Psiholog, psihiatru și psihoterapeut: cum îi diferențiem

MindCare
26 Septembrie 2022
Autor: Echipa medicală MedLife
diferentele dintre psiholog psihiatru si psihoterapeut

Principalele diferențe dintre psiholog, psihiatru și psihoterapeut

Foarte mulți oameni confundă psihologul, psihiatrul și psihoterapeutul din cauza faptului că principala metodă de diagnostic și tratament constă în discuții cu pacientul.

Pentru a îi diferenția cel mai ușor, trebuie să reții că psihiatrul este singurul care poate fi numit doctor și care poate prescrie tratament medicamentos și internare în instituții psihiatrice, având pregătire în acest scop.

Psihologul și psihoterapeutul sunt numiți terapeuți și pot trata pacienții cu forme mai ușoare de afecțiuni psihice, totul fără a fi nevoie de medicamente.

Principala diferență dintre psiholog și psihiatru este metoda de tratament folosită. Un lucru important de știut este că toți acești specialiști respectă reguli stricte de confidențialitate, astfel că identitatea pacientului va fi mereu protejată.

Atunci când identifici simptome care necesită tratament și nu știi cui să i te adresezi, nu este nicio o problemă dacă nu știi care este diferența dintre psiholog și psihiatru, întrucât primul specialist la care trebuie să te prezinți este medicul de familie, care îți cunoaște istoricul medical. Aceste te va îndruma, cel mai probabil, mai întâi spre psiholog, dacă vorbim despre simptome ușoare, care nu necesită internare imediată. În același timp, psihologul poate identifica anumite probleme care necesită redirecționare către medicul psihiatru, care va prescrie și tratament medicamentos în urma analizelor specifice.

Psihologii și psihiatrii pot (și chiar este indicat) să lucreze împreună pentru tratarea problemelor comportamentale și problemelor clinice de ordin psihiatric. Medicația le poate cauza pacienților probleme emoționale și de comportament care trebuie rezolvate prin intermediul psihologului.

Rolul psihoterapeutului este să trateze țintit anumite probleme, prin metode aprofundate separat, în afara studiilor clasice.

Simptomele afecțiunilor psihice includ:

  • tulburări de memorie și concentrare,
  • oboseală permanentă,
  • insomnie,
  • iritabilitate,
  • apariția unor fobii,
  • tristețe profundă care nu trece,
  • frică nemotivată,
  • toleranță scăzută la frustrare,
  • stare de furie și agresivitate necontrolată,
  • stare de suspiciune permanentă față de membri ai familiei sau colegi,
  • ostilitate,
  • nevoie crescută de izolare,
  • vinovăție nejustificată,
  • scăderea încrederii în sine și negativism,
  • tulburări ale comportamentului alimentar sau sexual,
  • dependență de alcool și/sau alte substanțe,
  • inactivitate sau hiperactivitate.

Oricare dintre acestea sau doar câteva dintre ele, apărute în același timp, semnalizează necesitatea unei programări la un centru de psihiatrie și psihoterapie.

Spre deosebire de medicul psihiatru, care este absolvent al unei facultăți de medicină, psihologul este absolvent al unei facultății de psihologie. Aceasta este altă diferență dintre psiholog și psihiatru. Psihiatrul poate să dobândească abilități de psihoterapeut, în timp ce psihologul poate deveni, dacă dorește, și psiholog clinician, consilier psihologic sau psihoterapeut.

Psihiatrul profesează sub denumirea de doctor și are dreptul de a consulta și trata pacienți care au patologii majore, în timp ce psihologul profesează sub denumirea de terapeut și are abilitatea teoretică să trateze tulburările afective. Iată altă diferență dintre psiholog și psihiatru.

Psihiatrul poate să prescrie un tratament medicamentos, în timp ce psihologul nu are acest drept. Psihiatrul se concentrează mai mult pe modificările chimice de la nivelul creierului, în timp ce psihologul se concentrează mai mult pe aspectele afective și pe tiparele comportamentale.

Atât psihologii, cât și psihiatrii țin cont de structura neurochimică și de comportamentul pacientului.
Cu toate diferențele dintre psiholog și psihiatru, cei doi specialiști lucrează de multe ori împreună, având ca scop comun îmbunătățirea sănătății mintale a pacientului. Acesta este lucrul care îi aduce laolaltă pe cei doi profesioniști.

diferentele dintre psiholog psihiatru si psihoterapeut

Psihologul

Psihologia studiază în profunzime felul în care oamenii gândesc, se comportă, reacționează și interacționează. Diferența dintre psiholog și psihiatru este că psihiatrul tratează simptomele pacientului, în timp ce psihologul se va ocupa de cauzele care au dus la declanșarea acestora. Psihologul este cel care ajută pacientul să conștientizeze ce se întâmplă în mintea lui, de ce are anumite reacții sau preferințe, astfel încât să îi fie mai ușor să treacă peste ce a declanșat simptomele respective.

