despre insuficienţa aortică Insuficiența aortică, cunoscută și sub numele de regurgitare aortică, este o afecțiune cardiacă în care valva aortică din inimă nu se...
Rolul principal al inimii în organismul nostru este reprezentat de pomparea sângelui prin vasele de sânge. Partea stângă a inimii pompează sângele oxigenat de plămâni...
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.
©2025 Acest site este proprietatea MedLife S.A. Toate drepturile rezervate.