Psihologie

06 Februarie 2012

O confuzie clasica: psihiatru-psiholog-psihoterapeut

scris de

Stroescu Vlad

O confuzie clasica: psihiatru-psiholog-psihoterapeut

dr. Vlad Stroescu

In jurul personajului numit psihiatru (indiferent cine este actorul care il interpreteaza) exista o intreaga colectie de confuzii si idei de-a gata, unele de bine, multe de rau, ba chiar si o anumita aura de nemeritat mister. E de datoria noastra, a profesionistilor sanatatii mintale, sa incercam sa disipam din ceturile in care par sa se scalde disciplinele cu prefixul psi. Vom aborda asadar clasica confuzie psihiatru-psiholog-psihoterapeut. E relativ usor sa explic diferenta din perspectiva mea si ceva mai greu sa o fac din perspectiva unei persoane care simte, sau crede, sau i se spune ca ar avea nevoie de sfatul unuia dintre cei de mai sus.

PSIHIATRUL e medic, a terminat medicina si un rezidentiat de psihiatrie (iatros inseamna medic, asa ca medic psihiatru e un pleonasm), el se ocupa cu diagnosticul si tratamentul tulburarilor psihice, asa cum sunt ele catalogate in diverse clasificari (ICD, DSM). PSIHOLOGUL a absolvit o facultate de psihologie si se ocupa, generic, cu studiul mintii umane. In realitate, o asemenea intreprindere este mult prea vasta, asa ca de obicei pshiologii se specializeaza in diverse ramuri: psihopatologie (studiul anomaliilor psihologice), psihologie comportamentala, sociala, educationala, chiar si psihologie industriala. Lista continua si e foarte lunga. Psihopatologii sau psihologii clinicieni, vin si ei in contact cu ceea ce noi numim pacienti, contribuind la evaluarea acestora. PSIHOTERAPEUTUL e o persoana care, fiind deja medic sau psiholog (avand uneori chiar alta pregatire de asistent social la teolog), a mai facut o formare, una aparte: o scoala de psihoterapie. Apoi a practicat, sau practica, o psihoterapie supervizata. Primul psihoterapeut oficial a fost Freud si prima scoala de psihoterapie a fost psihanaliza, insa astazi exista multe scoli de psihoterapie, multe divergente, toate avand insa in comun o relatie cu clientul (psihoterapeutul are clienti, nu pacienti) ce implica doar conversatia, comunicarea si nu medicamentele sau alta forma de terapie medicala. In Romania exista o Federatie Romana de Psihoterapie, la care sunt afiliate multe scoli majore de psihoterapie din tara noastra. Pe site-ul ei puteti afla mai multe despre acestea, precum si datele lor de contact.

Din punctul de vedere al omului care are o suferinta si vrea sa ceara cuiva un sfat, certificatele si patalamalele psihiatrilor, psihologilor si psihoterapeutilor creeaza mai adesea confuzie. Am atacuri de panica, unde sa ma duc? Sa ma duc la psihiatru? Asta inseamna ca sunt nebun? Sau mai bine la psiholog?

Si adevarul e ca, adesea, domeniile se intersecteaza destul de mult. Si oficial, si neoficial. Oficial pentru ca un psihiatru poate fi si psihoterapeut sau chiar psiholog si de fapt orice combinatie e posibila. Neoficial pentru ca e adesea greu sa tragi o linie si sa spui: aici se termina domeniul meu, mergeti dumneavoastra si consultati un alt specialist. Psihiatrii au fortareata farmacoterapiei, care le apartine in exclusivitate pentru ca doar un medic poate prescrie medicamente. Prezenta psihiatrului e intotdeauna necesara in marea patologie psihica, cum sunt schizofreniile, tulburarile bipolare, depresiile majore. Dar daca psihiatrii se ocupa cu tulburarile psihice, nu sunt ei de fapt in plina psihologie clinica? Si daca un psihoterapeut trateaza suferinte psihice, nu este asta un fel de medicina? Dar diverse studii spun ca ceea ce conteaza mai mult nu e scoala de psihoterapie, ci calitatea relatiei dintre terapeut si client. Dincolo de asta, doar terapiile foarte tintite catre o problema specifica (cum e terapia cognitiv-comportamentala) se preteaza la studii stiintifice precum sunt cele din psihiatrie care, ca toate ramurile medicinei, ar trebui sa fie bazata pe dovezi foarte solide. Asa ca daca incerci sa vezi, de exemplu cautand pe internet, cam ce psihoterapie ti s-ar potrivi mai bine, s-ar putea sa nu te lamuresti deloc.

Si lucrurile se complica din ce in ce mai mult atunci cand in joc intra tot felul de alti concurenti sau candidati la rolul de tamaduitor al mintii. Asa ca nu e intotdeauna usor sa te orientezi catre persoana potrivita. Sa nu disperam, insa. Pentru ca actorul principal in actul terapeutic nu e nici psihiatrul, nici psihologul, nici psihoterapeutul. Protagonistul sunteti dumneavoastra. Si partea cea mai importanta a actului terapeutic e dorinta de mai bine. Mai mult, macar ideal, psihiatrul, psihologul si psihoterapeutul fac echipa buna. Asa ca nu e sarcina dumneavoastra sa stiti dinainte unde sa va mergeti. Daca aveti o problema, adresati-va oricarui profesionist acreditat al sanatatii mintale. Si el, sau ea, va va indruma, pe cat poate, mai departe. Daca psihoterapeutul considera ca merita sa vedeti si un psihiatru, va va spune acest lucru, si viceversa. Fisa posturilor noastre va poate fi cam tot la fel de utila pe cat prospectul unui medicament: e nevoie de ea, dar nu va spune mai nimic despre dumneavoastra. Vlad Stroescu este psihiatru la clinicile MedLife din Baneasa si Unirii. A absolvit Facultatea de Medicina din Bucuresti, a activat profesional in Franta si in prezent este doctorand in antropologie medicala.Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.

Pentru programarea la testul PCR SARS-COV-2 vă rugăm să accesați acest link.


Pasul 1

Detaliile PacientuluiPasul 2

Detaliile Programării


Medici PSIHIATRIE

BL
BECHEANU LILIANA
Medic primar
BECHEANU LILIANA
Medic primar

Psihiatrie

Dragomir Iasmina
Dragomir Iasmina
Medic Primar
Dragomir Iasmina
Medic Primar

Psihiatrie

Crisan Catalina Angela
Crisan Catalina Angela
Medic Primar
Crisan Catalina Angela
Medic Primar

Psihiatrie

Stroescu Vlad
Stroescu Vlad
Medic Specialist
Stroescu Vlad
Medic Specialist

Psihiatrie

Poroineanu Claudia-Raluca
Poroineanu Claudia-Raluca
Medic Psihiatru Specialist
Poroineanu Claudia-Raluca
Medic Psihiatru Specialist

Psihiatrie

Diaconu Gabriel
Diaconu Gabriel
Medic Specialist
Diaconu Gabriel
Medic Specialist

Psihiatrie

BM
Bugheanu Mihaela
Medic Primar
Bugheanu Mihaela
Medic Primar

Psihiatrie

Stanciu Jeni
Stanciu Jeni
Medic Specialist
Stanciu Jeni
Medic Specialist

Psihiatrie

Vezi toți medicii

©2022 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.