Greutatea în sarcină: sfaturi pentru o creștere în greutate sănătoasă

Cele mai multe femei iau în greutate în timpul sarcinii, este inevitabil acest lucru, explicația fiind foarte simplă - fătul şi anexele trebuie să se dezvolte, iar organismul matern suferă modificări specifice pentru a face faţă sarcinii, motiv pentru care are nevoie de nutrienți, pe care îi obține din alimentatie. Acest lucru nu înseamnă, totuși, că mama trebuie să mănânce pentru doi. O gravidă trebuie să mănânce sănătos și echilibrat, astfel încât creșterea în greutate să fie una controlată, iar după naștere, la maternitate, să poată reveni ușor la greutatea normală.
În acest articol explicăm de ce este important adaosul ponderal în timpul sarcinii, care este greutatea ideală (dacă există), cum se poate monitoriza adecvat și cum poate o gravidă să se mențină la greutatea normală.
De ce este importantă monitorizarea greutăţii în timpul sarcinii?
Numărul de kilograme adunate în timpul sarcinii este, așadar, important. Pe de o parte nu trebuie să fie prea mic, pentru că, în acest caz, bebelușul ar fi subdezvoltat și ar avea un risc de retard fizic și neuropsihic. Mamele care iau mai puțin de 5 kg în timpul sarcinii au, de regulă, bebeluși care sunt considerați prea mici pentru vârsta lor gestațională.
Pe de altă parte, numărul de kilograme nu trebuie să fie nici prea mare, pentru că, într-un asemenea caz, s-ar complica nașterea și ar periclita sănătatea ulterioară a mamei și a bebelușului. De exemplu, dacă numărul de kilograme acumulate este prea mare, glicemia mamei poate crește, existând risc de diabet gestațional. Diabetul gestațional poate dispărea după naștere, dar gravida va rămâne cu risc de a dezvolta diabet de tip 2. De asemenea, în caz de acumulare de prea multe kilograme, tensiunea arterială a mamei crește și, alături de alte modificări, poate determina apariţia preeclampsiei, o afecțiune specifică sarcinii, al cărui tratament definitiv reprezintă finalizarea sarcinii.
În plus, numărul mare de kilograme poate duce la risc de obezitate infantilă. Iată de ce este nevoie ca femeile însărcinate să-și monitorizeze cu atenție greutatea, să țină cont de recomandările făcute de medicul care le supervizează sarcina și să facă investigațiile necesare (ecografiile de sarcină, de exemplu).
Un bebeluș la termen cântărește, în mod normal, între 2,7-4 kilograme, dar o gravidă ia mai mult de atât în greutate. Restul greutății este distribuit astfel:
- sâni: 1 kg;
- uter: 1 kg;
- placentă: 0,7 kg;
- lichid amniotic: 1 kg (sau mai mult);
- sânge suplimentar: 1,5-2 kg;
- depozite de grăsime: aproximativ 3,5 kg;
- fluide: 1,5 kg (sau mai mult).
Este un lucru verificat: în primul trimestru de sarcină femeia scade ușor în greutate, dar acest lucru nu reprezintă un pericol pentru făt pentru că, în acel stadiu de dezvoltare, copilul nu are nevoie de foarte mulți nutrienți.
Recomandări pentru o greutate normală în sarcină

