Ecoendoscopie: tipuri, beneficii, recomandări

ecoendoscopie tipuri beneficii recomandari

Ecoendoscopia (EUS) este o tehnică combinată de endoscopie și ecografie.
Aceasta poate fi utilizată pentru a vizualiza și biopsia leziuni ale tractului gastrointestinal, pancreasului, mediastinului posterior și retroperitoneului. EUS este adesea folosită pentru stadializarea tumorilor maligne gastrointestinale, cum ar fi cancerele esofagiene, de stomac, pancreatice și rectale.

Ce este ecoendoscopia

Ecografia endoscopică este o procedură minim invazivă care utilizează endoscopia împreună cu ecografia pentru a examina tractul gastro-intestinal și nu numai.

Un endoscop obișnuit este un tub subțire, luminat, care poate fi introdus prin gură sau anus pentru a vedea în interiorul esofagului, stomacului sau intestinelor. EUS folosește un endoscop special cu un mic ecograf în vârf, numit ecoendoscop.

În ce constă această investigație

La fel ca o EUS superioară, EUS inferioară(rectală) este o procedură ambulatorie (nu trebuie să fiți internat). Puteți merge acasă în aceeași zi. Un aparținător ar trebui să vă conducă acasă.

După ce primiți anestezic, endoscopistul dumneavoastră va introduce ecoendoscopul prin gură, esofag și stomac în duoden. Instrumentul nu vă împiedică să respirați.

Examinarea reală durează, în general, mai puțin de 60 de minute.
EUS ale rectului durează, în general, mai puțin de 45 de minute.

Dacă în timpul EUS se efectuează o biopsie cu ac a unei leziuni benigne sau maligne sau drenajul unui chist, atunci procedura va fi mai lungă și poate dura până la 2 ore.

Ce informații oferă ecoendoscopia

Ecoendoscopia completează diagnosticele găsite la RMN sau CT și, în plus față de acestea, cu ajutorul ei se pot preleva probe pentru biopsie.

Cum se realizează o endoscopie ultrasonografică

Procedurile EUS ale tractului gastrointestinal superior sau inferior sunt inițiate cu o abordare similară cu endoscopia superioară și inferioară. Avantajul față de endoscopie, este faptul că se poate vedea ecografic organele interne și, în caz de indicație, se pot preleva biopsii profunde.

Când este recomandată endoscopia ultrasonografică

EUS a tractului gastrointestinal superior a fost efectuată pentru evaluarea diagnostică sau stadializarea unor afecțiuni ca:

Recomandări înainte de ecoendoscopie

Pentru EUS a tractului gastrointestinal superior, nu aveți voie să mâncați sau să beți nimic cu șase ore înainte de examinare.
Pentru EUS inferioară de rect sau de colon, medicul vă va instrui fie să consumați o soluție de curățare a colonului, fie să urmați o dietă lichidiană limpede cu laxative sau clisme înainte de examinare.

  • Ajustarea medicamentelor

Oprirea medicamentelor care cresc riscul de sângerare - antiagregante plachetare și anticoagulante la pacienții care urmează să facă EUS.

  • Sedare/anestezie

Procedura este de obicei efectuată în ambulatoriu, sub analgosedare profundă.

  • Antibiotice

Administrarea de antibiotice nu este, în general, necesară pentru EUS diagnostic.

Recomandări după ecoendoscopie

Dacă ați primit sedative, veți fi monitorizat în salon până când majoritatea efectelor medicamentului sedativ se vor dispărea. Dacă ați avut o EUS superioară, s-ar putea să vă doară puțin gâtul.

S-ar putea să vă simțiți umflat din cauza aerului și apei care au fost introduse în timpul examinării.

Veți putea mânca după ce părăsiți zona de procedură, cu excepția cazului în care vi se spune altfel.

În general, medicul dumneavoastră vă poate informa cu privire la rezultatele preliminare ale procedurii în acea zi, dar rezultatele unor teste, inclusiv biopsiile, pot dura câteva zile.

Beneficiile ecoendoscopiei

Ecoendoscopia prezintă avantajul de a determina gradul de răspândire a anumitor tipuri de cancer ale sistemului digestiv și respirator. EUS permite medicului să evalueze cu exactitate profunzimea cancerului și dacă acesta sa răspândit la glandele limfatice adiacente sau la structurile vitale din apropiere, cum ar fi vasele de sânge majore.

La unii pacienți, EUS poate fi utilizată pentru a obține o biopsie cu ac a unui ganglion/nodul sau a unei leziuni tumorale pentru un tratament adecvat. Riscul de diseminare(împrăștiere) a tumorii după biopsiere este foarte redus.

Contraindicații

Există puține contraindicații pentru EUS. Acestea sunt în general legate de endoscopia superioară în sine, inclusiv instabilitatea hemodinamică, incapacitatea de a tolera anestezia/sedarea, obstrucția gastrointestinală și tulburările de coagulare.

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu billet de trimitere în decontare cu Casă de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării