Tipuri de noduli mamari: cauze, simptome și excizia leziunilor

Obstetrică
13 Noiembrie 2024
Autor: Echipa medicală MedLife
Tipuri de noduli mamari cauze simptome si excizia leziunilor

Ce sunt nodulii mamari?

Nodulii mamari se pot dezvolta atât la bărbați cât și la femei, dar sunt mult mai frecvenți în rândul femeilor. În cazul acestora, țesutul mamar se schimbă pe durata întregii vieți, fiind sensibil la schimbările hormonale din perioada ciclului menstrual.

O persoană poate dezvolta noduli mamari la orice vârstă. Unii bebeluși dezvoltă noduli mamari datorită estrogenului pe care îl primesc de la mamele lor în timpul nașterii, urmând că apoi nodulii să dispară de la sine. Fetele aflate în perioada de prepubertate dezvoltă uneori noduli de sân, care dispar de obicei în mod natural în timpul pubertății, aceeași evoluție având-o și băieții aflați la vârsta adolescenței. Partea bună este că, nodulii sunt temporari și pot dispărea în câteva luni.

Un nodul mamar este o protuberanță, o umflătură bine localizată care se simte diferit la palpat față de țesutul mamar din jur sau față de țesutul mamar din aceeași zonă a celuilalt sân.

Există numeroase motive care pot conduce la dezvoltarea nodulilor mamari, precum:

  • modificări normale ale țesutului mamar;
  • infecții ale sânilor;
  • leziuni.

Cele mai multe formațiuni nodulare nu sunt canceroase și nu prezintă nici un risc pentru sănătate.

Tipuri de noduli mamari

Datorită anatomiei sale formate din grăsime, țesut conjunctiv fibros, vase de sânge, nervi, țesut glandular mamar, sânul determină glanda să fie neomogenă, micronodulară.

Noduli benigni sau maligni

Majoritatea nodulilor mamari sunt benigni, neprezentând riscul de dezvoltare a unor tumori. Nodulii benigni ai sânilor au de obicei margini netede și pot fi ușor mișcați atunci când este palpată zona. Nodulii benigni se găsesc adesea la ambii sâni.

Nodulii mamari maligni prezintă de multe ori margini neregulate și sunt mai duri la palpat și mai bine fixați în țesut, aceștia reprezentând aproximativ 20% din cazurile descoperite.

Atenție! Nodulii maligni pot fi fatali, dacă nu sunt depistați și tratați la timp.

Începând cu 2024, MedLife integrează Institutul Sânului, specializat în prevenția, diagnosticul și tratamentul pacientelor cu cancer mamar. Aceste servicii pot fi accesate acum în cadrul celui mai mare spital al grupului, MedLife Medical Park din București.

Noduli dureroși sau noduli nedureroși

Nodulii benigni se manifestă de multe ori cu durere și zone inflamate temporar. Cel mai des, nodulii maligni sunt nedureroși, însă uneori și ei pot provoca durere atunci când se află în stadii avansate.

Noduli duri sau moi la atingere

Nodulii pot fi duri și imobili precum un sâmbure de cireașă, sau moi, plini de lichid, care alunecă printre degete ca un bob de strugure. Pot avea dimensiuni între 5 mm și câțiva cm, deși nodulii mamari voluminoși sunt destul de rari. Nodulii moi la atingere și mobili sunt mai degrabă benigni, pe când cei duri și fixați la țesuturile adiacente ridică suspiciunea de malignitate.

Atenție! Nu se poate spune că toți nodulii benigni sunt mobili și toți cei maligni sunt bine fixați. În cazul în care aveți noduli mamari apelați la un medic specialist pentru a face investigațiile necesare stabilirii unui diagnostic corect.

De ce apar nodulii la sân?

Cauzele posibile ale nodulilor mamari includ:

  • un abces sau o infecție;
  • adenom sau fibroadenom;
  • modificări fibrochistice;
  • chisturi simple;
  • necroza traumatică a grăsimilor și lipom;
  • papiloame intraductale;
  • cancerul de sân.

Abcese

Abcesele se dezvoltă uneori la nivelul sânului și pot fi dureroase. Ele sunt benigne și sunt de obicei cauzate de bacterii. Pielea sânilor în zona afectată poate deveni roșie la culoare și se poate simți fierbinte sau mai dură la atingere. Femeile care alăptează sunt mai susceptibile la a dezvolta abcese mamare.

Fibroadenoame

Fibroadenoamele reprezintă cea mai frecventă formă de noduli benigni. Atunci când sunt palpate, acestea se simt ca niște formațiuni solide, rotunde, cu margini netede, de consistența cauciucului și care se mișcă liber la nivelul țesutului mamar. De obicei nu sunt dureroase. Femeile cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani dezvoltă destul de frecvent astfel de formațiuni nodulare. Nu sunt canceroase și de multe ori dispar spontan. Fibroadenomul poate fi îndepărtat și chirurgical.

Modificări fibrochistice

Schimbările hormonale din perioada ciclurilor menstruale pot crea modificări la nivelul sânilor. Acestea sunt cunoscute sub numele de modificări fibrochistice ale sânilor. Noduli mamari pot apărea la ambii sâni care au tendința să crească în dimensiune și sensibilitate chiar înainte de ciclul menstrual. Modificările fibrochistice pot provoca și îngroșarea țesutului mamar. Aceste modificări sunt mai vizibile în jurul vârstei de 40 de ani și reprezintă cea mai frecventă cauză a nodulilor mamari benigni la femeile cu vârste cuprinse între 35 și 50 de ani. Femeile aflate în postmenopauza sunt mai puțin susceptibile de a avea aceste tipuri de modificări ale sânilor. Acest tip de noduli nu necesită tratament, dar medicul specialist poate recomanda scheme de tratament pentru a reduce disconfortul resimțit lunar.

Chisturi simple

Chisturile simple sunt mici formațiuni bine definite pline cu lichid, care afectează de obicei ambii sâni. Sensibilitatea și dimensiunea lor se schimbă adesea odată cu ciclul menstrual. Chisturile pot varia în dimensiune de la foarte mici, vizibile numai pe o scanare cu ultrasunete, până la între 2,5 și 5 centimetri. Chisturile mari pot pune presiune pe alte țesuturi, iar acest lucru poate fi inconfortabil. Chisturile sebacee nu au nevoie de obicei de tratament, dar pot fi îndepărtate dacă sunt dureroase sau deranjante.

Papiloame intraductale

Papiloamele intraductale sunt excrescențe mici, asemănătoare negilor, poziționate în căptușeala canalului mamar din apropierea mamelonului, care pot provoca sângerări. Acestea afectează în special femeile care au vârste între 30 și 50 de ani. Formațiunile pot fi îndepărtate printr-o intervenție chirurgicală.

Necroza traumatică și lipomul

Dacă țesutul gras din sân se deteriorează sau se descompune, poate apărea necroza grăsimilor.

Necroza traumatică a grăsimilor apare atunci când există o leziune la nivelul sânului. Aceasta determină grăsimea din țesutul mamar să formeze noduli care sunt în general rotunzi, fermi, grei. Necroza traumatică poate fi dureroasă. De la caz la caz, acești nodul pot fi eliminați printr-o intervenție chirurgicală sau nu.

Un lipom este un nodul de consistență moale, mobil și nedureros. Lipomul este o tumoare benignă, grasă.

Noduli canceroși

Un nodul canceros sau o tumoră are o consistență mai dură, fiind aderent la țesut. De obicei are o formă neregulată și se poate simți ca și cum ar fi lipit de piele sau de țesutul profund din sân.

Cancerul de sân nu este de obicei dureros, mai ales în stadiile incipiente. Se poate dezvolta în orice parte a sânului sau mamelonului, dar este cel mai frecvent în cadranul exterior superior.

Unele tumori maligne sunt dureroase. Acest lucru se poate întâmpla atunci când sunt mari și provoacă comprimarea altor structuri din sân sau dacă acestea ulcerează sau cresc prin piele.

Cum poate fi diagnosticat un tip de nodul mamar

Diagnosticarea unui nodul mamar implică o serie de metode clinice și imagistice menite să determine natura nodulului și să identifice dacă acesta este benign sau malign. Procesul de diagnosticare începe de obicei cu o examinare clinică, la care se pot adăuga metode avansate, precum ecografia, mamografia și, în unele cazuri, biopsia.

Primul pas în diagnosticarea unui nodul mamar este examinarea realizată de un medic specialist, precum un ginecolog sau un oncolog. În timpul examinării, medicul va palpa nodulul pentru a evalua dimensiunea, forma, consistența și mobilitatea acestuia. Nodulii mobili, moi și nedureroși sunt de obicei benigni, precum chisturile, în timp ce nodulii tari, fixați și dureroși necesită investigații suplimentare pentru excluderea unei posibile tumori maligne.

Ecografia este adesea prima metodă imagistică utilizată pentru a evalua un nodul suspect, fiind o procedură non-invazivă și nedureroasă. Prin ecografie, medicul poate determina dacă nodulul este solid (posibil indicând o tumoare) sau plin cu lichid (ceea ce ar putea sugera un chist). Ecografia este recomandată mai ales pentru femeile tinere, cu țesut mamar dens, unde mamografia poate fi mai puțin eficientă.

Mamografia utilizează raze X și este o metodă esențială în diagnosticarea nodulilor mamari, mai ales pentru femeile de peste 40 de ani. Aceasta oferă o imagine detaliată a țesutului mamar, permițând identificarea eventualelor modificări anormale sau microcalcificări, care pot fi indicii pentru o tumoră malignă. Dacă nodulul apare suspect pe mamografie, este de obicei recomandată o biopsie pentru un diagnostic precis.

Biopsia este procedura prin care se prelevează o mostră de țesut din nodulul suspect pentru a fi analizată microscopic. Există mai multe tipuri de biopsii, printre care:

  • Biopsia cu ac fin, folosită pentru chisturi și noduli mici, presupune prelevarea de lichid sau celule;
  • Biopsia cu ac gros, recomandată în cazul nodulilor mai mari, prelevează o mostră mai mare de țesut;
  • Biopsia chirurgicală, folosită atunci când alte metode nu sunt concludente, implică îndepărtarea nodulului în întregime.

În cazuri speciale, se poate recomanda o investigație prin IRM, o tehnică de imagistică avansată ce oferă imagini detaliate ale sânului, mai ales în cazul țesutului mamar dens sau în situațiile cu factori de risc crescut pentru cancer. IRM-ul poate detecta și diferenția mai bine anomaliile și este indicat mai ales în cazurile unde celelalte metode imagistice sunt inconcludente.

În situațiile în care pacientele au un istoric familial de cancer de sân, medicul poate recomanda teste genetice pentru a identifica eventuale mutații genetice, cum ar fi BRCA1 și BRCA2, asociate cu un risc crescut de cancer mamar. Aceste teste ajută la evaluarea riscului și la stabilirea unui plan de monitorizare și tratament personalizat.

Autoexaminarea mamară

Autoexaminarea mamară este o metodă simplă și eficientă prin care femeile își pot monitoriza starea de sănătate a sânilor și pot detecta la timp orice schimbări neobișnuite. Aceasta implică verificarea atentă a țesutului mamar, atât prin palpare cât și prin observare vizuală și este recomandat să fie efectuată lunar, de preferat la câteva zile după încheierea menstruației, când sânii sunt mai puțin sensibili.

În fața unei oglinzi, cu mâinile în poziții diferite (pe lângă corp, ridicate și sprijinite în șolduri), se urmăresc schimbările de formă, culoare și simetrie a sânilor. Se caută orice semn de retracție a pielii, roșeață, descuamare sau modificare a aspectului mameloanelor.

În poziție verticală, fie sub duș, fie pe uscat, și în poziție culcată, folosind pernițele degetelor, se efectuează mișcări circulare, de sus în jos sau în spirală, pentru a acoperi întreaga suprafață a sânului și a zona axilară. Este important să se observe prezența unor noduli, îngroșări ale țesutului sau sensibilități neobișnuite.