Numărul adecvat de kilograme din timpul sarcinii depinde de la o femeie la alta, nu se aplică tuturor.
În general, literatura medicală consideră că numărul de kilograme acumulate în timpul sarcinii depinde de indicele de masă corporală (IMC) avut înainte de sarcină. Astfel:
- femeile care înainte de sarcină aveau IMC mai mic de 18,5 (subponderale), ar trebui să acumuleze până la 16 kg în timpul sarcinii;
- femeile care înainte de sarcină aveau IMC între 18,5-24,9 (normoponderale), ar trebui să acumuleze între 11,5-13 kg în timpul sarcinii;
- femeile care înainte de sarcină aveau IMC între 25-29,9 (supraponderale), ar trebui să acumuleze în timpul sarcinii între 7-10 kg;
- femeile care înainte de sarcină aveau IMC egal sau mai mare de 30 (obeze), ar trebui să acumuleze în timpul sarcinii între 5-7 kg.
Este normal ca o femeie care era obeză înainte de sarcină să ia mai puțin în greutate pe parcursul trimestrelor de sarcină, în comparație cu o femeie care era subponderală înainte de sarcină.
În general, însă, și fără ca cifrele să reprezinte o regulă pentru toate gravidele, iată cum ar trebui acumulate kilogramele pe trimestre de sarcină:
Câte kg iei în greutate în primele 6 luni de sarcină
Ca regulă generală, în primul trimestru de sarcină este recomandat ca gravida să crească în greutate cu 0,5-2 kg. Pentru că multe gravide pierd ceva în greutate din cauza grețurilor, este bine ca acestea să se sfătuiască cu medicul. În principal, este vorba despre 150 calorii/zi în plus.
În al doilea trimestru de sarcină, gravida ar trebui să adauge până 300g pe săptămână, ceea ce înseamnă 350 calorii/zi în plus.
Cât te îngrași în ultimele 3 luni de sarcină
În ultimul trimestru de sarcină este indicat, de asemenea, ca gravida să nu adauge mai mult de 0,4 kg pe săptămână. În principal, la fel, este vorba despre 350 calorii/zi în plus.
Cum poate o gravidă să fie sigură că are o greutate corectă în sarcină? În mod normal, trebuie să țină seama de câteva lucruri:
- să discute cu medicul obstetrician și să stabilească cu acesta câte kilograme poate acumula în timpul sarcinii;
- să-și verifice greutatea constant pe perioada sarcinii;
- să aibă o dietă bogată în fructe, legume, cereale integrale, proteine și lactate, inclusiv cu ajutorul unui nutriționist;
- să evite băuturile și alimentele care au în compoziție zahăr, dar și grăsimile nesănătoase;
- să facă cel puțin 30 de minute de mișcare pe zi.
Greutatea normală într-o sarcină gemelară