Educație

Pentru a deveni psiholog trebuie să fii absolvent al unei facultății de psihologie, urmând apoi o specializare într-unul din domeniile psihologiei: psihoterapie, psihologie clinică, psihologie organizațională, psihologia transporturilor, psihologie educațională sau psihologia pentru securitate națională.

Specializarea se obține în cadrul unui master sau a unor cursuri de formare, după care vor fi necesare și mai multe ore pentru dezvoltare personală. Psihologul trebuie să facă practică într-un cabinet specializat și să primească acreditare de la Colegiul Psihologilor din România. Pregătirea universitară nu este suficientă pentru ca un psiholog să aibă și dreptul de a profesa. Formarea sa profesională poate necesita minimum 5 - 6 ani de studiu și practică.

Metode de testare

Psihologul pune întrebări și efectuează teste de personalitate, de comportament sau neuropsihologice pentru a identifica problemele pacientului, iar dacă ședințele de terapie nu sunt suficiente, el este cel care trimite pacientul și la un medic psihiatru, pentru prescrierea unui tratament medicamentos. Aceasta este diferența dintre psiholog și psihiatru.

Aria de expertiză și principalele activități

La psiholog apelezi atunci când simți că ai nevoie de ajutor pentru a face față felului în care te simți, când nu îți poți controla emoțiile și reacțiile și simți că ai nevoie de ghidarea unui specialist pentru a înțelege mai bine prin ce treci și pentru a reveni la felul de a fi inițial sau a deveni așa cum consideri că e mai potrivit să fii pentru a duce o viață așa cum îți dorești.

Tot la psiholog vei apela și atunci când vrei să afli cum poți face față unui blocaj emoțional care nu îți permite să funcționezi cum trebuie sau care te face să repeți experiențe și nu realizezi de ce reacționezi mereu la fel sau nu reacționezi deloc în fața stimulilor declanșatori.

Psihologii pot fi consultați și în situații în care e nevoie de expertiză psihologică, care poate fi judiciară sau extrajudiciară. Expertiza psihologică poate fi necesară în diverse probleme, cum ar fi cazurile de abuz și neglijență asupra copiilor, violența domestică și de gen, constatarea deplinătății facultăților mintale în cazul procedurilor notariale (vânzări, testamente) sau evaluarea stresului posttraumatic.

diferentele dintre psiholog psihiatru si psihoterapeut

Psihiatrul

Psihiatria reprezintă studiul, diagnosticarea, gestionarea, prevenirea și tratamentul problemelor ce țin de sănătate mintală. Psihiatrul este persoana care a absolvit Facultatea de Medicină și s-a specializat în psihiatrie. Rolul său este acela al unui medic care investighează în amănunt simptomele pacientului și apoi stabilește un diagnostic medical. El poate prescrie tratament medicamentos pentru ameliorarea stării acestuia.

Educație

Un psihiatru urmează o Facultate de Medicină care durează timp de șase ani, urmând cinci ani de rezidențiat în psihiatria copilului, adolescentului sau adultului. Pentru a-și forma experiența are nevoie să își desfășoare ulterior activitatea lucrând cu pacienți din spitale de psihiatrie, urmărind diverse comportamente precum tulburarea obsesiv-compulsivă, dependența, violența, delirul și halucinațiile.

Metode de testare și diagnosticare

Psihiatrul folosește ca metode de testare și evaluare discuțiile și testele psihologice, dar în același timp solicită și interpretează și teste de laborator. Diagnosticul pe care îl pune medicul psihiatru ține cont de criterii foarte clare care pot implica probleme neurologice, de dezvoltare sau toxice. Tulburările pe care le tratează psihiatrul au nevoie neapărat și de tratament medicamentos, astfel că ședințele la psiholog nu sunt suficiente, însă pot completa tratamentul.

Aria de expertiză și principalele activități

La psihiatru ai nevoie să mergi urgent atunci când simptomele tulburărilor psiho-afective sunt extrem de puternice și îți afectează sau chiar amenință viața. Cu ajutorul psihiatrului ajungi la ameliorarea acestor simptome, urmând să apelezi ulterior și la ajutorul unui psiholog sau psihoterapeut pentru a înțelege și rezolva cauzele care au dus la acele simptome.

diferentele dintre psiholog psihiatru si psihoterapeut

Psihoterapeutul

În psihoterapie se poate lucra atât cu un singur individ, cât și cu familii, cupluri sau grupuri extinse. Psihoterapeutul este cel care te poate ajuta să depășești stresul, problemele emoționale sau relaționale, precum și obiceiurile care pot fi considerate dăunătoare. În acest scop, el folosește diverse abordări, în funcție de studiile și preferințele pe care le are. Poate fi vorba despre terapie cognitiv-comportamentală, terapie psihanalitică sau psihodinamică, psihoterapie integrativă, sistemică sau familială, terapie prin artă sau joacă, prin hipnoză sau prin experiențe constructive. Există o foarte mare paletă de abordări în psihoterapie.