Autoexaminarea mamară nu înlocuiește investigațiile de specialitate, cum sunt ecografia mamară sau mamografia, însă joacă un rol important în depistarea timpurie a posibilelor afecțiuni mamare. Autoexaminarea regulată ajută femeile să își cunoască mai bine propriul corp și să identifice la timp orice schimbare, permițând un diagnostic precoce și îmbunătățind semnificativ prognosticul în cazul unor afecțiuni serioase, cum este cancerul mamar.

Femeie palpand sanul pentru a depista nodulii mamari

Cum recunoști nodulii mamari?

Este recomandat să consultați un medic specialist dacă descoperiți modificări ale sânilor, cum ar fi:

  • O zonă care este clar diferită de orice altă zonă de pe fiecare sân;
  • O porțiune îngroșată în sau în apropierea sânului sau axilei, a cărei apariție nu interferează cu ciclul menstrual;
  • O modificare a dimensiunii, formei sau conturului sânilor;
  • O masă neuniformă, un modul care se simte ca un bob de mazăre sau ca un sâmbure sub piele;
  • O schimbare a aspectului sau a felului în care se simte pielea de pe sân sau mamelon;
  • Scurgeri mamelonare de lichid transparent sau sânge din mamelon;
  • Pielea înroșită pe sân sau mamelon.

Cum se localizează nodulii sau leziunile mamare?

Medicul specialist poate stabili tabloul clinic al persoanei și poate efectua un examen de sân pentru a examina nodulii mamari. Dacă există scurgeri de lichid din mamelon, medicul poate recomanda efectuarea unor teste de sânge pentru a verifica nivelul hormonilor și să colecteze o probă pentru a verifica existența unor celule anormale (biopsie).

Medicul specialist poate recomanda efectuarea unei mamografii sau a unei ecografii mamare pentru a verifica dacă nodulul este solid sau umplut cu lichid.

Atenție!

Femeile cu vârste cuprinse între 45 și 54 de ani cu risc mediu de dezvoltare a unui cancer mamar și de aceea este recomandată efectuarea anuală a unui control medical de specialitate și a unei mamografii. Conform Societății Americane de Imagistică, persoanele cu vârsta cuprinsă între 40 și 44 de ani, pot da startul mamografiei de screening în condiții particulare.

Femeile cu vârste de peste 55 de ani pot efectua un control de specialitate și o mamografie o dată la 2 ani.

De asemenea, este recomandat să urmați un stil de viață echilibrat pentru a preveni apariția nodulilor și a cancerului la sân.

Cum pot fi tratate diverse tipuri de noduli mamari

Tratamentul nodulilor mamari variază în funcție de tipul, dimensiunea, localizarea și natura lor (benignă sau malignă). Majoritatea nodulilor mamari sunt benigni și nu necesită întotdeauna intervenții agresive, dar un diagnostic corect este esențial pentru a alege cea mai potrivită abordare terapeutică. În funcție de tipul nodulului, opțiunile de tratament pot include monitorizarea periodică, tratamentul medicamentos, drenajul sau îndepărtarea chirurgicală.

Nodulii benigni (chisturi și fibroadenomul mamar)

Chisturile mamare sunt acumulări de lichid și sunt, de obicei, inofensive. Tratamentul lor se bazează pe simptomele prezentate de pacientă. Dacă chisturile sunt dureroase sau cresc semnificativ, medicul poate opta pentru aspirația cu ac fin pentru a drena lichidul acumulat. În general, chisturile mici, asimptomatice, nu necesită tratament ci doar monitorizare periodică.

Fibroadenomul mamar este o tumoră benignă formată din țesut glandular și conjunctiv. Dacă fibroadenomul este mic și nu provoacă simptome, monitorizarea periodică este de obicei suficientă. Dacă fibroadenomul crește sau provoacă disconfort, se poate recomanda o excizie chirurgicală minim-invazivă pentru îndepărtarea acestuia. În unele cazuri, mai ales la paciente tinere, fibroadenomele se pot reduce spontan.