Ca regulă generală, gravidele care au o sarcină gemelară trebuie să știe că numărul de kilograme din timpul sarcinii trebuie să fie mai mare, dar nu dublu față de sarcinile obișnuite. Astfel:
- femeile care înainte de sarcină aveau un IMC cuprins între 18.5-24.9 (greutate normală), ar trebui să crească în greutate în cursul unei sarcini gemelare cu 17-25 kg;
- femeile care înainte de sarcină erau supraponderale (IMC între 25-29.9), ar trebui să crească în greutate în cursul unei sarcini gemelare cu 14-23 kg;
- femeile care înainte de sarcină erau obeze (IMC egal sau mai mare de 30), ar trebui să crească în greutate în cursul unei sarcini gemelare cu 11-19 kg.
Sfaturi pentru o creștere sănătoasă în greutate în timpul sarcinii
Greutatea din timpul sarcinii depinde nu numai de metabolismul gravidei și de factorii genetici dar și de disciplina alimentară. Regula de bază este aceasta: în timpul sarcinii, gravida și fătul au nevoie de o creștere sănătoasă în greutate. Acest lucru depinde de monitorizarea greutății pe parcursul sarcinii, de indicațiile medicului, de consumul de alimente recomandate și de evitarea alimentelor nesănătoase.
Monitorizează creșterea în greutate
O nutriție corectă în timpul sarcinii nu înseamnă mai multe alimente, ci o alimentație ponderată. Pentru o dezvoltare sănătoasă a fătului, este necesar ca mama să adauge cam 150 de calorii pe zi în trimestrul I şi 350 de calorii în trimestrele II şi III, dar numai în condițiile în care gravida face și activitate fizică.
Discută cu medicul tău
Medicul care urmărește evoluția sarcinii este cel mai în măsură să o ajute pe gravidă cu sfaturi în ceea ce privește creșterea în greutate. Tot ceea ce trebuie să facă gravida este să mănânce sănătos și să meargă regulat la consultațiile prenatale.
Alimente recomandate
În general, în timpul sarcinii este bine să fie consumate alimente bogate în acid folic, iod, vitamina B6, fier și nu numai. Iată o listă de alimente recomandate:
- carne roșie;
- pește;
- legume cu frunze verzi;
- fructe uscate;
- portocale;
- căpșune;
- pepene galben;
- morcovi;
- spanac;
- mango;
- struguri;
- prune;
- piersici;
- banane;
- cartofi;
- broccoli;
- ouă;
- orez brun;
- fasole neagră;
- somon;
- nuci;
- iaurt;
- lapte;
- migdale;
- brânză;
- sardine.
Alimente interzise
Lista de alimente interzise în timpul sarcinii ar trebui să cuprindă:
- carne procesată;
- brânzeturi rafinate sau sosuri pe bază de brânză: sunt făcute din lapte nepasteurizat și pot conține microorganismul listeria monocytogenis;
- carnea care nu a fost preparată termic corespunzător: risc de toxoplasmoză;
- sucuri de fructe: dacă nu sunt la cutii și dacă nu scrie pe ele 100% fruct;
- sushi: poate conține paraziți și bacterii periculoase;
- fructele de mare – nu este cert nivelul de mercur pe care acestea îl pot conţine;
- fursecuri: sunt pe bază de aluat, cel mai probabil conțin ouă crude, așadar există risc de salmonella;
- maioneză: se prepară din ouă crude;
- tiramisu sau alte prăjituri care conțin ouă crude;
- cofeină în exces;
- murături în saramură;
- alimente conservate;
- rântașuri;
- preparate fast-food;
- alcool;
- tutun.
Concluzie
Ideea de alimentație echilibrată și sănătoasă este foarte importantă nu numai pe timpul sarcinii, dar și cu cel puțin 3-6 luni înainte de a rămâne însărcinată. Iată ce presupune:
- un program de mese cu trei mese principale pe zi şi două gustări;
- evitarea alimentelor procesate și a alimentelor de tip fast-food;
- evitarea sucurilor și a produselor bogate în zahăr;
- respectarea regulii ca farfuria să fie pe jumătate plină cu legume sau salată;
- hidratare corespunzătoare.
Important de reținut!
Informațiile din acest articol nu înlocuiesc consultația din cabinetul medical. De asemenea, tratamentul medicamentos este prezentat cu caracter strict informativ. Tratamentele medicamentoase pot fi urmate numai la recomandarea unui medic specialist. Manifestările unor probleme medicale diferă de la pacient la pacient. Nu ezita să mergi la medicul de familie, sau la medicul specialist pentru consult și tratament, ori de cate ori ai o problemă de sănătate.
Bibliografie
- Peri, Camille. “Morning Sickness.” WebMD, WebMD, 7 June 2012, www.webmd.com
- NHS Choices. Vomiting and Morning Sickness. 2023, www.nhs.uk
- “Nausea during Pregnancy: A Good Thing?” Mayo Clinic, 2021, www.mayoclinic.org
- “Morning Sickness - Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org
- “Nausea during Pregnancy.”American Pregnancy Association, 8 Aug. 2013, https://www.americanpregnancy.org
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie

Cum tratăm răceala și gripa în timpul sarcinii?
Răceala și gripa pot să apară în timpul sarcinii mult mai ușor decât în mod normal pentru că sistemul imunitar poate să fie mai slăbit. În timpul sarcinii este extrem de important să facem diferența între răceală și gripă pentru că, în timp ce o simplă răceală nu afect...

Teste de screening prenatal: tipuri, recomandări, beneficii
În timpul sarcinii, viitoarea mămică poate face teste de screening. Acestea au rolul de a identifica situațiile în care mama sau bebelușul prezintă riscul de a avea o problemă de sănătate. Testele de screening ajută la identificarea persoanelor care prezintă un risc mai ridicat pe...

Specialiștii MedLife și Stem Cells Bank în zile de naștere vă așteaptă la Baby Boom Show: 19 – 22 octombrie, Pavilion Central Romexpo
La MedLife, iubim să vedem oameni fericiți, iar venirea pe lume a unui copil este, cu siguranță, unul din cel mai fericite momente din viața unui părinte. Alege să naști în maternitatea MedLife din București! Aici auzi cum sună grija, iar speranța prinde glas. Aici se naște un Mâin...