Educație

Pentru a deveni psihoterapeut ai nevoie mai întâi de studii superioare sau profesii asimilate, asistență socială, psihopedagogie, pedagogie, teologie sau medicină. Nu e nevoie să faci și un master, însă e nevoie să parcurgi și o serie de cursuri pentru obținerea atestatului de liberă practică. Urmează cursuri de specializare ca terapeut, urmând ca mai apoi să poți practica psihoterapia în cabinetul propriu.

Cea mai importantă calitate pe care e necesar să o ai dacă dorești să devii un bun psihoterapeut este empatia, prin care reușești să înțelegi mult mai bine pacientul și să îi oferi susținere, fără a te identifica cu problemele acestuia. Un bun psihoterapeut este un bun observator și este o persoană foarte răbdătoare.

Abilitatea de a asculta activ, de a comunica și relaționa cu cei din jur, sunt, de asemenea, condiții necesare pentru a deveni un bun psihoterapeut. Pacientul trebuie să se simtă permanent în siguranță și să aibă încredere în tine pentru a se deschide în fața ta, să nu se simtă judecat sau certat. Psihoterapeuții nu pot să ofere propriile soluții la problemele pacienților, ci să îi ajute pe aceștia să le identifice pe cele potrivite pentru ei. În același timp, ca și psihologii, psihoterapeuții au nevoie de ore personale de terapie, pentru a identifica și rezolva propriile lor probleme emoționale înainte de a încerca să empatizeze cu pacienții.

Metode de testare

Cele mai cunoscute tipuri de psihoterapie sunt terapia comportamentală, cea cognitivă, terapia familială, terapia interpersonală sau de grup și terapia psihodinamică.

Pentru început, psihoterapeutul va discuta cu pacientul pentru a afla care sunt problemele cu care acesta se confruntă, urmând mai apoi să identifice metodele de sprijin necesare pentru pacient pentru ca acesta să își poată pune ordine în viață sau să evolueze pe plan personal, găsind soluțiile și tipul de atitudine necesare în acest scop.

Chiar dacă nu apare neapărat și vindecarea propriu-zisă, pacientul ajunge să conștientizeze ce anume îl face disfuncțional și învață să răspundă pozitiv la viitori stimuli sau să se adapteze mai ușor atunci când ajunge în anumite situații. Psihoterapeutul are experiența necesară pentru a ghida conversația, astfel încât să obțină informațiile necesare pentru a îi fi de ajutor ulterior pacientului, urmând tehnicile și metodele specifice cursurilor de psihoterapie pe care le-a urmat.

Aria de expertiză și principalele activități ale psihoterapeutului

Psihoterapeuții sunt cei la care apelezi când simți că reacțiile pe care le ai la diferite situații din viață nu sunt așa cum ți-ai dori să fie. Apelează la un psihoterapeut când nu reușești să te adaptezi unor situații sau să treci peste o traumă, fizică sau de ordin emoțional, cum ar fi divorțul sau despărțirea de partenerul de cuplu, decesul cuiva drag, pierderea locuinței sau a locului de muncă, recuperarea psihică în urma unor accidente sau abuzuri fizice sau confruntarea cu diverse dependențe.

diferentele dintre psiholog psihiatru si psihoterapeut

Când ai nevoie să apelezi la un specialist în sănătatea mintală?

Problemele legate de sănătate mintală se pot manifesta din copilărie sau adolescență, dar pot apărea și mai târziu, mai ales dacă sunt factori care le declanșează. Ideal este ca pentru diagnostic și tratament să conlucreze atât un psihiatru, cât și un psiholog sau psihoteraput. Astfel pot fi tratate afecțiuni ca depresia, anxietatea, stresul post-traumatic, fobiile, dependențele, problemele de comportament sau cele generate de abuzuri din copilărie, tulburări obsesiv-compulsive, crizele emoționale, crizele familiale sau relaționale, precum și tulburări psihice ca tulburarea bipolară și schizofrenia, unde este nevoie să existe și asociere cu tratament medicamentos.

Bibliografie

  1. “Differences between Psychology, Psychiatry and Psychotherapy.” Health Careers, 26 Mar. 2015, www.healthcareers.nhs.uk
  2. Patel, Arti. “Psychotherapist vs. Psychologist vs. Psychiatrist: Which One Should You Choose?” Global News, Global News, 28 Oct. 2017, https://globalnews.ca
  3. “Psychiatrist? Psychotherapist? A Who’s Who in Mental Health.” Psychology Today, 2019, www.psychologytoday.com
  4. Saling, Joseph. “Guide to Psychiatry and Counseling.” WebMD, WebMD, 29 Jan. 2010, www.webmd.com
  5. “Psychologist, Psychotherapist, Psychiatrist - What Are the Differences? - Mindable Health.” Mindable Health, 3 June 2021, www.mindable.health

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării