Publicat la: 
7/12/2018

functii cognitive persoane varstnice

Cele mai multe schimbari evidente apar pe masura ce imbatranim si este normal sa facem lucrurile mai lent. Numeroase studii au demonstrat ca imbatranirea afecteaza prelucrarea limbajului. Chiar si oamenii sanatosi din punct de vedere neurologic vorbesc, percep cuvintele si citesc mai lent cand imbatranesc. Totusi, aceasta incetinire este inevitabila?

Cercetatorii de la ”UHE Centre for Language and Brain” au vrut sa descopere daca incetinirea cititului in cazul persoanelor in varsta este ”strategica”. Ei si-au propus sa afle daca aceasta incetinire este necesara pentru a intelege un text, sau daca se intampla din motive ”strategice”, cum ar fi prudenta excesiva, teama de a gresi, sau reducerea efortului cognitiv si ajustarea volumului de munca in functie de capacitatile neurofiziologice.

”Exista posibilitatea ca persoanele in varsta sa fie excesiv de precaute si sa citeasca mai incet decat ar putea. Nu se stie daca se intampla in mod constient sau inconstient”, spune Svetlana Malyutina.

La acest studiu au participat voluntari de varste diferite. Primul grup a fost format din tineri, cu varsta cuprinsa intre 18 si 24 de ani. Al doilea grup a fost format din varstnici, cu varsta cuprinsa intre 59 si 81 de ani. La inceput, oamenii de stiinta au determinat viteza individuala de citit a fiecarui participant. Acestia au fost pusi in fata unui calculator, pe ecranul caruia apareau propozitii, fiind afisate cuvant cu cuvant, iar participantii apasau un buton cand terminat de citit pentru a vedea urmatorul cuvant. Acest exercitiu a permis inregistrarea vitezei preferate de catre participanti.

In a doua zi, viteza cu care se schimbau cuvintele era deja setata de specialisti, fiind mai mare.

Cercetatorii au presupus ca, initial, tinerii au ales cea mai rapida viteza posibila, care totusi le-a permis sa inteleaga ce au citit, pe cand varstnicii au citit ”strategic” mai lent decat ar fi fost capabili. Astfel, se asteptau ca in a doua etapa, cand viteza a fost marita, persoanele in varsta sa inteleaga, totusi, mai mult decat tinerii.

Ipoteza specialistilor a fost falsa.

Atunci cand prezentarea propozitiilor a fost accelerata, rata raspunsurilor corecte a scazut in mod egal intre tineri si varstnici. Astfel, studiul nu a gasit dovezi care sa arate ca persoanele in varsta citesc mai lent din motive ”strategice” atunci cand isi aleg viteza de citire.

Incetinirea in functie de varsta este, probabil, inevitabila.

Cercetatorii recomanda persoanelor in varsta sa accepte viteza lor naturala si sa nu incerce sa o mareasca cu forta. Ritmul mai lent contribuie la asigurarea unei rate inalte de intelegere a textului.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Neurologie

  •  
  • 1 of 13

Articole similare

Specialistii au descoperit, printr-un nou studiu, ca un grup de neuroni mari, in forma de triunghi, care formeaza doua structuri in forma de migdala, cate una pe fiecare parte a creierului, ne ajuta sa recunoastem si sa clasificam alimentele. De exemplu, ne ajuta sa recunoastem o banana, sa ii anticipam gustul si textura, dar si sa o plasam intr-o...
Cele mai multe schimbari evidente apar pe masura ce imbatranim si este normal sa facem lucrurile mai lent. Numeroase studii au demonstrat ca imbatranirea afecteaza prelucrarea limbajului. Chiar si oamenii sanatosi din punct de vedere neurologic vorbesc, percep cuvintele si citesc mai lent cand imbatranesc. Totusi, aceasta incetinire este...
Capacitatea cognitiva generala a adultilor reprezinta setul de abilitati implicate in gandire, cum ar fi rationamentul, memoria si perceptia. Specialistii au descoperit ca este un indicator puternic al functiei cognitive de la batranete, mai puternic decat alti factori, cum ar fi invatamantul superior si complexitatea sau implicarea in activitati...
Consumul de junk food nu este nemilos doar cu talia sau cu inima celor care preferă acest gen de alimentație, ci este mult mai nociv pentru sănătate decât se credea, susține un studiu publicat revista BMC Medicine, noteaza Agerpres. Cercetatorii de la Deakin University si Australian National University au descoperit recent ca hipocampusul (...