Mastopatia fibro-chistică

Această afecțiune este caracterizată de modificări fibroase și chistice ale sânilor, care pot crea o senzație de noduli multipli. În general, mastopatia fibro-chistică nu necesită tratament chirurgical. Tratamentul simptomatic poate include medicamente antiinflamatoare, diuretice pentru reducerea retenției de lichide și evitarea cofeinei și a alimentelor bogate în grăsimi, care pot accentua simptomele.

Nodulii mamari maligni (cancerul de sân)

Tratamentul nodulilor maligni depinde de tipul, stadiul și caracteristicile genetice și moleculare ale cancerului, precum și de starea generală de sănătate a pacientei. Metodele principale includ:

  • Chirurgia: îndepărtarea nodulului (lumpectomie) sau a întregului sân (mastectomie) este adesea prima opțiune pentru nodulii maligni. Decizia pentru tipul de intervenție se ia în funcție de dimensiunea și localizarea nodulului și de dorințele pacientei;
  • Radioterapia: folosită adesea după chirurgie, radioterapia ajută la distrugerea celulelor canceroase rămase în țesutul mamar. Este recomandată mai ales în cazurile de lumpectomie pentru a preveni recidiva;
  • Chimioterapia și terapiile hormonale: aceste tratamente sunt recomandate mai ales pentru tumorile care au un risc mai mare de răspândire. Chimioterapia distruge celulele canceroase din organism, iar terapiile hormonale blochează hormonii care stimulează creșterea anumitor tipuri de cancer mamar;
  • Terapia țintită: această opțiune inovatoare vizează caracteristicile specifice ale celulelor canceroase. De exemplu, medicamentele care vizează proteina HER2 sunt utilizate în cazurile de cancer de sân HER2-pozitiv.

În ce constă excizia leziunilor sânului și când este necesară?

În funcție de diagnostic, medicul specialist poate recomanda excizia leziunilor.

Dacă este vorba de un abces, tratamentul va consta în administrarea de antibiotice.

Uneori, chisturile mari și dureroase pot fi îndepărtate prin puncție aspirativă. Medicul va introduce un ac fin în chist, pentru a elimina lichidul. Totuși, în timp, chistul se poate umple din nou cu lichid. Dacă acesta reapare după puncții aspirative repetate, este necesară o biopsie pentru verificarea prezenței unui carcinom.

În cazul în care medicul specialist suspectează prezența unui cancer, va fi efectuată o biopsie. În acest caz, tratamentul presupune, în funcție de stadiul bolii de obicei, chimioterapie și/sau terapie cu radiații și tratament chirurgical - lumpectomie, sau îndepărtarea nodulului sau mastectomie, care se referă la îndepărtarea sânului.

Medicul specialist poate recomanda efectuarea testelor genetice BRCA1 sau BRCA2. Dacă aceste gene cu mutații sunt prezente, o operație de mastectomie ar putea fi o opțiune pentru a preveni reapariția cancerului.

Atenție! Prezentarea are un caracter strict informativ.

Concluzie

Nodulii mamari pot apărea din cauze multiple și, în cele mai multe cazuri nu sunt de natură canceroasă sau nu dezvoltă tumori. Dacă vă confruntați cu noduli mamari, adresați-vă unui medic specialist pentru a urma o formulă de tratament adecvată condiției dumneavoastră.

Bibliografie

  1. Brazier, Yvette. „What are breast lumps?.” Medical News Today, 2018, https://www.medicalnewstoday.com/articles/186084, Accesat in 20.08.2021.
  2. Petrangelo, Ann. „Breast Lump.” Healthline, 2019, https://www.healthline.com/health/breast-lump, Accesat in 20.08.2021.
  3. Pichardo, Gabriela. „Breast Lumps: Causes and When to Call a Doctor.” WebMd, 2021, https://www.webmd.com/breast-cancer/guide/benign-breast-lumps, Accesat in 20.08.2021.

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării