BLOGUL MEDICILOR

30 Martie 2021

GONARTROZA SI ACIDUL HIALURONIC

scris de

Dr. Puscas Livia - Medic specialist reumatologie

Gonartroza sau artroza genunchiului reprezinta cea mai frecventa afectiune articulara de la nivelul genunchiului aparute mai ales la varstinci. Aceasta afectiune consta in degradarea cartilajelor care isi pierd supletea si face ca alunecarea dintre extremitatile osoase sa fie dureroasa si plina de disconfort.

Se estimeaza ca in categoria de varsta 65-75 de ani, la aproximativ 4 din 10 femei si la 2 din 10 barbati ar exista leziuni de artroza la nivelul genunchiului care pot fi identificate atat cu ajutorul radiografiei conventionale, cat si a ecografiei musculo-scheletale.

Gonartroza

FACTORI DE RISC

Principalul factor de risc pentru aparitia gonartrozei este excesul de greutate. Alt factor de risc important este practicarea sportului de performanta, in special a sporturilor care expun genunchiul la traumatisme severe ale ligamentelor. Indepartarea partiala sau totala a meniscului, precum si deformarile genunchiului reprezinta, de asemenea, factori predispozanti pentru aparitia gonartrozei.

SIMPTOME

Durerea este primul simptom, are debut lent,  este exacerbata de efort si ameliorata de repaus. Pe masura ce boala evolueaza, durerea apare si in perioada de repaus, inclusiv nocturn. Alt simptom important este limitarea mobilitatii, a senzatiei de arsura, a junghiurilor si in stadiile avansate a deformarii genunchilor.

Din punct de vedere fiziopatologic, gonartroza se caracterizeaza prin degradarea progresiva a cartilajului articular, pierderea proprietatilor vascoelastice ale lichidului sinovial, reactia reparatorie a osului subcondral, avand ca si consecinta limitarea mobilitatii articulare.

TRATAMENT

Tratamentul gonartrozei consta in administrarea medicatiei antiinflamatoare si antialgice, fizioterapie si kinetoterapie, infiltratii intraarticulare cu cortocosteroizi sau acid hialuronic.

Acidul Hialuronic este un component natural al lichidului sinovial prezent la nivelul articulatiei genunchiului. Acest lichid lubrifiaza articulatia, facilitand o miscare fluida, fara frecarea oaselor, si actioneaza ca un absorbant al socurilor transmise la nivelul genunchiului. In formele avansate de artroza, lichidul sinovial se gaseste in volum redus si nu mai prezinta caracteristicile vascoelastice normale.

Ideea din spatele infiltratiei articulare cu acid hialuronic este de a inlocui o parte din acidul hialuronic care s-a pierdut, de a stimula secretia endogena de acid hialuronic si de a reda proprietatile mecanice ale lichidului sinovial. De asemenea, creste elasticitatea si capacitatea de amortizare a socurilor si amplitudinea de miscare.

Tehnica presupune injectarea direct in articulatia genunchiului a unor preparate sintetice de acid hialuronic care tind sa substituie lichidul articular. Efectul este pe termen lung, ducand la remedierea durerilor si a edemului, dar si la refacerea lichidului sinovial, stimuland productia proprie de acid hialuronic.

Un avantaj al injectiilor intraarticulare cu acid hialuronic este acela ca procedura este lipsita de complicatii si reactii adverse majore. Cel mai frecvent poate sa apara disconfortul la nivelul locului injectarii si durere articulara, care se amelioreaza la cateva zile de la injectare. Spre deosebire de infiltratiile cu corticosteroizi care pot avea un impact negativ asupra pacientilor cardiac sau diabetici, administrarea de acid hialuronic intraarticular nu se asociaza cu reactii adverse sistemice.

Efectul dureaza pana la un an, ceea ce face ca infiltatiile intraarticulare cu acid hialuronic sa fie utile in tratamentul artrozei genunchiului, scazand necesarul de medicamente antiinflamatoare si antialgice.

 

Gonartroza
Reumatologie
Dr. Puscas Livia
Hyperclinica MedLife Cluj


Echipa MedLife de Reumatologie

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

Orl

Ciule Dorina Larisa
Ciule Dorina Larisa
Doctor in Medicina
Ciule Dorina Larisa
Ciule Dorina Larisa
Doctor in Medicina

Oncologie

Nu amana vizita la medic. Fa-ti o programare la Dr. Puscas Livia.

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.