Stomatita aftoasa recurenta

Stomatita aftoasa recurenta este o afectiune frecventa in care la nivelul mucoasei orale apar numerose ulceratii rotunde sau ovale.

Echipa medicala MedLife - ORL, ORL pediatrie

Apostol Ana Maria,Medic Primar ORL
Medic Primar ORL
Agache Armand,Medic Primar
Medic Primar
Medic Specialist
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 31

Stomatita aftoasa recurenta - Cauze / agent infectios / factori de risc

Stomatita aftoasa recurenta (SAR), afecteaza 20-30% dintre adulti si un procent mai mare din copii, la un moment dat in viata lor. Etiologia este neclara, dar SAR tinde sa aiba agregare familiala.

Factorii predispozanti include traumele si stresurile orale si unele produse alimentare, in special ciocolata, cafeaua, arahidele, ouale, cerealele, migdalele, capsunele, branza si rosiile, desi etiologia alergica nu pare sa fie implicata.

Stomatita aftoasa recurenta - Simptome

Simptomele stomatitei aftoase recurente

Simptomele si semnele apar de obicei in copilarie si scad ca frecventa si severitate cu inaintarea in varsta. Simptomele pot implica aparitia unei ingure ulceratii de 2-4 ori/an sau o forma de boala aproape continua, cu ulceratii noi ce apar imediat dupa vindecarea celor vechi. Durerile sau arsurile pot preceda ulceratiile cu 1-2 zile, dar fara vezicule sau bule. Durerea este severa, disproportionata fata de dimensiunea leziunii si poate dura de la 4 la 7 zile.

Ulceratiile sunt bine delimitate, superficiale, ovoide sau rotunde si au un centru necrotic cu o pseudomembrana galben-gri si cu un halou de culoare rosie iar marginile sunt rosii si usor ridicate.

Diagnosticul de stomatita aftoasa recurenta

Diagnosticul este clinic. Diagnosticul se bazaza pe aspect si este unul de excludere, deoarece nu exista teste histologice sau de laborator care sa stabileasca diagnosticul definitiv.

Leziunile orale provocate de infectia primara cu herpes simplex pot sa mimeze SAR, episoade similare pot aparea in boala Behcet, boala inflamatorie intestinala, infectia cu HIV si deficiente nutritionale - aceste afectiuni au in general simptome si semne sistemice. Testareab virala si teste serologice sanguine pot identifica aceste afectiuni.

Unele reactii medicamentoase pot sa mimeze SAR, dar sunt de obicei temporare si legate de ingerarea medicamentelor.

Stomatita aftoasa recurenta - Tratament

Tratamentul este simptomatic si, de obicei, include corticosteroizi topici.

Apa de gura pe baza de gluconat de clorhexidina si corticosteroizii topici sunt baza terapiei si ar trebui sa fie folositi in timpul prodromului, daca este posibil. Corticosteroidul poate fi dexametazona 0.5mg in 5 ml de 3 ori pe zi folosita in gargara sau clobetasol unguent sau fluocinonid unguent. Cand corticosteroizii topici suntineficienti se poate administra prednison. Leziunile pot fi injectate  cu preparate pe baza de betametazona, dexametazona sau triamcinolon. Suplimentarea de B1, B2, B6, B12, acid folic sau fier poate ameliora SAR la unii pacienti.

Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical