Publicat la: 
23/03/2018

doctor Ciobanu Claudia, dermatologie, MedLife

Iata la ce sa fim atenti cand ne examinam pielea pentru a identifica la timp eventualele modificari ale alunitelor si pentru a merge cât mai curand la medicul dermatolog, conform dr. Claudia Ciobanu, medic specialist dermatovenerologie, Centrul de Excelenta in Dermatologie si Medicina Estetica DermaLife si Hyperclinica MedLife Baneasa.

In general, alunitele sanatoase ale unei persoane seamana intre ele ca surorile, pentru ca se formeaza în același fel. Diferentele majore de aspect apar sub influenta factorilor externi (radiații ultraviolete, în principal).

Alunitele atipice, în schimb, se prezinta diferit si nu au acelasi “fel de a fi“ ca restul nevilor de pe pielea persoanei respective, avand potential de transformare in melanom, din cauza prezentei in structura lor a celulelor displazice (bolnave). De aceea, ar trebui sa ne atraga atentia orice alunita care arata si se simte diferit in comparatie cu celelalte (asa-numitul semn “ratusca cea urata“).

alunita

De asemenea, este foarte important sa fim atenti la orice alunita care creste sau isi modifica aspectul (evolueaza), avand in vedere criteriile codului acronim ABCDE. Care sunt aceste criterii? 

A vine de la “asimetrie“ – astfel, daca desenam o linie pe mijlocul unei alunite modificate (melanom), cele doua jumatati nu sunt simetrice, spre deosebire de cum sunt in cazul unei alunite fara probleme (benigna), care sunt simetrice, aceasta avand o forma relativ rotunda. (foto: simetric asimetric)

alunite asimetrice

B vine de la “bordura“ (margine) – melanoamele au, in general, margini neregulate, zimtate , imprecis delimitate, in zig-zag.

alunite margini neregulate

C vine de la “culoare“ – nevii atipici sau melanoamele se prezinta intr-o varietate de culori, de la nuante de brun-gri-negru la nuante, mai ales in cazul melanoamelor avansate, de rosu-albastru-alb. 

culoare alunite

D vine de la “diametru“ – melanomul este, de obicei, mai mare de 6 mm, cam cat dimensiunea unei gume de creion. Bineinteles ca pot exista si exceptii. Putem intalni melanoame foarte mici, de cativa milimetri sau nevi congenitali benigni, de 2-3 cm sau chiar mai mari.

diametru alunite

E vine de la “evolutie“ – orice leziune care creste brusc sau in timp, iar aceasta modificare se observa cu ochiul liber, trebuie considerata suspecta si examinata dermatoscopic.

evolutie alunite

Nu in ultimul rand, daca suprafata unei alunite devine aspra, se erodeaza ori sangereaza spontan, exista motiv de ingrijorare si persoana in cauza trebuie sa se prezinte la medicul dermatolog. Indicatia este valabila si pentru cazurile in care apare mancarime sau senzatie de durere la nivelul unei alunite, ori daca se modifica aspectul tegumentului din jurul leziunii.

Urmarirea dinamicii propriilor alunite conform criteriilor “ratusca cea urata“ si ABCDE pot creste semnificativ sansele identificarii timpurii a tuturor tipurilor de melanom.

Cat de frecvent se recomanda sa ne examinam acasa pielea si sa cautam toate aceste semne?

In fiecare luna, cu atat mai mult daca avem obiceiul de a face multa plaja sau de a merge la solar.

Totusi, a se retine ca melanomul, ca multe alte forme de cancer, nu doare in fazele de inceput, de cele mai multe ori. Vestea buna este, insa, ca melanomul identificat in fazele incipiente si tratat corect poate fi vindecat. De aceea, pentru siguranta, orice lezine nou aparuta la un adult cu varsta de peste 20 de ani, mai ales daca acea persoana are un istoric de arsuri solare repetete in copilarie si adolescenta, trebuie investigata dermatoscopic.

Acordati, deci, sanse sanatatii voastre cautand informatii corecte, care sa va conduca spre o atitudine echilibrata si fara excese.

Specialitate: 
Medic: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Dermatovenerologie

Medic Specialist
Medic primar
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 18

Articole similare

In "folclorul" medical romanesc exista bine intiparita ideea ca nu e bine sa umbli la alunite, deoarece operatia ar declansa un cancer mortal. Care este adevarul? Principiul oncologic fundamental este sa reduci masa tumorala, ca sa ii dai o sansa organismului in lupta cu boala, deci daca ACEA pata bruna chiar este un cancer, tot e mai bine...
Melanomul este un cancer potential agresiv, poate fi mortal in cateva luni, dar pe de alta parte daca este identificat la timp si excizat corect, cu margine de siguranta, aceasta interventie poate fi suficienta pentru vindecare. In ceea ce priveste alunitele periculoase, pacientii sunt in general mai ingrijorati de cele proeminente, nestiind ca,...
Toamna se numara bobocii dar si alunitele, ridurile, petele, vasele sparte. Acum vedem cel mai bine, mai ales cei nu foarte tineri, cat ne costa chiar si o zi de arsura solara, sau neglijenta in aplicarea cremei de protectie: apar leziuni pigmentare noi, zone brune pe partile proeminente ale fetei, unele alunite au crescut si si-au schimbat...
Dr. Diana Placintescu in studioul HotNews.ro "Poti sa mori daca iti scoti o alunita. Mai bine nu umblam la ea" este replica pe care o primesc cel mai frecvent cand propun cuiva sa isi excizeze o leziune pigmentara, urmata de opusul ei: "Vreau sa imi scot toate alunitele de pe corp, ca sa nu mor din asta." Unde este adevarul? In orice caz, nu...
Dr. Claudia Ciobanu/ Foto: HotNews.ro Cancerul de piele este cel mai frecvent tip de cancer la om. Cate tipuri exista? Ce cauze poate avea? Care dintre cauzele sau simptomele discutate pe forumurile online sunt reale si care nu? In ce consta riscul unei alunite? Cum se poate preveni eficient? Dr. Claudia Ciobanu, medic specialist dermatologie, a...