MEDICINA GENERALA

21 Februarie 2019

Intrebari frecvente despre herpesul genital

Intrebari frecvente despre herpes

Infectia cu virus herpes simplex, cunoscuta sub numele de herpes, poate fi cauzata fie de virusul herpes simplex de tip 1 (HSV-1), fie de virusul herpes simplex de tip 2 (HSV-2). HSV-1 este transmis prin contact oral si provoaca infectii in gura sau in jurul ei, iar HSV-2 se transmite pe cale sexuala si provoaca infectii in zona genitala sau anala. Ambele tipuri de herpes sunt, de cele mai multe ori, asimptomatice, dar pot provoca basici sau ulcere dureroase in locul infectiei.

Fiind destul de comun, exista numeroase intrebari frecvente despre herpes.

Exista o legatura intre herpesul oral si cel genital?

Herpesul oral poate fi raspandit de la gura la organele genitale prin intermediul sexului oral.

Cat de comun este herpesul genital?

Mai mult de o persoana din sase, cu varsta cuprinsa intre 11 si 49 de ani, intra in contact cu herpesul genital.

Cum se raspandeste herpesul genital?

Herpesul genital se transmite prin contact sexual vaginal, anal sau oral cu un partener care are aceasta infectie. De asemenea, puteti intra in contact cu virusul si prin:

  •          Saliva – daca partenerul vostru are o infectie herpetica orala
  •          Secretii genitale
  •          Contactul cu pielea din jurul gurii sau organelor genitale

Nu puteti lua herpes din toalete, asternuturi, piscine, sapun, prosoape.

Cum pot reduce riscul de a lua herpes genital?

  •          Folosirea prezervativelor la fiecare contact sexual.
  •          Testarea partenerilor pentru acest virus inainte de a incepe o relatie sexuala monogama.

Totusi, tinand cont ca va puteti infecta si prin contactul cu pielea din jurul organelor genitale, prezervativul nu ofera protectie deplina.

Daca sunteti intr-o relatie cu o persoana care are herpes genital puteti reduce riscul de a intra in contact cu infectia daca partenerul vostru ia un medicament anti-herpes in fiecare zi.

Daca sunt insarcinata, herpesul poate afecta copilul?

Daca sunteti insarcinata si aveti herpes genital este foarte important sa mergeti la medic. Exista cercetari care sugereaza ca infectia poate provoca avort spontan sau nastere prematura. De asemenea, poate fi transmisa catre copil fie inainte de nastere, fie in timpul nasterii, lucru ce poate fi mortal pentru nou-nascut. Medicul va poate prescrie medicamente impotriva herpesului la sfarsitul sarcinii. De asemenea, daca aveti simptome de herpes la nastere se face cezariana de cele mai multe ori.

Cum imi dau seama ca am herpes genital?

Majoritatea persoanelor care au herpes genital fie nu au simptome, fie au simptome usoare pe care le confunda cu alte afectiuni ale pielii, cum ar fi cosuri sau fire de par care cresc sub piele. Din acest motiv, multi raman nediagnosticati.

Herpesul apare sub forma unor basici la nivelul organelor genitale, rectului sau gurii. Acestea se sparg si lasa rani dureroase, care se vindeca in aproximativ o saptamana. Mai pot aparea simptome asemanatoare gripei, precum febra, dureri sau glande umflate.

Aceste focare de infectie pot aparea periodic, mai ales in cazul infectiei cu HSV-2. Totusi, primul focar este cel mai sever. Desi infectia ramane in organism pentru tot restul vietii, se manifesta din ce in ce mai rar in timp.

Alte simptome ale herpesului genital pot fi scurgerile cu un miros neplacut, durerile neobisnuite, senzatia de arsura la urinare si sangerarile, ultimele doua doar in cazul femeilor.

Cum decurge controlul medical pentru diagnosticarea herpesului genital?

Herpesul genital se poate diagnostica printr-o simpla examinare. In cazul celui oral se pot lua mostre din gat pentru a fi testate. In anumite situatii se poate face un test de sange pentru detectarea anticorpilor pentru herpes. Aceste analize nu pot spune de la cine ati luat infectia sau de cat timp o aveti.

Herpesul se poate vindeca?

Nu exista un remediu pentru herpes. Cu toate acestea, exista medicamente pentru prevenirea sau reducerea eruptiilor.

Ce se intampla daca nu ma tratez de herpes genital?

Herpesul genital poate provoca leziuni genitale dureroase si poate fi mai sever pentru persoanele care au sistemul imunitar slabit.

Daca va atingeti ranile sau lichidul din basici, puteti transfera herpesul in alta parte a corpului, cum ar fi ochii. Daca se intampla sa le atingeti trebuie sa va spalati bine pe maini pentru a evita raspandirea.

Daca sunteti insarcinata pot exista urmari grave pentru fat.

Pot sa mai fac sex daca am herpes?

Daca aveti herpes, ar trebui sa discutati cu partenerul sexual despre riscurile implicate. Utilizarea prezervativelor poate reduce riscul, dar nu complet. Riscul poate fi diminuat si prin medicamente antivirale administrate zilnic.

Exista o legatura intre herpesul genital si HIV?

Infectia cu herpes poate provoca leziuni sau rupturi ale pielii sau mucoasei gurii, vaginului si rectului. Acest lucru reprezinta o cale de intrare in organism a virusului HIV. Chiar si fara simptome vizibile, herpesul genital creste numarul celulelor CD4, care sunt vizate de HIV cand intra in organism.

Stiai ca....?

  •          Se estimeaza ca 3,7 miliarde de persoane cu varsta sub 50 de ani (67%) sunt infectate cu HSV-1, la nivel global.
  •          Se estimeaza ca 417 milioane de oameni cu varsta cuprinsa intre 14 si 49 de ani (11%) sunt infectate cu HSV-2, la nivel global.
  •          Majoritatea infectiilor herpetice orale si genitale nu au simptome.
  •          Infectiile cu herpes sunt mult mai contagioase cand se manifesta simptomele, dar pot fi transmise si in absenta lor.
  •          Infectia cu HSV-2 creste riscul de a intra in contact cu HIV.

Surse:Medici DERMATOVENEROLOGIE

Cotet Ion
Cotet Ion
Medic primar
Cotet Ion
Medic primar

Dermatovenerologie

IM
Irimie Marius
Irimie Marius

Dermatovenerologie

SL
SUCIU LIANA
Medic primar
SUCIU LIANA
Medic primar

Dermatovenerologie

Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist

Dermatovenerologie

Ciobanu Claudia
Ciobanu Claudia
Medic Specialist
Ciobanu Claudia
Medic Specialist

Dermatovenerologie

Manoliu Ana
Manoliu Ana
Medic Primar
Manoliu Ana
Medic Primar

Dermatovenerologie

PCM
Popescu Catalin Mihai
Medic Conferentiar
Popescu Catalin Mihai
Medic Conferentiar

Dermatovenerologie

Vidan-Popa Mihaela
Vidan-Popa Mihaela
Medic Primar
Vidan-Popa Mihaela
Medic Primar

Dermatovenerologie, Dermatoestetica

Vezi toți medicii

©2023 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.