Publicat la: 
21/01/2016

Spune-mi cum mirosi, ca sa iti spun cat de sanatos esti

Felul in care mirosim spune mai multe despre noi decat am fi crezut: mirosul pe care il emanam variaza in functie de schimbarile ce au loc la nivelul sistemului nostru imunitar si difera in functie de sex, varsta, alimentatie si metabolism. Astfel, starea generala de sanatate poate fi determinata de mirosul transpiratiei, respiratiei, urinei si a sangelui.

Fiecare dintre noi are o amprenta olfactiva unica, emanata din diferite parti ale corpului, care poate varia in functie de stilul de viata, alimentatie si inaintarea in varsta, fiind astfel un bun indicator al starii de sanatate.

"Unele afectiuni au un miros caracteristic, emanat din diferite parti ale corpului unui om bolnav. Mirosul emanat de o persoana este repugnant atunci cand persoana in cauza sufera de o afectiune," afirma Mats Olsson, psiholog experimental in cadrul Institutului Karolinska din Suedia.

Astfel, nu numai pielea capata un miros neplacut, ci si respiratia, urina si sangele bolnavului.

Ce miros emana bolavii in functie de afectiunile de care sufera?

Mai multe afectiuni sunt considerate a avea un miros specific, conform studiilor de specialitate efectuate recent. Spre exemplu, persoanele care sufera de febra tifoida emana un miros similar cu cel al painii coapte, cele ce sufera de febra galbena emana un miros de carna cruda. Aceste mirosuri sunt mai mult sau mai putin proeminente si, bineinteles, pot fi percepute de cei care au un simt olfactiv dezvoltat sau antrenat pentru a identifica aceste boli, insa orice om poate avea o repulsie fata de perceptia acestor mirosuri, iar aceasta repulsie este o reactie a organismului nostru, menita sa ne protejeze impotriva bolilor.

"Cel mai comun miros specific unei boli este cel de mere stricate, asociat cu mirosul emanat de persoanele bolave de diabet, iar acest lucru se datoreaza unei concentratii scazute de acetona prezent in respiratie. Mirosul este insa subtil", este de parere George Preti, chimist in cadrul institutului american specializat in cercetarea gustului si mirosului, "Monell Chemical Senses Center".

Cercetarile efectuate de George Preti in ultimii 30 de ani sunt revolutionare si contribuie la constientizarea si responsabilizarea persoanelor cu privire la starea proprie de sanatate. "Merg cu transportul in comun foarte des si din cand in cand mai dau peste cineva care are un miros puternic si specific; este evident ca sufera de o afectiune", declara George Preti. "Oamenii ar trebui sa fie capabili sa detecteze atunci cand mirosul unei persoane indica prezenta unei boli contagioase," adauga Mats Olsson.

Pentru a testa daca acest lucru este posibil, Mats Olsson, impreuna cu echipa sa de cercetatori, a facut un experiment in cadrul caruia a administrat unui grup de voluntari lipopolysaccharide, o substanta care stimuleaza sistemul imunar pentru a raspunde ca in cazul prezentei unei inflamatii, luptand cu bacteriile.

Administrand voluntarilor fie aceasta substanta, fie o substanta cu efect placebo, organismul acestora s-a comportat precum ar fi fost realmente bolnavi. Dupa o perioada de timp cercetatorii au luat mostre din mirosul emanat de acestia de pe tricourile voluntarilor si au organizat un juriu format din cercetatori cu simtul olfactiv antrenat pentru asemenea situatii. Ceea ce au constatat cercetatorii in urma acestui experiment este ca in cazul volutarilor carora li s-a administrat substanta stimulenta pentru sistemul lor imunitar, mirosul emanat de acestia a fost mai proeminent si repugnant, spre deosebire de voluntarii carora le-a fost administrata substanta cu efect placebo. Acest lucru sugereaza ca prezenta unei afectiuni in organism solicita sistemul imunitar si aceste schimbari se reflecta in mirosul emanat de bolnav.

"Acesta a fost primul experiment care a demonstrat faptul ca persoanele bolnave emana un miros diferit," a declarat Mats Olsson.

Mirosurile repugnante sunt o avertizare pentru sistemul nostru imunitar:

Incepand din 2014, Mats Olsson a cercetat modul in care organismul nostru raspunde la perceperea mirosurilor neplacute si a descoperit ca dezgustul pe care il simtim atunci cand percepem un miros neplacut declanseaza o reactie a sistemului nostru imunitar, care ne protejeaza in fata afectiunii specifice acelui miros. "Dezgustul pe care il avem fata de anumite mirosuri exista in favoarea noastra, pentru a ne mentine sanatosi," a adaugat cercetatorul.

Sursa: CNN

G.T.