Grapefruit: beneficii, recomandări, contraindicații

Grapefruitul, cunoscut științific sub numele de Citrus paradisi, este un hibrid apărut în secolul XVIII în Barbados, rezultat din încrucișarea portocalelor cu pomelo. În prezent, este cultivat și consumat pe scară largă în întreaga lume și sunt disponibile mai multe varietăți de grapefruit. Cele mai populare sunt grapefruitul alb, roz și roșu. Continuați să citiți pentru a descoperi ce beneficii sunt atribuite acestui fruct și alte informații utile!
Pentru a te ajuta să ai o dietă echilibrată și sănătoasă, care este esențială pentru tratarea sau prevenția multor afecțiuni, cât și pentru starea ta generală de bine, MedLife a creat Centrul de Medicina Stilului de Viață. Echipa multidisciplinară a Centrului va evalua, trata și monitoriza problemele tale de sănătate, oferind soluții integrate și personalizate aplicate pe șase paliere: nutriție, psihologie, somnologie, abuz de substanțe, activitate fizică și mindfulness.
Beneficiile consumului de grapefruit
Consumul de grapefruit este asociat cu multiple beneficii pentru sănătate:
- este bogat în vitamine și minerale - acest fruct este o sursă excelentă de vitamina C, dar și de vitamina A, potasiu, tiamină, folat și magneziu;
- conține antioxidanți puternici - vitamina C, beta-carotenul, licopenul și flavonoidele din grapefruit contribuie la protejarea celulelor împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi și pot reduce riscul apariției bolilor de inimă, cancerului și altor afecțiuni cronice;
- ajută la întărirea sistemului imunitar - grapefruitul este o sursă excelentă de vitamina C, cunoscută pentru proprietățile sale antioxidante, care protejează celulele de bacteriile și virusurile dăunătoare; mai conține vitamina A, vitamine B, zinc, cupru și fier, vitamine și minerale care contribuie, de asemenea, la funcționarea corectă a sistemului imunitar;
- are efecte pozitive asupra digestiei - fibrele din grapefruit pot ajuta la reglarea digestiei și la prevenirea constipației;
- ajută la menținerea unei greutăți sănătoase - tot datorită fibrelor pe care le conține, acest fruct poate promova senzația de sațietate; în plus, are un conținut scăzut de calorii, ceea ce ajută la reducerea aportul caloric;
- are un indice glicemic scăzut - asta înseamnă că nu va avea un impact negativ asupra nivelului de zahăr din sânge (glicemia);
- contribuie la menținerea sănătății inimii - studiile indică faptul că grapefruitul poate contribui la reducerea tensiunii arteriale și a nivelului de colesterol, datorită conținutului său de potasiu și fibre; acești nutrienți sunt esențiali pentru menținerea sănătății inimii și a sistemului cardiovascular în general;
- ajută la menținerea unui nivel optim de hidratare - grapefruitul este compus în proporție de 90% din apă, ceea ce îl face extrem de hidratant;
- poate ajuta la prevenirea calculilor renali (pietrelor la rinichi) - acest efect se datorează acidul citric prezent în grapefruit.
Recomandări pentru consumul de grapefruit
În general, nu există restricții privind consumul de grapefruit. Îl puteți consuma chiar și zilnic, fără probleme. Grapefruitul poate fi mâncat în orice moment al zilei, dar multe persoane îl preferă ca o gustare matinală, la micul dejun: deoarece este bogat în fibre, poate contribui la controlul senzației de foame pe parcursul zilei.
Este important de subliniat că, deși grapefruitul are multe beneficii pentru sănătate, el trebuie să facă parte dintr-o dietă variată și echilibrată. O dietă sănătoasă ar trebui să includă o varietate de fructe și legume, pentru a asigura un aport diversificat de nutrienți.
Atenție! Dacă aveți o alergie la citrice, ar trebui să evitați grapefruitul.

Contraindicațiile consumului de grapefruit
Deși grapefruitul este cunoscut pentru numeroasele sale beneficii pentru sănătate, există anumite circumstanțe în care consumul acestuia ar trebui evitat.
Unul dintre cele mai importante motive este posibilitatea de interacțiuni medicamentoase. Grapefruitul conține compuși care inhibă o enzimă implicată în metabolismul multor medicamente, ceea ce poate influența modul în care acestea sunt procesate de organism.
Medicamentele care pot interacționa cu grapefruitul includ unele statine, medicamentele pentru tensiune arterială, medicamentele pentru respingerea transplantului de organe, medicamentele anti-anxietate, corticosteroizii, medicamentele pentru tratarea ritmului cardiac anormal și antihistaminicele. Consumul de grapefruit poate avea, de asemenea, un impact negativ asupra sănătății orale. Acidul citric prezent în grapefruit poate eroda smalțul dentar, în special dacă este consumat în exces. Persoanele cu dinți sensibili ar putea fi sfătuite să evite fructele acide sau să-și ia anumite măsuri de precauție când le consumă.
În final, grapefruitul ar putea contraindicat persoanelor cu afecțiuni renale sau cu boala de reflux gastroesofagian. Rinichii bolnavi pot avea dificultăți în eliminarea excesului de potasiu, prezent în cantități mari în grapefruit, iar acumularea acestuia în sânge poate fi periculoasă. De asemenea, aciditatea mare a grapefruitului poate exacerba simptomele bolii de reflux gastroesofagian, cum ar fi arsurile la stomac și regurgitarea. Nu există suficiente informații privind consumul de grapefruit în timpul sarcinii sau alăptării - discutați cu medicul dumneavoastră despre acest subiect.
Este important de reținut că reacțiile la grapefruit variază de la o persoană la alta și este recomandat să se consulte medicul înainte de a face modificări majore în dietă.
Grapefruitul este un fruct delicios și nutritiv, care oferă o varietate de beneficii pentru sănătate. Este ușor de inclus în dieta, fie sub formă de suc de grapefruit, fie ca atare, în diverse combinații și preparate. Totuși, este important să îl consumați ca parte a unei diete echilibrate și variate și să țineți cont de potențialele sale contraindicații. Dacă urmați un tratament medicamentos ori suferiți de anumite afecțiuni, discutați cu medicul dumneavoastră despre fructele, legumele și celelalte alimente pe care ar trebui să le consumați și despre cele pe care ar trebui să le evitați!
Bibliografie
- Elliott, Brianna. “10 Science-Based Benefits of Grapefruit.” Healthline, 18 Feb. 2017, www.healthline.com/nutrition/10-benefits-of-grapefruit.
- “Grapefruit Nutrition Facts and Health Benefits.” Verywell Fit, 2016, www.verywellfit.com/grapefruit-nutrition-facts-calories-and-health-benefits-4111291.
- “Health Benefits of Grapefruit.” WebMD, 11 Sept. 2020, www.webmd.com/food-recipes/health-benefits-grapefruit.
- Ware, Megan. “Why Is Grapefruit Good for You?” Medical News Today, 7 Nov. 2019, www.medicalnewstoday.com/articles/280882.
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie

Cartofi dulci: beneficii, recomandări, contraindicații
Cartofii dulci (Ipomoea batata L), cunoscuți și sub denumirea de batate, sunt legume rădăcinoase cultivate în întreaga lume. Popularitatea lor nu se datorează doar gustului ușor dulce, ci și valorii nutritive ridicate. Sunt bogați în vitamine, minerale, antioxidanți și fibre, iar consum...

Fruct de cactus: beneficii, recomandări, contraindicații
Fructul de cactus, cu aspectul sau unic și intrigant, este un adevărat deliciu și are și o serie de beneficii importante pentru sănătate. Află cum să alegi un fruct de cactus de calitate și cum să îl cureți pentru consum, care sunt avantajele includerii în meniu a fructului de cactus ș...

Kale: beneficii, recomandări, contraindicații
Varza kale face parte din familia Brassicaceae, alături de legumele precum varza, broccoli sau conopida. În ultimii ani, a devenit un aliment tot mai popular, în mare parte datorită profilului său nutrițional impresionant, iar consumul său a fost asociat cu multiple beneficii pentru sănătat...